Ogólnie wiadomo, ze wokal np Thomasa w produkcjach MT byl poprawiany czy tez jak to sie czasami mowi "dosladzany". Jednak wydaje mi sie, ze dotyczylo to takze glosu C.C.Catch. Sluchajac jak mowi zawsze mialem wrazenie, ze slysze inny glos od tego znanego z piosenek. Moim zdaniem byl on podwyzszany przez inzynierow dzwieku. Zeby uslyszec go takim jakim mniej wiecej bylby bez poprawek wystarczy przy uzyciu Realtek'a (ktory chyba kazdy ma w komputerze) uzyc funkcji karaoke i z wyjsciowej wartosci "0" zmienic na "-1". Podobnie jest w przypadku Thomasa- u niego slychac to jeszcze bardziej, bo na koncertach spiewa na zywo wiec ewidentnie slychac, ze glos ma nizszy. Szczyty "dosladzania" jego wokalu to zdecydowanie Alone gdzie nienaturalna barwa jego glosu az bije po uszach. Co myslicie o mojej teorii?
a to jako przyklad, na ktorym te dysproporcje miedzy glosem mowionym a spiewanym ewidentnie slychac.
Wokal C.C.Catch
- Peter
Re: Wokal C.C.Catch
Trochę inaczej Caro śpiewa w "Backgirl", może to jest czysty jej wokal bez filtrów?
-
jkris
w ogole na HWIS czy np Silence brzmi inaczej i takze mysle, ze to wlasnie jej prawdziwa barwa. choc sentyment mam do tej "podslodzonej"Peter pisze:Trochę inaczej Caro śpiewa w "Backgirl", może to jest czysty jej wokal bez filtrów?
- Peter
Ja też, ale zobacz, że już wtedy technika dawała takie możliwości, szkoda, bardzo, że dzisiaj tego Bohlen nie może zrobić z Markiem Medlockiem.... A Caro właśnie najbardziej naturalnie brzmi na HWIS.