Dieter Bohlen dziś

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Dieter Bohlen dziÂś

Post autor: ArCrack »

jkris w innym dziale pisze:Bohlen wg mnie to Modern Talking, Blue System i CCCatch i tego pownien sie trzymac. A, ze tego nie robi to od kilku lat brakuje jakiejs dobrej jego plyty...
Dlaczego? :>
Dlaczego artysta nie może eksperymentować, nagrywać czegoś innego, dlaczego powinien tkwić w klatce tego co kiedyś zrobił?

Thomas każdą płytę nagrywa w innym stylu i w związku z tym "rozwija się muzycznie". Gdy tylko Dieter nagrywa coś innego niż szybkie, dance'owe kawałki pojawiają się głosy, że olewa swoich fanów. Skąd taka podwójna miara? :>
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Ja nie mam nic przeciwko muzycznym eksperymentom Dietera. W końcu to z takich eksperymetów narodził się MT, potem BS.
Na szczęście poprzez swoją rozbudowaną twórczość Dieter daje nam szeroką możliwość wyboru. Chcemy dancu - mamy dance, chcemy ballad - mamy ballady, chcemy szlagierów - też mamy itd.
Wg mnie Dieter pozostaje wciąż najlepszym twórcą muzyki i pewnie tak już mi zostanie.
A co do podwójnej miary - Thomas rozwijając się muzycznie zachowuje niezmieniony swój najważniejszy atut - brzmienie głosu, Dieter zmieniając brzmienie muzyki jakby świadomie pozbawia się punktów premiujących go u fanów. Tak ja to widzę. Ale się z tym nie zgadzam. :D

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Post autor: YaQb85 »

No cóż nie ukrywajmy, że Bohlen mimo zmian stylu (a raczej ewolucji, bo to cały czas jest pop) zachowuje swój specyficzny klimat. Chodzi głównie o niezbyt złożone melodie i posklejane teksty. W wielu jego piosenkach można doszukać się podobieństw, popełnił mnóstwo autoplagiatów. Nagrał utwór dance'owy a później zmienił tekst i nieznacznie melodie i nagrał podobny utwór na nutę rockową (co oczywiście z rockiem miało niewiele wspólnego). Zobaczcie ile w samym Modern Talking czy Blue System jest podobieństw (zwrotki "Taxi Girl", "Cosmic Girl", "Walking In The Rain Of Paris" mają w pewnym momencie identyczną melodię) zwłaszcza na późniejszych albumach. Myślę, że głównie chodzi o to, że Bohlenowi brakuje pomysłów i czerpie je z tego co już wcześniej nagrał bądź z tego co aktualnie jest na topie a to nienajlepiej świadczy o kimś kto ma na koncie tyle przebojów. A Anders? On poszedł w zupełnie innym kierunku, porzucił listy przebojów i nagrał album taki jak chciał myślę, że Bohlen nigdy by sobie na to nie pozwolił. Różnica polega na tym, że Anders jest artystą a Bohlen hitmaker'em.
jkris

Post autor: jkris »

coz, wg mnie ciezko nazwac poszukiwaniem robienie plagiatow. i nie chodzi mi o to, ze plagiatuje sam siebie (to akurat lubie) tylko innych i to jest zalosne wg mnie, bo stac go na to aby samemu cos stworzyc.
a teraz kolejna perelka- nowa/stara piosneka MT sklejona z piosenek ze starych albumow- :twisted:
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

No cóż, plagiatów jest kilka, zdecydowana większość to muzyka Bohlena...
jkris

kilka moze jest ale na kazdej plycie Bohlena, niestety. w sumie to zawsze byl zarzut moich znajomych kiedy slyszeli piosenki MT- za kazdym razem mowili, ze juz gdzies to slyszeli- i taka jest prawda, bo Dieter nie mial specjalnie oporow. jedynym jego plagiatem ktory podoba mi sie bardziej od oryginalu jest I'm not Rockefeller.
no i jeszcze jedna uwaga- w latach '80 piosenki MT byly raczej kopiowane przez innych natomiast te z ostatnich plyt zespolu same czesto byly kopiami- to fakt wg mnie i kazdy nawet najbardziej zagorzaly fan przyzna mi racje...
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Jasne, zdarzają się! Tym niemniej jednak, skoro nawet MT i BS to były kopie, to dlaczego właśnie przy brzmieniu tych dwóch zespołów miałby pozostawać? :>
Ja rozumiem, że wielu osobom takie brzmienie najbardziej się podoba.
Ale dlaczego muzyk nie może też nagrać czegoś na co miałby sam ochotę?
jkris

moze nagrywac- ale cos nowego a on ciagle mieli te same ballady. Dla mnie powinien nagrywac cos w stylu MT z '80, BS czy CCCatch bo to bylo jego! A przeciez Bohlen nie jest kims kto chce sie rozwijac tylko zalezy mu na kasie- czysta komercja! Andres to inna bajka...
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Nie mówię tutaj o czymś takim jak Thomas z nową płytą - zerwaniu z wszystkim do tej pory. Ale robiąc 20 lat szybkie kawałki można chyba mieć ochotę na coś innego?
Zresztą co do ballad, weźmy "Some Hearts Are Diamonds", weźmy "Samuraj", weźmy "Rivalen der Rennbahn". Tam dominują ballady. Że innne (lepsze)? Trudno, czasy się zmieniają, estetyka muzyczna także.
jkris

20 lat szybkie kawalki? przeciez kazda plyte komponuje na zasadzie 2 lub 3 szybkie kawalki i wolny, 2/3 szybkie, wolny.
tylko, ze mi wlasnie chodzi o jakosc tych ballad- gdyby byly takie jak te ktore wymieniles to byloby ok, ale one sa nudne i niemal identyczne...
ale szanuje Twoja bezinteresowna milosc do Bohlena. ja takze go uwielbiam ale staram sie umiec krytycznie spojrzeac na jego dokonania. jesli ciebie jego aktualna dzialalnosc zadawala to ok, mnie nie. moze wynika to z roznicy wieku ;-)
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

jkris pisze:A przeciez Bohlen nie jest kims kto chce sie rozwijac tylko zalezy mu na kasie- czysta komercja! Andres to inna bajka...
Dokładnie tak jak już napisałem Bohlen to taki hitmaker, który raczej wypuszcza to co jest aktualnie na topie. Gdyby zachował chociaż część swojego stylu byłby bardziej wiarygodny. Estetyka się zmienia owszem ale to nie znaczy, że trzeba kogoś naśladować. In-Grid była na topie dostaliśmy "I'm No Rockeffeler" (chociaż tutaj udało się zachować to co najlepsze), Eamon był na topie dostaliśmy gemen... coś tam (nawet nie pamiętam tytułu). Tych przykładów możnaby mnożyć. Wystarczy rozejrzeć się dookoła by zobaczyć ilu starych artystów wciąż nagrywa w sprawdzonym stylu lekko zmodernizowanym na dzisiejsze czasy. Madonna, Depeche Mode, Sting, Bjork czy nawet Lady Pank słuchając nowego utworu w radiu nie muszę się długo zastanawiać kto to śpiewa. Modern Talking także dało się rozpoznać ale Bohlen stara się udawać kogoś kim nigdy nie był. Po co wydawać rockowy utwór skoro przez ponad 20 lat nagrywał pop i disco? Po co nagrywać R'n'B skoro z czarną muzyką ma się niewiele wspólnego? To wszystko jest niewiarygodne i pozbawione ducha. Jakbym miał ochotę posłuchac rocka to puszczę sobie Scorpionsów a nie Bohlena itd. Po prostu trzeba robić to w czym się jest dobrym a nie na siłę udawać.
Jeśli chodzi o Andersa tu byłbym bardziej wyrozumiały, bo on jest po prostu piosenkarzem i chce sie sprawdzić. Poza tym nie robi tego dla kasy (bynajmniej nie w takim stopniu jak Bohlen). Gdyby chciał zdobyć zarobić więcej kasy to nagrałby "This Time 2" z naciskiem na dyskotekowe numery a wtedy świadczyłoby to o jego nieudolnym wyścigu na listy. To taki artysta niszowy i mam do niego szacunek.
jkris

dokaldnie, zgadzam sie w pelni!
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Gdyby chciał zdobyć zarobić więcej kasy to nagrałby "This Time 2" z naciskiem na dyskotekowe numery a wtedy świadczyłoby to o jego nieudolnym wyścigu na listy.
A może łatwiej zarobić na nagrywaniu coverów w nowych aranżacjach niż na dyskotekowych numerach.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Gdyby chciał zarobić to te covery byłyby w dyskotekowych aranżacjach. Wiadomo, że łatwiej sprzeda się lekkie, taneczne i łatwe niż coś do posłuchania. Poza tym nie przypominam sobie, żeby jazz gościł na niemieckiej liście.
Przemo

Post autor: Przemo »

No cóz, zgadzam się z opinią YaQb85 i jkris. Bohlen najwyraźniej wyprany jest z pomysłów. Tworzenie w kółko plastikowych, identycznych ballad (a to dla DSDS, a to dla siebie, a to dla Y.Catterfeld itp.itd.) do nieczego nie prowadzi. Gdzie klimat tych ballad z lat 80-tych? O ile więcej uczucia i emocji jest w "Lady Lai", czy "Don't Let It Get You Down" niż w którejkolwiek z nowych produkcji?
Całkowicie zgadzam się z tezą, że Bohlen nie powinien na siłe eksperymentować, ale o wiele lepiej wyszłoby mu to, co próbują SiB - wrócić do stylu lat 80-tych. Czy nie wolelibyście usłyszeć czegoś w stylu "Some Harts Are Diamonds", albo "Silent Water" zamiast tych wszystkich landrynkowatych, jednakowych balladek?
Niech, u licha, kopiuje sam siebie, jeśli musi, ale niech robi to z głową i sięga do tych utworów, które były najlepsze. Bo rzeczywiście wtedy byłby sobą, tym Bohlenem, który podbił serca milionów fanów.
Ja, jak na razie, niczego zachwycającego w jego ostatniej twórczości (i stwierdzam to z przykrością), nie znajduję. Wolę już chyba SiB, bo oni, mniej czy bardziej umiejętnie, dają mi namiastkę tego, co zawsze uwielbiałem. I naprawdę wolę stylizowane na Dietera "Magic Mystery", czy "Point of No Return" niż "Be My Boyfriend", albo kolejną balladę jakich dziesiątki Bohlen napisał już wcześniej. :(
Przemo
jkris

Amen!
ODPOWIEDZ