Discman

Rozmowy zupełnie nie na temat.
Marcin87

Discman

Post autor: Marcin87 »

Niestety niedawno popsuła mi się wieża i nie mam teraz jak za bardzo odtwarzać moich oryginalnych płyt MT; na kompie trochę bez sensu skoro i tak mam wszystkie utwory zgrane do mp3. Wieża była już kilka razy naprawiana, i zapewne przyszedł jej koniec. Pomyślałem więc że kupię sobie discman (przyznam się szczerze, że nigdy nawet nie słuchałem muzyki z discmana). Mógłbym w ten sposób słuchać muzyki w jakości audio w każdym miejscu, tylko mam pytanie do osób, które używały discmana jak w ogóle oceniacie te odtwarzacze i czy w ogóle warto wydawać na nie pieniądze. Mam obawy, że płyty będą często przeskakiwać , jakość będzie kiepska i bateria padnie po 15 minutach. Znalazłem ciekawy discman na allegro, ładnie wygląda, ale żeby jeszcze tak pięknie grał byłoby super. Link:
http://allegro.pl/discman-philips-exp25 ... 53717.html
Doradźcie mi :)
Obrazek
Awatar użytkownika
aleksandra227
Członek TAFC Polska

Re: Discman

Post autor: aleksandra227 »

Tańsza będzie "empetrójka" - MP3 lub ipod to takie małe urządzenie.

Na baterie lub ładowarką jest zasilane ...

albo w dzisiejszych czasach w komórkę na której można kupić kartę pamięci od 4 do 16 GB żeby było dużo piosenek w telefonie ;)
Nie wątp w swoje marzenia jeżeli nawet,to uwierz że Ci się uda. Thank you that you are Thomas Anders I love you for it.
Marcin87

No tak, ale mi chodzi o odtwarzanie oryginalnych płyt :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

To ja już Ci proponuję kupić mini wieżę.W tej cenie na pewno coś dostaniesz,albo boom box,bo chyba nie będziesz do autobusu zabierał discmana z oryginalnym CD ;). To takie moje zdanie.
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

Musisz pamiętać iż to urządzenie ma nie za długą żywotność. Lepiej przerobić płyty CD na mp3 i słuchać w odtwarzaczu mp3. W Discmanie napęd szybciej Ci padnie niż jak by taki odtwarzacz mp3 miał by się zepsuć. Ja taki odtwarzacz mp3 mam od 8 lat i śmiga jak nowy. A Discman mi padł po niecałym roku użytkowania.
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Pkmodern,Marcin pisze,że ma na kompie w mp3 to co na oryginałach,ale czasami chciałby posłuchać oryginalnego CD,stąd u niego pomysł na discmana.
Marcin87

Czyli discmany są jednak awaryjne. Obawy się potwierdziły, ale też liczyłem na to, że na discmanie z oryginalną CD będzie dużo lepsza jakość niż z mp3. Pewnie też discman discmanowi nierówny. Popatrzę jeszcze za miniwieżą i boom boxem, które Atlantydo zaproponowałaś :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Pkmodern

atlantyda ;o) pisze:Pkmodern,Marcin pisze,że ma na kompie w mp3 to co na oryginałach,ale czasami chciałby posłuchać oryginalnego CD,stąd u niego pomysł na discmana.
Ale są odtwarzacze mp3 które otwarzają piosenki np. w wav-ach - czyli formacie bezstratnym. Taką płytę CD przerabia się na wav i otwarza z jakością płyty CD.
Marcin87

Pkmodern pisze: Ale są odtwarzacze mp3 które otwarzają piosenki np. w wav-ach - czyli formacie bezstratnym. Taką płytę CD przerabia się na wav i otwarza z jakością płyty CD.
O to coś ciekawego. A format FLAC też jest bezstratny czy jego też by taka mp3-ka odtwarzała?
Obrazek
Awatar użytkownika
Pkmodern

Marcin87 pisze:
Pkmodern pisze: Ale są odtwarzacze mp3 które otwarzają piosenki np. w wav-ach - czyli formacie bezstratnym. Taką płytę CD przerabia się na wav i otwarza z jakością płyty CD.
O to coś ciekawego. A format FLAC też jest bezstratny czy jego też by taka mp3-ka odtwarzała?
Oczywiście że są takie co odtwarzają. Ja mam Pentagram Cineo Gold 8 GB i wszystko odtwarza.
Marcin87

Pkmodern pisze:Ja mam Pentagram Cineo Gold 8 GB i wszystko odtwarza.
Znalazłem to urządzenie na allegro:
http://allegro.pl/pentagram-eon-cineo-g ... 10504.html
Cena jak za discman, który oglądałem a i filmy odtwarza. A ile wytrzymuje bateria przy słuchaniu muzyki?
Obrazek
Awatar użytkownika
Pkmodern

Marcin87 pisze:
Pkmodern pisze:Ja mam Pentagram Cineo Gold 8 GB i wszystko odtwarza.
Znalazłem to urządzenie na allegro:
http://allegro.pl/pentagram-eon-cineo-g ... 10504.html
Cena jak za discman, który oglądałem a i filmy odtwarza. A ile wytrzymuje bateria przy słuchaniu muzyki?
Nie wiem dokładnie bo nigdy nie sprawdzałem, ale kiedyś jechałem w podróż i w samolocie słuchałem jakieś 3 godziny cały czas.
Marcin87

3 godziny to w zupełności mi wystarczy. Muszę się zastanowić co teraz wybrać bo urządzenie ciekawe. A co do discmana do którego podałem link to nie warto go kupować tak?
Obrazek
Awatar użytkownika
Pkmodern

Marcin87 pisze:3 godziny to w zupełności mi wystarczy. Muszę się zastanowić co teraz wybrać bo urządzenie ciekawe. A co do discmana do którego podałem link to nie warto go kupować tak?
Jak napisałem - mój discman (philips) służył mi prawie rok, a ten odtwarzacz wiele lat i ciągle jak nowy.
Marcin87

to pomyślę. Ten egzemplarz na allegro jest w ładnym stanie używany. Dzięki w ogóle za rady
Obrazek
Awatar użytkownika
Ann
Członek TAFC Polska

Post autor: Ann »

Ja też odradzam Ci kupno discmana :) Miałam dwa discmany i każdy z nich działał mi tylko przez prawie rok :/ Jeżeli nie chcesz odtwarzać CD na kompie,to przerób tak żebyś mógł odtwarzać na mp3.
MY DREAMS COME TRUE :D
ODPOWIEDZ