Zdolności kompozytorskie Thomasa Andersa
- Peter
Co o nich sadzicie? Ja osobiście bardzo lubię słuchać jego piosenek i wcale nie uważam, że nie posiada zdolności kompozytorskich.Podobają mi się np: piosenki "Love is like a rainbow" czy "First cry".
- venturak
Re: Zdolności kompozytorskie Thomasa Andersa
mi się też podobają, np. "Cry For You" 
Бяла нощ, бяла луна, две тела, сенки от рая
- tanathos
zastanawia mnie,dlaczego dema piosenek andersa które zostały m.in. zamieszczone na płytach fanklubowych i stworzone zostały z myslą o MT (chodzi mi m.in. o dema "love is like a rainbow", "for always and ever", "love is forever", "i need you now" czy "deeper") są bardziej dopracowane i składne niż dema piosenek Bohlena które kiedyś trafiły do internetu ("you can stop, jet airliner, brother louie, angie's heart, atlantis is calling). w demach andersa wszystko jest bardziej dopieszczone i nawet tekst trzyma się nieźle niebędąc niemal wyłącznie zlepkiem angielskobrzmiących sylab...
co to oznacza? czy z tego wynika że dema przchodzą skomplikowany cykl przepoczwarzeń? czy istnieją dema piosenek bohlena w takim niemal gotowym kształcie?
co to oznacza? czy z tego wynika że dema przchodzą skomplikowany cykl przepoczwarzeń? czy istnieją dema piosenek bohlena w takim niemal gotowym kształcie?
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
- Peter
Oj tak teksty w piosenkach pisanych przez Andersa są naprawdę mądre, choć nie wszystkie sam pisał np: bardzo mądry tekst jest w "The first cry'. Nieco gorzej z aranżacjami, właśnie wspomniany utwór czy "Deeper'. Na pewno jest tak, że piosenki jak film są wielokrotnie nagrywane aż się osiągnie najdoskonalszy efekt. Możliwe, że Thomas tworzył swoje dema (korzystając z pomocy Christiana) a później Dieter je aranżował po swojemu.
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
Thomas może pisze mniej przebojowe piosenki,ale melodyjne.Do tego ma idealny głos.Zwłaszcza do śpiewania ballad.Dlatego zagłosowałam na 2 opcję.
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Dema Thomasa i wspomniane dema Dietera mogą pochodzić z zupełnie różnych etapów tworzenia piosenki. Trzeba pamiętać, że te bohlenowskie publikowano żeby go ośmieszyć, stąd pewnie wybierano co gorsze fragmenty. "Lost Without Your Love" jest juz od nich inne.
Jak piszesz tak cię widzą.
- Gasolina91
Thomas potrafi napisać piosenkę, aranżacje też są dobre ale wole gdy poprawki kosmetyczne zrobi Dieter.
Najbardziej podoba mi się For Always And Ever i Love Is Forever .
Nie mogę zapomnieć o I Need You Now - baaardzo mi się podoba ta piosenka.
Stawiam na opcję 2, ale moim zdaniem Dieter to mistrz pod względem komponowania
Najbardziej podoba mi się For Always And Ever i Love Is Forever .
Nie mogę zapomnieć o I Need You Now - baaardzo mi się podoba ta piosenka.
Stawiam na opcję 2, ale moim zdaniem Dieter to mistrz pod względem komponowania
Point Of No Return
- IndependentGirl
Ja również zaznaczyłam opcję 2. Piosenki napisane przez Thomasa są dobre, a niektóre bardzo dobre, ale to jednak Dieter jest w tym mistrzem 

- MODERN JEANNE
Za mało piosenek napisał żeby można go było dobrze ocenić.Jednak dotychczas radził sobie całkiem nieźle .Straszne wrażenie zrobiła na mnie piosenka "Love Is Like a Rainbow"Głos na pozycję 2
I LOVE DB AND TA!
-
Pointrox
Lubię utwory Thomasa, jest w nich duże zróżnicowanie stylistyczne, no i ma bardziej wyszukane słownictwo, w przeciwieństwie do niektórych banałów Dietera 
Moim ulubionym utworem jest "Love is Forever".
Przy okazji - znalazłem na YT wersję demo:
Ciekawe, zwłaszcza ten refren wzbogacony o chórki
Oddałem głos na dwójkę.
Moim ulubionym utworem jest "Love is Forever".
Przy okazji - znalazłem na YT wersję demo:
Ciekawe, zwłaszcza ten refren wzbogacony o chórki
Oddałem głos na dwójkę.
- Adi
Ja też wybrałem opcję nr 2. Można nie lubić stylu Thomasa ale z pewnością w dorobku artysty znajduje się wiele niezłych kompozycji. Ostatnio nawet jak wiemy albumem "Strong" próbuje nawet przybliżyć się do stylu MT. Poza tym w swoich kompozycjach wypracował przez lata swój niepowtarzalny styl, który często łączy ze stylem MT. Na pewno kompozycje Dietera lepiej wstrzeliwują się w komercyjne gusta ale myślę, że w tym roku album "Strong" również dość długo gościł na listach. Nie należy zapominać, że również Thomas ma udane doświadczenia producenckie dla innych wykonawców jak np dla It girls czy np znanego No Angels.
Ps To znalezione demo Pointroxa jest rewelacyjne. Przyznam, że jeszce nie słyszałem.
W samochodzie dzisiaj nawinął mi się dawno przeze mnie niesłyszany utworek "Standing alone" w jakiejś wersji remix. Nawet fajny. 
Ps To znalezione demo Pointroxa jest rewelacyjne. Przyznam, że jeszce nie słyszałem.
- phantomas
- Kontakt:
Piosenki do Strong skomponował Anders? A tego to nie wiedziałem.
Chyba, że poprzednikowi pomyliło się komponowanie z wykonaniem.
Chyba, że poprzednikowi pomyliło się komponowanie z wykonaniem.
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
- Adi
Kolego, nigdzie tam nie napisałem, że Thomas skomponował utwory do albumu Strong?phantomas pisze:Piosenki do Strong skomponował Anders?
Warto właśnie przy okazji zwrócić uwagę na fakt, że na solowych albumach Thomasa nie zawsze i nie wszędzie on był autorem muzyki czy też tekstu. Co do "STRONG" nie miałem oczywiście żadnych wątpliwości. Siergiej Rewtow był dość głośno reklamowany (oczywiście jeśli ktoś interesował się promocją nowego albumu). Jednak faktycznie przy indywidualnym stylu muzycznym Thomasa często bez dokładnego sprawdzenia informacji słuchając utworu można ulec złudzeniu, że muzykę skomponował Thomas. Jak już się tak rozpisałem to dodam, że bardzo mi się podoba "Just dream" jeśli chodzi o inne indywidualne kompozycje Thomasa.
A tak na marginesie jeszcze nie raz czytając na okładce wyszczególnienie osób, które odpowiadają za tekst i muzykę jak np poniżej:
Muzyka i tekst: Thomas Anders, Peter Ries
Produkcja: Peter Ries at FM Production
Producent wykonawczy: Thomas Anders
Vocal recording: Peter Ries i Dirk Kurock at FM Prouction
nie raz okazuje się, że nie tylko Thomas jest autorem muzyki oraz słów.
Na albumach MT kompozycje Thomasa różnicowały dość przyjemnie klimat tych albumów. Nie zawsze były to rzeczywiście nagrania na tyle przebojowe aby indywidualnie móc się wypromować ale myślę, że wspomniane "I need you now" czy "Love is forever" czy "For Always And Ever" mogłyby się do tego nadawać.
- Pkmodern
- Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska
Kwestia czy Thomas jest rzeczywiście tym, który komponuje muzykę czy tekst czasami wydaje się nieco naciągnięta.
Mam na myśli piosenkę "Dancing With Tears In My Eyes" w wykonaniu SUGARSTRING.
Zarówno na CD i 12'' jest umieszczone info, że: Music & lyrics by Thomas Anders and Christian Geller
To, że ta piosenka jest w orginale wykonywana przez grupę Ultravox nie ulega wątpliwości.
Ta piosenka również ukazała się w innych wersjach brzmieniowo bardzo podobnych do tej z płyty Sugarsting, ale na tych wydawnictwach nie ma nic wspomnianego o roli Thomasa.
Jak to można rozumieć?
Linia muzyczna oraz słowa niczym nie różnią się od tej wykonywanej orginalnie przez Ultravox, więc jaka tu rola kompozytorska Thomasa Andersa i Christiana Gellera jest - nie wiem.
Mam na myśli piosenkę "Dancing With Tears In My Eyes" w wykonaniu SUGARSTRING.
Zarówno na CD i 12'' jest umieszczone info, że: Music & lyrics by Thomas Anders and Christian Geller
To, że ta piosenka jest w orginale wykonywana przez grupę Ultravox nie ulega wątpliwości.
Ta piosenka również ukazała się w innych wersjach brzmieniowo bardzo podobnych do tej z płyty Sugarsting, ale na tych wydawnictwach nie ma nic wspomnianego o roli Thomasa.
Jak to można rozumieć?
Linia muzyczna oraz słowa niczym nie różnią się od tej wykonywanej orginalnie przez Ultravox, więc jaka tu rola kompozytorska Thomasa Andersa i Christiana Gellera jest - nie wiem.
MODERN TALKING FOREVER!!!
- phantomas
- Kontakt:
Adi pisze:Kolego, nigdzie tam nie napisałem, że Thomas skomponował utwory do albumu Strong?
Ja wiem, że on jest bogiem, ale niektórzy jeszcze nie oślepli od jego blasku.Adi pisze:Można nie lubić stylu Thomasa ale z pewnością w dorobku artysty znajduje się wiele niezłych kompozycji. Ostatnio nawet jak wiemy albumem "Strong" próbuje nawet przybliżyć się do stylu MT. Poza tym w swoich kompozycjach wypracował przez lata swój niepowtarzalny styl, który często łączy ze stylem MT.
Ja to rozumiem tak, że jeśli by coś takiego odwalił Bohlen, to byłoby już ze 150 wpisów w temacie "wyroby plagiatopodobne". Oczywiście tylko i wyłącznie pełne jakże uzasadnionego oburzenia.PKmodern pisze:Ta piosenka również ukazała się w innych wersjach brzmieniowo bardzo podobnych do tej z płyty Sugarsting, ale na tych wydawnictwach nie ma nic wspomnianego o roli Thomasa.
Jak to można rozumieć?
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
- Adi
Daruj sobie niepoparte żadnymi sensownymi argumentami takie puste złośliwości. Każdy z nas ma tam jakiś idoli muzycznych. Wszyscy wiemy, że do twoich Thomas nie należy, może nawet już i nie Dieter. Zapewniam cię, że bynajmniej z mojej strony nie jest to fanatyczne zainteresowanie twórczością Dietera czy Thomasa. Poza tym dokonałem sprostowania postu i temat uważam za zamknięty.phantomas pisze:Ja wiem, że on jest bogiem, ale niektórzy jeszcze nie oślepli od jego blasku.
Myślę, że jest więcej obiektywnych poglądów nie tylko chwalące jednego a tylko ganiące drugiego wykonawcę. Trzeba jednak w tym względzie mieć szersze horyzonty. Myślę, ze w jakimś tam swoim dziwnym mniemaniu uważasz, że wszyscy są przeciwko Dieterowi.phantomas pisze:Ja to rozumiem tak, że jeśli by coś takiego odwalił Bohlen, to byłoby już ze 150 wpisów w temacie "wyroby plagiatopodobne". Oczywiście tylko i wyłącznie pełne jakże uzasadnionego oburzenia.
Poza tym jeszcze w kwestii problemu poruszonego przez Pointroxa myślę, że często sami muzycy nie potrafią dojść do porozumienia w jakim stopniu poszczególne osoby były zaangażowane w proces tworzenia muzyki, np słynny już spór między Dieterem a SiB. Poza tym myślę, ze w dobie internetu oraz na podstawie różnych opinii ekspertów zawsze jest do zbadania możliwość jakiegoś plagiatu i myślę, że nie byłoby powodu aby cynicznie wypierać się udowodnionych faktów czy to jeśli miałoby to miejsce po stronie Dietera czy Thomasa. Myślę jednak phantomas, że grubo przesadzasz w swojej retoryce ale to już twój punkt widzenia i twoja sprawa.