Wymuszona zmiana na wokalu Blue System

Dyskusja o największym solowym projekcie Dietera
Awatar użytkownika
Peter

Wymuszona zmiana na wokalu Blue System

Post autor: Peter »

Na pierwszym longplayu BS wszystkie wokale śpiewa praktycznie sam Dieter czego nie było na żadnej następnej. Jak myślicie dlaczego nastąpiła zmiana na wokalach?

Są dwie teorie:
Ad1 Dieter/wytwórnia zadecydowała że zwrotki zaśpiewa Dieter a refreny i chórki Rolf i reszta bo to lepiej zabrzmi.
Ad2 Dieter nie dawał rady wszystkiego sam zaśpiewać bo mu się głos popsuł.
Awatar użytkownika
Karolek78

Re: Wymuszona zmiana na wokalu Blue System

Post autor: Karolek78 »

Dieter nie umie śpiewać i fałszuje co udowadnia nawet na albumach Blue System gdzie niekiedy całe frazy są zaśpiewane poza dźwiękiem. W zwrotkach mogło to mieć jeszcze jakiś swój hmm... urok, lecz refreny trzeba śpiewać już pewnym, mocnym i czystym głosem. Druga sprawa to... czas. Dla Rolfa nagranie refrenu to była pewnie kwestia kilkunastu-kilkudziesięciu minut, a Bohlen... Cały czas się zastanawiam co pił lub palił Luis R, że wytrzymał nagrywanie refrenu "Gangster Love" ;)
Karolek78
gipsy2

Post autor: gipsy2 »

No i Karolek to ładnie wszystko ujął :) . Gangster Love faktycznie brzmi jakby Dieter założył stare skarpetki i musiał szybko nagrywać.
cryptom

Post autor: cryptom »

Osobiście uważam że Gangster Love to najlepszy kawałek w historii Blue System! Oczywiście później głos był Rolfa, zresztą znakomity! Ale lepiej by było gdyby Rolf śpiewał jako inny projekt z kompozycjami Bohlena. Takie moje zdanie
NIE DLA PiS-uaru
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

Post autor: Anita Anders »

Ja natomiast lubię "Big Boys don't cry", mimo że tu też Bohlen śpiewa w refrenie :) Jakoś nie wyobrażam sobie tej piosenki z innym wokalem, nawet Rolfa :wink:
Awatar użytkownika
Peter

Jak dużo daje wokal Rolfa w piosenkach Blue System wyszło w Rostock 1992 kiedy Bohlen za wszelka cenę (Niestety) chciał zaśpiewać całą piosenkę i wyszedł koszmarek "Magic Symphony" (chodzi o refreny z Dieterem na wokalu. ;) )

Na moje ucho podkład jakiś leci ale słychać głównie głos Dietera:

Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

gipsy2 pisze:Gangster Love faktycznie brzmi jakby Dieter założył stare skarpetki i musiał szybko nagrywać.
Ja tam Gangster Love zawsze w czołówce nagrań BS lokowałem (ale na 1 miejcu zawsze Little Jeannie). Głos jeszcze w miarę zbliżony do barwy z nagrań spod szyldu Steve Benson.
Peter pisze: Na pierwszym longplayu BS wszystkie wokale śpiewa praktycznie sam Dieter czego nie było na żadnej następnej. Jak myślicie dlaczego nastąpiła zmiana na wokalach?
Bo jednak sam nie śpiewał i mimo, że go słychać to jednak też słychać chórzystów dość mocno. Poza tym głos Dietera jako wiodący w refrenie jest może w połowie piosenek na tej płycie?

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Karolek78

gipsy2 pisze:No i Karolek to ładnie wszystko ujął :) . Gangster Love faktycznie brzmi jakby Dieter założył stare skarpetki i musiał szybko nagrywać.
Pioetrek pisze:Ja tam Gangster Love zawsze w czołówce nagrań BS lokowałem (ale na 1 miejcu zawsze Little Jeannie).
Niestety Dieter był jedynie w stanie "wykrzyczeć" ten refren, fałszując przy tym co nie miara ("hang oveeeeeeeer"). No, ale my lubimy te fałsze :D
Karolek78
Awatar użytkownika
Peter

Ja słuchając nagrań solowych wiedziałem zawsze że to Dieter ale zawsze miałem wrażenie, że jakiś stary dziadek to musi śpiewać. :) Albo że Dieter się strasznie męczy.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Odnośnie pierwszej płyty ja w sumie zawsze się zastanawiałem czy w Voodoo Nights jest wokal Dietera w zwrotkach bo niby podobny ale jednocześnie coś innego jest w brzmieniu.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

Pioetrek pisze:Odnośnie pierwszej płyty ja w sumie zawsze się zastanawiałem czy w Voodoo Nights jest wokal Dietera w zwrotkach bo niby podobny ale jednocześnie coś innego jest w brzmieniu.

Pozdrawiam

Piotrek
Na moje, to jest na pewno Dieter, ale faktycznie w tej piosence śpiewa w inny sposób i jego wokal brzmi inaczej i wg mnie znacznie lepiej, bo nie jest to "konspiracyjny szept" jak w większości :D
Awatar użytkownika
Karolek78

O jak fajnie. Bardzo dawno nie słyszałem Voodoo Nights - dzięki Wam sobie przypomniałem :) W ogóle pierwszy album to jeszcze sporo eksperymentowania, różnych piosenek, różnych rozwiązań wokalnych. Sam album co ciekawe nawet nie wszedł na niemiecką listę bestsellerów.
Anita Anders pisze:w tej piosence śpiewa w inny sposób i jego wokal brzmi inaczej i wg mnie znacznie lepiej, bo nie jest to "konspiracyjny szept" jak w większości
A ja jednak wolę ten "konspiracyjny szept" ;)
Karolek78
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

Karolek78 pisze:O jak fajnie. Bardzo dawno nie słyszałem Voodoo Nights - dzięki Wam sobie przypomniałem :) W ogóle pierwszy album to jeszcze sporo eksperymentowania, różnych piosenek, różnych rozwiązań wokalnych. Sam album co ciekawe nawet nie wszedł na niemiecką listę bestsellerów.
Anita Anders pisze:w tej piosence śpiewa w inny sposób i jego wokal brzmi inaczej i wg mnie znacznie lepiej, bo nie jest to "konspiracyjny szept" jak w większości
A ja jednak wolę ten "konspiracyjny szept" ;)
Każdy woli co innego :) Ja go wolę, kiedy śpiewa normalnym głosem ;)
Awatar użytkownika
Peter

Dieter Bohlen śpiewać potrafi potrafi odpowiednio intonować wokalem, ma emocje w głosie tylko że mu się troszkę głos zepsuł przez milion fajek... zobaczcie jak śpiewa "Sorry Little Sarah" a jak śpiewa wokalista Talkingsów, niebo a ziemia, tamten zupełnie jakby opowiadał coś, gawędził, całkowicie jednostajnie przez cały utwór... zupełnie jak gawędziarz co spotkałem w jednym z miast zachodu: idzie ulica i coś opowiada "it was a very very strange history...." to tak właśnie Ulli coś sobie tam opowiada w zwrotkach SLS, dieter to robi o klasę lepiej:
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

To nie jest wg mnie Piotrku że mu się głos popsuł tylko jak już nie raz pisałam starał się śpiewać modną chrypą. Ten trend poznałam w latach 80 gdy mieć "przepity" i "zalajkowany" wokal to był trend.
Do dziś on istnieje zobacz jak stara się chrypieć Chylińska.
A że Didi po rozpadzie cukierkowego MT założył grupę bardziej rockową starał się sprostać takim trendom. By nie przesłodzić tam a jego wokal do tego pasuje. Co nie oznacza że czysto i to wysoko jak w chórkach MT nie potrafi.
I ciekawe te wątki na tym forum czy tylko Systemsi w tych chórkach byli . Wg mnie niekoniecznie.
Tego linka już znasz bo podałam Ci na innym forum ale niech też inni posłuchają jak falsetem czysto potrafi.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Znalazłem to, jak śpiewa na żywo to głos wcale nie jest zły, brzmi jak w "Lucky Guy"

Co z Twoją teorią Piotrek gdzie leży prawda?
ODPOWIEDZ