"Ściągnięte" z Bohlena

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Sussudio

"Ściągnięte" z Bohlena

Post autor: Sussudio »

Nie jest to jakąś wielką tajemnicą że Dieter Bohlen przy komponowani lubi "inspirować się" piosenkami innych artystów (zainteresowanych odsyłam do tego wątku : viewtopic.php?f=6&t=80&start=288)
Jednak zdecydowanie rzadziej wspomina się o inspiracjach w drugą stronę, czyli o artystach ściągających z produkcji Bohlena.

W zasadzie wszystko obraca się głównie w gatunku Italo Disco i Disco Polo, w tym pierwszym jest tak dużo inspiracji Bohlenowskich że nie sposób tego zliczyć, więc zajmę się tym drugim - zaznaczam że disco polo, delikatnie mówiąc, nie jestem moim ulubionym gatunkiem muzycznym i przedstawiam tu tylko kilka zasłyszanych gdzieś utworów które przypominają produkcje Dietera, ale jestem pewien że to wszystko jest na dużo dużo większą skalę.

Zacznijmy od najbardziej bezczelnego plagiatu, praktycznie cały utwór jest zerżnięty z kawałka "Nobody Makes Crazy (Like You Do)"
wyraźnie słychać że "inspirowano" się wersją Les'a McKeown'a :
Rajmund - List Do Szuflady

Les McKeown - Nobody Makes Me Crazy (Like You Do) [ORYGINAŁ]

Kolejna silna "inspiracja", melodia wokalu zwrotki i refrenu ściągnięta z Modern Talking "Anything Is Possible" :
TOPLES - Wszystko się ułoży

Modern Talking - Anything Is Possible [ORYGINAŁ]

Zespół Toples ma również inną, zdecydowanie bardziej znaną piosenkę, podejrzanie podobną do "Heaven And Hell" C.C. Catch.
Mowa oczywiście o :
TOPLES - Ciało do Ciała

C.C. Catch - Heaven And Hell [ORYGINAŁ]

Teraz już troszkę mniej bezczelnie, ale bez żadnych wątpliwości jest to melodyjka gwizdnięta również z C.C. Catch, tym razem "Soul Survivor" :
IMPULS - L'amour pour toujours

C.C. Catch - Soul Survivor [ORYGINAŁ]

Tym razem nie wiem czy to cover czy kawałek podpieprzony 1:1 :
Nemesis - Romeo i Julia

Blue System - Romeo & Juliet [ORYGINAŁ]

Na sam koniec moje ulubione, Casanova czyli polski Dieter Bohlen ;)
Facet z teledysku wygląda dokładnie tak samo jak Bohlen w klipie Sorry Little Sarah :

Obrazek
Obrazek
Dieter Bohlen Królem Polski
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Re: "Ściągnięte" z Bohlena

Post autor: ArCrack »

Zawszę gdy słyszę "Tokyo" Danny'ego przychodzi mi na myśl "6 Years - 6 Night" Blue System. Końcówki zwrotek obu piosenek są niemal identyczne.

To jednak jedyne co kojarzy mi się z rzeczy "zapożyczonych" od Bohlena. W Disco Polo jest tego oczywiście mnóstwo, sporo to normalne covery. Jedne gorsze, inne całkiem dobrze zrobione ;)

Trudno znaleźć bohlenowskie nutki u uznanych artystów.
Jak piszesz tak cię widzą.
Marcin87

Post autor: Marcin87 »

Zespół Akcent nagrał cover Blue System - Lovers In A Missing World:

Obrazek
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

a oto przykład skopiowania MT przez wykonawców spoza kręgu disco polo: Laser Dance oparło swój utwór na "a telegram to your heart" z szóstej płyty "Modernów".

utwór laserdance pochodzi bodajże z 1989 roku
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Tak odgrzebując ciekawy wątek - generalnie mam wrażenie, że te "ściągi" można podzielić na różne rodzaje:
1) utwory zerżnięte bez polotu, głównie po to, by zastąpić oryginalny tekst polskim, często - choć nie zawsze - z degradacją brzmienia w porównaniu do oryginału (tańsze studio, tańsza obróbka, inne klawisze, specyficzny wokalista itp.),
2) przeróbki zaawansowane, wiążące się z przearanżowaniem oryginału lub zaczerpnięciem z niego tylko niektórych motywów, w wyniku czego dla mało wprawnego ucha mogą być mniej wychwytywalne,
2) utwory nie ściągnięte, a raczej inspirowane twórczością z gatunku MT/BS - i tu bym wrzucił np. zespoły takie jak Model MT ("Wspomnienie ze snu"), Setus ("Dobra bajka"), Chanel (teledysk do "Wszystkie noce"), New Collective ("Nasze China Town").

Wśród wspomnianych niżej podróbek w sposób pozytywny moją uwagę zwraca DJ Wituś (utwór MT w karkołomny sposób powiązany z polską piosenką ludową - jak dla to mnie nieskrywany i inteligentny żart), słabość mam też do Rajmunda, wokalisty o ciekawym, ciepłym brzmieniu głosu, zwłaszcza słysząc taki jego MT-podobny utwory jak "Potępiony".

A ciekaw jestem, czy ktoś jeszcze pamięta polską wersję "Crying Game" z 10. płyty BS w wykonaniu zespołu Amadeo (na wokalu zdaje się jeszcze wtedy Grzegorz Dziki, plus Aldona Dąbrowska być może w chórkach)? :)
Awatar użytkownika
Maro_D

Post autor: Maro_D »

Jeśli chodzi o Toples - Ciało do ciała, to zastanawiam się czy jest to kalka, czy po prostu polska wersja "Nieba i piekła".
Utwór grupy Nemesis - Romeo to zdecydowanie cover.

Swego czasu (tak w połowie lat 90-tych) wiele gwiazd disco polo oraz muzyki chodnikowej nagrywało polskie wersje przebojów Bohlena (Akcent, Nemesis, Avobo, Renata Dąbkowska z grupą Dystans, K and K Studio Singers, Amadeo, Big Dance and Majka).
W przypadku Toples - kiedyś zetknąłem się z utworem Po co nam to było. Początek jakoś dziwnie kojarzy mi się z Can't Get Enough Modernów.
A ciekaw jestem, czy ktoś jeszcze pamięta polską wersję "Crying Game" z 10. płyty BS w wykonaniu zespołu Amadeo (na wokalu zdaje się jeszcze wtedy Grzegorz Dziki, plus Aldona Dąbrowska być może w chórkach)? :)
Tak. Utwór nosił tytuł Chociaż pada deszcz. O dziwo, mam to swoich zasobach :o :)
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Jacek Z. pisze:A ciekaw jestem, czy ktoś jeszcze pamięta polską wersję "Crying Game" z 10. płyty BS w wykonaniu zespołu Amadeo (na wokalu zdaje się jeszcze wtedy Grzegorz Dziki, plus Aldona Dąbrowska być może w chórkach)? :)
:lol: Przepraszam, ale już od dłuższego czasu gdy słyszę disco polo mam napady śmiechu.

A co do głównego wątku, to takich przeróbek, coverów w polowym disco jest naprawdę wiele. Ja dodam coś co już na tym forum gdzieś jest, a myślę, że jest godne uwagi i przypomienia:

P.S. Przeróbka DJa Witusia jest fantastyczna :lol:.
Karolek78
Jacek Z.

Co do Amadeo, ich klasyfikacja jako disco polo może być nieco myląca - zespół założył Sławomir Sokołowski z grupy Bolter (z czasów gdy pojęcie disco polo jeszcze nie istniało) a w dorobku Amadeo są liczne covery, od eurodance i pop, po polską tzw. muzykę środka, motywy ludowe oraz muzykę filmową.

Dzięki :) nie znałem wersji "Midnight Lady" Krzysztofa Krawczyka (którego szanuję za wokal i całokształt), choć polski aranż wydaje mi się "zabity" przez nadmiar instrumentów dętych...
Awatar użytkownika
Maro_D

Post autor: Maro_D »

Jeśli chodzi o polskie wersje, to i tak największy ubaw lud ma z tej piosenki - Avobo - Sopel lodu :P

Avobo w 1992 roku wydali kasetę z polskimi interpretacjami hitów z lat 80-tych. Oprócz "Brother Louie", przerobili także: "Geronimo's Cadillac" ("Oddaję Ci cały świat"), "I've Been Thinking About You" z rep. Londonbeat, "Touch In The Night" (oryg. Silent Circle) czy "Heart" duetu Pet Shop Boys.
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Maro_D pisze:Jeśli chodzi o polskie wersje, to i tak największy ubaw lud ma z tej piosenki - Avobo - Sopel lodu :P .
No tak ;).

Przypomniał mi się jeszcze jeden plagiacik (tutaj chyba to słowo pasuje idealnie).

Motyw z:

Karolek78
Awatar użytkownika
art_system

Post autor: art_system »

Nie jest to może ściągnięte od Bohlena, jednak mimo, że to w języku czeskim to wyczuć można nutkę klimatów Dietera i wspaniałych brzmień lat 80.
Być może dlatego, że do granicy z Czechami mam 5 km lubię te nagrania:) Dwa linki
1. http://www.youtube.com/watch?v=hqVn9UT9hKg
2. http://www.youtube.com/watch?v=sg2xN3C9u9o - lepsza jakość
3. http://www.youtube.com/watch?v=F3IY5yvEpz0
4. i najlepszy kawałek http://www.youtube.com/watch?v=VuLU6RfgBcw
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
Awatar użytkownika
Sussudio

Post autor: Sussudio »

Live - Powiedz jak

Blue System - Body To Body [Oryginał]

Pętla perkusyjna wycięta z wydłużonej wersji "Body To Body", plus takie same przejścia
Dieter Bohlen Królem Polski
Jacek Z.

Tak trochę poza tematem, ale zauważam ostatnio (ktoś tu niedawno linkował utwór BS przerobiony przez Ace of Base), że podbieranie sobie pomysłów pomiędzy bardziej sławnymi wykonawcami też się zdarza, np. regularnie puszczany ostatnio w Vox FM utwór "Crucified" Army of Lovers wydaje mi się mocno zadłużony wobec "Save Your Love" Bad Boys Blue, a w eurowizyjnym hicie "Euphoria" Loreen (ze Szwecji) pobrzmiewa mi gdzieś Ann Winsborn (też ze Szwecji).
Jacek Z.

Wczoraj, wracając z niedzielnej wycieczki, przypadkiem złapaliśmy Radio Kielce, a w nim takie oto cudo:
http://www.youtube.com/watch?v=fjPw3r4d6pE

Tekścik może naiwny, ale aranżacja... delikatna, rytmiczna, ze smakiem - coś jakby mieszanina wczesnego i późnego MT z wokalem a la Lian Ross. Słodziutkie i melodyjne aż do bólu :) Jeszcze mnie nie olśniło z którego kawałka MT ten rytm... Może Wy coś kojarzycie?

Przy okazji dowiedziałem się, że Radio Kielce ma też projekt "Mimo wszystko gramy disco":
http://pl-pl.facebook.com/pages/Mimo-Ws ... 2789505356
a do tego nie wstydzi się klimatów klubowo-tanecznych i dyskotekowych staroci:
http://www.radio.kielce.pl/pl/przeglad-548/_post/24232
Tak trzymać, Kielce! :D

Sama wokalistka zaś ma w swoim dorobku także utwory przypominające klimatem takich wykonawców jak Fancy, Silent Circle czy Bad Boys Blue.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Najbardziej to przypomina mi to klimaty z bohlenowskich piosenek dla Andrei Berg, a ten konkretnie kawałek ma melodię bardzo zbliżoną do:

Mimo wszystko aranżacje Andrei były jednak bogatsze.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Robert73

Post autor: Robert73 »

Słuchając innych piosenek Jesiki od razu usłyszałem podobieństwo

do tej piosenki Modern Talking

ODPOWIEDZ