Nigdy nie miałem tego sprzętu c 64 czy Amiga, zaczynałem od PCeta, ale doskonale wiem o jakie dźwięki chodzi, czy wam się te piosenki nie kojarzą z commodore?
cały synth typu Yazoo, Lights, La roux, wydaje podobne dźwięki.
jak wam się podoba taka muzyka?
Muzyka w stylu pierwszych gier komputerowych
- Peter
- art_system
Re: Muzyka w stylu pierwszych gier komputerowych
Tak tak doskonale pamiętam C64 i Amigę 500+, od tego zaczynałem był jeszcze wcześniej Timex. Oczywiście C64 przebijeł wówczas wszyskie 8 bitowce, Atari czy Amstrada. Boskie dżwięki wytwarzał C64, właśnie Kim najbardziej to pokazała w tym nagraniu. Czyżby Depeche troszeczkę stawiały na chórki w swoich pierwszych angraniach, jakaś inspiraja:)
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
- MODERN JEANNE
Do Commodore 64 miałam kiedyś taka fajna muzyczna kartę rozszerzeń którą się podpinało bezpośrednio do komputera i można było grac na klawiaturze jak na organach.Fajna sprawa bo można się było pobawić bez żmudnego programowania komputera.
A co do zespołów grających muzykę w stylu tych starych komputerów to Peter ma racje ze takie zespoły jak LIGHTS czy LA ROUX maja mnóstwo wspólnego z takim brzmieniem
Ta kojarzy mi się z gra Tetris
Depeche tez maja mnóstwo wspólnego z takim brzmieniem(co widać na przykładzie jednej z moich ulubionych piosenek Everything Counts).

A co do zespołów grających muzykę w stylu tych starych komputerów to Peter ma racje ze takie zespoły jak LIGHTS czy LA ROUX maja mnóstwo wspólnego z takim brzmieniem
Ta kojarzy mi się z gra Tetris
Depeche tez maja mnóstwo wspólnego z takim brzmieniem(co widać na przykładzie jednej z moich ulubionych piosenek Everything Counts).
I LOVE DB AND TA!
- MODERN JEANNE
La Roux jest niezwykle ciekawym pod tym względem zespołem.
Gdy inni podążając za modą i starają się wprowadzić jak najnowocześniejsze brzmienia których czasem zwyczajnie nie da się słuchać, przez przedobrzenie, oni cofają się do takich właśnie Amigowo-Commodorowych dźwięków i aranży.
Piosenka którą podałam wcześniej
Cover My Eyes jest jakby inspirowana nie tylko Tetrisem, ale dźwiękami wczesnych gierek na baterie .
Tu następna przykładowa z dźwiękami jak z Mario
Gdy inni podążając za modą i starają się wprowadzić jak najnowocześniejsze brzmienia których czasem zwyczajnie nie da się słuchać, przez przedobrzenie, oni cofają się do takich właśnie Amigowo-Commodorowych dźwięków i aranży.
Piosenka którą podałam wcześniej
Tu następna przykładowa z dźwiękami jak z Mario
I LOVE DB AND TA!