Detlef Wiedeke
- Peter
Detlef Wiedeke
Michaela prześwietliliśmy że szok, zostaje najbardziej tajemniczy z Systemsów. Jego głos już znamy, a co i gdzie śpiewał? Wielka niewiadoma, ktoś go nazwał mistrzem drugiego planu, ja go widzę jako marionetkę, którą za sznurki pociąga lider Systemsów, Michael. Zastawnawiam się czemu tak zgodził się na to by Michael był mózgiem, liderem, wokalem?
- tanathos
Re: Detlef Wiedeke
fakt, Detlef nie dał zbyt wiele okazji by móc zapoznać się z jego głosem, sam też nie jestem pewien, czy udało mi się go dotąd wychwycić. I dlatego mam pytanie - czyj głos słychać w piosence CC Catch "Little by little" we fragmentach:
01 min.02 sek - 01 min.07sek
02min .26sek - 02min .30sek
czy to właśnie głos Detlefa?
01 min.02 sek - 01 min.07sek
02min .26sek - 02min .30sek
czy to właśnie głos Detlefa?
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
- Peter
"Magic touch you gave to me"? to ewidentnie Scholz, Detlef śpiewa w "Christmas In Blue". Detlef ma na prawdę ładny głos, tylko wątpię w to, że śpiewał w chórkach u Systemsów, jego działka to produkcja.
- Peter
Skąd Ci przyszło do głowy, że to akurat Detlef? Puść sobie "Magical Moon" tam Scholz podobnie śpiewa. Detelef to najbardziej zagadkowy głos.
________________________________________________________________________________________________________________________
Kolejny ze współtwórców MT. Mówi się, że dopracowywał piosenki do perfekcji i je mixował, czemu jednak zaprzecza Dieter Bohlen. Detlef urodził się 7 maja 1950 - niemiecki wokalista, kompozytor i producent.
W latach 1984-2000 współpracował z Dieterem Bohlenem dla którego śpiewał w chórkach w Modern Talking oraz Blue System. Od 2003 roku należy do projektu muzycznego Systems in Blue. W Modern Talking słychać background do wokalu Thomasa Andersa w refrenie "Cheri, cheri lady". Ma własne studio nagraniowe - Vintage Music. Produkuje nie tylko disco co bardzo różny gatunek muzyczny. Typ jego głosu to bas. Ma dwie córki, obie podobno bardzo ładne. Wykłada w szkole muzycznej.
_________________________________________________________________________________________________________________________
Jako muzyk i wokalista zaczynał w 1977 roku w zespole: Emsland Hillbillies potem jeszcze udzielał się w Springflut, chyba tylko w chórkach i to na jednej płycie. Bardziej gitarzysta iż wokalista. Wystąpił w całej masie produkcji od tego czasu, ale to też producent.
Produkował nie tak dawno temu płytę Jespera:
https://www.discogs.com/Jasper-Neidlos/release/1744807
ale i Blumchen czy Edwina Starra.
Detlef w studio.
Śpiewał na 100 % w MT i BS co jest potwierdzone na wkładkach, ale nie wiadoma do końca jest jego rola w Systems In Blue.
________________________________________________________________________________________________________________________
Kolejny ze współtwórców MT. Mówi się, że dopracowywał piosenki do perfekcji i je mixował, czemu jednak zaprzecza Dieter Bohlen. Detlef urodził się 7 maja 1950 - niemiecki wokalista, kompozytor i producent.
W latach 1984-2000 współpracował z Dieterem Bohlenem dla którego śpiewał w chórkach w Modern Talking oraz Blue System. Od 2003 roku należy do projektu muzycznego Systems in Blue. W Modern Talking słychać background do wokalu Thomasa Andersa w refrenie "Cheri, cheri lady". Ma własne studio nagraniowe - Vintage Music. Produkuje nie tylko disco co bardzo różny gatunek muzyczny. Typ jego głosu to bas. Ma dwie córki, obie podobno bardzo ładne. Wykłada w szkole muzycznej.
_________________________________________________________________________________________________________________________
Jako muzyk i wokalista zaczynał w 1977 roku w zespole: Emsland Hillbillies potem jeszcze udzielał się w Springflut, chyba tylko w chórkach i to na jednej płycie. Bardziej gitarzysta iż wokalista. Wystąpił w całej masie produkcji od tego czasu, ale to też producent.
Produkował nie tak dawno temu płytę Jespera:
https://www.discogs.com/Jasper-Neidlos/release/1744807
ale i Blumchen czy Edwina Starra.
Detlef w studio.
Śpiewał na 100 % w MT i BS co jest potwierdzone na wkładkach, ale nie wiadoma do końca jest jego rola w Systems In Blue.
- tanathos
dzięki za wyjaśnienie:-) pomyślałem, że ten wers może śpiewać Detlef, ponieważ głos wydawał mi się bardzo podobny do głosu z backwocalu w pierwszej części refrenu "Cheri Cheri Lady".Peter pisze:"Magic touch you gave to me"? to ewidentnie Scholz, Detlef śpiewa w "Christmas In Blue". Detlef ma na prawdę ładny głos, tylko wątpię w to, że śpiewał w chórkach u Systemsów, jego działka to produkcja.
wydawało mi się również, że w "Little by little" nie było słychać głosu Scholza, ponieważ jak na moje ucho głos w tym wersie różnił się od głosu Scholza do którego zdążyłem już przywyknąć, i który słyszałem m.in. w nowych utworach Systems in Blue.
Mam jeszcze pytanie - czy w drugiej części refrenu "Operator Gimme 609" słychać Scholza?
Muszę przyznać, że analizowanie chórków to świetna sprawa, pozwala odkryć muzykę MT na nowo
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
- Peter
Głos w "With A Little Love" to: 'right side, wrong side" to Birger Corleis. "Cheri, Cheri Lady" to już Detlef.
-
gipsy2
Filmik dwa posty powyżej z pracy w studio kiedyś widziałem .... jakoś ta demówka robiona na szybko jest ciekawsza od sporej ilości oficjalnych utworów.
Gdzie jest ten błąd ... nie rozumiem tego ... taki potencjał zmarnowany
Gdzie jest ten błąd ... nie rozumiem tego ... taki potencjał zmarnowany
- Peter
Nie jestem pewien na 100 % ale na 90 % jest to głos Detlefa, rzekome pierwsze demo "System In Blue"
Detlefik piszczy tam jak myszka.
Detlefik piszczy tam jak myszka.
- Peter
Dzisiaj Detlef ma urodziny. Szkoda, że nie ma platformy by mu złożyć życzenia.
- Peter
Głosu w zwrotkach nie jestem w 100 % pewien, równie dobrze jakiś fan mógł sobie to dograć do głosu Rolfa i do instrumentalu podłożyć swój wokal, tak mówi Mrs_Robota która zna Detlefa osobiście, ale... ona tez może się mylić, ja słyszałem także głos Detlefa w chórze i co do chórków jestem pewien.
- Pioetrek
- Kontakt:
Ok 1:10 Patty chyba ośmieliła Detlefa bo wygląda jakby to jego głos zaczął się przebijać na pierwszy plan
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
- Peter
Ciekawi mnie jak ta robota wyglądała od kuchni? Ja myślę, że Detlef z Rolfem pisali jakąś prostą melodykę, potem Thomas dopisał słowa, Detlef to obrobił, potem - jak na wideoklipie dał Rolfowi do śpiewania dorobili chórki, zmixowali i posłali do Spectre Media.
- Peter
Marzy mi się postawienie Detlefa na frontmea Systemsów ale to nie takie proste:
1) Detlef jest cichą i spokojną osobą zero parcia na szkło
2) Michael zero talentu wokalnego poza chórem ale ogromne parcie na szkło.
1) Detlef jest cichą i spokojną osobą zero parcia na szkło
2) Michael zero talentu wokalnego poza chórem ale ogromne parcie na szkło.
-
jan kowalski
Tutaj mała próbka Detlefa z płyty o której Ci pisałem jest tego więcej warto mieć to CD
https://www.youtube.com/watch?v=a5-HCAK ... r_embedded
https://www.youtube.com/watch?v=a5-HCAK ... r_embedded
-
jan kowalski
-
jan kowalski
Jest taka stara piosenka z prywatnej kolekcji którą nie mogę tu umieścić bo taka jest prośba wykonawcy WIEDEKE śpiewa jako solista a chórki robią KOHLER i SHOLC
tytuł piosenki DETLEF WIEDEKE - PARK
tutaj to posłuchasz ale bez chóru http://lalamus.cc/music/detlef+wiedeke
tytuł piosenki DETLEF WIEDEKE - PARK
tutaj to posłuchasz ale bez chóru http://lalamus.cc/music/detlef+wiedeke