Francesco Napoli
-
Opal
Francesco Napoli
Dawno, dawno temu, chyba na przełomie lat 80-tych i 90tych niejaki Francesco Napoli wydał płytę zatytułowaną chyba "Greatest hits" i tam były 2 utwory, które brzmiały dosłownie jak "Brother Loui" oraz "YMH YMS" tyle ze inna była linia melodyczna no i oczywiście włoski tekst. Aranżacja niczym Bohlen. Dla odmiany warto posłuchać. Baila:) 
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
- Pioetrek
- Kontakt:
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
- Pioetrek
- Kontakt:
A ten z There's too much... - Cantero (jeśli nie przekręciłem
)
A co do Brother Louie jakieś wersje demo o mocno zaniżonej jakości znajdująą się na moim edysku. Namiar w temacie o Midnight Lady.
Pozdrawiam
Piotrek
PS: Są dwie z trzech - Buone Note zniknęła mi...idę napisać list do Foxa Muldera
A co do Brother Louie jakieś wersje demo o mocno zaniżonej jakości znajdująą się na moim edysku. Namiar w temacie o Midnight Lady.
Pozdrawiam
Piotrek
PS: Są dwie z trzech - Buone Note zniknęła mi...idę napisać list do Foxa Muldera
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
- Pioetrek
- Kontakt:
Odwiedziłem sobie właśnie stronkę http://www.francesco-napoli.de/ i na stronie głównej zdjęcie Francesco in Polen - dla mnie to znaczy, że w Polsce albo w polu ale chyba to pierwsze
A w galerii jest jedno zdjęcie gdzie obok Francesca jest ktoś jeszcze i to jest chyba Nino de Angelo.
Francesco chyba zrobił sobie operację plastyczną ponieważ wygląda wg mnie odrobinę nienaturalnie w porównaniu do wyglądu parę lat wstecz.
Na stronce nie mogę się doszukać informacji o archiwalnych nagraniach - szkoda.
To takie moje małe obserwacje
Pozdrawiam
Piotrek
A w galerii jest jedno zdjęcie gdzie obok Francesca jest ktoś jeszcze i to jest chyba Nino de Angelo.
Francesco chyba zrobił sobie operację plastyczną ponieważ wygląda wg mnie odrobinę nienaturalnie w porównaniu do wyglądu parę lat wstecz.
Na stronce nie mogę się doszukać informacji o archiwalnych nagraniach - szkoda.
To takie moje małe obserwacje
Pozdrawiam
Piotrek
- Pioetrek
- Kontakt:
Jeszcze parę łów ode mnie...
Pierwszą piosenkę F. Napoli'ego usłyszałem pod koniec lat 80-tych. Kolega miał całą, kasetę nawet pożczałem ale z jakichś przyczyn jej nie przegrałem - w każdy razie kilka melodii wpadło mi w ucho. Potem nagrałem sobie Balla Balla - ale nagranie było tak kiepskie, że ledwo dało się słuchać. Praktycznie przez całe lata dziewięćdziesiąte nie słyszałem jego piosenek ani razu oprócz jednego występu w szlagierach na Super RTL z utworem Leila.
Gdzieś koło roku 2000 w warszawskim Planet Music zobaczyłem płytkę "Ciao-Balla Italia", zacząłem oglądać i zobaczyłem coś co do tej pory kojarzyło mi się głównie z produkcjami Blue System - czyli znak graficzny BMG i Hansa. Moja ciekawość odnośnie zawartości była tak wielka, że kupiłem płytkę i z radością przypomniałem sobie te brzmienia.
Prducentem płytki jest Peter Columbus - czyli zdaje się Luis Rodriguez
Pozdrawiam
Piotrek
[/list]
Pierwszą piosenkę F. Napoli'ego usłyszałem pod koniec lat 80-tych. Kolega miał całą, kasetę nawet pożczałem ale z jakichś przyczyn jej nie przegrałem - w każdy razie kilka melodii wpadło mi w ucho. Potem nagrałem sobie Balla Balla - ale nagranie było tak kiepskie, że ledwo dało się słuchać. Praktycznie przez całe lata dziewięćdziesiąte nie słyszałem jego piosenek ani razu oprócz jednego występu w szlagierach na Super RTL z utworem Leila.
Gdzieś koło roku 2000 w warszawskim Planet Music zobaczyłem płytkę "Ciao-Balla Italia", zacząłem oglądać i zobaczyłem coś co do tej pory kojarzyło mi się głównie z produkcjami Blue System - czyli znak graficzny BMG i Hansa. Moja ciekawość odnośnie zawartości była tak wielka, że kupiłem płytkę i z radością przypomniałem sobie te brzmienia.
Prducentem płytki jest Peter Columbus - czyli zdaje się Luis Rodriguez
Pozdrawiam
Piotrek
[/list]
- YaQb85
- Kontakt:
- Pioetrek
- Kontakt:
Ja na płycie Ciao-Balla Italia mam trzy miksy Balla Balla:
Balla Balla Mega Party Mix (Balla...Balla Vol. 3)
Balla...Balla Vol. 1
Balla...Balla Vol. 2
i wszystkie są zrobione na tych samych samplach z tym, że brzmią różnie bo w każdym są miksy innych piosenek. Z tego co widzę na jego oficjalnej stronie nie ma tam dyskografii oprócz najnowszej płyty. Szkoda. Ale za to na tej najnowszej na okładce z tracklistą jest napisane Produced by Peter Columbus (prawdopodobnie Luis Rodriguez) czyli możliwe, że znajdą/znalazły się tam jakieś nawiązania do muzyki mistrza Bohlena
Pozdrawiam
Piotrek
Balla Balla Mega Party Mix (Balla...Balla Vol. 3)
Balla...Balla Vol. 1
Balla...Balla Vol. 2
i wszystkie są zrobione na tych samych samplach z tym, że brzmią różnie bo w każdym są miksy innych piosenek. Z tego co widzę na jego oficjalnej stronie nie ma tam dyskografii oprócz najnowszej płyty. Szkoda. Ale za to na tej najnowszej na okładce z tracklistą jest napisane Produced by Peter Columbus (prawdopodobnie Luis Rodriguez) czyli możliwe, że znajdą/znalazły się tam jakieś nawiązania do muzyki mistrza Bohlena
Pozdrawiam
Piotrek
- labambino
Re:
A to dlatego ,że producentem był stary specjalista od bębnów-Louis R. -:)Pioetrek pisze:W Balla Balla (ale chyba nie w każdej wersji), Marina i Buone Note(?) wykorzystano w podkładzie muzycznym sample z Brother Louie, więc wg mnie są trzy utwory wzięte na warsztat pod szyldem Francesco Napoli.
Pozdrawiam
Piotrek
F.Napoli mieszka od wielu lat w Niemczech i tam wydawał wszystkie płyty.
you can win if you want!
- Gasolina91
Re: Francesco Napoli
Mój brat skombinował sobie 2 płytki z teledyskami Francesco i z występami w Niemczech.
Również czesto go słucham

Również czesto go słucham

Point Of No Return
- labambino
Re:
Cantero - utwór powstał z "pocięcia" There is too much blue in missing You". http://nightlove.wrzuta.pl/audio/dxtINpLQpd/ Rodriguez poćwiartował cały utwór na sample,trochę podogrywał instrumentów i tak powstał"Cantero".Pioetrek pisze:A ten z There's too much... - Cantero (jeśli nie przekręciłem)
Pozdrawiam
Piotrek
Zwrócic tez należy uwagę na początek utworu gdzie słychać tzw.hit orchestra.Czy nie przyponina to Wam czegoś??? http://www.youtube.com/watch?v=DNFQx8oZRfA (pierwsze 12 sekund)
you can win if you want!
- Peter
Balla balla to taka wiązanka hitów made in italy min. Volare, fajnie się tego słucha nawet.
- Gasolina91
Ja przedwczoraj mialam ciekawą sytuację bo mój brat puścił płytkę z teledyskami Francesco i leciało Stai Con Me, po chwili przyszła mama: Zaś puszczasz Modern Talking, a ja jej że to Francesco Napoli...
Melodia bardzo podobna...Francesco wzorował się na Dieterze? A, no i w jednym z teledysków tylko nie pamiętam do której piosenki ma idealne ubranie jak Thomas w Cheri Cheri Lady
Melodia bardzo podobna...Francesco wzorował się na Dieterze? A, no i w jednym z teledysków tylko nie pamiętam do której piosenki ma idealne ubranie jak Thomas w Cheri Cheri Lady
Point Of No Return
- disco-man
Pomimo wszystkich tych zapożyczeń od MT,warto jednak zainteresować się bliżej tym artystą.Balla Balla to dziś już klasyka i kultowy już taneczny hit lat 80.Warto wiedzieć że Francesco rzadko śpiewał po angielsku,śpiewał w swoim ojczystym, włoskim języku,który uważam że jest pięknym językiem do śpiewania.Zachęcam do zapoznania się z twórczością tego piosenkarza,nagrał wiele,bardzo melodyjnych i przyjemnych utworów.Ja osobiście najbardziej lubię jego drugi album-Magico z 88 roku.Cenię Francesco za naturalność,ciekawy głos i optymistyczne,pełne uroku piosenki. http://nightlove.wrzuta.pl/audio/5DQdp1 ... ia_si_1989 Napoli nagrywa też z powodzeniem w języku niemieckim http://nightlove.wrzuta.pl/audio/4TzIKd ... -mein_herz .