Frank Farian odszedł na wieczne spoczywanie.

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
nado

Frank Farian odszedł na wieczne spoczywanie.

Post autor: nado »

Frank Franc Farian miał 82 lata. Był najsłynniejszym niemieckim producentem i kompozytorem. Pracował ponać do utraty tchu. Sprzedał ponad 800 milionów płyt i był autorem bestsellera: Ten Bohlen jest stuknięty. Tak wspominał znajomość z Dieterem:
"Przez lata byliśmy dobrymi przyjaciółmi , spędzaliśmy razem wakacje na Ibizie i byliśmy związani z tą samą wytwórnią płytową w Berlinie. Na początku pomagałem mu nawet negocjować lepsze kontrakty. Mówił: Frank, jesteś dla mnie wspaniałym wzorem do naśladowania.
Przełom nastąpił w 2003 roku, kiedy w swojej pierwszej książce Za kulisami,"wystawił wszystkim swoim przyjaciołom walizki".
Opowiedział kilka ptysiowych historii o mnie, a także o Udo Jürgensie.Ta książka została wydana przez grupę medialną Bertelsmann, której byłem jednym z największych źródeł dochodu. To wszystko zaszło za daleko, więc sam napisałem książkę: Ten Bohlen jest stuknięty
Dieter chciał mnie później przeprosić, ale przeprosin nie przyjąłem. "
( https://www.spiegel.de/geschichte/zum-t ... 1ceae13d5b)
Awatar użytkownika
tanathos

Re: Frank Farian odszedł na wieczne spoczywanie.

Post autor: tanathos »

smutna wiadomość, Frank Farian to ważna postać w historii muzyki i kultury popularnej.
Jego projekty muzyczne towarzyszyły wielu pokoleniom słuchaczy, co by o nim i o jego muzyce nie mówić, to przeboje Boney M, La Bouche czy No Mercy są ponadczasowe i niezależnie od epoki mogą się podobać.

Jego relacja Bohlenem to też ciekawy wątek, nie wiedziałem, że była ona tak bliska.

Poszukuję cytatu Bohlena, w którym Bohlen krytykował Franka Fariana i wspomniał, że dla niego to nie do pomyślenia, aby inny artysta śpiewał, a inny był pokazywany na zdjęciach i teledyskach. Dieter dodał, że w młodości był fanem The Beatles i gdyby dowiedział się czegoś takiego o tym zespole, to złamałoby mu to serce.

Może ten cytat pochodzi z książki "za kulisami", w każdym razie jeżeli ktokolwiek z Państwa tym cytatem dysponuję, bardzo proszę o przytoczenie go na forum, nawet jeśli byłby tylko w wersji językowej niemieckiej.
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
nado

Re: Frank Farian odszedł na wieczne spoczywanie.

Post autor: nado »

Nie jestem pewien, czy słowa o Farianie i Beatelsach pojawiły się w jakiejś z biografii. Zdaje się, że Bohlen powiedział tak w którymś z wywiadów.
Natomiast Frankfurter Allgemeine Zeitung pisząc o śmierci Fariana, odniósł się także do twórczości Bohlena:
"Tej milionowej sprzedaży*, trudno dzisiaj o wdzięczność za to, że pozostał już tylko Dieter Bohlen z Modern Talking, nawet jeżeli należy on do ligi porównywalnej Abbie, ze względu na mniejszy twórczy potencjał."

* W poprzednim akapicie mowa o o fantazyjnych hitach Euro-Disco Faraina, takich jak: Ma Beker, Daddy Cool i Belfast
ODPOWIEDZ