Collective / New Collective
- BlueRobson
Marek Dulewicz i Piotr Sulikowski
Zespoły podrabiające muzę MT rzadko spotykają się z uznaniem fanów brzmienia Dietera Bohlena .Porównując oryginał do coveru nie zadajemy sobie trudu stworzenia jakiegoś kryterium którym mierzyło by się jakość danych podróbek, przeważnie każdy ma mieszane uczucia i z góry stwierdza że wszystko można wrzucić do jednego wora .Według mnie trudno jedną miarą zmierzyć Systems In Blue , Collective , Marka Ashleya itp ...Przepaść między Systemsami a Collective jest tak wielka że nie mogą startować w tej samej lidze ( choć Systems In Blue to kalka BS ) jednak z dolnej półki wykonawców polski Collective wyróżnia się swoim brzmieniem, nową aranżacją utworów, nowymi chórkami ,bardzo dobrym wokalem .Według mnie nie kopiują na siłę MT co potwierdza płyta ang. Album i wszystkie polskojęzyczne płyty. Nie jest to typowe Disco Polo .
Ciekawy jestem waszego zdania na ich temat .Żeby nie być gołosłownym podparłem się kilkoma pliczkami . Zainteresowani wiedzą gdzie ich szukać .
Marek Dulewicz i Piotr Sulikowski
Zespoły podrabiające muzę MT rzadko spotykają się z uznaniem fanów brzmienia Dietera Bohlena .Porównując oryginał do coveru nie zadajemy sobie trudu stworzenia jakiegoś kryterium którym mierzyło by się jakość danych podróbek, przeważnie każdy ma mieszane uczucia i z góry stwierdza że wszystko można wrzucić do jednego wora .Według mnie trudno jedną miarą zmierzyć Systems In Blue , Collective , Marka Ashleya itp ...Przepaść między Systemsami a Collective jest tak wielka że nie mogą startować w tej samej lidze ( choć Systems In Blue to kalka BS ) jednak z dolnej półki wykonawców polski Collective wyróżnia się swoim brzmieniem, nową aranżacją utworów, nowymi chórkami ,bardzo dobrym wokalem .Według mnie nie kopiują na siłę MT co potwierdza płyta ang. Album i wszystkie polskojęzyczne płyty. Nie jest to typowe Disco Polo .
Ciekawy jestem waszego zdania na ich temat .Żeby nie być gołosłownym podparłem się kilkoma pliczkami . Zainteresowani wiedzą gdzie ich szukać .
- Mateusz
Przesłuchałem mniej więcej wybranych kawałków z każdego albumu i musze stwierdzić, że rzeczywiście ich i np. Marka Ashleya dzielą lata świetlne jeśli chodzi o aranżację i efekty dzwiękowe (nie mówie już ile dzieli ich od MT
) chociaż jak napisał Blue Robson nie można ich równo oceniać Jednak nawet biorąc to pod uwagę ciężko mi było przebrnąć przez niektóre kawałki, np. Jesteś jak mój anioł ma tak słaby tekst że ciężko dosłuchać do końca utworu, natomiast w anglojęzycznych utworach bardzo razi momentami akcent wokalisty (brrr). Jesli miałbym wybrac "najlepsze" (czyli te które "jakoś ujdą") utwory to w sumie są to dwie piosenki - Dwa magiczne cienie i Walk into the light , pozostałe niestety nie trafiają do mnie wogóle. Muszę jednak przyznac że wokal gość ma dość dobry, gdyby ktoś napisał mu lepsze kawałki i zaaranżował je lepiej niż obecne ich utwory to kto wie może by coś wyszło ciekawego 
PS. Jeszcze Call Me jest takie nawet (refren jest OK, zwrotka trochę cięższa do przebrnięcia
)
PS. Jeszcze Call Me jest takie nawet (refren jest OK, zwrotka trochę cięższa do przebrnięcia
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
T. Prachett
- angel
Hej oto dwa linki z piosenkami zespołu New Collective ("Szukaj mnie" i "Chinatown")
http://www.youtube.com/watch?v=G15WAgYKuR0
http://www.youtube.com/watch?v=V3D4-_j-TbQ
http://www.youtube.com/watch?v=G15WAgYKuR0
http://www.youtube.com/watch?v=V3D4-_j-TbQ
- angel
- adamstan
- Kontakt:
"Taka dziwna noc", "Deja vu", "Chinatown", dodam jeszcze "Nie ma nas" - pojawia się tam całkiem fajna gitarka w stylu CC Catch. "Byłaś, jesteś, będziesz" też jest całkiem 'modernowe'.
Moim zdaniem pod względem produkcyjnym i jakości dźwięku album "Chinatown" nie odbiega zbytnio od MT 2000. Teksty IMHO duuuużo lepsze od Dieterowych (bo przynajmniej mają logiczny sens)
Marek nie jest wprawdzie Thomasem, ale już wysokie chórki brzmią naprawdę nieźle.
Ogólnie fajny album. Ma swoje wady, ale jako 'tribute to MT' nawet daje radę.
Moja ocena to ~7/10
Moim zdaniem pod względem produkcyjnym i jakości dźwięku album "Chinatown" nie odbiega zbytnio od MT 2000. Teksty IMHO duuuużo lepsze od Dieterowych (bo przynajmniej mają logiczny sens)
Ogólnie fajny album. Ma swoje wady, ale jako 'tribute to MT' nawet daje radę.
Moja ocena to ~7/10
- angel
A oto jeszcze podaję link z piosenką "Czy to było deja vu"
http://www.youtube.com/watch?v=0NKz6q-yiuc
http://www.youtube.com/watch?v=0NKz6q-yiuc
- Dubler
- Robert73
Collective/New Collective
Collective było super.Jak na polski MT to nawet świetne!Jak usłyszałem pierwszy raz"Call Me(When You're Sad)"nie mogłem uwieżyć,że to polska muza.Słuchałem tego non stop.Potem zdobyłem cały album i też miałem fazę na ciągłe granie tego albumu .Naprawdę!Na jakiś czas zastąpili mi pustkę po MT.Ale New Collective już nie zrobiło na mnie wrażenia i to śpiewanie po polsku.Dlatego pierwszy album będę wspominał jako miłą lukę po prawdziwym MT.
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
- angel
Hmm o jakiego chodzi Ci faceta co ma niby podobny głos do Thomasa???atlantyda ;o) pisze:Jak usłyszałam w Disco Relax jak facet przechwala się jaki to ma podobny głos do Thomasa to myślałam,że sie przekręce
He to nie możliwe chyba nie wie co mówi
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
- angel
He a to tego nie wiedziałam,że ten koleś co śpiewa uważa się za drugiego Thomasa
,facet chyba nie wie co mówi
.
Niedojże głos ma zupełnie inny niż Thomas(nie wiem skąd wziął te porównanie swojego głosu do głosu Thomasa?
),to i nawet w ogóle nie przypomina z wyglądu.Ten drugi zresztą tak samo
,no ale nic do nich nie mam.Utwory,które wcześniej wymieniłam są fajne
.
Fajnie też,że są fanami Modern Talking i zdecydowali się pokazać swoją sympatię do muzyki Dietera i Thomasa
.
Niedojże głos ma zupełnie inny niż Thomas(nie wiem skąd wziął te porównanie swojego głosu do głosu Thomasa?
Fajnie też,że są fanami Modern Talking i zdecydowali się pokazać swoją sympatię do muzyki Dietera i Thomasa
-
Jacek Z.
Też widziałem ten odcinek "Disco Relaxu" (zanim posypało "Antoś Szprychami" zdarzały tam się niezłe kawałki...) - i też mnie mało krew nie zalało. Nie znam się na muzyce od strony teorii, ale głos tego pana brzmi dla mnie jak Tomas Anders TYLKO w niektórych fragmentach, a na pewno nie umywa się do niego ani barwą, ani skalą, a na pewno też nie brzmi tak naturalnie...angel pisze:Hmm o jakiego chodzi Ci faceta co ma niby podobny głos do Thomasa???atlantyda ;o) pisze:Jak usłyszałam w Disco Relax jak facet przechwala się jaki to ma podobny głos do Thomasa to myślałam,że sie przekręce
He to nie możliwe chyba nie wie co mówi.Takiego głosu co ma Thomas nikt nie ma
i dziwię się jak ktoś może tak powiedzieć o sobie
.
Pierwszą płytę New Collective miałem na kasecie. Choć niby oryginał, tania tandetna produkcja. Na stronie B w tle na jednym kanale (na słuchawkach) słychać było coś, co musiało być wcześniej tam nagrane i niedokasowane. Muzycznie rytmicznie, melodyjnie, całkiem znośnie (choć wyraźny plagiat "China in Her Eyes" itp.), ale technicznie kasetka dno!
Niedawno popełniłem błąd, kupując płytę Collective za 9zł w supermarkecie. Niektóre utwory nawet wpadające w ucho i melodyjne, ale podobieństwo do MT gdzieś uciekło, zaś kosmetyczka którą muzycy zatrudniali pozując na zdjęcie do okładki mam nadzieję, że już zmieniła profesję, bo wyglądało to mdląco - za dużo żelu, chorobliwie wyraźne tusz do rzęs i szminka - koszmarnie...
Jedna z 2-3 okładek płyt jakie widziałem, które były tak denne, że zaraz musiałem przełożyć je na inną stronę...
-
Soniak
Mam,wszystkie nagrania zespołu,najpierw jako COLLECTIVE zespół wydal dwie plyty,potem jako NEW COLLECTIVE,drugie dwa.Ja nie mogę nic zlego o tym zespole napisać.W moim mniemaniu jak na polskie warunki nie były to złe utwory,a ze głos był podobny do M.T. to i styl był tez taki.Załuje.ze zespół już nie istnieje.Lubie polska muzę.Może osoby krytycznie sie wypowiadający nie lubią rodzimej muzyki?