Aranżacje
- tanathos
Aranżacje
być może ten wątek był już poruszany przy okazji tematów dotyczących roli Bohlena w produkcji piosenek, jednak chciałbym kilka najbardziej palących pytań zadać wprost i mieć nadzieję na doczekanie się bezpośrednio odnoszących się do nich odpowiedzi.
chciałbym zapytać, kto właściwie robił aranżacje w Modern Talking (a także w innych projektach?)
-Dieter osobiście?
- Dieter z Louisem?
- Louis samodzielnie?
-Louis z osobami trzecimi?
moje wątpliwości uzasadniają rozbieżne fakty:
-na okładkach płyt jest często napisane: "arranged by Dieter Bohlen" więc wskazywałoby to na to by jemu przypisać autorstwo aranżacji
- jednak gdy słucham niektórych produkcji Rodrigueza bez udziału Bohlena, i dostrzegam że użyte są w nich identyczne instrumenty i efekty jak w piosenkach MT czy CC Catch (np Patty Ryan czy Francesco Nappoli) to wydaje mi się, że to Rodriguez sam te aranżacje tworzył, a rola Bohlena ograniczała się tylko do nagrywania prostych i prymitywnych dźwięków na demówkach.
więc..
-kto był autorem tych wspaniałych aranżacji?
-i jaka była właściwie rola Bohlena w ich powstawaniu?
chciałbym zapytać, kto właściwie robił aranżacje w Modern Talking (a także w innych projektach?)
-Dieter osobiście?
- Dieter z Louisem?
- Louis samodzielnie?
moje wątpliwości uzasadniają rozbieżne fakty:
-na okładkach płyt jest często napisane: "arranged by Dieter Bohlen" więc wskazywałoby to na to by jemu przypisać autorstwo aranżacji
- jednak gdy słucham niektórych produkcji Rodrigueza bez udziału Bohlena, i dostrzegam że użyte są w nich identyczne instrumenty i efekty jak w piosenkach MT czy CC Catch (np Patty Ryan czy Francesco Nappoli) to wydaje mi się, że to Rodriguez sam te aranżacje tworzył, a rola Bohlena ograniczała się tylko do nagrywania prostych i prymitywnych dźwięków na demówkach.
więc..
-kto był autorem tych wspaniałych aranżacji?
-i jaka była właściwie rola Bohlena w ich powstawaniu?
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
- Peter
Re: Aranżacje
Nie wiem skąd wogóle pytanie? Na płytach pisze: produced and arranged by Dieter Bohlen. Nie wiem, wszystko sie odbiera Dieterowi, to że śpiewał, gdzieś już jest wątpliwość, ze teksty pisał, teraz, ze aranżował, jak tak dalej pójdzie to wyjdzie, że w Mt był tylko figurantem... 
-
nado
Louis Rodriguez musi być niezwykle skromnym człowiekiem, bo o swoim udziale w projektach Bohlena nigdy nie mówił otwarcie. To Bohlen w swojej pierwszej autobiografii przedstawił wszystkim zainteresowanym Rodrigueza jako "trzeciego członka Modern Talking". Dla mnie rola tego co-producer,a w bohlenowskich melodiach (specjalnie używam słowa "melodie"), jest kluczowa. Myślę, że to on był wykonawcą i pomysłodawcą aranży Bohlena, Bohlen natomiast stał i się uczył. Posłuchaj kiedyś kompozycji MT z lat 80 i zestaw je z tymi po '99 roku. Ja zdaje sobie sprawę, że Rodrigueza już w nich nie było, ale dla mnie nie było już też w nich Bohlena. Kluczowym przykładem potwierdzającym, że Louis był ważniejszy niż nam się wydaje jest piosenka Rain in my heart. Gdy po raz pierwszy usłyszałem album America, utwór ten tak mi dał po uszach, że od razu sprawdziłem, kto go zrobił. Feria dźwięków, spójny , konkretny aranż, wysublimowany klimat przywołał momentalnie największe przeboje MT. Nie pomyliłem się piosenkę zrobił Rodriguez. Skojarzenia z np.: Lady lai, One in a million, There's too much blue... stały się dla mnie od razu oczywiste. Jeżeli jeden przykład to mało, oto drugi - kolosalny. Duet Medlock/ Bohlen. Niby dobre, momentami bardzo bohlenowskie, ale jakieś takie biedne, pozbawione ikry, mdłe, mało przebojowe, ubogo aranżowane. Bohlen w czystej postaci ? Na to wygląda. Tym większy ukłon zatem w stronę Rodrigueza.
- Peter
No z tym Medlockiem to nie trafiłeś, bo to inny styl, a typowego Bohlena dzisiaj slychać choćby w dwóch współczesnych utworach: "Why the kiss" i "Emily". Pierwsze to ozdobniki, smaczki typowe 80 ties, jedynie wokal trochę drażni. A drugie to typowy Bohlenowski styl. Piosenka z powerem, a Rodrigueza w obu nie było. Bohlen nie musiał się od niego niczego uczyć, bo nauczył go fachu Tony Hendrik gdzieś na przełomie lat 70 tych i 80 tych. Ja to widzę mniej więcej tak, jak Bohlen sam napisał na "Obsession": Najpierw Dieter tworzy demówkę (skomponował pierwotną linię melodyczną i napisał tekst), nastepnie, niekiedy daje osobom znającym angielski do dopasowania rymów i tekst idzie do poprawki. Niekiedy, bo przecież nie zawsze. jedną z takich osoób była Mary S. Applegate, może także był nim Geff Harisson. Następnie robi aranż piosenki, jeśli jest dobrze to utwór idzie do inżyniera dźwięku (Luisa) by go doszlifował technicznie. Jeśli aranż nie jest taki jak trzeba Bohlen zwraca się do Luisa, by mu coś podsunął. Na pewno też coś mixował. Piosenki Lian, Francesco, Patty są świetne, ale mimo wszystko brakuje im tej iskierki, co jest u CC Catch...
- MichałT
Moim zdaniem Dieter, wraz z Louisem i osobami trzecimi (tzn personami ze Studia 33).tanathos pisze:chciałbym zapytać, kto właściwie robił aranżacje w Modern Talking (a także w innych projektach?)
-Dieter osobiście?
- Dieter z Louisem?
- Louis samodzielnie?
Moją opinię, potwierdzać mogą fakty:
- na każdym albumie MT z lat 80., za osobę odpowiedzialną za produkcje i aranżacje podaje się Dietera,
- Do IV, V I VI albumu MT, Luis jest oficjalnie podany za współproducenta. Na II albumie otrzymuje specjalne podziękowanie ("Special thanks to Luis Rodrigues"). Na "The 1st Album", podziękowania otrzumuje z kolei niejaki "Bobby To Audio" - wydaje mi się, że odnosi się to właśnie do osoby Luisa, choć pewien nie jestem. Co ciekawe jedynym albumem, na którym Rodrigues nie jest w żaden sposób wymieniony, jest "Ready for Romance"
- wkład w brzmienie MT, nie pochodzi jednak tylko od dwóch w/w osób. Moim zdaniem, swoje 5 groszy dodały także "osoby trzecie", tzn współpracownicy Luisa ze studia 33, n.p. Ralf Stemmann, odpowiedzialny w głównej mierze za instrumenty klawiszowe. Otrzymuje on dużo podziękowań
Powyżej przedstawiłem fakty i własne przemyślenia. Trudno mi jest jednak powiedzieć, kto tak naprawdę wiódł prym w tworzeniu tych cudownych aranżacji
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- Peter
Ja bym chętnie poznał tu zdanie Arka, bo on dość dobrze zna piosenki powstałe przed współpracą z Luisem. A tylko to nas przybliżyłoby do poznania prawdy.... Nie odbierajmy tu zasług Dietera, owszem może niektóre aranże z lat 2001-2003 to dzieła Nickolda, Breitunga, ale później już chyba ich nie było w jego teamie, a piosenki Alexa czy te z Dieter Der Film są super.
Luis nie został wymieniony przy The 1 st album, bo jest pracownikiem MT od 1985, a więc możliwe, że nie pracował przy nim albo wcale, albo jego wkład nie był tam znaczący.... http://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Talking Pamiętajmy, ze wyszła na samym poczatku kwietnia, może tylko coś Bohlenowi przy niej doradzał?
Luis nie został wymieniony przy The 1 st album, bo jest pracownikiem MT od 1985, a więc możliwe, że nie pracował przy nim albo wcale, albo jego wkład nie był tam znaczący.... http://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Talking Pamiętajmy, ze wyszła na samym poczatku kwietnia, może tylko coś Bohlenowi przy niej doradzał?
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Bobby To Audio to oczywiście Luis, Dieter pisał zresztą, że razem pracowali już kilka miesięcy przed powstaniem MT.
Jak piszesz tak cię widzą.
- Peter
Dzięki Arku, to widocznie w wikipedii jest błąd. Dowodzi to, że Luis jednak coś robił przy aranżach.
Ale sam Bohlen też nie najgorszy, takie "airport" Marca jest wyśmienite, czy ktoś mu pomagał przy aranżowaniu tego utworu?
-
Tomaszek
Z okładki singla Airport Marc'a Harrisa wiemy jedynie:
(Steve Benson / Eric Styx)
Arranged, Conducted and Played by Steve Benson
Zapewne Dieter wykonał najwięcej pracy przy nagrywaniu utworu. Uważam jednak, że ktoś jednak mógł mu troszkę w tym pomóc. Być może był to Geff Harrison.
(Steve Benson / Eric Styx)
Arranged, Conducted and Played by Steve Benson
Zapewne Dieter wykonał najwięcej pracy przy nagrywaniu utworu. Uważam jednak, że ktoś jednak mógł mu troszkę w tym pomóc. Być może był to Geff Harrison.
- tanathos
właśnie odsłuchałem utworów "Airport" i "We lost in jungle" Marca Harrisa. są znakomite, naprawdę daje się w nich zauważyć potencjał Bohlena (coraz wyraźniej pęczniejący) i tę "Bożą iskrę" jaka przenikała to co spod ręki Bohlena wychodziło.
i mam pytanie: wydaje mi się że w chórkach do tych utworów śpiewa Dieter, nie sądzicie?
i mam pytanie: wydaje mi się że w chórkach do tych utworów śpiewa Dieter, nie sądzicie?
- mabuse89
Też odnoszę takie wrażenie, ale gdy słuchałem Modern Talking też odnosiłem wrażenie że w chórkach śpiewa Dieter I Thomas, a jak było naprawdę wszyscy wiemy
ale niewykluczone że Bohlen udzielał się wokalnie w tych utworach..
Can't you feel the groove ?
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
- tanathos
dużo pytań budzi fakt, że w niektórych produkcjach Rodrigueza wykorzystano żywcem wzięte z MT aranżacje (baya baya francesco nappoli i chinese radio patyy ryan). co to może oznaczać?
czy
- Bohlen udzielił mu pozwolenia na ich użycie , np w formie licencji(skoro okładki płyt mówią że był autorem aranżacji)?
-czy obaj panowie tak bardzo się lubią że "pozyczył" mu tę aranżację po przyjcielsku
- czy też to Rodriguez tak naprawdę zrobił te aranżacje, więc użycie ich żywcem wziętych z płyt mt nie było niczym nadzwyczajnym bo jako autor miał do tego prawo
proszę o pomoc w rozwiązaniu tej zagadki
czy
- Bohlen udzielił mu pozwolenia na ich użycie , np w formie licencji(skoro okładki płyt mówią że był autorem aranżacji)?
-czy obaj panowie tak bardzo się lubią że "pozyczył" mu tę aranżację po przyjcielsku
- czy też to Rodriguez tak naprawdę zrobił te aranżacje, więc użycie ich żywcem wziętych z płyt mt nie było niczym nadzwyczajnym bo jako autor miał do tego prawo
proszę o pomoc w rozwiązaniu tej zagadki
- Peter
A może obaj są autorami aranżacji i mogą kopiować od siebie? Tak ja robi Bohlen.
Mnie zastanawia jedno: kto jest plagiatorem czy Bohlen czy Rodriguez, bo jeśli uznamy, ze on miał znaczny udział przy aranżach to kłaniają się nam perły typu "My bed is too big", a akurat wtedy razem w studio siedzieli. 
- Prophet5
To proste, autorem aranżacji owej perły "My Bed Is Too Big" jest ktoś, kto wyprodukował w 1983 roku "25 Years" dla projektu The Catch.Peter pisze:A może obaj są autorami aranżacji i mogą kopiować od siebie? Tak ja robi Bohlen.Mnie zastanawia jedno: kto jest plagiatorem czy Bohlen czy Rodriguez, bo jeśli uznamy, ze on miał znaczny udział przy aranżach to kłaniają się nam perły typu "My bed is too big", a akurat wtedy razem w studio siedzieli.
Może dla wytwórni w ogóle produkuje jakiś niewidzialny Czarnoksiężnik z Krainy Ozz i stąd też nie ma spraw o plagiat, bo jest jeden jedyny autor?
Pomyślcie, czy gdyby za tym nie stał jeden "team", to czy Bohlen i jemu podobni, mogliby tak bezkarnie plagiatować? Dzisiaj, kiedy Ty, jeden z drugim, podwiesisz na jakimś tam YouTube nie swoje zdjęcie i zaraz Ci je ściągają, bo tak się sr...ją z "prawami autorskimi", pozwoliliby najlepiej zarabiającym producentom na bezkarne branie całych melodii?
Czasem mam wrażenie, że ktoś nas mocno robi w [cenzura]. Mamy patrzeć w tym całym spektaklu na blondynka z gitarą, który udaje, że gra i do tego rusza ustami, a za kurtyną zbierają kasę prawdziwi aktorzy, obtłuszczeni i brzydcy, produkując całą tę muzykę i zamieszanie w szołbiznesie.
Im też zależy na tym, by prawda nie wyszła na jaw, stąd tak wiele zawiłości, choćby w opisach na samych płytach.
- Peter
Ja powiem tak, jak Rolling Stones nie dość, że zrobili plagiata, to jeszcze byli na tyle bezczelni by wybrać to na singla promującego album, to zaraz sprawa wyszła na jaw i musieli sie dogadać z autorem. Chodzi o "Anybody seen my baby" - nie wiem jak RMF ma odwagę coś takiego wogóle puszczać. Tu macie to "dzieło" Stonesów:
http://www.przekroj.pl/kultura_muzyka_a ... ml?print=1
A jak Bohlen zrobi plagiata (choćby wykorzysta nie swój motyw przewodni w "Anything but love" czy ten podkład od Paula Younga) to nic, Luis też podobny aranż zrobi dla D. Tavare i też nic. Muszą byc faktycznie jakieś układy w wytwórnii, o których my nic nie wiemy.
Myślę, że skoro razem, robili aranże to razem są odpowiedzialni za ich zrzynanie. 
http://www.przekroj.pl/kultura_muzyka_a ... ml?print=1
A jak Bohlen zrobi plagiata (choćby wykorzysta nie swój motyw przewodni w "Anything but love" czy ten podkład od Paula Younga) to nic, Luis też podobny aranż zrobi dla D. Tavare i też nic. Muszą byc faktycznie jakieś układy w wytwórnii, o których my nic nie wiemy.
- Prophet5
Przypomnę, co w tym temacie napisałem w innym wątku:
viewtopic.php?p=29781#p29781
Cytat stąd:[...] Tak właściwie, to nie wiemy wiele. Skoro SIBowie są zobligowani do milczenia o produkcji (tak wynika z filmu z YouTube), to i pewnie reszta wspólpracowników nie może zdradzać szczegółów. Thomas też nigdy nie odpowiadał na takie pytania, co do kwestii studyjnych. Na ostatnim czacie w ogóle udawał, jakby nie wiedział, w czym rzecz. Na pytanie, "czy Thomas, widziałeś kiedyś Bohlena, jak w studiu grał na syntezatorach?", odpowiedział tylko "Dieter grał na syntezatorach?". Nie wiadomo, czy nie zrozumiał samej składni pytania, czy co...![]()
Wszystkiego możemy się tylko domyślać. Według mnie, wiele wskazuje na to, że Dieter nie jest biegły w kwestiach produkcji studyjnej. Pytany kiedyś o samplowanie New Kids On The Block, odpowiedział, że się na tym nie zna.Gdy MT miał come - back, powiedział po wydanej już płycie "Back For Good", że dopiero się uczy podkładania nowych beatów i ich synchronizacji do starych kawałków. A przecież płyta już była na rynku, więc kto ją zrobił? Poza tym, jak na filmikach ze studia kładzie on swe ręce na klawiaturze (np. PPG Wave - jest zdjęcie tego na tym forum)? Osoba umiejąca grać, nie trzepie tak ręką. Inaczej się je układa.
Moim zdaniem taki MT, to produkt wytwórni płytowej, w który zainwestowano dużo pieniędzy, podesłano najlepszych fachowców, a Dieter i Thomas byli figurantami od zdjęć do sesji dla nastolatków. No, Thomas śpiewał, a Dieter układał melodie i koordynował wszystko w studiu ("dobry dźwiek, zagraj tak, o teraz dobrze, daj mi coś romantycznego, śliczny flecik, dziękuję, teraz nagrajmy bas, potem zadzwonimy po chórki"). Podejrzewam, że i tak najwięcej robił Luis Rodriguez i kilku jeszcze innych ludzi, o jakich nic nie wiemy.
viewtopic.php?p=29781#p29781