ABBA

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
mabuse89

ABBA

Post autor: mabuse89 »

Obrazek

Co o nich sądzicie? Dla mnie to przede wszystkim najlepsze aranże muzyki rozrywkowej jakie kiedykolwiek powstały! Szkoda, że już nigdy nic nie nagrają:/ poza ich singlowymi nagraniami (Head Over Heals - cudo) uwielbiam też:
1 angeleyes (to intro i bridge między zwrotkami - mistrzostwo świata)
2 when all is said and done (przy rzadko której piosence tak się wzruszam)
3 me and I (niesamowity aranż, zakręcony na maksa)
4 move on (przypomina mi momentami niektóre kompozycje Dietera dla Bonnie Tyler)
5 tiger (cóż za energia)
6 as good as new (partie smyczkowe nie do zastąpienia)
i wiele wiele innych... dla mnie nieśmiertelna muzyka!!!
Can't you feel the groove ?
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
Awatar użytkownika
Peter

Re: ABBA

Post autor: Peter »

Piękna karta w historii muzyki. ;) I co ważne to do ich utworów nawiązują dzisiejsi artyści, oni nigdy nie poszli za trendami. Moje ulubione piosenki to "Day before you came", "Angeleyes" i "Gimme, gimme, gimme". Właściwie co piosenka to wielki hit.
Awatar użytkownika
mabuse89

Jaka szkoda, że powstało tak mało oryginalnych instrumentali do tych piosenek :|
Awatar użytkownika
IndependentGirl

Post autor: IndependentGirl »

Wszystkich piosenek nie znam, ale podobają mi się: "Thank You For The Music", "Gimme! Gimme! Gimme!", "Happy New Year", "Waterloo". Gdybym znała całą twórczość tego zespołu to podejrzewam, że znalazłoby się więcej takich ulubionych piosenek.
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

Nie dawno pojawiły się plotki o ponownej reaktywacji, czemu zaprzeczają Benny i Bjorn, pracujący obecnie nad nowym musicalem. Udaną karierę solową robi Agnetha.
Awatar użytkownika
mabuse89

Peter, a jaki musical masz na myśli? Jeśli jest tak jak mówisz, to naprawdę super! Fajnie byłoby gdyby pojawiły się jakieś nowe piosenki, a nie tylko odświeżone przeboje Abby.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Bardzo lubię ABBE. Pamiętam ich od dziecka (ale MT było pierwsze :wink: ). Zawsze dużo się o nich słyszało, mam kilka ich składanek. Moje ulubione piosenki to: Waterloo, Mamma Mia!, Dancing Queen - same największe przeboje.
Mama zawsze mówiła o ich występie w 1976 roku:
http://www.youtube.com/watch?v=JfHyN22n0yM
Point Of No Return
moonwalker

Post autor: moonwalker »

mabuse89 pisze:Jaka szkoda, że powstało tak mało oryginalnych instrumentali do tych piosenek :|
Co masz na myśli ? wersje instrumentalne ? Mam kilkanaście midów i to opracowanych idealnie ! Kiedyś pamiętam przy sprzedaży korga x3 klient mnie poprosił o sprawdzenie jak brzmi bank GM - nigdy jednak nie korzystałem z tego typu plików , ale dość sporo ich mam i po odtworzeniu ABBY szczęka mi opadła - bo to brzmiało jak wersja instrumentalna - oczywiście duża zasługa też w tym samego KORGA i jego modułu - w każdym razie od klienta usłyszałem : biorę !
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Abba ma świetne piosenki, znam ich od kiedy byłam mała (tu też MT było pierwsze :lol: ) i bardzo mi się podobają :D
Ja natomiast lubię Angel Eyes, Take a chance on me, Voules- vous, Gimme, gimme, gimme, Lay all your love on me i trochę SOS
Awatar użytkownika
Peter

mabuse89 pisze:Peter, a jaki musical masz na myśli? Jeśli jest tak jak mówisz, to naprawdę super! Fajnie byłoby gdyby pojawiły się jakieś nowe piosenki, a nie tylko odświeżone przeboje Abby.
Coś mi znajomy, który śledzi ich poczynania opowiadał o nowym musicalu. W końcu ile razy można klepać Mamma mia. Obiecuję, ze jak znajdę konkrety to napiszę. Nie zapominajmy też o "Chess".
Awatar użytkownika
mabuse89

moonwalker pisze:Co masz na myśli ? wersje instrumentalne ?
Chodziło mi o dokładnie o takie wersje, które np. w przypadku Modern Talking wydawane były na singlach.. Czyli takie, które wyszły spod ręki twórców a nie z syntezatora :wink: fajnie byłoby, gdybyś zamieścił tutaj próbkę takiego nagrania :)
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Nie ma co, Abba to jeden z najlepszych zespołów. Stworzyli styl który przypadł do gustu milionom. Ich piosenki są wieczne, moim zdaniem wywarli duży wpływ na muzyce jak np. Michael Jackson.
Zawsze oryginalni:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Jasmine

Mama mi mówiła że któraś z pań w Abbie była aryjskim dzieckiem (takim którzy chcieli mieć Niemcy w czasie wojny)
Awatar użytkownika
mabuse89

Cechą charakterystyczną aryjskiej urody są blond włosy i niebieskie oczy.. Aryjczykami są także Skandynawowie, a typowo skandynawską urodę ma Agnetha.
Awatar użytkownika
Peter

Muzyce nie można NIC kompletnie zarzucić, gorzej ze sposobem ubierania się który uważam za skandaliczny. Nie wiem jak wy ale ja bym NIGDY nie założyl takich adidasów i jeansów jak ma ten facet po lewej:
Obrazek
Tragedia. :evil:
Awatar użytkownika
Jasmine

Te ręce wyglądają jak drewniane :shock:
A do reszty nic nie mam, te buty nawet fajne :lol:
ODPOWIEDZ