Jednak zdecydowanie rzadziej wspomina się o inspiracjach w drugą stronę, czyli o artystach ściągających z produkcji Bohlena.
W zasadzie wszystko obraca się głównie w gatunku Italo Disco i Disco Polo, w tym pierwszym jest tak dużo inspiracji Bohlenowskich że nie sposób tego zliczyć, więc zajmę się tym drugim - zaznaczam że disco polo, delikatnie mówiąc, nie jestem moim ulubionym gatunkiem muzycznym i przedstawiam tu tylko kilka zasłyszanych gdzieś utworów które przypominają produkcje Dietera, ale jestem pewien że to wszystko jest na dużo dużo większą skalę.
Zacznijmy od najbardziej bezczelnego plagiatu, praktycznie cały utwór jest zerżnięty z kawałka "Nobody Makes Crazy (Like You Do)"
wyraźnie słychać że "inspirowano" się wersją Les'a McKeown'a :
Rajmund - List Do Szuflady
Les McKeown - Nobody Makes Me Crazy (Like You Do) [ORYGINAŁ]
Kolejna silna "inspiracja", melodia wokalu zwrotki i refrenu ściągnięta z Modern Talking "Anything Is Possible" :
TOPLES - Wszystko się ułoży
Modern Talking - Anything Is Possible [ORYGINAŁ]
Zespół Toples ma również inną, zdecydowanie bardziej znaną piosenkę, podejrzanie podobną do "Heaven And Hell" C.C. Catch.
Mowa oczywiście o :
TOPLES - Ciało do Ciała
C.C. Catch - Heaven And Hell [ORYGINAŁ]
Teraz już troszkę mniej bezczelnie, ale bez żadnych wątpliwości jest to melodyjka gwizdnięta również z C.C. Catch, tym razem "Soul Survivor" :
IMPULS - L'amour pour toujours
C.C. Catch - Soul Survivor [ORYGINAŁ]
Tym razem nie wiem czy to cover czy kawałek podpieprzony 1:1 :
Nemesis - Romeo i Julia
Blue System - Romeo & Juliet [ORYGINAŁ]
Na sam koniec moje ulubione, Casanova czyli polski Dieter Bohlen
Facet z teledysku wygląda dokładnie tak samo jak Bohlen w klipie Sorry Little Sarah :