Witam,
chciałbym się tutaj pochwalić moimi osiągnięciami z zakresu uzyskiwania acapelli z utworów. To znaczy, że z każdego utworu "wyciągam" sam wokal.
Muzyka lat '80 charakteryzuje się tym że jest raczej trudna do takiej obróbki, ale jednak całkiem nieźle wyszedł mi jeden utwór:
Blue System - Under My Skin
Za pomocą wersji instrumentalnej utworu udało mi się w dużej części "wyeliminować" podkład, zostawiając niemal czysty wokal z lekkimi szumami po podkładzie.
Wkrótce więcej - w opracowaniu "My Bed is Too Big" i coś z Modern Talking
Ostatnio zmieniony śr kwie 21, 2010 23:18 przez Pointrox, łącznie zmieniany 1 raz.
sellimi pisze:tylko niestety sporemu zniekształceniu uległ ten wokal też
Moim zdaniem jest to nie tyle zniekształcenie, co po prostu reverb nałożony na wokal, który po usunięciu maskującej go muzyki stał się dość wyraźnie słyszalny.
Zwłaszcza w chórkach
Zresztą, jak już wspominałem, technika lat '80 uniemożliwia stworzenie identycznego cyfrowo instrumentala, który po użyciu interferencji zostawiłby czysty wokal, przez co zostało sporo szumów tła.
Ale i tak jestem zadowolony.
A tutaj dalszy ciąg moich eksperymentów
Blue System - My Bed Is Too Big
Ostatnio zmieniony czw kwie 22, 2010 17:33 przez Pointrox, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo fajne Kiedyś także próbowałem oczyszczać w ten sposób nagrania, ale nie starczyło mi na to cierpliwości i ostatecznie skupiłem się tylko na tych nowszych, gdzie nie trzeba tyle kombinować z dopasowanie i synchronizacją. Stąd też polecam Bizarre Bizarre - to co jest między intro a pierwszą zwrotką idealnie nadaje się do wygłuszenia reszty nagrania.
tanathos pisze:a co to jest "reverb" nałożony na wokal? czy to są jakieś filtry?
Reverb to inaczej po prostu pogłos
A ten stosowany w piosenkach BS jest wyjątkowo silny - jakby we wnętrzu kościoła albo katedry.
I tak, są na to filtry
atlantyda ;o) pisze:Mnie by z kolei interesował taki program,w którym wręcz odwrotnie....wyciszyć maksymalnie głos aby uzyskać wersje instrumentalne ulubionych utworów.
Tu z kolei musiałabyś mieć wersję a'capella Tzn n.p w Audacity na jednej ścieżce byłaby oryginalna piosenka z muzyką i wokalem, a na drugiej a'capella. Potem w a'capelli odwróciłabyś fale i wokal w wersji oryginalnej zostałby usunięty (efekt nakładania fal). W ten sposób możesz pozyskać wszystkie instrumentale, o ile masz a'capelle