Amibtne piosenki Bohlena

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
venturak

Amibtne piosenki Bohlena

Post autor: venturak »

wiele się mówi, że texty i muzyka Bohlena są kiczowate; proponuję byście pisali tytuły piosenek Bohlena, które kiczowate nie są, tzn. muzyka i/lub text takie nie są i śmiało można pokazać go komuś, kto np. zna dobrze angielski i nie powie, że słowa są kiczowate i komuś, kto powie, że nie ta piosenka, to nie disco polo :)
Pioozo

Post autor: Pioozo »

Proponuję 2 utwory Blue System: "Crossing The River" i "Testamente D'Amelia".
Niesamowite melodie niesamowicie zaaranżowane (zwłaszcza "Crossing The River"). Dodałbym jeszcze "Behind The Silence", ale to - jak wszyscy wiemy - utwór instrumentalny.
Love Is Such A Lonely Sword
Awatar użytkownika
venturak

też bardzo lubię "Behind The Silence", ambitna pios. wg mnie to też "Who Will Save The World?" :D
Treadstone71
Członek TAFC Polska

Post autor: Treadstone71 »

Blue System - Sarcrifice
MT - I'll never fall in love again
Awatar użytkownika
Gosia91

Post autor: Gosia91 »

Wg mnie to Sorry Little Sarah i Silent Water, które bardzo lubię :D
Sorry Little Sarah ;)..
Awatar użytkownika
Robert73

Post autor: Robert73 »

Moje typy jeżeli chodzi o muzę to :

Wonderful World
Blackbird
Juliet

Tych utworów nie powstydził bym się zapodać nawet komuś kto nie lubi M.T.
Awatar użytkownika
Sewek

Post autor: Sewek »

Zasugerowałbym In 100 Years myśle że w tym utworze mamy doczynienia z ambitnym, niebalalnym tekstem 8)
Awatar użytkownika
Adi

Teksty ambitne - zależy do czego?

Post autor: Adi »

Liczyłem na to od dawna po cichu żeby ktoś poruszył na forum ten wątek &;) Ja powiem tak... Jeżeli wziąć pod uwagę w twórczości Bohlena aranżacje pod MODERN TALKING to w dużej mierze większość utworków ma mało znaczące, luźne związane ze sobą słowa, nie zawsze mające logiczne przesłanie (ale chyba nie chodzi o to przy takich kawałkach jak - Brother Louie czy CHERRY CHERRY LADY albo Yo're My Heart You're My Soul-przeciez jak sie ludzie przy tym bawią świetnie na imprezach czy koncertach to nie będą się chyba wgłębiać w jakieś filozoficzne przesłania - Nie o to chodzi w tego typu kawałkach.)
Co innego jak są np ballady albo utworki wolniejsze kiedy ludzie "mają czas" trochę je zanucić (kiedy nie skaczą i nie podrygują szybko kiedy trudno raczej w szybkim tempie o jakąś refleksję :D ). Często właśnie wolniejsze kawałki jak "Send me a letter from heaven" sprzyjają spójniejszym logicznie tekstom.
A tak na koniec...Dieter Bohlen jak i zarówno Thomas Anders wielokrotnie udowodnili komponując czy to dla siebie lub innych wykonawców, że jednak potrafią do fajnej muzyki dołożyć jeszcze dobry tekst. &;) Mówię, wszystko zależy od tego jaka "funkcję" ma spełniac piosenka. Do tańca czy tez do posiedzenia przy piwku. Ot tyle. Tak samo robnią inni wykonawcy :)
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Adi

Amitny tekst - zależy do czego?

Post autor: Adi »

Na wstępie chciałbym zaznaczyć ze swojej strony, że raczej większość tekstów pisanych pod MODERN TALKING nie są zbyt ambitne ale chyba wcale takie nie muszą być, kiedy ludzie bardziej sie przy nich bawią na koncertach czy prywatkach (bardziej skoczne kawałki). 8)
Jednakże np ballady MODERNU pod tym względem jak i samego THOMASA są pod względem logiki i przesłania treści tekstu utworu nawet całkiem, całkiem, jeśli by się w nie wsłuchać głebiej. Np ulubiony mój utworek "MARIA" z płyty America oraz jeszcze "Send me a letter from heaven". Albo np "All I Have" z płyty "Year of the dragon" (chyba :?: )
Wszystko zależy od tego jaką "funkcję" miałby spełniać utworek - do tańca, czy tez do posiedzenia przy piwku (kiedy można się nad nim bardziej zastanowić i zanucić)Zarówno jak i Thomas jak i Dieter komponując dla siebie lub innych udowodnili, że ta sztuka nie jest im obca
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Czasem bywa, że próbuję znaleźć piosenkę z odpowiednim tekstem pasującym do jakiejś sytuacji i jeszcze nie zdarzyło się, żebym znalazł taką w twórczości Dietera ;) Nie mówię, że wszystkie są bez ładu i składu, ale to nie to czego szukam.
Pod względem brzmieniowym - nie mógłbym nie wspomnieć o "I Climb Every Mountain" :)
Awatar użytkownika
venturak

do ArCracka: hmm... popełniasz ten błąd, który ludzie popełniają milony razy :D mianowicie ma być CHERI, a nie CHERRY :)
Awatar użytkownika
Louie, Louie, Louie

Post autor: Louie, Louie, Louie »

Kiedy przeczytałam twoją pierwszą notkę, od razu nasunęło mi się na myśl "Crossing The River" (pierwsza piosenka, przy której rozpłakałam się jak bóbr, kiedy sobie tłumaczyłam) i "In 100 years" o bardzo głębokim wnętrzu, teledysk też pobudza do refleksji, prawda?
venturak pisze:ma być CHERI, a nie CHERRY
Na płycie "Dieter The Hits" było CHERIE, a w internecie napotkałam też CHERY, więc nie jest powiedziane, że ma być CHERI i już!
Germany's most successful pop duo ever.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

venturak pisze:do ArCracka: hmm... popełniasz ten błąd, który ludzie popełniają milony razy
Chyba jednak nie do mnie ;)

Louie, Louie, Louie pisze:Na płycie "Dieter The Hits" było CHERIE, a w internecie napotkałam też CHERY, więc nie jest powiedziane, że ma być CHERI i już!
Na oryginalnym singlu mamy "Cheri", na albumach MT także. Wielokrotnie było przytaczane francuskie pochodzenie tego słowa. Dieter zresztą w wywiadzie, który właśnie przetłumaczyłem i wrzuciłem na stronę ma przesłanie dla fanów dotyczące dosłownego traktowania pewnych rzeczy :P
Awatar użytkownika
venturak

z fr. chéri (przym.) - umiłowany, drogi, kochanie, kochany, ukochany
z ang. cherry (rzecz.) - wiśnia, czereśnia, wiśniowy

więc wydaja mi się, że chyba jednak tytuł tej piosenki to "Kochana, kochana damo" niż "Wiśniowa (czereśniowa), wiśniowa (czereśniowa) damo" :D ale może się mylę, ja zawsze uważałem, że to jest CHERI i tak też mam nazwane te mp3.

i wg transalotra chéri - umiłowany, chérie - umiłowana, więc chyba powinno dokładnie być "Chérie, Chérie Lady" :D i tylko piszę, co myślę, jeśli się, mylę to przepraszam :D
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

Tu na pewno chodzi o słowo pochodzące z jęz. francuskiego, ponieważ przejrzałem swoje archiwum i znalazłem wywiad z Dieterem z 1985 roku, gdzie po wydaniu tego singla on potwierdza że jest to zapożyczenie z jęz. francuskiego oznaczające 'droga pani'.
Ostatnio zmieniony pn mar 26, 2007 14:44 przez Pkmodern, łącznie zmieniany 1 raz.
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
venturak

tak więc musi być "chérie" i koniec :) inne wersje są na pewno błędne :D
ODPOWIEDZ