Płyty winylowe

Rozmowy zupełnie nie na temat.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
I-love-M-T

Płyty winylowe

Post autor: I-love-M-T »

A ja albumy Modern Talking 1-6 mam na winylach :mrgreen:
"Anna Maria, Maria, Maria,
you're such a beautiful but lonely señorita..."

Thomas, thank You sooooo much! :*
Awatar użytkownika
Adrian77
Kontakt:

Re: Original Album Classics

Post autor: Adrian77 »

Ja mam wszystko na CD oprócz The Final Album. Jego mam na DVD. Na winylach jest lepsza jakość dźwięku?
Awatar użytkownika
I-love-M-T

Post autor: I-love-M-T »

Adrian77 pisze:Na winylach jest lepsza jakość dźwięku?
Hm... raczej nie pokusiłabym się o takie stwierdzenie ;) Piosenki na płytach CD są poddane cyfrowej obróbce (chyba tak to się nazywa - nie znam się :D), dzięki czemu nie uświadczy się w nich żadnego szmeru czy innego, niepożądanego dźwięku. Utwory na winylach nie mogły liczyć na takie "dopieszczanie", więc czasami coś tam trzeszczy lub delikatnie szarpie. Ja swoje longplay'e kupiłam stosunkowo niedawno z czystego sentymentu do czarnych krążków i jestem z nich bardzo zadowolona ;) A sporadyczne trzaski tylko dodają uroku piosenkom Modern Talking, które tak kocham.
Pozdrawiam!
"Anna Maria, Maria, Maria,
you're such a beautiful but lonely señorita..."

Thomas, thank You sooooo much! :*
Awatar użytkownika
restimek

Post autor: restimek »

Adrian77 pisze:Ja mam wszystko na CD oprócz The Final Album. Jego mam na DVD. Na winylach jest lepsza jakość dźwięku?
Na winylach utwory mają o niebo lepszą jakość dzwięku. Mają większą dynamikę... pozbawione są cyfrowej sterylności przez co piosenki nie brzmią "sucho" "technicznie". Bas jest ciepły... naprawdę polecam.... Wiem bo sam zacząłem kolekcjonować winyle i w porównaniu album w album CD- VINYL vinyl wygrywa. Oczywiście w grę wchodzą jedynie oryginalne wydania niemieckie.... Wszystkie inne (bułgarskie, rosyjskie, polskie....) były robione na słabej jakości winylu przez co mają zuważalnie niższą jakość dzwięku + dużo trzasków.....

A co do trzasków i szmerów - zależy to od tego jaki sprzęt... jaka igła/wkładka.... no i sam fakt że igłę należy czyścić od czasu do czasu a płyty vinylowe myć.... Kurz powoduje trzaski i szumy.... Ja takowych generalnie nie uświadczam.

Osobną kwestią jest też wartość kolekcjonerska albumu vinylowego - duża 12 calowa okładka robi wrażanie w porównaniu do małego pudełka CD....
Trust your emotions, Believe in your dreams
Awatar użytkownika
edmund1974
Członek TAFC Polska

Post autor: edmund1974 »

restimek pisze:
Adrian77 pisze:Ja mam wszystko na CD oprócz The Final Album. Jego mam na DVD. Na winylach jest lepsza jakość dźwięku?
Na winylach utwory mają o niebo lepszą jakość dzwięku. Mają większą dynamikę... pozbawione są cyfrowej sterylności przez co piosenki nie brzmią "sucho" "technicznie". Bas jest ciepły... naprawdę polecam.... Wiem bo sam zacząłem kolekcjonować winyle i w porównaniu album w album CD- VINYL vinyl wygrywa. Oczywiście w grę wchodzą jedynie oryginalne wydania niemieckie.... Wszystkie inne (bułgarskie, rosyjskie, polskie....) były robione na słabej jakości winylu przez co mają zuważalnie niższą jakość dzwięku + dużo trzasków.....

A co do trzasków i szmerów - zależy to od tego jaki sprzęt... jaka igła/wkładka.... no i sam fakt że igłę należy czyścić od czasu do czasu a płyty vinylowe myć.... Kurz powoduje trzaski i szumy.... Ja takowych generalnie nie uświadczam.

Osobną kwestią jest też wartość kolekcjonerska albumu vinylowego - duża 12 calowa okładka robi wrażanie w porównaniu do małego pudełka CD....
Witam.

Co do jakosci winyli to rowniez wielokrotnie czytalem opinie audiofili, ze CD pozostaje w tyle pod zgledem jakosci do plyty winylowej.

Osobiscie od wielu lat systematycznie powiekszam swoja kolekcje plyt winylowych. Samych plyt nie slucham, bo nie za bardzo mam na czym, ale nabywam je z powodow kolekcjonerskich. “Specjalizuje sie” w kolekcjonoaniu winyli z muza Bohlen/Anders. Moja kolekcja nie jest moze jakas imponujaca, bo singli, maksisingli, LP oraz EP ze stajni Bohlen/Anders mam ok 170 sztuk ale z kazdym niemal miesiacem systematycznie wzbogacam kolekcje o kolejne pozycje.

Pozdrawiam!
You Can Win, If You Want.
Awatar użytkownika
restimek

No ja dopiero zaczynam przygodę z winylem i moja kolekcja w porównaniu do twojej jest mega uboga :) ale też z miesiąca na miesiąc powiększam kolekcję... :) Szkoda tylko że ów płyty się u ciebie "marnują" ;) skoro ich nie słuchasz :). Zachęcam do kupna gramofonu :)

Czy płyty które kupujesz to tylko wydania niemieckie czy np bułgarskie też (balkanton)?

Uff zrobił nam sie mały off topic :)
Awatar użytkownika
edmund1974
Członek TAFC Polska

restimek pisze: Czy płyty które kupujesz to tylko wydania niemieckie czy np bułgarskie też (balkanton)?

Uff zrobił nam sie mały off topic :)
To fakt - zrobil sie z tego offtopic. Ja niesety nie jestem "wladny", by przeniesc nasze posty dotyczace plyt winylowych do stosownego watku np. Vinyle (jesli takowy istnieje), wiec niewykluczone, ze moderator zrobi to za nas - o co go wlasnie posze i z gory dziekuje!

Wracajac do Twojego pytania. To zbieram WSZYSTKIE edycje plyt MT/DB/TA jakie tylko jestem w stanie kupic za w w miare niewygowowana cene. Z natury rzeczy najwiecej plyt mam produkcji zachodnioniemieckiej, ale posiadam w swych zbiorach rowniez edycje UK i francuskie a takze pojedyncze sztuki wloskie, izraelski, hiszpanskie. Wschodnioeuropejskich edycji jeszcze nie posiadam, ale jesli tylko nadarzy sie okazja taniego zakupu wspomnianych edycji to nie omieszkam ich kupic. Calkiem niedawno udalo mi sie nabyc EP Modern Talking wydany tylko ww Hong Kongu. Ciekawa plytka - ma ksztalt kwadratu a nie jak wiekszosc innych ksztalt kola :-)

Najprawdopodobniej juz w ten piatek kolezanka z Niemiec przywiezie mi partie plyt, ktore zakupilem na niemieckich aukcjach (i nie tylko aukcjach). Wsrod tych plyt winylowych beda m.inn. japonskie wydania albumow "The First Album" i "Ready For Romance" a takze album skladankowy Modern Talking wydany tylko w RPA noszacy tytul "The Singles Collection". Tym sposobem powieksze moja kolekcje o kilka dosc zadkich egzemplarzy plyt winylowych.

Pozdrawiam seredcznie!
Edmund
Awatar użytkownika
restimek

Re: Płyty winylowe

No i już porządek zaprowadzony ;) temat przeniesiony :) Szkoda tylko że do działu raczej rzadko "uczęszczanego" przez innych ;)

No to edmund1974 szacunek za kolekcje :)
Ile kosztowały te japońskie wydania? Nie miałem okazji takich słuchać ale wiem że wydania Japońskie są pod względem jakości dźwięku najlepsze na świecie (tuż obok wydań USA)

A co do tego wydania kwadratowego z Honk Kongu to jak możesz wstaw jakąś fotkę - ciekaw jestem tego wydania :)
Awatar użytkownika
edmund1974
Członek TAFC Polska

Re: Płyty winylowe

restimek pisze:
A co do tego wydania kwadratowego z Honk Kongu to jak możesz wstaw jakąś fotkę - ciekaw jestem tego wydania :)
Identyczny singiel jest tutaj:
http://www.moderntalking.pl/mt/index.ph ... =si21s.htm. W tym opisie jest pewien blad. Widoczny na zdjeciu singiel jest czarny a nie czerwony. Owszem istnieje tez druga wersja tego EP, w ktorej plyta jest czerwona ale pokazana na zdjeciu ma kolor czarny. Ja mam wersje z czarnym winylem.

Tutaj mozna nabyc wspomniany przeze mnie singiel:
http://cgi.ebay.com/MODERN-TALKING-Spec ... 3f0b1bddf6

lub na tej aukcji:
http://cgi.ebay.com/MODERN-TALKING-Spec ... 45f2b8ddb9

A ta skladanka z RPA byla tutaj za bardzo przesadzona cene:

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... K:MEWAX:IT

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ