Disco polo-stosunek do tej muzyki

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.

Czy słuchasz Disco Polo?

Czas głosowania minął pt gru 31, 2010 16:57

Tak
3
20%
Tylko wybrane piosenki
7
47%
Nie
5
33%

Liczba głosów: 15

Awatar użytkownika
Karolek78

Disco polo-stosunek do tej muzyki

Post autor: Karolek78 »

Chciałbym was spytać co sądzicie o Disco polo. Czy słuchacie a jeśli tak to jakich wykonawców. Zapraszam do wyrażania opinii.
Karolek78
Marcin87

Re: Disco polo-stosunek do tej muzyki

Post autor: Marcin87 »

Prawda jest taka, że Disco polo to muzyka bardzo często krytykowana przez wielu ludzi. Bardzo dużo osób słuchających disco polo myśli w ten sposób: "przecież nie powiem przed znajomym, że słucham disco polo, wyśmieje mnie". Nie wstydźmy się disco polo :!: Przecież na weselach często puszcza się kawałki disco polo i nikt ich wtedy nie krytykuje tylko się świetne bawi. Ja osobiście bardzo lubię ten rodzaj muzyki. Najlepszym zespołem dla mnie jest oczywiście grupa BOYS, której mam wszystkie albumy (bez składanek). Niedawno założyłem nawet temat na naszym forum o nazwie "BOYS" i większość osób miała dobre zdanie o tej grupie :wink: A Ty Karolek78 nie napisałeś czy Tobie się podoba :wink: Jesteś fanem, czy anty-fanem disco polo :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Głos na zdecydowane NIE, ciężko o dobre melodie w tej muzyce a i aranżacje są prymitywne. Ta muzyka kojarzy mi się z dożynkami i wiejskimi potańcówkami w remizach strażackich. :)
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Jeżeli ktoś Disco Polo kojarzy tylko z Dj Witusiem czy Stanem Tutaj albo "Majteczki w kropeczki" itp... to nie dziwię się,że ma skojarzenia z dożynkami ;)
Lubię Disco Polo,ale konkretne zespoły.Mam pojedyncze utwory takich wykonawców jak min. Toples,VIP,Amadeo,Model MT,Mr.Dex.Mają bardzo melodyjne piosenki,zdarzają im się fajne teksty i wzorują się na klimatach Modern Talkingowych :).
W związku z tym mój głos na "tylko wybrane piosenki".
Marcin87

Post autor: Marcin87 »

atlantyda ;o) wymieniła zespół Model MT. A czy nie kojarzy Wam się ta nazwa z Modern Talking? :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
rut

Post autor: rut »

Przy muzyce Disco Polo lubię się bawić tylko na weselu .W życiu prywatnym uważam tylko i wyłącznie zespół Bayer Full :wink: ( nie pamiętam od jak dawna to były czasy jeszcze szkolne), i nic po za tym żaden zespół Disco Polowy tego nie przebił.Jestem przekonana ,że już tak zostanie.
Pozdrawiam rut
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Ja ogólnie lubię Disco polo lecz to nie oznacza że wszystkie piosenki i wszystkich wykonawców. Osobiście moją ulubioną grupą jest grupa Classic. Słucham też BOYS-ów i Toples. Akcent jest też całkiem fajny aczkolwiek czasem już mnie denerwuje to śpiewanie o duszy, życiu i koniach cygana. TOP ONE też dobra kapela ale oni już zahaczają o coś bardziej ambitnego. Reszty nie słucham i nie znam. Więc oddaje głos na drugą opcję.
Karolek78
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

ja w każdym rodzaju muzyki staram się znaleźć coś dla siebie, i także w disco-polo znajduję - wybrane - tzn. np. Mister Dex, Boys, Domino, Dystans, Top One - niektóre ich kawałki są dla mnie ok, zaznaczyłem środkową opcję ankiety...
Awatar użytkownika
Dami

Post autor: Dami »

Disco Polo hmm... muzyka prosta lecz ciężki temat.Nie lubię tej muzyki ale zdarzało mi się czasami posłuchać i jeśli już to tylko stare pierwsze utwory z tego nurtu. Co do samej muzyki, prosta, beznadziejne aranżacje tym bardziej teksty a teledyski i styl ubierania się wykonawców bez komentarza może ktoś z was zrobi to za mnie.Najbardziej co mnie boli to przerabianie hitów z lat 80-tych, lekka zmiana w aranżacji plus prostacki tekst i kasa leci za niby przebój a większość ludzi nawet prawdopodobnie nie wie że to stary kultowy przebój cenionego zespołu czy wykonawcy (Hej listonoszu, Ciało do ciała, Nie wierz jej, Mam dość itp. zeszpecone oryginały).Ważna rzecz, totalny brak pojęcia o muzyce a wiem to bo miałem do czynienia z dużą ilością "gwiazd" tego gatunku muzycznego.Jeszcze ciekawostka, kiedyś przy rozmowie z liderem bardzo znanej grupy (zespołu nie napiszę antyreklama), powiedział mi tak: "jak śpiewam te piosenki to chce mi się zwrcać, ale muszę spójrz tylko jaka kasa leci mi za te drętwe przyśpiewki" i wtedy do końca zrozumiałem że nie tędy droga, jeśli nie robisz tego od serca tylko dla kasy to odbiorca tej muzyki odczuje to bez problemu. Tak właśnie jest ze mną, nie lubię, teraz już nie słucham i nie chcę słuchać. A w odpowiedzi na twoje pytanie mogę podać nazwę tylko jednego zespołu, który od nich wszystkich odbiega jakościowo pod względem tekstów i aranżacji "Top One".
Ps.Czasami wpadnie w ucho jakiś nowy kawałek ale muszę stwierdzić że to już całkiem totalna porażka i istny bałagan muzyczny.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
moonwalker

Post autor: moonwalker »

Dami pisze: Ważna rzecz, totalny brak pojęcia o muzyce a wiem to bo miałem do czynienia z dużą ilością "gwiazd" tego gatunku muzycznego.Jeszcze ciekawostka, kiedyś przy rozmowie z liderem bardzo znanej grupy (zespołu nie napiszę antyreklama), powiedział mi tak: "jak śpiewam te piosenki to chce mi się zwrcać, ale muszę spójrz tylko jaka kasa leci mi za te drętwe przyśpiewki" i wtedy do końca zrozumiałem że nie tędy droga, jeśli nie robisz tego od serca tylko dla kasy to odbiorca tej muzyki odczuje to bez problemu.
Dobra , dobra kolego - z przymrużeniem oka to czytam i tak cały czas czekam na link do Twoich produkcji.

A teraz kilka moich spostrzeżeń odnośnie disco-polo.
Nie posiadam żadnych albumów , żadnych mp3 , nie kupiłbym żadnej płyty , nie pojechałbym na żaden koncert. Ale mam szacunek do wszystkich którzy są z tym związani , zarówno dla twórców , producentów jak i słuchaczy.

Zauważcie że nikt tej muzyki nam nie narzuca (poza jednym kanałem TV) , nie ma tej muzyki w topowych rozgłośniach , nikt nam tą muzyką nie włazi do domu - a jest popularna , dlaczego ?
Dlatego że ludzie chcą prostego przekazu , melodyjnego z prostym tekstem , mają dość codziennych problemów i nie mają czasu na głębszą interpretację Pink Floydów itp. Każdy ma prawo słuchać to co mu się podoba - ja stojąc z boku mogę jedynie stwierdzić że gust muzyczny mojego sąsiada nie jest wyrafinowany , ale na tej podstawie nie stwierdzę że w innych dziedzinach jest również beznadziejny jak muzyka której słucha. Niektórym do szczęścia wystarczą Majteczki w Kropeczki - innym bohemian rhapsody - i wcale nie jest powiedziane że miłośnik Majteczek w Kropeczki jest mniej inteligentny od miłośnika Queen.

I na koniec zapraszam do obejrzenia filmu co skąd i jak - a kolega Dami nam napisze które to gwiazdy miały zaszczyt z nim współpracować - bo te z filmu podchodzą do swojej działalności bardzo poważnie.

Wklejam część pierwszą - pozostałe znajdziecie na YouTube

Awatar użytkownika
Dami

moonwalker pisze:Dobra , dobra kolego - z przymrużeniem oka to czytam i tak cały czas czekam na link do Twoich produkcji.
Temat kolego jest o disco polo a nie moich produkcjach.Czy słowo współpraca kojarzy się tobie tylko z jednym (produkcją piosenek), otóż nie, np. nagłaśniałem imprez na których grali, choć nie tylko ale czy to do ciebie przemawia?. Może przesłać ci zdjęcia z chłopakami z zespołów DP czy może jeszcze jakieś dodatkowe wymagania.
Ja tylko odpowiedziałem na zadane pytanie w poście.
moonwalker pisze:i wcale nie jest powiedziane że miłośnik Majteczek w Kropeczki jest mniej inteligentny od miłośnika Queen.
A to zdanie niby kogo się tyczy?, bo ja o inteligencji nic nie pisałem tylko o muzyce disco polo.
Widzę że według ciebie disco polo to lekarstwo na problemy, aż kurcze sprubóję tej kuracji.
Następnym razem najpierw myśl i później pisz a nie odwrotnie, bo aż żal to czytać.

Ps.Pisz na temat a nie czepiasz się dziury w całym.

A ten filmik na you tube!!! no nie zaraz pęknę holernie poważne podejście do muzyki, nie mogłeś akurat dać kogoś innego na przykład. Zamiast oglądać te durne wywiady na YT pogrzeb trochę w necie i poczytaj o tej wykonawczyni a uwież że szybko zmienisz zdanie na temat jej podejścia do muzyki.
Ostatnio zmieniony wt gru 28, 2010 21:17 przez Dami, łącznie zmieniany 2 razy.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
moonwalker

Post autor: moonwalker »

Drogi Dami ...........czytaj mój post ze zrozumieniem (mam tu na myśli poziom inteligencji słuchaczy) , jeśli chcesz prowadzić dyskusje to obejrzyj ten film dokumentalny do końca - uczepiłeś się tej Pani a to świadczy o tym że olałeś go po pierwszych sekundach.

Przypominam Tobie również że to Ty drogi kolego w innym temacie poinformowałeś o swoim zawodowstwie w tej branży udzielając mi lekcji w temacie midi , w powyższym poście powołujesz się na znajomości z ''gwiazdami'' tego nurtu , w awatarze masz VST-ka - dla mnie jesteś kimś ważnym - kimś którego chętnie posłucham - czy w mojej prośbie jest coś złego ?
Awatar użytkownika
Dami

Po pierwsze nie czepiłem się tej pani i w moim pierwszym wątku nawet o niej nie wspomniałem (bo nie ma i o kim, zero wokalu, zero wyglądu i muzyczne dno).
Ale jeżeli o niej już mowa to kolega nie widział świerzego wywiadu z tą panią, gdzie pierwsze co sobie zastrzegła by nie kojarzyć jej z gwiazdą disco polo a za jakieś pare tygodni koncertowała z zespołami dp i w krótkim wywiadzie strasznie wychwalała tą muzykę (śmieszne).A to że znam chłopaków z zespołów to coś złego?
Awatar użytkownika
disco-man

Post autor: disco-man »

Nigdy przed nikim nie ukrywałem że czasami słucham Disco-polo.W latach 90 gdy ta muzyka była na fali często oglądałem Disco-Relax.Dobrze wtedy wiedziałem że nie jest to muzyka wysokich lotów,ale podobały mi się niektóre piosenki.Wiedziałem że zespoły z tego nurtu wzorują się w pewien sposób na muzyce Italo Disco z lat 80.Moje ucho nie było takie głuche i dobrze wiedziałem że Italo i Disco-polo dzieli ogromna przepaść.Szukałem w tej muzyce ładnych melodii,bo o dobrych aranżacjach nie mogło być mowy.Przyznam że nie lubiłem się bawić( a może nie umiałem) na weselach przy takiej muzyce.Denerwowała mnie,drażniła mnie jej prostota,ale nie przeszkadzało to ludziom dobrze się bawić.Ja byłem stworzony do imprez z muzuką lat 80( Italo,Modern Talking,Bad Boys Blue,Fancy itd...,wtedy moja dusza była w siódmym niebie! Jeżeli chodzi o najlepsze grupy Disco-polo to wymienić mogę Top One,Model MT,Toy Boys,Shazza,Lambit,United,Rotor,Dystans,Fanatic.Oczywiście nie jestem fanem żadnej z tych grup,ale czasami słucham ich piosenek.Za chyba najbardziej prymitywny zespół z tego nurtu uważam Bayer Full( przepraszam fanów,ale wyrażam tylko swoją opinię).Strasznie denerwujące jest też przerabianie świetnych,często mało znanych utworów lat 80 przez nasze discopolowe zespoły( przoduje tutaj chyba grupa Boys).Słuchacze myślą sobie-o,jak ładna piosenka ze śliczną melodią! Niestety nie wiedzą że to po prostu tania komercyjna przeróbka.Ogólnie zatem nie lubię tego nurtu,gdyż nie ma za wiele wartości artystycznych i pachnie( tzn cuchnie) tanią komerchą i łatwizną.
Awatar użytkownika
Dami

disco-man pisze:przoduje tutaj chyba grupa Boys
Oj zgadzam się z tobą, Boys, Toples, Time prawie same przeróbki hitów z lat 80-tych, jak mnie może to wku...ać!!!.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

A Papa Dance to też się zalicza do tego kierunku? Nawet fajne piosenki mieli, lubię "Kamikadze wróć" i "Mona Lisa". Ale poza tymi dwiema to nie lubię disco po polsku...
ODPOWIEDZ