Barcos De Cristal

Szukasz piosenki? Chcesz zidentyfikować jakieś nagranie? Pisz tutaj.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Barcos De Cristal

Post autor: atlantyda ;o) »

Pomóżcie.
Już któryś raz kupiłam CD Thomasa "Barcos De Cristal" import z USA.j
Jak się okazuje na matrixie ma tylko cyfry z kodu ,nie ma kodu kreskowego.Czy można to wydanie zaliczyć do oryginalnego?
Awatar użytkownika
MiReK
Członek TAFC Polska

Re: Barcos De Cristal

Post autor: MiReK »

Oryginalny nośnik musi mieć nr dokładnie taki i tak rozmieszczony jak ten na ostatnim zdjęciu tutaj:
http://www.discogs.com/viewimages?release=1418171
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Tak wiem.Jednak od kilku lat jak kupuję to CD to nigdy nie miałam takiego kodu.Miałam już kilka tych CD i dopiero teraz ktoś mi zwrócił uwagę na ten fakt.Czy może być to wydanie uznawane za oryginalne?Podobno wydanie brazylijskie MT Greatest Hits Mix nie jest oryginalne a jednak za takowe jest uważane...hmmmm....jestem w kropce.Jeszcze czekam co Robert_Lato mi na to odpisze.
Awatar użytkownika
Evaalex

Post autor: Evaalex »

Poszukuje orginalu Bacados de Christal juz od wielu lat.Myslac ze plyta zostanie wydana na rynku niemieckim bylam w dniu wydania plyty w sklepie plytowym, Nawet nie istniala wiadomosc o wydaniu tej plyty w komputerze tego sklepu.
Awatar użytkownika
edmund1974
Członek TAFC Polska

Post autor: edmund1974 »

atlantyda ;o) pisze:...Podobno wydanie brazylijskie MT Greatest Hits Mix nie jest oryginalne a jednak za takowe jest uważane...hmmmm....jestem w kropce.Jeszcze czekam co Robert_Lato mi na to odpisze.
Witam.

Jeśli chodzi o "Greatest Hits Mix" to istotnie istnieją dwie edycje: hiszpańska i brazylijska z tym, że kupując te drugie wydanie można niestety się "nadziać" na pirata. Kilka lat temu moja znajoma, która jest siostrą zakonną, była przez pół roku na misji w Brazylii. Zanim wyjechała na misję nie omieszkałem jej szczegółowo "poinstruować", by będąc w miejscowych sklepach płytowych a także na brazylijskich pchlich targach poszukała dla mnie lokalnych edycji płyt Modern Talking. Moja koleżanka była oczywiście bardzo uczynna i sumiennie odwiedzała lokalne sklepy płytowe. W jednym z nich sprzedawca, gdy mu wyłuszczyła, że szuka brazylijskiej edycji "Modern Talking - Greatest Hits Mix", po chwili zastanowienia powiedział, że w tej chwili nie ma ich na stanie, ale by przyszła za kilka dni to zamówi dla niej kilka sztuk (bo o tyle ją poprosiłem). Kilka dni później pojawiła się we wspomnianym sklepie ponownie - sprzedawca sprzedał jej 4 zafoliowane egzemplarze "Greatest Hits Mix" a ja z niecierpliwością czekałem aż moja koleżanka wróci do kraju. Gdy w końcu otrzymałem te płyty wydały mi się jakieś dziwne. Później po skontaktowaniu się z naszym forumowym kolegą Robertem i uzyskaniu od niego fachowej porady doszedłem do smutnego wniosku, że te płytki to zwykłe piraty. O szczegółach, które potwierdzają te konkluzję nie będę teraz wspominał, bo nie jest to w tej chwili istotne.

Jak widać kupując płyty za granicą można natrafić na zwykłe piraty. W moim przypadku nie miało żadnego znaczenia to, że zostały one zakupione w sklepie płytowym! To nie był pierwszy raz, gdy "przejechałem się" na zakupie płyt CD. Wcześniej w podobny sposób dałem się nabrać kupując płyty na aukcjach internetowych u Rosjanina, Chińczyka oraz innym razem u...Brazylijczyka. Od tej pory nie kupuję niczego od obywateli krajów, w którym prawo autorskie jest terminem kompletnie nieznanym...

Pozdrawiam.
You Can Win, If You Want.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Na aukcji zamieściłam dodatkowo zdjęcie Matrixa, jeżeli ktoś z Was ma inne,różniące się od tego proszę o zdjęcia.
Awatar użytkownika
Sussudio

Post autor: Sussudio »

ostatnie dwa zdjęcia
inny matrix i kapsel
Dieter Bohlen Królem Polski
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Właśnie i nigdy na taki nie trafiłam,ani nikt ze znajomych,którzy ten album mają i kupowali w sklepach w Niemczech bądź we Francji czy USA.
Awatar użytkownika
Evaalex

Post autor: Evaalex »

atlantyda ;o) pisze:Właśnie i nigdy na taki nie trafiłam,ani nikt ze znajomych,którzy ten album mają i kupowali w sklepach w Niemczech bądź we Francji czy USA.
Fani ktozy w niemieckich sklepach Bacados de christal zdobyli sa szczesciazami. Byly taki male sklepiki ktore za pozadna zaplata cd importowaly.Bacados de christal nie byla przeznaczona na europenski rynek. Jeden z utworow znajdujacych sie na tej plytce byl utworem tytulowym jakiegos serialu,ktory byl nadawany w Ameryce poludniowej. Plyta ukazala sie tylko w Ameryce poludniowej i Usa
Awatar użytkownika
Ann
Członek TAFC Polska

Post autor: Ann »

jedyna pisze:Oryginalny nośnik musi mieć nr dokładnie taki i tak rozmieszczony jak ten na ostatnim zdjęciu tutaj:
No i okazuje się,że mój album "Barcos De Cristal",to niestety też pirat :cry: Numer się zgadza,ale wygląda to inaczej niż na tym zdjęciu :/
MY DREAMS COME TRUE :D
Awatar użytkownika
edmund1974
Członek TAFC Polska

Post autor: edmund1974 »

Witam.

Kontynuując wątek o "oryginalności" wydawnictwa "Barcos De Cristal" chciałbym dodać parę słów od siebie. Na początku zaznaczam, że ja osobiście nie mam oryginalnej płyty Barcos... - posiadam jedynie kopię na CD-R.

W maju 2008 śledziłem aukcję pewnego izraelskiego sprzedawcy, który wystawiał egzemplarz "Barcos De Cristal". Izraelczyk zapewniał, że egzemplarz oferowany przez niego jest oryginalny natomiast mnóstwo egzemplarzy dostępnych na aukcjach internetowych to podróbki. Na dowód autentyczności swojego egzemplarza umieścił w opisie swojej aukcji zdjęcia przedstawiające oryginalne wydawnictwo:

Obrazek

[/url]

oraz pirata:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

zestawienie obu wydawnictw - pirackiego i oryginalnego:

Obrazek

oraz hologram o numerze "314 521 906-2 01% A" znajdującym się na nośniku CD:

Obrazek

Nie wiem, czy ten sprzedawca pisał prawdę, czy tylko zachwalał swój produkt, bo chciał go sprzedać. Osobiście skłaniam się do opinii, że wystawiona przez tego sprzedawcę CD była oryginalnym wydawnictwem.

Pozdrawiam.
You Can Win, If You Want.
ODPOWIEDZ