Phil Collins wystąpił w Polsce

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Phil Collins wystąpił w Polsce

Post autor: Peter »

Nie jestem fanem Collinsa i Genesis ale mi absolutnie nie przeszkadza jak leci jakiś hicior jednego albo drugiego w radio. Mimo że nie jest to mój ulubiony gatunek jakoś miło mi się słucha tych piosenek, mają przyjemny klimat. Do Phila Collinsa mam ogromny szacunek gdyż to jeden z niewielu prawdziwych artystów jacy się nam jeszcze ostali, te wszystkie gwiazdeczki typu Bruno Mars, James Blunt czy Ed Sheeran mu nie dorośli jeszcze do pięt. Wystarczy wziąć do reki jakąkolwiek składankę Genesis czy Phila i się robi przyjemnie jak się patrzy że same przyjemne kawałki. Należy jednak pamiętać że na sukces Genesis pracowało więcej muzyków jak zwłaszcza Mike Rutherford i Tony Banks a także dwaj inni wokaliści ale wkład Collinsa i muzyczny i wokalny jest bardzo wyraźny. Collins także miał wpływ na łagodniejsze brzmienie grupy gdyż w mojej opinii przestawił zespół z rocka progresywnego w bardziej popowe klimaty. Sam Peter Gabriel także poszedł w tym kierunku. Ale już nie jako Genesis. Moja najukochańsza piosenka Phila to "Another Day In Paradise", warto tez wymienić coś co jest na moim pudle utworów Collinsa: "In The Air Tonight" ta piosenka ma magię, ta Philowa perkusja, ten klimat ten głos... na koncercie w Polsce partie perkusyjne zagrał jego syn, bardzo ciepło przyjęty przez publikę. Collins z tego co słyszałem głównie siedział i nawet dla żartu coś tam próbował mówić po polsku. ;) Odnośnie "In The Air Tonight" nigdy mi się nie udało rozszyfrować o czym mówi tekst jest to o tyle trudne gdyż nawet autor piosenki tego nie wie. :)

Phil solo czy Genesis? Definitywnie solo.

https://kultura.onet.pl/muzyka/wiadomos ... ja/4yhexgb
ODPOWIEDZ