Na czym polega fenomen Zenona Martyniuka?

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Peter

Na czym polega fenomen Zenona Martyniuka?

Post autor: Peter »

Na czym polega fenomen tego piosenkarza? Że piłkarze nucą disco polo, że Jacek Kurski ponoć lubi? Muzyka nawet się broni ale ten wokal jest jakiś taki nijaki, totalnie amatorski niestety. tak ja to widzę. Podobnie słabo śpiewa nowy wokalista reaktywowanego, rzekomo tego oryginalnego KOMBI ze znaczkiem R. A fakt faktem KOMBII (Skawinski & Tkaczyk) bije to na głowę. A Zenka posłuchałem z ciekawości ale jest to co najwyżej średnie.Ponoć jest już milionerem. A miałem wrażenie, że disco polo to już nie te lata. Myliłem się... :oops:
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Re: Na czym polega fenomen Zenona Martyniuka?

Post autor: atlantyda ;o) »

Fenomen polega na tym ,że "...choć nikt nie słucha,to każdy zna..." fragment tekstu utworu grupy Andre.
Zwróć uwagę jak wiele osób chodzi na koncerty Disco Polo,a jak nie wielu potrafi się przyznać,że słucha tej muzyki. Martyniuk ma faktycznie bardzo specyficzny głos,czy amatorski...??...Po prostu swój. Śpiewa tym głosem od ponad 20 lat. Phil Collins też ma jak dla mnie dziwnie brzmiący głos,ale dzięki temu artyści czy to discopolowi czy popu są rozpoznawalni.
Husku
Członek TAFC Polska

Post autor: Husku »

Jak bym zapytała na czym polega fenomen disco polo... :P
Awatar użytkownika
Peter

Na tym że komuś się taka muzyka może podobać... dla mnie to troszeczkę przypomina drogę po najmniejszej linii oporu byle "cuś" tam grało ale cóż ponoć o gustach się nie dyskutuje> :) Moja mama np: uważa taką muzykę za kicz, ja pominę ocenę tego gatunku milczeniem.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Peyer to Ty się chyba zatrzymałeś na etapie piosenki "Majteczki w kropeczki" itp... Jest kilka zespołów, które mają fajne teksty. Nie porównując Modern Talking też jest przez wielu uważany za kicz a jednak słuchasz teg...tak tak, zaraz będzie "nie porównój" .
A propos fenomenu Zenka to 2 grudnia 2017 wystąpi w Lublunie na jednym kincercie z Thomasem. Fani Zenka nie są tym faktem zachwyceni. Wręcz posypały się słowa krytyki w kierunku Andersa ... czu to nie przykre? Nauczmy się szanować to co inni lubią .
Awatar użytkownika
Peter

MT to muzyka z podobnego dyskotekowego nurtu, ale to co puszcza radio express (a zdarzają się wartościowe utwory nie dp) to po prostu jest dla mnie straszne... A są to czołowe piosenki dp.
Husku
Członek TAFC Polska

Post autor: Husku »

atlantyda ;o) pisze:A propos fenomenu Zenka to 2 grudnia 2017 wystąpi w Lublunie na jednym kincercie z Thomasem. Fani Zenka nie są tym faktem zachwyceni. Wręcz posypały się słowa krytyki w kierunku Andersa ... czu to nie przykre?
SERIO? To raczej fani TA nie powinni być zachwyceni Zenkiem... Możesz podesłać linka do jakiejś dyskusji na ten temat?
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Na fb na oficjalnym profilu Akcent-u pod zdjęciem promującym koncert.
Awatar użytkownika
Peter

Moja mama ma teraz dużo czasu dla siebie i ogląda nonstop vivę i powiedziała o Martyniuku że śpiewa jak koza, trudno się z tym nie zgodzić śpiewa co najmniej dziwnie.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

No niestety głosu nie ma najlepszego. Tym bardzie zadziwiająca jest jego popularność. Na początku śpiewania aż tak bardzo nie skrzeczał.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Martyniuk jest prekursorem nurtu disco polo w Polsce, ot i cała prawda o jego fenomenie.
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Peter

Przed nim nie było nic? Bayer Full/Shazza.
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Gasolina91 pisze:Martyniuk jest prekursorem nurtu disco polo w Polsce, ot i cała prawda o jego fenomenie.
Nie no, prekursor, bez żartów :lol: Moim zdaniem po prostu jeden z nielicznych, którzy 20 lat przerwy w tym gatunku muzyki (problemy z finansowaniem) przetrwali w branży.

Było trochę gniotów, w części spowodowanych słabą jakością dostępnego sprzętu (nie wszyscy mogli liczyć na dostęp do technologii publicznych mediów, które pielęgnowały dość hermetyczne grono swoich pupilków) i ówczesnych technik video. Ale ogólnie jest lepiej.

Przykłady artystów z błogosławieństwem TVP i Polskiego Radia, którzy nie wstydzili się tworzyć w tym nurcie (lub przynajmniej pod jego etykietką): Krzysztof Krawczyk, ś.p. Bohdan Smoleń, Gayga (vel Krystyna Stolarska, jako MC Diva), Danuta Stankiewicz (jako Lolita), Norbi, Sławomir Sokołowski (Amadeo, wcześniej Bolter), Michał Gielniak, Marek Dutkiewicz (obecnie autor części tekstów dla grupy Classic, który powiedział w wywiadzie, że muzyka disco polo wymaga uszlachetnienia, a nie potępienia).

Ja bym to postrzegał też może nieco w kategoriach patriotycznych - jaka ta muzyka jest, taka jest, ale jest nasza, polska, osadzona w naszych tradycjach muzycznych, naszej wrażliwości, naszych realiach. Po co nam jakieś "brzmienie z Seattle", amerykańskie country, czy badziewny amerykański pop podszywający się pod rock lub heavy metal...
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Po pierwsze wszystko zależy od tego jak dany artysta jest promowany przez Media. Potem chcąc nie chcąc słysząc tą samą piosenkę kika razy na dzień,zaczyna się nam podobać i utwalać w pamięci. Potem z dnia na dzień nucimy dany "hit" bo nic innego nam nie brzmi w uszach. Podejście czysto psychologiczne. Tak jak niedzwiadki na dzwięk danej piosenki tańczą bo wcześniej są tresowane na rozżażonych kamieniach i podświadomie podnoszą łapy. Ot co ;)
Awatar użytkownika
Peter

Hola! Marka Dutkiewicza bym nie wrzucał do jednego wora z Martyniukiem. Muzyka Martyniuka to niestety niskich lotów kicz i nie trzeba tego udowadniać a Dutkiewicz to klasa. Cała masa wielkich piosenek polskiej sceny muzycznej to właśnie on. Dutkiewicz to np: "Słodkiego Miłego Życia" i całe Kombi prawie albo "Szklana Pogoda"...

Zestawić biesiadnego grajka Martyniuka z Dutkiewiczem to dla mnie jak zestawić Nikifora Krynickiego z Leonardem Da Vinci serio...
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Peter pisze:Hola! Marka Dutkiewicza bym nie wrzucał do jednego wora z Martyniukiem. Muzyka Martyniuka to niestety niskich lotów kicz i nie trzeba tego udowadniać a Dutkiewicz to klasa. Cała masa wielkich piosenek polskiej sceny muzycznej to właśnie on. Dutkiewicz to np: "Słodkiego Miłego Życia" i całe Kombi prawie albo "Szklana Pogoda"...

Zestawić biesiadnego grajka Martyniuka z Dutkiewiczem to dla mnie jak zestawić Nikifora Krynickiego z Leonardem Da Vinci serio...
Ależ Peter, to nie ja - to sam Dutkiewicz zadecydował o współpracy z artystami disco polo (konkretnie Classic i Weekend)! A kicz to przecież "sztuka szczęścia". To tak jak np. w fotografii - jedni się kręcą kiczowatymi zachodami słońca, inni czarno-białym zdjęciem żula leżącego w kałuży - albo w literaturze, jedni wolą "Potop", inni wypociny Masłowskiej - ale czy to jest powód, żeby jednych uważać za lepszych (lub gorszych) od drugich?

Żeby już nie wspominać o tym, jak wiele (nie nazywanego tak wtedy, ale idea ta sama) disco polo wyprodukował dla Moniki Borys i Magdy Dureckiej sam Jarosław Kukulski.
ODPOWIEDZ