Twórczość Thomasa w latach 1989-1997

Tutaj rozmawiamy o muzyce Thomasa.
Awatar użytkownika
Mateusz

Twórczość Thomasa w latach 1989-1997

Post autor: Mateusz »

Witam, niedawno zapoznałem sie wreszcie z całą twórczością Thomasa z tamtego okresu, kupiłem kilka dni temu brakujący album "when will I see you again" więc chcę wyrazić opinię ta temat jego "tamtej" muzyki. Musze szczerze przyznać, że jestem zafascynowany tymi płytami, uważam że to jest kawał dobrej muzyki i tych świetnych kawałków wcale nie jest "zaledwie kilka" jak to ktoś napisał. Jest to muza odbiegająca bardzo od MT ale zdecydowanie można się nią delektować a wokal Thomasa jest wręcz genialny. Postaram sie wymienić moje ulubione kawałki z poszczególnych płyt

Different
Tutaj podobają mi się praktycznie wszystkie kawałki ale mój zdecydowany numer 1 z tego albumu to Turn off the light, następnie Love Of My Own, One Thing, Solider, You Are my Life, True Love, On my way

Whispers
Na tym krażku znajdują się 2 przecudowne kawałki, moje ulubione z całej twórczości Thomasa z tamtego okresu: Cant Give you Anything (But My Love) oraz The Sweet Hello,The Sad Godbye. Tej płyty również moge słuchać w całości gdyż wszystkie kawałki są świetne. Ale najlepsze według mnie oprócz tych które wymieniłem to For All That We Know, Maybe I'm dreaming, Don't say that you love me, For your Love, Whispers of love (hungry hearts w sumie też ma coś w sobie) kurcze wymieniłem całą płyte praktycznie :):) Zdecydowanie mój ulubiony album Thomasa z lat 89-97, dostarcza niesamowitych wrażeń.

Down on Sunset
Ta płyta dorównuje dwóm poprzednim, jest tu mnówstwo kawałków godnych uwagi .Znajduje sie tutaj min prawdziwa perła My One And Only (to jest coś genialnego) następnie standing alone, turn around, laughter in the rain, If you could see me now, a little at the time i nastrojowa balladka thru with love..... aha prawie bym zapomniał - jeszcze you have rescued me dość fajnie brzmi

When Will I See You Again
Album podoba mi się troche mniej niż 3 poprzednie jednak jest tutaj kilka niezłych piosenek . Moją uwagę przyciągają najbardziej 3 kawałki 1 to The love in me (super !!!), cudowna ballada Dance In Heaven (moim zdaniem najlepsza ballada Thomasa z tamtych czasów) oraz Is It my love (dynamiczny, szybki, świetny kawałek) nastęopnie Midnight (również coś wspaniałego, szczególnie refren, melodyjny chwytliwy), Marathon of life, dangerous lies, stay a little longer

Barcos De Cristal - cudo (Thomas swietnie brzmi w języku hiszpańskim),

Souled
Wiele osób krytykuje ten album, ja jednak dostrzgam w nim dużo plusów
,kawałki są nastrojowe, a Thomas prezentuje ogromne możliwości głosowe. Najlepszy kawałek to Road to higher love następnie will you let me know, Never Knew Love Like This Before, Michele oraz dość oryginalny utwór The Heat Between The Girls And The Boys

Live Concert
Na temat tej płyty nie mam na razie opinii, tak jej słucham i słucham i jakoś nie wiem co o niej myśleć:) Ten jazz w wykonaniu Thomasa jakoś mi nie leży ale nie znaczy to że sie do tego albumu nie przekonam, może potrzebuje do tego czasu:)

Mam nadzieje że wy również napiszecie parę zdań o waszych ulubionych utworach solowych Thomasa.

Pozdraiwam wszystkich
Ostatnio zmieniony ndz maja 21, 2006 20:29 przez Mateusz, łącznie zmieniany 3 razy.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Przemo

Post autor: Przemo »

Nie przepadam a płyttą "Souled" i jest to chyba jedyna, która nie wzbudza u mnie mocji (chociaż "Michelle" Thomasa wole od oryginału). Co do pozostałych płyt, to za najlepsza uważam "Down on Sunset", z której bardzo lubię "My one and only", "You have rescued me" i "Litlle at a time". Co do innych albumów, to wskazałbym na takie piosenki jak" Soldier", "True Love" (z krążka "Different"), "Is it my love?", "Hungry hearts", "True love" (z "Whispers"), "Independent girl". To oczywiście przykłądy najlepszych (dla mnie) kawałków. Poza tym lubię (bardziej lub mniej) jeszcz szereg innych piosenek.
Przemo
Awatar użytkownika
ania sznajder

Post autor: ania sznajder »

brakuje mi kilku kawałków solowychToma ale uwazam , ze na tych solówkach dopiero pokazał co potrafi , ja uwielbiam ich słuchać np przeróbkę " thing is ower"" , kto to nagrał w oryginale?
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Jeśli chodzi o "Fool If You Think It's Over" to Chris Rea.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
ania sznajder

tak o to wiedziałam ale mi gdzieś umkneło , ale piosenka jest fantastyczna , dzięki :lol:
Awatar użytkownika
Elltoja

Post autor: Elltoja »

uwielbiam "Close Your Eyes to Heaven", "You are my life", "true love"(Whispers), "Hungry hearts", z Down on Sunset - wszystkie, "midnight","Hold my hand", "Look at the tears", "Carry you with me", "Road to higher love"...Barcos the crystal i Live concert niestety ne mam...z netu udało mi się ściągnąć czery piosenki z tej ostatnij płyty...jak dla mnie są takie sobie bo nie lubię jazzu jednak uważam, że Thomas ma dobry głos do jazzu.
Pieniądze szczęścia nie dają, ale jakże ułatwiają życie !!!

http://www.thomasanders.fora.pl/
Awatar użytkownika
Mateusz vel. Kokos

Post autor: Mateusz vel. Kokos »

Ja wprost uwielbiam album Souled. za takie nastrojowe balladki mógłby się teraz thomas wziać.. na pewno sukces byłby większy niz z tym jazzem. reszta albumów do mnie nie przemawia (z tamtego okresu oczywiscie), choc są pojedyncze utworki, na które zwracam uwagi, najwiecej jest ich na Different.
Every Inch Of My Skin
Was Breathin' Her In..

www.thomasanders.fora.pl
Awatar użytkownika
ania sznajder

nie nabyłam jeszcze tych jazzowych kawałków, więc wszystko przedemną a Different to był początek , więc warto popatrzeć na to trochę łagodniej, uważam, że Whispers też jest niczego sobie , szczególnie tytułowa piosenka , Tom się postarał :D
Awatar użytkownika
Maro_D

Post autor: Maro_D »

Całkiem niezła jest solowa twórczość Thomasa, choć niektóre kawałki mi niezbyt odpowiadają.

Mam w oryginale album "Different" i nie ukrywam, że lubie go słuchać, a gdybym miał wymienić ulubione piosenki to:

The Sweet Hello The Sad Goodbye
My One And Only
Standing Alone
True Love (Whispers Version)
Just Remember (Live Concert)
A Little Bit Of Lovin'
Tonterias

Z każdego albumu coś się znajdzie, ale najlpesze wg mnie to "Different", "Down On Sunset" oraz "When Will I See You Again". "Live Concert" też jest niezły.
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
Awatar użytkownika
ania sznajder

pewnie, że tak no ale każdy ma jakiegiś faworyta , a przy okazji dzięki Arek za poprawienie mnie przy "Fool If You Think It's Over ", moja ortografia angielska jest do bani , zwłaszcza , że dawno nie pisałam po angielsku ( pisze jak słysze - he he ) ale może dzięki wam sobie przypomnę - w każdym razie dziękuje ! 8)
Awatar użytkownika
Ann
Członek TAFC Polska

Post autor: Ann »

Z tego okresu tworczości Thomasa najmniej podoba mi się piosenka "South Of Love" z albumu "Souled".
Nie będę wymieniać piosenek,które podobają mi się najbardziej bo jest ich sporo.
Awatar użytkownika
Mateusz vel. Kokos

Ann pisze:Z tego okresu tworczości Thomasa najmniej podoba mi się piosenka "South Of Love" z albumu "Souled".
.
Popieram!! B. dobra piosenka, z B. dobrego albumu:D
Every Inch Of My Skin
Was Breathin' Her In..

www.thomasanders.fora.pl
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

nie bardzo rozumiem powyższą wypowiedz :D :) :lol:
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
s.benson

Post autor: s.benson »

Moim zdaniem najlepszą balladą w solowej karierze Thomasa(a kto wie czy nie dotychczasowej) jest : Across the world tonight z albumu down on sunset i jestem troche zawiedziony że autor tego wątku Mateusz o niej nie wspomniał...można sie przyczepić bo nie jest to 100% ballada ale piosenka ma w sobie cos magicznego...tajemniczego...fascynującego(wliczając tekst - nie jest to kolejna piosenka o miłości jakich wiele :) )..to jest tzw. piosenka z głębszym podtekstem,który trafia głęboko do świadomości słuchacza....
Myśle ,że Dieter jeszcze bardzo długo nie stworzy równie dobrego utworu....z taka aranżacją..połączoną tak idealnie z głosem TA i wspaniale napisanym tekstem....miodzio! :oops:
Awatar użytkownika
ania sznajder

zgadzam się całkowicie , również po hiszpańsku brzmi ona wspaniale , ale myślę , że Tom znajduje się bardzo dobrze w wielu innych piosenkach , a przecież nie wszystkie są o miłości :oops:
Awatar użytkownika
Mateusz vel. Kokos

Mateusz pisze:nie bardzo rozumiem powyższą wypowiedz :D :) :lol:
o faken.. źle przeczytałem :lol: :lol:
Every Inch Of My Skin
Was Breathin' Her In..

www.thomasanders.fora.pl
ODPOWIEDZ