Touche

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Touche

Post autor: ArCrack »

Touche - jedyny boysband i jeden z niewielu zespołów jakim Dieter poświęcił swój czas. 4 lata działalności, 3 albumy i niestety komercyjna klapa :( Potem wydali jeszcze coś bez Dietera, ale przeszło to bez echa.
Moje ulubione nagrania: "This Goodbye Is Not Forever" i "Kids In America". Ulubiona płyta - "Kids In America" oczywiście.
Jakie jest Wasze zdanie na temat Touche?

A i miałbym jeszcze pytanie: którzy z członków jest właścicielem głównego wokalu grupy?
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Witam po przedłużającej się awarii komputerka

Touche...

Wg mnie jest klika utworów interesujących ale niestety nie jest to poziom Blue System a tym bardzie Modern Talking.

Z albumu Part One w zasadzie zdarza mi się słuchać częściej Can't Forget You.

Z wg mnie najbardziej udanego albumu Kids in America (jako całości) - YMCA (mimo, że utwór nie jest autorstwa Bohlena), This Goodbye is Not Forever, Kids in America i And When I Die.

Z trzeciej płyty w zasadzie słucham dwóch utworów Dinner in Heaven i moim zdaniem najlepszego utworu Touche What Can I Say.

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Wg mnie Touche, to znów nie taka porażka ;] chętnie mi się słucha ich niektórych piosenek, m. in. "Heaven Is...", "This Goodbye..." etc.
Mikiki

Post autor: Mikiki »

Moim zdaniem Touche to takie Discotekowe badziewie
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

Jeżeli chodzi o mnie, to lubię Touche. O ile pierwsza płyta jest dość nietypowa i z pewnością nie każdemu się spodoba, o tyle druga jest już dobra. Znajdziemy tam wiele bardzo udanych piosenek jak np. This Goodbay Is Not Forever, There's Nobody czy też And When I Die (ten utwór brzmi według mnie jakby był robiony z myślą o Modern Talking, przypomina mi np. It Hurts So Good czy też Rouge Et Noir). Ze wszystkich płyt Touche za najlepszą uważam jednak ostatnią. Znajdziemy tam 11 melodyjnych i na prawdę bardzo dobrych nagrań. Moje ulubione to Dinner In Heaven, Heaven Is For Everyone, What Can I Say oraz Be Good To Me. Pozostałe w niczym nie ustępują wymienionym. Touche to boysband i takie piosenki pisał im Bohlen. Uważam, że z trzecią ich płytą na prawdę warto się zapoznać.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Z dyskusji na estrada i studio:
Jako pierwszy ten efekt wykorzystał niemiecki boysband Touche, a raczej ich producent D.Bohlen (dawniej Modern Talking).
Czytałem w wywiadzie Cher, że usłyszała kawałek w TV spiewany przez 'german boyband' i postanowiła użyć efektu zastosowanego tamże na własnym nagraniu.....
Lecz oczywiście efekt stał się sławny nie dzięki boysbandowi, ale Cher.
Dieter wielki jest :D

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Eee, a o jaki efekt chodzi, bo w nagraniach Touche specjalnie zorientowany nie jestem i nie kojarzę? :P
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Chodziło o ten głos taki brzmiący komputerowo. Cher - utwór Belive.
A w Touche, w sumie już dawno nie słuchałem ale na pewno ten efekt jest w This Goodbye is not Forever.

A tu trochę bardziej techniczna wypowiedź:
Nie było żadnego Electrixa, nie wiem, skąd ktoś wpadł na taki pomysł. Ten zohydzony już przez wszystkich naśladowców efekt na wokalu najłatwiej uzyskać stosując Antares Autotune na ekstremalnych ustawieniach. Ponieważ jednak było trochę niezręcznie przyznać, że producenci płyty stosowali autotune na wokalu Cher (w sumie dzisiaj żaden wstyd, wszyscy to robią), więc urodziła się dla prasy zręczna bajeczka o Digitech Talkerze, dla którego nośną generował NordLead, a wszystko było mozolnie wyedytowane w ProToolsie.

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

"Believe" jest starsze niż "This Goodbye Is Not Forever" :)
Przesłuchałem single z pierwszej płyty i hmm... nie jest tego wiele, jęki w "I Can't Get No Sleep" mogą być zrobione tym efektem, chyba że to wokalista ma taką barwę. Ale w takim razie brawa dla Cher za bystre ucho ;)
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Może słyszałe ten utwór przed premierą? http://www.blueroomlounge.com/catalog/details/298.html tu jest na dole opis płytki Cher - Believe i tam w kilku miejscach jest nazwa BMG. Pewnie chodzi o oddział w Stanach ale w końcu to jedna firma. Może ten teledysk był nagrywany w Stanach? Z Cher współpracował m.in. Heinz Henn ... Może były plany wprowadzenia Touche na rynek amerykański a Henn projekt odrzucił... Oczywiście ten Henn z DSDS obecnie.

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Maro_D

Post autor: Maro_D »

Touche - fajna kapela. Przynajmniej ich pierwsze kawałki były fajne, jak: Kids In America, I Want Your Body, Are You Ready, When I Die. Wg mnie dla nich Dieter napisał jedne z lepszych ze swoich piosenek w lat 90-tych (pomijam tutaj powrót Modern Talking i album "Alone").

No i zapewne się powtórze, ale bardziej wolę Touche od takiego ugrupowania: DSDS 1 + DSDS 2 + Alexander + Daniel K. + Elli + Catterfield etc współczesne
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
Awatar użytkownika
Gasolina91

Re: Touche

Post autor: Gasolina91 »

Touche - moje pierwsze zetkniecie z tym zespołem to rok 1999 i plytka Bravo i piosenka This Goodbye Is Not Forever
Obrazek

Do tego jeszcze piosenka MT - You Are Not Alone, to wiedzialam o tym ale piosenka Touche rowniez bardzo mi sie spodobała i co dalej? Oczywiscie wielkie zaskoczenie ze Touche "kręciło" z Dieterem :mrgreen:
Moja ulubioną piosenka Touche jest Kids In America
Point Of No Return
Awatar użytkownika
rut

Post autor: rut »

Nie znam tego zespołu ,ale chętnie poznam.
Pozdrawiam rut
Awatar użytkownika
Monis

Re:

Post autor: Monis »

Mikiki pisze:Moim zdaniem Touche to takie Discotekowe badziewie

Coś w tym jest. Specjalnie nie ma się czym podniecać :lol: , ale od czasu do czasu posłuchać można.
Call me Dr Love
Awatar użytkownika
disco-man

Post autor: disco-man »

A ja uważam że to najlepszy boysband lat 90.
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Post autor: Skyliner89MT »

Lepszy od Backstreet Boys ?
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
ODPOWIEDZ