Wkrótce będziemy mogli wybrać naszego/naszych reprezentanta/reprezentantów na Konkurs Piosenki Eurowizji
A oto finałowa 6-tka która przedarła się przez eliminacje do konkursu "Piosenki dla Europy"
W mojej nieprzypadkowej kolejności
1. ZoSia - To co czuję (Jak ptak)
Nie bez powodu daję ten utwór jako pierwszy - podkład bardzo mi się spodobał, bo dobrze oddaje klimat lat '80 nie tracąc przy tym niczego ze swojej nowoczesności. A teledysk, który też wywołuje mieszane odczucia, pasuje właśnie idealnie
Co ciekawe, utwór został stworzony w moim ulubionym programie do tworzenia muzyki, czyli Fruity Loops
2. Sonic Lake - There Is a Way
Utwór na miarę zeszłorocznego Rentona - to jest to!
3. Aneta Figiel - Myśl o Tobie
Wesoła melodia w stylu Lenki lub Sary Bareilles. A ta pani, jak ktoś uważnie ogląda, jest jednym z wokalistów w... "Jaka To Melodia"
4. Anna Cyzon - Love Me
Polka mieszkająca w Kanadzie od 6 roku życia. Wywołuje mieszane uczucia - innym się podoba, inni uważają to za kicz, jeszcze inni twierdzą że to nędzna kopia Lady Gagi (zresztą, nigdzie się nie doszukałem podobieństwa). Mi się nawet podoba
5. Nefer - Chciałem Zostać Sam
To natomiast jest coś, co warto wypromować. Polska piosenka, młode talenty i utwór na światowym poziomie - dlatego stoją oni u mnie na 2. miejscu ex-aequo z Anną.
6. Ilona Węgrowska - Uwięziona
Czasami trudno nie zauważyć, że niektóre utwory są pisane podobne do tych z lat '90 lub przełomu XX-XXI wieku. Ten nie jest wyjątkiem. W dodatku jest to jedno wielkie wycie.
7. Dziewczyny - Cash Box
Utwór nie na Eurowizję i mam nadzieję graniczącą z pewnością, że będzie ostatni. To że się rozkręca pod koniec, raczej nie zrobi większej różnicy.
8. VIR - Sunrise
Ex-aequo z Dziewczynami - przecież to jest jakieś biadolenie, a nie piosenka na ESC. W dodatku po angielsku.
I mała ciekawostka - które kraje ile razy zwyciężyły