Colin Campsie?

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sussudio

Colin Campsie?

Post autor: Sussudio »

Zastanawia mnie, kim jest ten człowiek i co on ma wspólnego z Bohlenem?

Na singlu koreańskiej wokalistki BoA, Colin Campsie podpisany jest jako współautor muzyki do utworu "Soundscape",
natomiast na wydanym 4 lata później albumie Mehrzada Marashi'ego przy utworze "Everytime You Go Away" (który ma identyczną melodię) jako autor muzyki wymieniony jest już tylko Dieter Bohlen.

Obrazek

Co się więc stało że Colin Campsie w ciągu zaledwie 4 latach "stracił prawa" do bycia współtwórcą ?
Dieter Bohlen Królem Polski
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Re: Colin Campsie?

Post autor: ArCrack »

"Written by" oznacza, że Bohlen i Campsie napisali tę piosenkę wspólnie, lecz nie informuje to w żaden sposób o rozkładzie ról. A zatem podejrzewam, że Bohlen skomponował muzykę, zaś Campsie napisał słowa. Później te słowa zostały zamienione na japoński tekst, ale Campsie jako współautor oryginalnego utworu został wymieniony na liście płac.

Jakby to kuriozalnie nie brzmiało, taka praktyka bywa niekiedy stosowana. Podając najbardziej oczywisty przykład - "Wenn ich" Yvonne Catterfeld. Piosenka miała swoją premierę w wersji niemieckiej, ale w książeczce możemy przeczytać, że w oryginale nazywa się ona "If I", autorem muzyki i tekstu jest Bohlen, a dopiero później powstał niemiecki tekst. Podobny trik, choć nieco bardziej zakamuflowany był stosowany na płytach Andrei Berg.

Obrazek

Można się zastanawiać po co ta cała szopka. Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie chodzi o pieniądze. Przypuszczam, że pan Campsie w jakiś sposób powiązał Bohlena z producentami BoA i dopisanie jego nazwiska było formą wynagrodzenia (tantiemy). Z kolei w przytoczonym przeze mnie przykładzie Bohlen inkasuje pewnie wynagrodzenie za muzykę i częściowo za tekst, a nie za samą muzykę.
Jak piszesz tak cię widzą.
przemal38

Post autor: przemal38 »

Awatar użytkownika
Sussudio

ArCrack pisze:"Written by" oznacza, że Bohlen i Campsie napisali tę piosenkę wspólnie, lecz nie informuje to w żaden sposób o rozkładzie ról. A zatem podejrzewam, że Bohlen skomponował muzykę, zaś Campsie napisał słowa. Później te słowa zostały zamienione na japoński tekst, ale Campsie jako współautor oryginalnego utworu został wymieniony na liście płac.

Jakby to kuriozalnie nie brzmiało, taka praktyka bywa niekiedy stosowana. Podając najbardziej oczywisty przykład - "Wenn ich" Yvonne Catterfeld. Piosenka miała swoją premierę w wersji niemieckiej, ale w książeczce możemy przeczytać, że w oryginale nazywa się ona "If I", autorem muzyki i tekstu jest Bohlen, a dopiero później powstał niemiecki tekst. Podobny trik, choć nieco bardziej zakamuflowany był stosowany na płytach Andrei Berg.

Obrazek

Można się zastanawiać po co ta cała szopka. Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie chodzi o pieniądze. Przypuszczam, że pan Campsie w jakiś sposób powiązał Bohlena z producentami BoA i dopisanie jego nazwiska było formą wynagrodzenia (tantiemy). Z kolei w przytoczonym przeze mnie przykładzie Bohlen inkasuje pewnie wynagrodzenie za muzykę i częściowo za tekst, a nie za samą muzykę.
Dzięki za odpowiedź, o tym nie pomyślałem - zacząłem już nawet podejrzewać że Campsie jest autorem większości muzyki. Po tym co ostatnio wydaje przestałem wierzyć że Bohlen jest w stanie napisać tak świetną popową melodię i nie jest to nawet kwestia aranżacji, bo u Mehrzada brzmi ona bardzo podobnie.

Wciąż zastanawia mnie skąd oni się znają i co skłoniło Bohlena do oddania swojej muzyki pod tekst kogo innego, co jak wiemy robi nieczęsto i niechętnie.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Bohlen pozwala na dopisanie cudzego tekstu zazwyczaj wtedy, gdy piosenka jest śpiewana w ojczystym języku mieszkańców kraju, w którym ma zostać wydana. Angielskie teksty są zazwyczaj jego.

Ale!
W 2011 usłyszeliśmy "Soundscape" z oryginalnymi słowami. To "Can't Stop" z płyty Sary Engels. W katalogu ASCAP (Amerykańskie Stowarzyszenie Kompozytorów, Autorów i Wydawców) piosenka pod tym tytułem widniała od 2006 a autorami byli... Bohlen i Campsie, a dopiero w 2011 została w tej formie po raz pierwszy wydana. Co ciekawe, w książeczce nie ma słowa o innym autorze niż Bohlen, a w katalogu GEMA mimo iż takie dzieło było, to dziś nie ma po nim ani śladu. Jest za to EINMAL TUT S VIELLEICHT NOCH WEH jako jedna z wersji Soundscape.
Nie wierzę, żeby tekst "Can't Stop" był w 100% dziełem Bohlena. "Your reflection is all that I see", "make love inside my head" - to nie są jego frazy.

Przypuszczalnie kolejność wypadków była więc taka:
1. Bohlen ma piosenkę, którą w ciężkich dla siebie czasach (2005/2006) próbuje sprzedać - Einmal tut's vielleicht noch weh
2. Campsie pośredniczy w tym tłumacząc, poprawiając lub dopisując tekst - powstaje Can't Stop
3. Yamamoto dopisuje japoński tekst - powstaje Soundscape
4. Bohlen wykorzystuje melodię na albumie Marashiego dopisując nowy tekst (stary nie pasuje dla mężczyzny)
5. Mając odpowiednią wokalistkę Bohlen wykorzystuje oryginalne Can't Stop na albumie Sary Engels.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Sussudio

Czemu więc nazwiska Campsiego brakuje w książeczce płyty Sary Engels?

Z drugiej strony, to że w piosence nie ma frazy "You can't run, but you can't hide" nie znaczy że tekst nie jest Bohlena.
Nie jest on wybitnym tekściarzem, ale też na pewno nie banalnym, o czym świadczy chociażby absurdalny fragment :

"Her only friend was Luca, she's working for the rent
But that guy was a hooker at the end"

P.S Wychodzi na to że Dieter najpierw piszę teksty po niemiecku?
ODPOWIEDZ