Kto najbardziej piszczał w Modern Talking?
- Peter
Kto najbardziej piszczał w Modern Talking?
5 opcji do wyboru. Dla mnie nie Detlef i Michael bo wystarczy posłuchać ich jak śpiewają "Lunatic", może Dieter z Rolfem i Birger a ci dwaj tak po cichu.
- MODERN JEANNE
Re: Kto najbardziej piszczał w Modern Talking?
Dla mnie Rolf jednak. Przynajmniej na pierwszych płytach Sib się wyróżniał jego falset. Najładniej dla mnie brzmiał
I LOVE DB AND TA!
- Karolek78
Dieter śpiewał chórki... cicho... w reżyserce... z dala od mikrofonu 
Karolek78
- Peter
Na pierwszych płytach definitywnie słychać było falset Birgera. A tak swoją drogą to demówki z piskami Bohlena brzmią o niebo lepiej niż systemsi bez studia co ostatnio wrzucili do sieci.MODERN JEANNE pisze:Dla mnie Rolf jednak. Przynajmniej na pierwszych płytach Sib się wyróżniał jego falset. Najładniej dla mnie brzmiał
Edit Ci jednak chodzi o albumy SIB nie MT, to fakt.
- Peter
w pierwszym na pewno Rolf, Birger tu nie ma wątpliwości, słyszałem piski obu z nich są perfekcyjne, może ktoś trzeci jak Dieter dla uzupełnienia, być mooże po cichu detlef, bo z Rolfem się fajnie uzupełniali, a wdrugim bez Birgera, ale z drugiej strony posłuchajcie "You Are Not Alone" Talking System (Dtelef i Michael) przecież to zupełnie nie jest MT
- MODERN JEANNE
Nie mądrz się bo czasem sam nie wiesz co piszesz. Na pierwszych płytach SiB definitywnie słychać Rolfa
Falset pana Birgera który słynął z basu? Chyba tylko nim potrafił, no Piotrek to się popisałeś...
Ps aaa przeczytałam edita, mogę wybaczyć...
Falset pana Birgera który słynął z basu? Chyba tylko nim potrafił, no Piotrek to się popisałeś...
Ps aaa przeczytałam edita, mogę wybaczyć...
I LOVE DB AND TA!
- Peter
A Koehler Twoim zdaniem z czego słynął jak nie z basu?
A piszczeć potrafił i tu się zgadzamy, na pierwszej płycie - MT bo chyba o tym jest temat a nie o SIB - chórki są inne, powiedz mi skoro Koehler był w MT do 2000 to dlaczego nigdy nie osiągnięto takiej barwy chóru jak w "Do You Wanna"? Tam taki charczący falset jest. Birger piszczeć w chórze musiał, skoro upomniał się oo swoje pieniążki za wykorzystany głos w "Back For Good" bazujący na nagraniach z jego głosem, a nie było tam "There's Too Much Blue In Missing You". Głos ludzki ma na prawdę całkiem spore możliwości, oczywiście nie każdy. Koehler potrafił śpiewać niskim ochrypłym głosem w zwrotkach, niesamowicie potężnym w refrenach i piszczeć jak myszka w falsetach ("Broken Dreams" to jego solowy projekt), potrafił zrobić wszystko - przynajmniej ze swoim głosem, dla kontrprzykładu Ulli z TS nie potrafi nic zrobić z wokalem,zawsze to brzmi opłakanie. Ja tak samo nie potrafię piszczeć jak Biirger ani mieć takiego barytonu a bardzo bym czasem chciał.... Nie jest tak powiedziane, żeby śpiewać wysoko trzeba mieć miękki wokal - czasem tak, ale nie zawsze.
- MODERN JEANNE
On tam żadnym falsetem raczej nie śpiewał, zauważ że wiele chórków jak np Do You Wanna jest tak wymiksowana że zawiera w sobie też niskie dość dźwięki. Po prostu zmieszane wysoka tonacja z niższą. I on pewnie odpowiadał za tą niską. Gdy usłyszałam barwę jego głosu w Akte jak mówi to brzmi to jak z grobowca dzwięk. W 3:43 słychać jak mówi a nawet w 4:10 śpiewa coś kawałek. Nie wyobrażam sobie by takim głosem potrafił wyciągnąć wysokie dźwięki.
https://www.youtube.com/watch?v=OYmhLFk_9KA
https://www.youtube.com/watch?v=OYmhLFk_9KA
I LOVE DB AND TA!
- Peter
Nie wszyscy wokaliści śpiewają cały czas dokładnie tak samo, i nie zawsze wokal w mowie jest taki jak w śpiewie zobacz jak modulował głosem Dave Gahan na ABF a jak Clarke mówi, a jak wyciąga w "Happy People". Co do Birgera jest nagranie "Spass Ohne Pfand" gdzie śpiewa całkiem wysoko.
- MODERN JEANNE
Ale jeśli z natury dysponuje niskim głosem, to po co by miał mordować wysokim? W piosenkach MT w chórkach nawet sporo jest takich niskich wstawek.Chórki zawierają wiele tonacji , wiele jest przełamane niskim głosem. Do refrenów jego głos też się nadawał zresztą.
Tu mam wrażenie że wysokie partie to Rolfowe, a ten niski wokal to niby czyj miał by być?
Tu mam wrażenie że wysokie partie to Rolfowe, a ten niski wokal to niby czyj miał by być?
I LOVE DB AND TA!
- Peter
W chórkach MT jest wiele głosów ale na mój gust najbardziej tu wyczuwa się Birgera i Rolfa i być może Detlefa, SIB brzmiało nieco inaczej tam jak- już zostało udowodnione przez jednego użytkownika że robili je Detlef i Rolf. Pytanie kto robił chórki w MT jest naprawdę bardzo dobre.
Ustaliliśmy że Birger bo zglosił się o pieniążki za wykorzystanie jego głosu. Rolf z dużym prawdopodobieństwem też bo miał dobry głos do falsetu. dieter na demówkach też ciekawie brzmiał, a Detlef i Michael? detlef i tak i nie, bo w SIB robił dobrze chórek a tu z Michaelem brzmią kiepściuteńko:
https://soundcloud.com/thomas-anders-1/ ... ne-talking
Tu mamy wokale Ulliego na zwrotkach i dwóch wymienionych próbujących zaśpiewać chórki z płyty MT... Czy tak brzmiały chórki na płytach MT?
Ustaliliśmy że Birger bo zglosił się o pieniążki za wykorzystanie jego głosu. Rolf z dużym prawdopodobieństwem też bo miał dobry głos do falsetu. dieter na demówkach też ciekawie brzmiał, a Detlef i Michael? detlef i tak i nie, bo w SIB robił dobrze chórek a tu z Michaelem brzmią kiepściuteńko:
https://soundcloud.com/thomas-anders-1/ ... ne-talking
Tu mamy wokale Ulliego na zwrotkach i dwóch wymienionych próbujących zaśpiewać chórki z płyty MT... Czy tak brzmiały chórki na płytach MT?
- MODERN JEANNE
Dawno przemyślałam, Birger wogóle w chórkach mógł nie uczestniczyć wg mnie z tego względu że gdy wszyscy trzej na akte 3 mówili że nie mogą o tym mówić bo są objęci tajemnicą, bo zostało im zapłacone z chórki w 1 MT on nie miał zahamowań by gadać. Czyli Dieter zapłacił tylko im pomijając niego?
Czy jedyny odważny? A może odpowiadał jedynie za refreny i o nie się tłukł, czy za jakieś wstawki w MT?
Słychać w chórkach i refrenach bardzo niski głos, idealnie pasujący do Birgera , jednak równie dobrze mógł to być głos Dietera. Ja do tej pory nie wykluczam że się w MT udzielał, jeśli słychać go z Markiem Medlockiem i w kilku innych projektach.
Czy jedyny odważny? A może odpowiadał jedynie za refreny i o nie się tłukł, czy za jakieś wstawki w MT?
Słychać w chórkach i refrenach bardzo niski głos, idealnie pasujący do Birgera , jednak równie dobrze mógł to być głos Dietera. Ja do tej pory nie wykluczam że się w MT udzielał, jeśli słychać go z Markiem Medlockiem i w kilku innych projektach.
I LOVE DB AND TA!
- Peter
A co ze zdaniem "nicht so richtig einsam"? O chórkach tak Rolf powiedział, nie do końca nasze: Dieter, Marion? Marion jest na zdjęciu ze studia z całą czwórką....
Birger mógł - jak mówisz robić taki background do chórków - niech Ci będzie, ale fakt faktem oboje się zgadzamy że jednak był w piosenkach nie tylko we wstawkach "wrong side, right side" bo jego głos jest na BFG wykorzystany. W chórkach musiał być tylko kwestia na ile intensywnie, bo temat jest kto najbardziej piszczał w chórkach? Do tego spraw jest utrudniona przez obróbkę techniczną wokali. One są ponoć wielokrotnie nakładane i miksowane, jak i co jest czyje to tajemnica poliszynela.
to ustaliśmy:
1) jest kilka głosów
2) jest Birger do tego nie ma wątpliwości
3) jest Rolf i z jakimś prawdopodobieństwem Detlef
4) na pewno nie sam Bohlen
5) chórki - przynajmniej w SIB - robili Detlef i Rolf
6) SIBY nigdy nie osiągnęli w połowie tak doskonałej jakości chórków jak w MT niezależnie czy z Rolfem czy bez brzmieli nieporadnie, podejrzewam, że MT medleye po śmierci Rolfa leciały już z taśmy.
Spieramy się co i ile jest czyjego. Nie wiem ile jest głosów czy tylko 4 czy aż 6?
Birger mógł - jak mówisz robić taki background do chórków - niech Ci będzie, ale fakt faktem oboje się zgadzamy że jednak był w piosenkach nie tylko we wstawkach "wrong side, right side" bo jego głos jest na BFG wykorzystany. W chórkach musiał być tylko kwestia na ile intensywnie, bo temat jest kto najbardziej piszczał w chórkach? Do tego spraw jest utrudniona przez obróbkę techniczną wokali. One są ponoć wielokrotnie nakładane i miksowane, jak i co jest czyje to tajemnica poliszynela.
to ustaliśmy:
1) jest kilka głosów
2) jest Birger do tego nie ma wątpliwości
3) jest Rolf i z jakimś prawdopodobieństwem Detlef
4) na pewno nie sam Bohlen
5) chórki - przynajmniej w SIB - robili Detlef i Rolf
6) SIBY nigdy nie osiągnęli w połowie tak doskonałej jakości chórków jak w MT niezależnie czy z Rolfem czy bez brzmieli nieporadnie, podejrzewam, że MT medleye po śmierci Rolfa leciały już z taśmy.
Spieramy się co i ile jest czyjego. Nie wiem ile jest głosów czy tylko 4 czy aż 6?
- MODERN JEANNE
Też zastanawiające to stwierdzenie że jak powiedzieli chórki nie do końca ich ale może nie mieli na myśli tego co Tobie chodzi po głowie. Że ktoś w nich jeszcze uczestniczył. Jeśli by tak było byłabym happy gdyby tym kimś okazał się jednak Dieter bo nie wykluczam. Ale mogli mieć też na myśli że za aranżację chórków i ich ostateczne brzmienie był ktoś inny odpowiedzialny. Louis, Dieter? To mogli mieć na myśli.
Dlatego też ich wersje medleyu MT który robili i z Rolfem i bez niego brzmią o niebo gorzej. Bo sami je robili, sami dodawali natężenia głosów, ich wzajemne wymiksowanie itp.
A tak swoją drogą to zabawne że kochając jakiś zespół tyle lat, dziesięcioleci do dziś sie nie wie kto w nim śpiewał tak naprawdę
Dlatego też ich wersje medleyu MT który robili i z Rolfem i bez niego brzmią o niebo gorzej. Bo sami je robili, sami dodawali natężenia głosów, ich wzajemne wymiksowanie itp.
A tak swoją drogą to zabawne że kochając jakiś zespół tyle lat, dziesięcioleci do dziś sie nie wie kto w nim śpiewał tak naprawdę
I LOVE DB AND TA!
- Peter
Kolejna zagadkowa sprawa to to, że album z 2005 robili Ci sami ludzie co podkład z chórkami na koncert w Burow...Dwa lata dzielą te dwa wydawnictwa i co tak im się zestarzały głosy że chórki SIB brzmią tak dobrze a chórki MT (SIB) z 2007 tak straszliwie źle?
- Peter
@gypsy podał nawet, że mixowano 10-15 głosów, ale pamiętajmy słowa Stemmanna, że nie mixowano głosu Bohlena. Nie wiem już sam co mam o tym wszystkim myśleć i komu wierzyć jaki interes mógł mieć Ralf Stemmann w tym wszystkim? To zwykły klawiszowiec pierwszego MT a potem Thomasa Andersa i jego producent, obecnie nie udało mu się nawet zaistnieć cienka ryba i tyle. Skąd taki mógł o tym wiedzieć? przecież musiało być kilka osobnych sekcji: na pierwszej nagrywano podkłady, potem do nich Thomas śpiewał a na trzeciej chórzyści, te wszystkie osoby mogły się nawet nie spotkać w studio.