Anders | Fahrenkrog w aranżacjach MT
-
piotras1272
Anders | Fahrenkrog w aranżacjach MT
Witam Wszystkich
Pewnie moderator mnie zaraz wywali za tego posta, ale może nie ;P
Co myślicie na temat aranżacji przez Uwe i wykonanie przez Thomasa piosenek Modern Talking. Moim zdaniem mogło by to rzucić nowy blask na stare piosenki tego zespołu ; )
Pewnie moderator mnie zaraz wywali za tego posta, ale może nie ;P
Co myślicie na temat aranżacji przez Uwe i wykonanie przez Thomasa piosenek Modern Talking. Moim zdaniem mogło by to rzucić nowy blask na stare piosenki tego zespołu ; )
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
Re: Anders | Fahrenkrog w aranżacjach MT
Uważam,że świetnie by było gdyby nagrali album z największymi hitami MT czy też Thomasa solo z nowymi aranżacjami zrobionymi przez Uwe.Myślę,że było by to ciekawe brzmienie.Albo po prostu jakiś nowy medley na następnym albumie 
-
piotras1272
I na pewno stały by się hitami ; )
A jak jest z prawami do piosenek MT. Thomas i Dieter mają równe prawa czy jak ; )
A jak jest z prawami do piosenek MT. Thomas i Dieter mają równe prawa czy jak ; )
- 33ccd
- Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska
- Kontakt:
Kompozytor i autor tekstu ma większe niż osoba je wykonujące.
pozdrawiam
33ccd
COPY KILL MUSIC!!!
WE WILL STAY WITH YOU FOREVER !!!
THOMAS ANDERS FAN CLUB POLSKA
http://www.thomas-anders.pl
33ccd
COPY KILL MUSIC!!!
-
piotras1272
czyli prawa należą do Bohlena czy jak. Bo chodzi mi o to czy jeśliby Thomas i Uwe chcieli nagrać covery tych piosenek musieliby mieć zgodę Bohlena??
- 33ccd
- Kontakt:
Swoją wersje mogą nagrać nawet chyba bez jego zgody. Muszą tylko zapłacić TANTIEMY.
pozdrawiam
33ccd
COPY KILL MUSIC!!!
33ccd
COPY KILL MUSIC!!!
- Blue Forever
- Kontakt:
Sam Thomas może z nimi robić co tylko chce.
- edmund1974
- Członek TAFC Polska
Tak, ale tantiemy ZAWSZE należą się właścicielowi praw autorskich - w tym przypadku Bohlenowi. Jeśli sobie dobrze przypominam, to w którejś ze swych autobiografii Dieter napisał, że prawa autorskie do "You're My Heart, You're My Soul" odsprzedał na samym początku swojej firmie płytowej za niezbyt wygórowaną cenę. Tym sposobem większość pieniędzy za ten utwór zarobiła Hansa a nie Dieter Bohlen:-)Blue Forever pisze:Sam Thomas może z nimi robić co tylko chce.
Pozdrawiam.
You Can Win, If You Want.
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
Bardzo by mi sie podobało gdyby Uwe z Thomasem nagrali w zupełnie nowych aranżacjach nie największe hity,ale te piosenki mniej znane z repertuaru Modern Talking widzielibyśmy czy,któreś z nich miały by szanse stać się hitami w latach 80 gdyby wyszły na singlach.A czy teraz w 2012 np. stały by się hitami?
Moja lista na tali album (pod uwagę oczywiście biorę tylko lata 80'te) :
1.There's Too Much Blue In Missing You (chciałabym usłyszeć to wyk.Thomasa-od zawsze)
2.Do You Wanna
3.Heaven Will Know
4.Why Did You Do It Just Tonight
5.Only Love Can Break My Heart
6.Just We Two (Mona Lisa)
7.Riding On A White Swan
8.In Shaire
9.Arabian Gold
10.You And Me
11.Who Will Save The World
12.Don't Lose My Number
Z każdego albumu wybrałam po 2 utwory.Uważam,że zestawienie całkiem nie złe.
Ktoś ma inne propozycje.
Postarajmy zmieścić się w 12 pozycjach - taki typowy albumik
. Może by podsunąć podczas ktorejś konferencji/rozmowie z Thomasem pomysł na zrobienie takiego albumu.
Moja lista na tali album (pod uwagę oczywiście biorę tylko lata 80'te) :
1.There's Too Much Blue In Missing You (chciałabym usłyszeć to wyk.Thomasa-od zawsze)
2.Do You Wanna
3.Heaven Will Know
4.Why Did You Do It Just Tonight
5.Only Love Can Break My Heart
6.Just We Two (Mona Lisa)
7.Riding On A White Swan
8.In Shaire
9.Arabian Gold
10.You And Me
11.Who Will Save The World
12.Don't Lose My Number
Z każdego albumu wybrałam po 2 utwory.Uważam,że zestawienie całkiem nie złe.
Ktoś ma inne propozycje.
Postarajmy zmieścić się w 12 pozycjach - taki typowy albumik
- Krzychoo
Wbrew temu co niektórzy napisali, moim zdaniem Thomas i Dieter mają takie same prawa do wszystkich piosenek Modern Talkng
- Mr.King of Love
Właśnie, przepraszam że pisze o tym w tym dziale ale musze o to spytac.. jak to jest z prawami do piosenke MT? kto obecnie ma do nich prawa? tzn wiem że Thomas ma prawo do wykonywania a co z Dietrem?
Oh don't play with my heart
Don't do that again
If you're breaking apart
I cannot be your friend..
Don't do that again
If you're breaking apart
- Atlantis
Są dwa rodzaje praw autorskich: osobiste i te są niezbyalne oraz majątkowe-zbywalne. Jak wyglądają umowy pomiędzy Dieterem a wytwórnią tego nie wiem, jednak wokalista praw autorskich do utworów nie ma żadnych. Dostaje swoją dolę za zaśpiewanie, jest to kilka procent od sprzedaży płyty i tyle. Potem dochodzi za to naturalnie gratyfikacja za występy. Natomiast pieniądze z tantiem tudzież gdy piosenka chodzi w radio trafiają do kieszeni autora tekstu oraz kompozytora, wokalista z tego nie ma już nic. Zatem nie jest tak, że Anders ma jakieś prawa autorskie do piosenek MT, te są Bohlena, oczywiście Thomasa też, ale tylko i wyłącznie w przypadku takich utworów jak np. It hurts so good.
Otóż tak właśnie jest, dlatego też Anders za umieszczenie na Songs Forever YMHYMS musiał Bohlenowi/wytwórni mającej prawa majątkowe zapłacić.Tak, ale tantiemy ZAWSZE należą się właścicielowi praw autorskich - w tym przypadku Bohlenowi. Jeśli sobie dobrze przypominam, to w którejś ze swych autobiografii Dieter napisał, że prawa autorskie do "You're My Heart, You're My Soul" odsprzedał na samym początku swojej firmie płytowej za niezbyt wygórowaną cenę. Tym sposobem większość pieniędzy za ten utwór zarobiła Hansa a nie Dieter Bohlen:-)
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
- Mr.King of Love
A np prawa do Chery Chery Lady lub Brother Louie nalerzą wciąż do Dietera? poprostu bardzo mnie zaintrygował ten temat. Wiem że Thomas wspomnial że ma prawa do wykonywania tych piosenek (podobno jako były wokalista) ..z tego wlaśnie tytułu..
Oh don't play with my heart
Don't do that again
If you're breaking apart
Don't do that again
If you're breaking apart
- Atlantis
A czym się różni YMNHYMS od Brother Louie pod względem praw autorskich? Jedynie może tym, że Bohlen był mądrzejszy i więcej kasy z grania ich idzie do niego niż do wytwórni. A do wykonywania tych piosenek prawo ma każdy, nie tylko Thomas.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
- 33ccd
- Kontakt:
edmund1974 pisze:Tak, ale tantiemy ZAWSZE należą się właścicielowi praw autorskich - w tym przypadku Bohlenowi. Jeśli sobie dobrze przypominam, to w którejś ze swych autobiografii Dieter napisał, że prawa autorskie do "You're My Heart, You're My Soul" odsprzedał na samym początku swojej firmie płytowej za niezbyt wygórowaną cenę. Tym sposobem większość pieniędzy za ten utwór zarobiła Hansa a nie Dieter Bohlen:-)Blue Forever pisze:Sam Thomas może z nimi robić co tylko chce.
Pozdrawiam.
1000 Marek niemieckich. Im pozostała tylko możliwosć grania ich na koncertach.
pozdrawiam
33ccd
COPY KILL MUSIC!!!
33ccd
COPY KILL MUSIC!!!
- edmund1974
- Członek TAFC Polska
Troche poszperalem na kompie i znalazlem ten wspomniany wyzej fragment, w ktorym Dieter pisze o prawach autorskich do "You're My Heart, You're My Soul". Gwoli scislosci zacytowany nizej fragment pochodzi z autobiografii "Nichts als die Wahrheit" z rozdzialu "Modern Talking-Das Comeback" (rozdzial ten przetlumaczylem na j.polski w sierpniu 2003):edmund1974 pisze: Jeśli sobie dobrze przypominam, to w którejś ze swych autobiografii Dieter napisał, że prawa autorskie do "You're My Heart, You're My Soul" odsprzedał na samym początku swojej firmie płytowej za niezbyt wygórowaną cenę. Tym sposobem większość pieniędzy za ten utwór zarobiła Hansa a nie Dieter Bohlen:-)
"W sumie sprzedaliśmy 4,5 miliona CDs’. Pudełkami z tych płyt można by metrowej grubości warstwą trzykrotnie obłożyć całe Saarland. Ludzie wprost wyrywali z regałów te płytki. Na dorocznej liście rankingowej, wśród najlepiej sprzedających się albumów, album „Back For Good” zajął trzecie miejsce. Koncern Bertelsmann, który przed 13 laty kupił za 1400 marek prawa do „You’re My Heart, You’re My Soul”, jeszcze raz wzbogacił się tym razem o jakieś 135 milionów. Mój największy życiowy sukces stał się również największym sukcesem w historii imperium Bertelsmanna."
You Can Win, If You Want.