Soraya

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tanathos

Soraya

Post autor: tanathos »

co sądzicie o niej? ta piosenka jest całkiem całkiem. klimaty zbliżóne do Modernowych ala "locomotion tango" lub "who will love like you do".

http://www.youtube.com/watch?v=T2uSwPZu5R0&NR=1
Ostatnio zmieniony pt lip 01, 2011 22:14 przez tanathos, łącznie zmieniany 2 razy.
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
Peter

Re: Soraya

Post autor: Peter »

Popraw linka to Ci powiem co o niej sądzę. I kim jest ten wieczny prezydent?
Edit: piosenki mi się podobają.... Jej najlepszy album to "Dolce vita" - swoisty hołd do muzyki lat 80 tych, cudowne piosenki.
Awatar użytkownika
tanathos

a zatem poszukam tej płyty:-)

natomiast o Wiecznym Prezydencie mowa tutaj:

http://www.youtube.com/watch?v=0TH80zy0r5U
Awatar użytkownika
Peter

Ten album "Dolce vita" to jej najlepszy, odsłuchałem ten ostatni i poza jedną piosenką mi się nie podoba. A ten wieczny prezydent to kto? Kaczyński? Beznadziejna ta piosenka o nim.... Nie lubię takiego metalu....
Awatar użytkownika
tanathos

ile masz lat? ta piosenka to "Zero osiem wojna" zespołu coma. pochodzi z wydanego w 2008 r albumu hipertrofia. to jedna z najlepszych polskich rockowych płyt. tekst piosenki którą ci poleciłem inspirowany jest filozofią Hegla i Nietzschego. mamy tu rozważania o ludzkim życiu w ujęciu dialektycznej walki.

to nie jest piosenka o Kaczyńskim. Wieczny Prezydent to metafora odnosząca się do Boga.

jestem załąmany Twoją muzyczną ignorancją Peter
Awatar użytkownika
Peter

Nie podoba mi się ta piosenka i to bardzo, czy jak się komuś jakiś utwór nie podoba musi być ignorantem? Każdy kto myśli inaczej niż tanathos musi być ignorantem? Z takiego myślenia rodził się faszyzm.... Czy to rock? Raczej metal, ale temat jest o Sorayi, nie potrzebnie schodzimy na manowce, choć przyznaję, że z mojej winy. Szczerze mówiąc nie słyszałem o niej wcześniej, dopiero jak Arek wkleił link do płyty z coverami.
Awatar użytkownika
tanathos

zarzucasz mi, że nazwałem Cię muzycznym ignorantem, a sam post wcześniej pisałeś, że "ta piosenka jest beznadziejna". nie można tak radykalnie wyrażać się o czyjejś oryginalnej twórczości. posądzasz mnie o "faszyzm", a sam kategorycznie przekreślasz i oczerniasz czyjeś gusta i czyjąś twórczość.

to już hipokryzja

gusta są różne i nie można czegoś szkalować jedynie dlatego, że jest sprzeczne zczyimś gustem.
może jak dorośniesz i przeczytasz kilka książek to zrozumiesz tę piosenkę.
a może nie.
ale nawet wtedy, nie pisz o czymś że jest "beznadziejne" tylko dlatego, że Ci się nie podoba.

mi nie podobają się filmy Wajdy. ale nie pisałem nigdzie, że są beznadziejne. mogę napisać po prostu, że "mi się nie podobają". nie czuję się uprawniony do tak radykalnych ocen. zostawiam je osobom które znają się na danym gatunku.
laik nie powinien się w tak radykalny sposób wyrażać.
też w wielu dziedzinach jestem laikiem. dlatego nie staram się w dziedzinach tych udawać, że jestem surowym sędzią.
Awatar użytkownika
Peter

Nie, bo nie piszę np: tanathos słucha tego a tego i ma przez to beznadziejny gust. ja nigdy o gustach nie dyskutuję, tylko o muzyce, która jest według mnie kiepska, a nawet bardzo, ale nigdy czyiś gust, zatem jak zarzucisz mi drugi raz hipokryzję dwa razy się zastanów, ja Ci faszyzmu nie zarzucam, ale takie myślenie, że każdy kto myśli inaczej niż ja jest ignorantem do tego prowadzi.....
Ja napisałem, że ta piosenka jest beznadziejna, bo dla mnie każda jest beznadziejna, gdzie jest dużo gitary elektrycznej, na która jestem uczulony, dlatego każdy utwór rockowy czy metalowy jest dla mnie zwykłym chłamem.... Ale nigdzie nie napisałem, ze osoby które słuchają rocka mają zły gust... Może na drugi raz napiszę zgodnie z Twoją radą, że mi się nie podoba a nie, że jest beznadziejna, ale mamy swobodę wyrażania poglądów, gwarantowaną przez Konstytucję....
Poza tym nie wiem jak nasze rozważania się mają do Sorayi? Piosenkarka taka sobie, lubię jej jeden album i chyba nie sięgnę po resztę....
Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
tanathos

cóż, proponuję zawrzeć rozejm. rozumiem że chciałes powiedzieć że nie gustujesz w gitarach. w porządku. nasz spór proponuję uznać za efekt nieporozumienia.

jeśli chodzi o sorayę to nagrała oprócz "dolce vita" jeszcze jedną płytę z covermi italo disco: pt "Ochenta's". tracklista wyglądała ciekawie:

1. Self control 3:58 (Laura Branigan)
2. Call me 3:54 (Spagna)
3. Don't go 3:16 (Yazoo)
4. High energy 3:43 (Evelyn Thomas)
5. Because the night 3:48 (C.O.R.O feat. Taleessa, orginalnie zaspiewana przez Patti Smith, cover Bruce'a Springsteen'a)
6. Gonna get along without you now 4:31 (Viola Wills)
7. Don't you want me 3:55 (Human League)
8. Send me an angel 3:54 ( Real Life)
9. Face to face 3:20 (The Twins)
10. Just can't get enough 3:42 (Depeche Mode)
11. Tarzan boy 3:27 (Baltimora)

ciekawa jest tez płyta "dreamer" z 2010 zawierająca wiele dobrych premierowych nagrań. np hit nagrany z clamarainem oraz utwór tytułowy

trochę szkoda że "call me" to cover. nie znałem wcześniej wykonania spagny, a wykonanie sorai było perwsze z któym się zapoznałem.
ODPOWIEDZ