Duran Duran

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Daniel

Duran Duran

Post autor: Daniel »

Przyznam się, że nigdy nie lubiłem tego zespołu i nie rozumiałem jego fenomenu.
Z lat 80tych pamiętałem tylko jedną piosenkę - Notorious (słynne Not-Not-Notorious!)
Ale ostatnio, zupełnie przez przypadek usłyszałem piosenkę Save a Prayer, a potem RIO... i coś mnie wzięło !
Właśnie przesłuchuję ich dyskografię... i zobaczymy, może spodoba mi się coś jeszcze...

Ciekaw jestem, czy ktoś z forumowiczów lubi Duranów?
Z ciekawostek można przytoczyć, ze to ulubiony zespół księżnej Diany a także najlepiej ubrany zespół lat 80tych :)

No to kilka linków ;)

Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Re: Duran Duran

Post autor: Romantic Warrior »

ja z ich repertuaru lubię najbardziej Ordinary World i Come Undone, o ile pamiętam te nagarania pochodzą z 1993r.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Kompletnie nie moje klimaty, lubię tylko ta piosenkę:
http://www.youtube.com/watch?v=OMHxmt0hUTA
Awatar użytkownika
disco-man

Post autor: disco-man »

Duran Duran to jeden z najbardziej przereklamowanych zespołów lat 80.Według mnie nie zasłużyli na taką popularność.To angielski zespół,który powstał na popularnej na początku lat 80 fali New Wave a potem New Romantic.Nie oczekujcie wiele po ich płytach.Owszem,kilka piosenek z ich repertuaru nawet lubię(Save a prayer,Rio,Hungry like a wolf,View to a kill,czy Come Undone z lat 90),ale większość to bardzo marny pop.Też nie rozumiem ich fenomenu.W tym czasie nagrywało wiele mniej znanych ale znacznie lepszych zespołów( Classix Nouveaux,China Crisis,Human League czy mój ulubiony zespół New Romantic- Ultravox).Ci chłopcy założyli zespół po prostu po to aby zostać bożyszczami dziewczyn i kobiet..I tak też się stało.
Awatar użytkownika
Peter

Odsłuchałem z ciekawości ich składankę, ale właściwie to kilka piosenek fajnych mieli. Nie zgodzę się, by mówić o tym zespole, że grali new romantic... Bardzo mi przypadła do gustu "View to a kill" czy "Wild boys". Ktoś wie, które albumy są dobre? Niebawem nowy album.
Ostatnio zmieniony pt gru 10, 2010 18:54 przez Peter, łącznie zmieniany 3 razy.
polaczek892
Członek TAFC Polska

Post autor: polaczek892 »

No cóż ja bardziej lubię ''A view to a kill" bo mnie kojarzy się z filmem o przygodach James' a Bonda.
Awatar użytkownika
Evaalex

Post autor: Evaalex »

Ja uwielbiam piosenke Wild boys. Text tej piosnki jest bardzo trudny do tlumaczenia. Wielu wyrazow z niego w szkole nie ucza.JUa ja rozumie.
Lubie tez piosenke Rich out for the sunlight
Awatar użytkownika
Peter

disco-man pisze:W tym czasie nagrywało wiele mniej znanych ale znacznie lepszych zespołów( Classix Nouveaux,China Crisis,Human League czy mój ulubiony zespół New Romantic- Ultravox).Ci chłopcy założyli zespół po prostu po to aby zostać bożyszczami dziewczyn i kobiet..I tak też się stało.
Z tego co wymieniłeś właściwie aktywne dzisiaj jest HL tylko, DD nagrywają nowy album a Ultravoxie pamiętają dzisiaj tylko fani.
Tu fragment najnowszej piosenki:

Bardzo mnie wciągnął ten band, a słuchanie piosenek powinno się zaczynać nie od składanek, gdzie są oklepane hity a od pierwszej, znakomitej płyty.
Awatar użytkownika
Peter

Do internetu wyciekła ich najnowsza płyta, wypowiem się jednak po oficjalnej premierze. Wedle zespołu to muzyka z pogranicza synthpopu i new wave. Jakie są wasze ulubione piosenki?
To moje ulubione:

Przesłuchałem 5 pierwszych albumów, i to na tyle bo później mieli słabsze nagrania, dopiero ta płyta z Justinem była fajna.
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Ja znam ich tylko z piosenki 'The reflex' która mi się podoba.
Właśnie, widzę że dużo tutaj głosów że to nieciekawy zespół, a interesuję się nurtem New Romantic. Więc mam na nich zwrócić uwagę, czy odpuścić i zająć się innymi zespołami grającymi tego typu muzykę?
Awatar użytkownika
Peter

Hmmm Duran Duran to jest nieco inna muzyka niż typowe new romantic, ale na pewno warto na nich zwrócić uwagę. Więcej tam jest po prostu żywych instrumentów, ale są tam za to piękne melodie.
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Ok, dzięki za poradę. Te piosenki które podałeś są nawet niezłe.
Awatar użytkownika
Peter

Jeszcze fajne jest np: to:

A z płyt Duranów polecam 5 pierwszych, do "Liberty" i ich najnowsze dzieło, które się właśnie ukazuje, mi przypomina trochę ta płyta ostatni album A-ha.
usunięte konto #1786
Użytkownik nieaktywny

Post autor: usunięte konto #1786 »

Ballada "Save A Prayer" należy do moich ulubionych utworów lat 80-tych nurtu New Romantic. Szkoda tylko, że stacje radiowe puszczają ją jedynie jak mamy żałoby narodowe :?
Awatar użytkownika
Peter

Duran Duran jest swoistym fenomenem, którego single niemal przez trzydzieści lat osiągają tą samą drugą pozycję w swoim kraju... Nowy singiel jest dość kiepski, ale płyta zdecydowanie może się podobać, jej wartość rośnie po kolejnych odsłuchaniach.
Awatar użytkownika
Peter

Podobno jeden z Duranów udzielał się przy produkcji ostatniego albumu CC Catch, ale nie mam pewności który, na pewno nie był to ich lider czyli Simon Le Bon. Fajna jest ta ich najnowsza płyta, mi te nowe płyty Duranów przypominają do złudzenia nowe albumy A-ha. ;) Godne polecenia są 3 ostatnie, a chyba najsłabiej wypada "Liberty" i "Thank you", ta ostatnia to covery piosenek, których bardzo nie lubię, same słabe utwory wybrali.... :?
ODPOWIEDZ