Polska muzyka a Dieter

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
Dominik

Polska muzyka a Dieter

Post autor: Dominik »

czy znacie jakies polskie piosenki, które są pododne do piosenek Bohlena (chodzi mi ale o takie, o których można powiedzieć, że się na nich wzrorował [wiem, że tak nie było, bo trudno, by znał polskie piosenki, ale jakieś podobnieństwa czy są], a nie polscy artyści na jego, bo tego, to jest mnóstwo) :)
>>> liefde is onwettig in deze eenzame hartbreukstad <<<
Awatar użytkownika
Maro_D

Post autor: Maro_D »

Będę się upierał :P

Anytime You Want Me Alexandra przez 2 sekundy jest podobne do Samo życie Stachursky'ego ;)
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
Awatar użytkownika
Dominik

i dobrze :) przynajmniej już coś mamy ;)
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Tak na gorąco nie pamiętam ale piosenka albo Nie było ciebie tyle lat Krystyny Giżowskiej (albo Przeżyłam z tobą tyle lat). Podobieństwo pierwszych taktóów zwrotki chyba "to był zwyczajny szary film" z pierszymi taktami zwrotki Don't Say Goodbye Thomasa Forstnera, lepiej słychać to w Wennnachts die Sonne scheint

Pozdrawiam

Piotrek
Ostatnio zmieniony sob lut 25, 2006 22:05 przez Pioetrek, łącznie zmieniany 2 razy.
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Przemo

Post autor: Przemo »

Mi nic konkretnego do głowy nie przychodzi. Ale myślę, że coś takiego jak "Pocztówka z wakacji" czy "Nasz Disneyland" Papa Dance są zbliżone klimatem do Modern Talking.
Przemo
Awatar użytkownika
Dominik

no to coraz więcej mamy tego :) i to mnie cieszy :)
Awatar użytkownika
Maro_D

Post autor: Maro_D »

Nasz Disneyland grupy Papa Dance to dobry trop. Jednej osobie się ten utwór kojarzy z Just We Two. I w obu jest Mona Liza.
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
Sławek

Post autor: Sławek »

Kiedyś byl taki zespól Bolter. Jeden z ich utworków brzmi tak jak kawałki CCC z jej pierwszej płyty. Tytułu już nie pamietam :/
Awatar użytkownika
fan
Użytkownik nieaktywny
Kontakt:

Post autor: fan »

Krzysztof Krawczyk-Midnight Lady się chyba nie liczy
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Jeśli chodzi o Papa Dance - to był przecież taki "polski Modern Talking" :)
Po rozpadzie pierwszego składu (z Grześkiem Wawrzyszakiem), Papa Dance przez krótko był duetem w składzie Paweł Stasiak i Kostek Yoriadis. Stasiak - blondyn, nieco a'la Dieter, a Kostek miał czupryne i loki niczym Thomas Anders :) Ich pierwszy hit - Naj Story - to wypisz wymaluj styl MT. Dopiero pozniej P.D. stal sie bardziej "rozbudowanym" zespolem.

Jesli chodzi o innych wykonawcow, to pamietam ze byl czlowiek, grajacy muzyke a'la Blue System. Widzialem raz jego teledysk w programie diskopolowym na Polsacie. Nie pamietam jak sie nazywal, ale piosenka byla podobna do Magic Symphony.

Mnie troche z muzyka DB kojarzy sie "Aleja Gwiazg" Zdzislawy Sosnickiej (to dzielo Romka Lipko) a takze Ania Jurksztowicz i jej przepiekna piosenka "Stan Pogody". Ale to tylko takie moje skojarzenia... :)
Awatar użytkownika
Dominik

no bo to podobne wszystko :) mi się podoba bardzo tez i kojarzy z MT zespól Kombi :) też melodynje i piękne piosenki, zarówno szybkie jak i ballady :)
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Dominik pisze:no bo to podobne wszystko :) mi się podoba bardzo tez i kojarzy z MT zespól Kombi :) też melodynje i piękne piosenki, zarówno szybkie jak i ballady :)
Kombi to sie bardziej powinno kojarzyc z Ultravox lub OMD.
Styl MT jest jednak zupelnie inny. Ale skojarzenia kazdy ma swoje :)
Awatar użytkownika
Mateusz vel. Kokos

Post autor: Mateusz vel. Kokos »

ja muszę za to przyznać, ze wiele utworów zespołów discopolowych wzororwało sie i nadal wzoruje na muzyce MT zarówno z lat 80 (choć już może nieco mniej) jak i bliższego nam okresu 1998-2003.
Every Inch Of My Skin
Was Breathin' Her In..

www.thomasanders.fora.pl
Awatar użytkownika
Dominik

Daniel pisze:
Dominik pisze:no bo to podobne wszystko :) mi się podoba bardzo tez i kojarzy z MT zespól Kombi :) też melodynje i piękne piosenki, zarówno szybkie jak i ballady :)
Kombi to sie bardziej powinno kojarzyc z Ultravox lub OMD.
Styl MT jest jednak zupelnie inny. Ale skojarzenia kazdy ma swoje :)
Tak, ale jest coś w Kombi, że praktycznie każda ich piosenka wpada mi tak samo w ucho, jak i MT, BS i większość pozostałych produkcji Bohlena :)
Awatar użytkownika
Dubler

Post autor: Dubler »

W 2000 roku w Polsatowskim programie" Disco Relax" pojawiła się grupa New Collective, Którą nazywano nawet polskim Modern Talking. Grali Muzykę podobną stylowo do Modern Talking. Zdobyli sporą popularność wśród widzów tego programu( ich piosenki wielokrotnie gosciły na pierwszym miejscu listy przebojów programu Disco Relax). Mi najbardziej podoba się piosenka "Moja Baby Blue"- piękna ballada w stylu Modern Talking. "Ciało do Ciała' grupy Toples jest podobne( prawie identyczne) jak Heaven and Hell C.C. Catch.
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

viewtopic.php?t=454 - tu dyskutujemy o New Collective:) To jest temat o polskich artystach którzy w jakiś sposób mieli kotkakt z Dieterem bądz jego utworami. a jesli chodzi o Topless - ech.... 8)
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
ODPOWIEDZ