Top One - dziwni i zagadkowi.

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Dami

Top One - dziwni i zagadkowi.

Post autor: Dami »

Widzę że dużą popularnością na forum cieszą się wątki o muzyce disco polo i polskich zespołach. Co sądzicie o tej grupie, dla mnie zawsze byli oni zagadkowi a mianowicie ich rozbieżność muzyczna. Nagrywali utwory takie jak Granica, Złoty krążek, które zapewne każdemu z nas kojarzą się automatycznie z nurtem disco polo a jednocześnie nagrywali piosenki typu Coraz wyżej, Mój powszedni dzień, Wejdziemy na top, itp. przypominające aranżami i kojarzące się z muzyką italo.
Do dnia dzisiejszego nie wiem czy jest to typowy zespół DP czy polska grupa italo disco.Przerobili nawet kiedyś przebój Baltimory Tarzan Boy jak i odmienny Czarne oczy I&D lecz w międzyczasie napisali kilkanaście własnych dobrych utworów. Uważam że dzwiękowo i stylistycznie ich piosenki daleko odbiegały od DP, choć nie zawsze, lecz duża ich część porównywalna jest z zachodnimi kapelami muzyki tanecznej. Czekam na wasze opiniei zdanie na ich temat.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Marcin87

Re: Top One - dziwni i zagadkowi.

Post autor: Marcin87 »

Ja zaliczam go do disco polo :wink: Włączyłem sobie youtube i posłuchałem kilka piosenek. Bardzo ciekawa jest "krew na piasku". Jest to nie typowa jak na disco polo piosenka, taka klimatyczna ballada. Kawałek, który wymieniłeś Dami "Coraz Wyżej" można by zaliczyć do eurodane
Obrazek
Awatar użytkownika
venturak

Post autor: venturak »

POlecam "Kiedy odchodzą w cień drzew" -> piękna piosenka ;)
Бяла нощ, бяла луна, две тела, сенки от рая
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

pamiętam że kiedyś Top One byli gościem w programie "od przedszkola do opola". w jakimś programie tv, chyba w disco relax , podlub właśnie w "od przedszkola do opola" podano informację, że Top one sprzedali 10 mln egzemplarzy swojej jednej płyty w Polsce.
ponadto wszyscy chyba pamiętamy że to właśnie Top One wykonywał piosenkę zagrzewającą do boju Aleksandra Kwaśniewskiego w kampanii prezydenckiej:-)
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Ninio

Post autor: Ninio »

Zespól Top One poznalem w 1990 roku od piosenki Ciao Italia. Oni nie byli zwiazani z disco polo. Prawdopodobnie nie umieli albo niemogli znalezc swojego miejsca na rynku i poszli w tym kierunku. Maja duzo naprawde dobrych utworow,bardzo fajnie przerobili Zostawcie Titanica grupy Lady Pank. Mam wrazenie ,ze idac w disco polo poszli poprostu na łatwizne,bylo wolne miejsce i tam tez sie ulokowali. Jedna z lepszych piosenek jest ballada Inna krew. Nieznam ich najnowszych utworow,odkad dzialaja w disco polo przestalem sie tak nimi interesowac ale ogolnie polecam.
Awatar użytkownika
Dami

Dzięki za wyczerpujące wypowiedzi na ich temat, a może wiedza muzyczna forumowiczów sięga najdalej zespołów MT i BS. Widzę że wystarczy w nagłówku słowo Tomas Anders i post jest rozchwytywany a jednocześnie nie musi być ciekawy wręcz idiotycznie głupi.
Szacun dla tych co cokolwiek napisali bo przecież można tu rozmawiać nie tylko o MT, ale wiekszość ma to najwyraźniej w du.e. Myślałem że odetchnę zmianą tematu bo znowu robi się tu monotonnie na przemian MT i TA, TA i MT i tak wkoło.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Faktycznie dziwne i dołujące, że na forum Modern Talking ludzie chcą rozmawiać raczej o wokaliście Modern Talking.
Nie każdy fan MT musi podzielać Twoje zainteresowania i może warto poszukać dyskutantów na forach italo disco czy disco polo, czy ogólnie traktujących o muzyce lat 80? Przykład: http://www.forum.80s.pl/viewtopic.php?t=356 (15 stron o Top One).
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Dami

To wyrzuć wątek pozostali, po co on tu jest? A skoro jest to forum MT to także nie piszcie tyle o współczesnym Andersie bo to już nie MT tylko jakaś lipa. A może założyć forum i stronę "Życie prywatne TA". Wątek o TO założyłem ze względu że muzyka do złudzenia przypomina italo a fanem disco polo nie jestem. A wogóle czy Top One jest zespołem disco polo? Właśnie tego chciałem się dowiedzieć od was ale bez rezultatu, bo komu z forumowiczów pozwoli ambicja zajrzeć do wątka o takim zespole, co dziwne bo widzę że ogromna część użytkowników tego forum jest cholernie obtrzaskana w temacie disco polo, hmmm. to jest zagadkowe czyżby krecia robota?
Awatar użytkownika
IndependentGirl

Post autor: IndependentGirl »

Dami, o co Ty masz pretensje? Czego się spodziewałeś? Że Twój temat pobije popularnością inne? Kto miał coś do napisania to napisał i nie wymagaj od innych, żeby pisali o czymś co ich zupełnie nie interesuje, chyba że masz ochotę poczytać teksty typu "nie lubię", albo "fajnie śpiewają", ale nic nie wnoszące posty nie są tu potrzebne. Zwykły laik nie odpowie Ci konkretnie na Twoje pytanie. Pomocy szukaj u fanów Top One, oni na pewno zaspokoją Twoje "potrzeby".
Obrazek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

I co Ci Dami odpisać? Przykro nam, że nie spełniamy Twoich oczekiwań, ale nie sposób zmusić ludzi do dyskusji na temat Top One, skoro najwyraźniej ten zespół niezbyt ich interesuje. A może warto poczekać parę tygodni na kolejne wypowiedzi, zamiast po czterech dniach narzekać na brak rozmówców (mimo, że takowi jednak się pojawili)? Nie każdy przegląda forum tak często jak Ty i nie każdy Twój temat musi być tak interesujący dla innych jak Ci się wydaje.

Odnieś się do tego co napisały cztery osoby pod Tobą, pociągnij za jakiś haczyk, rozkręć dyskusję skoro tego Ci brakuje. Dyskusje na forum nie powstają odgórnie zarządzeniem administratora.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Dami

Po prostu myślałem że to forum nie ogranicza się tylko do MT (sam kedyś mi tak napisałeś), i że można poduskutować na inne tematy, chociaż mój post ma dużo wspólnego z italo a jeśli z italo to i MT. To tyle z mojej strony i nie zamierzam się z tobą przekamarzać.
Awatar użytkownika
disco-man

Post autor: disco-man »

Dla mnie Top One to coś pomiędzy disco polo,dance a italo.Za dobrzy jak na disco polo a za słabi na Italo...taki synth-pop w sumie.Muszę przyznać że nawet ich lubię.Najlepszy okres w ich twórczości to dla mnie lata 90-95.Porównywanie Top One do disco polo jest krzywdzące dla tego zespołu,gdyż poziom ich muzyki od samego początku przewyższał dokonania typowych discopolowych kapel.Tak sobie teraz myślę i dochodzę do wniosku że Top One była chyba najlepszą polską kapelą początku lat 90,jeżeli chodzi o muzykę chodnikową.
Marcin87

Napisałem wcześniej, ze zaliczam Top One do disco polo, ale teraz, gdy zapoznałem się dokładnie z dyskografią tego zespołu śmiało powiem, że z disco polo ma niewiele wspólnego. Ich piosenki znacznie różnią się od typowych kompozycji DP. Ludzie wiążą go z tym nurtem, ponieważ nagrali na początku swojej kariery kasetę z ludowymi piosenkami w aranżacjach dyskotekowych ("Poland Disco") i to dlatego, że chcieli w ten sposób podziękować swoim bliskim (którym te piosenki się podobały) za wsparcie podczas rozwoju zespołu. Inne ich albumy w niczym nie przypominają disco polowych rytmów. Proponuję posłuchać płyty "Dzieci Europy" albo "Wstań I Walcz". Top One to polski zespół eurodance.
Obrazek
Awatar użytkownika
restimek

Post autor: restimek »

Ja również podzielam zdanie iż zespół ten ciężko zaliczyć do Disco Polo (za wyjątkiem jednego albumu). A sam zespół bardzo ciekawy a 10 mln sprzedanych płyt o czymś świadczy. Niestety grupa bardzo wiele w moich oczach straciła mieszając się w kampanię wyborczą '95. Piosenka którą wtedy zaprezentowali działa na mnie bardzo "alergicznie".
Trust your emotions, Believe in your dreams
Ninio

Post autor: Ninio »

Top One to nie jedyny zespól ktory brał udzial w kampanii wyborczej. Dostali zlecenie i wykonali swoja robote. Moim zdaniem bardzo dobrze. Ostatnio przysluchiwalem sie ich piosenką na youtube i uwazam ,ze do są "ponad" disco polo. Rewelacyjne jest "Rejs dookoła zycia". Proponuje posluchac ich nagran,duzo ciekawych utworow.
Marcin87

Ich muzyka ma zarówno dobre aranże jak i ciekawe teksty. Mają całkiem sporą liczbę przebojów. A co do tej kampanii wyborczej to sama piosenka jest niezła, tylko właśnie zespół przez ten krok zyskał sobie krytykujące go opinie.
Obrazek
ODPOWIEDZ