Jak stworzyć muzykę w stylu Dietera?

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Jak stworzyć muzykę w stylu Dietera?

Post autor: Peter »

Zamiast rozmów o jakieś tam piosence wakacyjnej mam do zaproponowania pewien schemat jak stworzyć piosenkę w stylu Dietera:
smok04

Re: Jak stworzyć muzykę w stylu Dietera?

Post autor: smok04 »

I co to ma wspólnego z YMHYMS :lol: ja nic nie słyszę
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

A co ma mieć niby wspólnego? Pewnie odniosłeś się do mojego posta z innego tematu gdzie spytałam co ma wspólnego Norbi z legendarnym brzmieniem MT i przytoczyłam YMHYMS. Piotrek akurat chyba nie zrobił nawet takiego porównania i teraz mu się obrywa od Ciebie za mojego posta.

A ten utwór dziś sama wypatrzyłam o dziwo na YT bo często patrzę czy coś nowego u DB nie urodziło się.
Nie do końca wierzę że sam to zrobił, to co przy końcu mu wyszło bo niczym się nie różni od Dieterowskiego nagrania. Może zgrał z płyty a program dostosował dźwięki i sample lub raczej wizualnie to pokazał potem . Nie wiem jakie ma obecnie możliwości , uwielbiałam się nim bawić z 10 lat temu, teraz to przestarzała wersja i nigdy nie zwracałam uwagi czy ma możliwość zgrywania z CD i odtwarzania wizualnie, jak widać na filmiku. To już bardziej ktoś kto robi muzykę na podobnych programach powinien się wypowiedzieć a wiem że tu sporo takich ludzi. Program ma olbrzymie możliwości ale zeby tak wiernie odtworzyć to co DB zrobił potrzeba by było chyba sporo czasu by odnaleźć każdy sampel użyty przez niego, a jeszcze dokładnie melodię z każdymi smaczkami odwzorować.
I LOVE DB AND TA!
smok04

MODERN JEANNE pisze:A co ma mieć niby wspólnego? Pewnie odniosłeś się do mojego posta z innego tematu gdzie spytałam co ma wspólnego Norbi z legendarnym brzmieniem MT i przytoczyłam YMHYMS. Piotrek akurat chyba nie zrobił nawet takiego porównania i teraz mu się obrywa od Ciebie za mojego posta.

A ten utwór dziś sama wypatrzyłam o dziwo na YT bo często patrzę czy coś nowego u DB nie urodziło się.
Nie do końca wierzę że sam to zrobił, to co przy końcu mu wyszło bo niczym się nie różni od Dieterowskiego nagrania. Może zgrał z płyty a program dostosował dźwięki i sample lub raczej wizualnie to pokazał potem . Nie wiem jakie ma obecnie możliwości , uwielbiałam się nim bawić z 10 lat temu, teraz to przestarzała wersja i nigdy nie zwracałam uwagi czy ma możliwość zgrywania z CD i odtwarzania wizualnie, jak widać na filmiku. To już bardziej ktoś kto robi muzykę na podobnych programach powinien się wypowiedzieć a wiem że tu sporo takich ludzi. Program ma olbrzymie możliwości ale zeby tak wiernie odtworzyć to co DB zrobił potrzeba by było chyba sporo czasu by odnaleźć każdy sampel użyty przez niego, a jeszcze dokładnie melodię z każdymi smaczkami odwzorować.
Szanowna Dama jak zwykle nie w temacie. - " :D Norbi i MT z Your My Heart? Co za porównanie, za to Cię lubię :D " - To było Twoje pytanie? Rozbrajasz mnie kobieto :lol: Zrobił, zrobił no ale Ty nawet nie czytasz a się wypowiadasz. No cóż, czytam Dieter słyszę YMHYMS tak już mam. Mam prawo do swojego zdania.
Ostatnio zmieniony pt lip 21, 2017 18:42 przez smok04, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Peter

Smok ja wiem że chcesz odbić piłeczkę, masz do tego pełne prawo, ale ten temat jest na poważnie, jest dla takich ludzi którzy mają jakiś talent muzyczny jak np: Karolek czy Adrian, by wiedzieli jak komponować muzykę, jasne?
smok04

Peter pisze:Smok ja wiem że chcesz odbić piłeczkę, masz do tego pełne prawo, ale ten temat jest na poważnie, jest dla takich ludzi którzy mają jakiś talent muzyczny jak np: Karolek czy Adrian, by wiedzieli jak komponować muzykę, jasne?
Odmawiasz mi prawa do pisania? Tamten koszmark to nie Twoja bajka a głos zabrałeś choć nie miałeś bladego pojęcia o czym piszesz. Jasne?
Awatar użytkownika
Peter

Mówię że masz prawo do pisania ale odniesienia się merytorycznie do tematu. Ja nawet w temacie o Norbim zachowałem elementy merytorycznego pisania gdyż napisałem o piosence że to gniot i nie byłem w stanie wysłuchać więcej niż 17 sekund, Ty tu nie napisałeś nic w związku z tytułem tematu, jest różnica.

Odnośnie uzupełnienia tematu, wielu ludzi długo uważało że muzyka Bohlena jest jak Kombi nie podrabialna a jednak i jedno i drugie da się spokojnie "sklonować" mając odpowiedni sprzęt.
Awatar użytkownika
voyteck73

Post autor: voyteck73 »

Smoku, szkoda Twojego trudu :wink: Przecież tych dwoje userów to folklor tego forum. A co do gościa, który zbliżył się do brzmienia Dietera, to zrobił to co słyszysz droga Modern Jeanne. Sam mam ten program FL Studio plus odpowiednie wtyczki VST i można poczuć się jak Didi :D
Świat powstał z chaosu... ale nie całego, sporo jeszcze zostało.
smok04

voyteck73 pisze:Smoku, szkoda Twojego trudu :wink: Przecież tych dwoje userów to folklor tego forum. A co do gościa, który zbliżył się do brzmienia Dietera, to zrobił to co słyszysz droga Modern Jeanne. Sam mam ten program FL Studio plus odpowiednie wtyczki VST i można poczuć się jak Didi :D
Dzięki bo już myślałem, że ja jestem nie z tego Świata :lol:
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Jesteś nie styety kochany, jak zaczynasz mi zapierdalać skrzynkę.
Ja nic nie mam do Twoich wypocin, staram się to traktować jak zabawę. Widzę że sam sie już nauczyłeś bo muzyka rozrywkowa w stylu MT nawet po pół wieku od jej powstania powinna być dla nas zabawą.
No nic dziś piątek i na radiu top 80 zaczyna się robić ciekawie.
Edit, musiałam edytować, Smoku drażnią mnie Twoje chroniczne zaczepki. Na za szybko napisałam ale sens powinien być jasny.
Ostatnio zmieniony sob lip 22, 2017 17:13 przez MODERN JEANNE, łącznie zmieniany 1 raz.
I LOVE DB AND TA!
smok04

MODERN JEANNE pisze:Jestś niestyety kochany, jak zaczynasz mi zapierdalać skrzynkę.
Ja nic nie mam do Twoich wypocin, staram się top traktować jak zabawę. Widzę że sam si już nauczyłeś bo muzyka rozrywkowa w stylu MT nawet po pół wieku od jej powstania powinna być dla nas zabawą.
No nic dziś piątek i na radiu top 80 zaczyna się robić ciekawie. Szczególnie gdy Lato nadaje a jest fanem od urodzenia. Ale pałeczkę młodzież przejęła, cholera Adrian, a nie tylko, byliście świetni.
Ciekawe kto dziś poprowadzi.
Potrzebuję tłumacza bo nic z tego bełkotu nie rozumiem. Jak zwykle bzdury. 33 lata to pół wieku? Podaj proszę przykład piosenki Modern Talking z 1967 r. Daj mi namiary na wykonanie piosenki "Dmuchawce, latawce, wiatr" Anny Jantar. W którym miejscu " Materacci" jest podobne do "YMHYMS". Staram się też przyswajać wiedzę z tego forum. Człowiek całe życie się uczy.
kayo

Post autor: kayo »

Witam ,moze nie jak tworzyc ale jak odtworzyc orginala wersje MT i BS ,https://www.youtube.com/watch?v=A-i2FLOK260, mialem okazje pisac z Mr Crespo 8, napisal mi ze najbardziej ciezko jest mu z Geronimos Cadillac zeby brzmiala jak w MT , mlody zdolny rosyjski muzyk eh wiem ze na Forum MT tez sa talenty milo by bylo bardzo ze cos pokazali ,zobaczcie na Alimkhanov A,chlopak nagrywa w domowym malym Studio a jakie efekty https://www.youtube.com/watch?v=x-sIcjNSPoM, tez mlody zdolny chlopak , pozdrowka
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Wg mnie to co wyszło pod szyldem Romantic Dreamers jest jednym z lepszych odwzorowań stylu Dietera.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

Post autor: Anita Anders »

Pioetrek pisze:Wg mnie to co wyszło pod szyldem Romantic Dreamers jest jednym z lepszych odwzorowań stylu Dietera.

Pozdrawiam

Piotrek
Miło to słyszeć Pioetrek :) Faktycznie, Łukasz ma talent do bohlenowskiego stylu, a jak mówią przedmówcy, dobry sprzęt to połowa sukcesu, jednak trzeba na to poświęcić sporo czasu.

Pozdrawiam :)
gipsy2

Post autor: gipsy2 »

Sprzęt w dzisiejszych czasach jest mało istotny :), a czemu? Trzeba rozpocząć temat analog < cyfra, postęp jakościowy budżetowych urządzeń itd. Klucz do sukcesu to :
1. Umiejętność użycia właściwych syntezatorów i umiejętne ich wykorzystanie w miksie
2. Wyczucie w jaki sposób należy stosować ogrom pogłosu i delay'i
3. Umiejętność bawienia się ekstremalnymi ustawieniami eq
4. Dodanie degradacji - czy jak kto woli : analogowych artefaktów do jakichś partii w miksie oraz wspomożenie się np SSL'em i emulacją taśmy na sumie
5. No i na koniec : wyjście z wojny głośności i powrót do utworów z wysokim dynamic range, czyli naszą kochaną zapomnianą dynamiką, gdzie utwory zyskują przestrzeń i są mniej drażliwe podczas dłuższego słuchania :)

Czasem jednak z pierwszej części pkt nr 4 warto nie korzystać, a z części drugiej z umiarem, jednak to rzecz gustu :)

Pozdrawiam, Łukasz :D
moonwalker

Post autor: moonwalker »

To już chyba nie te czasy aby brak umiejętności tłumaczyć brakiem sprzętu :)
ODPOWIEDZ