Remiksy Modern Talking w stylu lat 80.

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Remiksy Modern Talking w stylu lat 80.

Post autor: adamstan »

Witam wszystkich

Wczoraj zrobiłem remix ww utworu MT, stylizując go na rok 1987 :-) Dograłem nową ścieżkę basową, perkusyjną i syntezatorową, jednocześnie wycinając basy w oryginalnym nagraniu. Myślę że efekt jest całkiem niezły. Zapraszam do słuchania:

http://adamst.wrzuta.pl/audio/grRtyrfLU ... o_1987_mix
I oczywiście ciekawy jestem waszych opinii o tym nagraniu.
Awatar użytkownika
Gosia91

Post autor: Gosia91 »

Fajne nagranie, mi się podoba :D
Sorry Little Sarah ;)..
jkris

Post autor: jkris »

dla mnie rewelacja!
powinienes zrobic wiecej takich wersji ;-)
ja zreszta kiedys mowielm, ze bardzo chcialbym zeby powstalo cos takiego jak Back For Good ale zeby byly to piosenki z lat 98-03 w aranzach na lata '80.
ale to co zrobiles jest za...ste ;-)
moje gratulacje... :lol:
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

I ja również się przyłączam :) Znacznie bardziej podobają mi się nowsze nagrania stylizowane na starsze, niż odwrotnie ;)
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Bardzo się cieszę, że się Wam ta wersja podoba. Co do kolejnych remiksów - czemu nie, bardzo chętnie. Podstawy technologii produkcji 'brzmienia bohlenowskiego' (bas, perkusja) mam już opanowane, więc z następnymi powinno pójść łatwiej :-)

Jedynym problemem na jaki można się natknąć przy takiej pracy, to sytuacja gdy oryginalny 'nowoczesny' aranż jest tak agresywny że nijak się go nie da zamaskować filtracją - wtedy trzeba wybrać inną piosenkę lub czekać aż z nieba spadnie wersja a'capella ;-)
jkris

adamstan pisze: czekać aż z nieba spadnie wersja a'capella ;-)
podja maila to Ci podesle mini wersje Brother Louie a'capella. bedziesz mogl go zrobic po swojemu ;-)

a moje typy do nowych wersji to:

Cosmic Girl
After Your Love Is Gone
Last Exit To Brooklyn
From Coast To Coast
Everybody Need Somebody
Ready For The Victory
Mrs. Robota
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Brother Louie a'capella mam :-) Zrobiłem z tego aranżacyjnie coś w stylu Michaela Jacksona z płyty "Bad" czy ogólniej amerykańskiego popu z tamtego okresu - zupełnie nie bohlenowsko ;-)

A co do Twoich typów do nowych wersji - w dużej mierze pokrywają się z moimi :-) Właśnie przesłuchuję wszystkie albumy 99-03 i wyszukuję kawałki które poddadzą się remiksowi.
Awatar użytkownika
vader

Post autor: vader »

Ta wersja jest wyrąbista w kosmos :!: Rób takich więcej :D
America - oh it's saturday night
America - lazer beams, and lights

http://img291.imageshack.us/my.php?image=mtbljr9.png
mojej roboty ;)
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

adamstan pisze:Właśnie przesłuchuję wszystkie albumy 99-03 i wyszukuję kawałki które poddadzą się remiksowi.
Mrs Robota :!: Sprawdzone zresztą w praktyce ;)
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

Super wersja! Tylko czemu ja tu słyszę "Jet Airliner"...? :wink:
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
Gonzo

Post autor: Gonzo »

masz jakies sample z tego??
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Pkmodern pisze:Super wersja! Tylko czemu ja tu słyszę "Jet Airliner"...? :wink:
Pewnie dlatego, że był to najbliższy "Preset" bohlenowski z lat '80 :-P Ewentualnie można jeszcze fragmentami usłyszeć "Strangers by night" ;-)

W każdym razie w kolejnych miksach znajdą się również inne style MT - kilka kawałków napewno da się zrobić np w konwencji pierwszego albumu, coś z trzeciego (tylko muszę jeszcze dopracować brzmienie werbla dla 3rd album - jest nieco inne, ostrzejsze, bardziej syntetyczne niz na pozostalych)
Gonzo pisze:masz jakies sample z tego??
- czego sample masz na myśli? Jeżeli chodzi o technikę wykonania tego remiksu, to zaimportowałem do sekwencera oryginalne nagranie, dopasowałem tempo, a następnie nagrałem resztę ścieżek w midi używając instrumentów VST. Próbka basu jest ta sama, której używał w latach '80 Bohlen - pochodzi z PPG Waveterm (jest na jakiejś stronie poświęconej temu syntezatorowi), a perkusja to jakieś soundfonty wygrzebane w necie i odpowiednio obrobione.
jkris

a daloby sie zwolnic ten kawalek (tzn zrobic wolniejsze tempo)- bez narazania wokalu Thomasa na uszczerbek?
nie znam sie na tym zupelnie i wydaje mi sie, ze zwolnione tempo chyba by rozciagnelo wokal ale moze jednak jakos mozna to zrobic?
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Spowolnienie bez zmiany wysokości dźwięku nie jest specjalnym problemem w wypadku samego wokalu, ale rozjechałaby się przy tym pewnie cała sekcja perkusyjna - trzeba by ją odpowiednio zagłuszyć nowym podkładem.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Sewek

Post autor: Sewek »

Kapitalna nutka :lol: gdybym nie wiedział, to pomyślałbym ze to jakiś nieopublikowany song z lat'80-tych :D
Czy jest mozliwość umieszczenia tej nutki na jakims serwerze??
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

a daloby sie zwolnic ten kawalek (tzn zrobic wolniejsze tempo)- bez narazania wokalu Thomasa na uszczerbek?
nie znam sie na tym zupelnie i wydaje mi sie, ze zwolnione tempo chyba by rozciagnelo wokal ale moze jednak jakos mozna to zrobic?

Spowolnienie bez zmiany wysokości dźwięku nie jest specjalnym problemem w wypadku samego wokalu, ale rozjechałaby się przy tym pewnie cała sekcja perkusyjna - trzeba by ją odpowiednio zagłuszyć nowym podkładem.
Dokładnie. Niestety timestretching jest dość niedokładny, i wówczas rozwaliłaby się również synchronizacja z nowym podkładem - tzn trzebaby wówczas ścieżkę oryginalną pociąć na wiele kawałeczków i każdy oddzielnie synchronizować - efekty takiej operacji słychać na płycie "Back for good" w remiksie "Atlantis is calling", gdzie słychać cykliczne trzaski, czy też przeskoki spowodowane niedokładną synchronizacją sampli właśnie. Da się to być może jakoś obejść, ale oznacza to 3x więcej roboty, a i tak gorsze brzmienie niestety. Natomiast zauważyłem, że w niektórych nowych kawałkach wokal Thomasa brzmi wręcz jak przestrojony do góry, i dopiero po zwyczajnym spowolnieniu połączonym z przestrojeniem otrzymujemy jego naturalne brzmienie. Akurat w "Witchqueen" niestety to się nie sprawdza - zaczyna już brzmieć nieco za nisko.

Co do serwera - pewnie na jakiegoś tam rapidshare możnaby ;-)
Postaram się wrzucić w najbliższym czasie - być może razem z kolejnymi - bo wygląda na to, że płytka o której wspominał jkris powstanie, przynajmniej nieoficjalna ;-) - mam narazie wytypowane ~20 kawałków.
ODPOWIEDZ