Polskie melodie

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Polskie melodie

Post autor: phantomas »

W historii polskiej muzyki przewinęło się wiele świetnych zespołów i wykonawców. Jedni zakorzenili się na dłużej w świadomości słuchaczy, inni na trochę krócej.
Mimo wszystko powstało wiele wspaniałych piosenek.
Jakie są Wasze ulubione? (niech fani Dody się nie wstydzą) :wink:

Martyna Jakubowicz "W domach z betonu"
...nie ma wolnej miłości
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Joanna91

Re: Polskie melodie

Post autor: Joanna91 »

"W domach z betonu" to rzeczywiście świetna piosenka. Ja od siebie mogę dodać jeszcze:
Budka Suflera - Jolka, Jolka
Perfect - Nie płacz Ewka/Autobiografia
Lady Punk - Mniej niż zero
Halina Frąckowiak - Papierowy księżyc
Skaldowie i Łucja Prus - W żółtych płomieniach liści
Oprócz tego trochę z Bajmu, Piaska, Edyty Bartosiewicz, Kombi, Maryli Rodowicz, Oddziału Zamkniętego, Republiki, Kultu, Dody też :D ... Nie sposób wszystkich wymienić, ale trochę tego jest...
Ostatnio zmieniony sob maja 15, 2010 10:38 przez Joanna91, łącznie zmieniany 1 raz.
"Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty."
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

wiem, że jak to mawiał mój ulubiony prezenter z Radia Łódź "troszkę trąci chodnikiem"
wiem, że może nie pasuje do ww. nazw,
ale jakoś tak to lubię:
http://www.youtube.com/watch?v=8vD-HFDkS4w
;-)
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Awatar użytkownika
Joanna91

"Glam Pop" to nie jest polska piosenka. Tzn. wykonuje ją polska wokalistka, ale w języku angielskim. Myślałam, że zaliczamy tu tylko polskie piosenki? ;>
Awatar użytkownika
Peter

Ale podejrzewam, że robiona przez polskich producentów i przez polską wokalistkę śpiewana, przecież nie trzeba pisać tylko o piosenkach w języku polskim. :P Temat to polskie melodie.
Awatar użytkownika
Joanna91

Może masz rację. Ja jednak odebrałam to jako polskie piosenki śpiewane po polsku, ale mogłam się mylić :]
Awatar użytkownika
Peter

To już jest zadanie autora tematu jasno określić co sie powinno znaleźć, jeśli tego nie zrobił, to interpretacja jest dowolna. Ale temat bardzo fajny, phantomas się postarał. ;)
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Chodziło mi raczej o typowo polskie piosenki z polskiego rynku, ale niech będzie :)
Tak niewielu wykonawcom polskim udaje się dokonać czegoś na Zachodzie. Zastanawiam się, dlaczego?
Czego brakuje?
Najbliżej ostatnimi czasy był Myslovitz z płytą "Korova Milky Way", ale chyba też się nie udało.
Lubię starsze ich nagrania jak:

czy

lub

Ale muszę mieć nastrój, żeby ich słuchać.
moonwalker

Post autor: moonwalker »

Jeśli już skłaniamy się w rytmy tak odległe od muzyki disco dance , to przyznam szczerze że gdzieś umknęła mi ta piosenka

i teraz nie wiem , czy jest ona na tyle nie cool i trendy , czy też na tyle amatorska że nie miałem okazji usłyszeć jej w radio , tv - dla mnie jak na polski utwór naprawdę godna uwagi.
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Tomasza lata temu słyszałem dosyć często w Radio Katowice. Nie przypadły mi te piosenki zbytnio do gustu.
A jeśli pozostać przy śląskich wykonawcach trudno nie wspomnieć o zespole - legendzie, głównie dzięki swojemu pierwszemu wokaliście - Ryszardowi Riedlowi.
Dżem - żałuję, że tak późno go odkryłem, no ale może musiałem dorosnąć do tej muzyki.
Awatar użytkownika
Joanna91

Dla mnie ta piosenka "Kochaj mnie i dotykaj" jest trochę nuda... nie w moim guście... ja wolę coś bardziej z pazurem, z emocjami. Polskie piosenki mają też to do siebie, że w pełni rozumiem ich tekst i to też ma jakieś znaczenie dla mnie o czym śpiewa artysta... fajnie, kiedy tekst opowiada jakąś historię i nie tylko o (nie)szczęśliwej miłości...

Ten wątek uświadomił mi ile jest wspaniałych polskich piosenek. Jeszcze do niedawna mówilam, że raczej nie słucham polskiej muzyki, ale teraz gdy zaczęłam się zastanawiać nad tym, które polskie utwory lubię najbardziej, zobaczyłam, że jest ich naprawdę dużo. W wiekszości są to piosenki z lat 80., 90. ... a co do Dody, to ta piosenka jest super, jeszcze za czasów grupy Virgin:

Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Oczywiście, że i w polskiej muzyce można odnaleźć coś dla siebie.
Naprawdę nie musimy się wstydzić, a zespoły jak Bajm, Republika czy Kult mogły spokojnie zrobić międzynarodową karierę. Nie wiem czego zabrakło.
Np. Republika z nieżyjącym już Grzegorzem Ciechowskim jak na ówczesne czasy grała świetną muzykę.
Piosenki takie jak "Tak, tak", "Zapytaj mnie czy Cię kocham", "Telefony" czy "Biała flaga" to już ponadczasowa klasyka.
Ciechowski solo jako Obywatel G.C. czy Grzegorz z Ciechowa jest równie interesujący. Jego dokonania udowadniają jak wielkim talentem był obdarzony.
Niestety za późno się urodziłem, żeby w tamtych czasach docenić. Teraz odkrywam to wszystko na nowo.
Warto spróbować, a nie zamykać się tylko na jedno brzmienie.
Obywatel G.C. - Nie pytaj o Polskę (amatorski teledysk stworzony w hołdzie dla polskich lotników)

Grzegorz z Ciechowa - Piejo kury piejo - to był spory przebój :)
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

Obywatela GC też b.lubię - szkoda, że odszedł tak wcześnie, myślę, że mógł jeszcze dużo fajnej muzy zrobić - pomysły miał super, talent wielki...
też się często zastanawiałem, czemu Polska nie ma gwiazdy muzycznej znanej przynajmniej na skalę europejską...
mamy znanych piłkarzy, bokserów, reżyserów ;-), a z muzyką pop blado... były jakieś przebłyski typu Danuta Lato, Górniak na Eurowizji, czy Basia, ale możnaby czegoś więcej oczekiwać, szczególnie, że mamy udanych wykonawców - np. tych wymienionych w postach powyżej + De Mono, T.Love, Wilki itd.itp...
Rumunia, Rosja, Łotwa nawet potrafią wyprodukować i wypromować, a Polska ma z tym problem...
dziwi to szczególnie w dzisiejszych czasach globalizacji, gdzie wytwórnie i duże stacje muzyczne są ze sobą powiązane kapitałowo, a dzięki Internetowi promocja jest teoretycznie dużo łatwiejsza...
szkoda, że tak jest, może się jednak kiedyś doczekamy polskiej gwiazdy pop w wymiarze europejskim przynajmniej :-)
Awatar użytkownika
Peter

Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Genialna muzyka i tekst. Zaśpiewany po angielsku byłby hitem.
Rezerwat - Zaopiekuj się mną
ODPOWIEDZ