Ace of base

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.

Mój ulubiony album AOB to:

1. Happy nation
7
58%
2. The Bridge
3
25%
3. flowers
2
17%
4. Da capo
0
Brak głosów

Liczba głosów: 12

Awatar użytkownika
Peter

Ace of base

Post autor: Peter »

Obrazek

Bardzo lubię tą grupę, ostatnio nie wiedzie im się najlepiej, bo mają problemy ze składem, najpierw odeszła od nich Linn i nie wiadomo co się z nią dzisiaj dzieje, a ostatnio muzycy odsunęli od składu drugą wokalistkę: jenny i podobno mają już dwie nowe, ale czy to będzie jeszcze AOB? Dla mnie 1/2 AOB. Szkoda, bo demówki z nowej płyty śpiewane przez Jenny zwyczajnie pójda do kosza, a takie "Sparks from fire" było rewelacyjne. pozostaje się cieszyć "Wheel of fortune 2009" i DTA 2009. Ostatnio do ich muzyki nawiązała Lady GaGa.
Piszcie wasze zdania na ich temat

Krótka biografia zespołu:
Ace Of Base powstali w Goeteborgu na początku lat 90. W skład kwartetu wchodzą: muzykalne rodzeństwo, czyli Jenny, Jonas i Linn Berggren oraz Ulf Ekberg.
Ace Of Base swój początek miało w 1990 roku w formacji Tech Noir, gdzie młodzi Szwedzi wykonywali głównie utrzymane w szybkim tempie, kipiące energią utwory techno. Jednak nie takie brzmienie przyniosło zespołowi światową popularność. Początkowo twórczość młodych muzyków przyjmowana była chłodno, nawet w rodzimej Szwecji, dopiero trzecie wznowienie debiutanckiego singla noszącego tytuł "Wheel of Fortune" wzbudziło zainteresowanie zespołem na skandynawskim rynku muzycznym.
Wtedy też Szwedzi podpisali kontakt z niemiecką wytwórnią Metronome Musik, obejmujący dystrybucję nagrań w Europie i na Dalekim Wschodzie z możliwością rozszerzenia na USA.

Ace Of Base wykorzystali swoją szansę lokując na pierwszych miejscach list przebojów zarówno singiel "All That She Wants", jak i debiutancki album "Happy Nation". Płytę wydaną w 1993 roku, sprzedano w ponad 23 milionach egzemplarzy i dzięki temu Ace of Base trafili do księgi rekordów Guinessa. Na krążku znalazły się takie przeboje, jak "Don't Turn Around", "The Sign", "Happy Nation".

Na kwartet posypał się deszcz nagród, złotych i platynowych płyt, nie tylko z krajów europejskich, lecz także z Azji. Rok później ukazała się amerykańska wersja albumu zatytułowana "The Sin". Co było do przewidzenia, krążek powtórzył europejski sukces. Wkrótce Ace of Base okrzyknięto następcami takich szwedzkich supergwiazd jak The Spotnicks, Blue Swede, Abba czy Roxette, a ich nagrania dotarły do najodleglejszych zakątków naszego globu.

Kolejne krążki "The Bridge" i "Flowers" udowodniły klasę zespołu i ugruntowały jego pozycję na rynku muzycznym. Jenny, Jonas, Linn i Ulf na stałe zagościli na listach przebojów i w sercach fanów, którzy gorącym przyjęciem zapewnili kolejnym płytom oszałamiający sukces. W ciągu 10 lat działalności Ace Of Base, wydali 5 albumów, które rozeszły się w ponad 30 milionach egzemplarzy i odnieśli ogólnoświatowy sukces. Warto też dodać, że od kilku lat są honorowymi obywatelami rodzinnego Goeteborga.

W październiku 2002 roku ukazała się kolejna płyta szwedzkiej grupy - "Da Capo". Jest to pierwszy całkowicie nowy materiał nagrany przez Ace Of Base od czasu krążka "Flowers/Cruel Summer" z 1998 roku.

źródło:
http://www.miastomuzyki.pl/biografia-ace-of-base,5
Awatar użytkownika
Peter

Re: Ace of base

Obecnie Linn nie jest już w zespole, wycofała się z showbuisnessu, Jenny też odeszła z zespołu, mają nowe wokalistki: Julię i Clarę. Mało kto wie, ale 2 piosenki z "Da capo" (Mój ulubiony album AOB) wyprodukowali Jeo Mezei I Thorsten Broetzman, bliscy współpracownicy Dietera. :)
A tu jest najnowsza piosenka zespołu:
http://www.youtube.com/watch?v=4FUimo5m ... re=related
Czy wejdzie na nową płytę? Zobaczymy, na wiosnę jest planowany nowy singiel. ;)
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

czy ktoś wie co się stało z Linn? to bardzo dziwna sprawa. w drugiej połowie lat 90tych bardzo dystansowała się, podobno zastrzegała sobie aby podczas występów live kamery nie pokazywały jej twarzy. zwykle na koncertach stała za kimś z tyłu lub w zacienionych zakamarkach, udając że gra na keyboardzie. już w teledysku do "cruel summer" prawie wcale nie jest pokazywana, zazwyczaj zasłania ją ktoś z zespołu lub jest pokazana siedzaca na krześle z odległej perspektywy przez ułamki sekund.

chciałbym więc zapytać osoby zaznajomione z tematyką Ace of Base-
dlaczego Linn zachowywała się w taki sposób? czy była na coś chora? czy coś przykrego ją spotkało?
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
Peter

No możliwe, że miała jakąś chorobę psychiczną, od "The bridge" połowę wokalu przejęła Jenny a potem to Linn spiewała już bardzo mało, podobno też uciekła z koncertu w Jakarcie. Obecnie mieska w goeteborgu, ale po prostu media się nią nie interesują już i nie podają żadnej informacji. Członkowie AOB na pewno mają z nia kontakt, tylko nie podają informacji, zdjęć. Linn teraz studiuje język hebrajski.
Awatar użytkownika
Peter

Jak podaje admin polskiej strony Ace of Base:
Aob80 pisze:Postępy prac nad piosenkami na Nowy Album, który ma się ukazać jesienią (nie wszystkie tytuły są jawne, więc w niektórych pozycjach są podane tylko pierwsze litery tytułów):

01) All 4 You - zmiksowana i skończona, oczekiwanie na remixy

02) Bla Bla Bla (On The Radio) - obecnie miksowana wersja pierwsza, wersja alternatywna będzie miksowana w ciągu najbliższych 2 tygodni

03) Mr.Replay - zmiksowana i skończona, oczekiwanie na wersje alternatywną z udziałem innego artysty

04) G - zmiksowana i skończona, chociaż mogą zostać wprowadzone pewne małe zmiany, oczekiwanie na remixy

05) O - ma być miksowana w piątek

06) C - ma być miksowana w niedziele, w przygotowaniu wersja alternatywna

07) A - wersja pierwsza i druga ma być miksowana w ciągu najbliższych 2 tygodni, przygotowywana jest wersja trzecia

08 ) Doreen - wersja pierwsza ma być miksowana jutro, kolejna w późniejszym terminie

09) P - zmiksowana i skończona, wersja alternatywna ma być zmiksowana w ciągu 2 tygodni

10) B - zmiksowana i skończona

11) J - dwie wersje w produkcji, mają być gotowe za około 3 tygodnie

12) T - wersja pierwsza zmiksowana, wersja druga w produkcji, ma być gotowa za 3 tygodnie

13) V - w produkcji, ma być gotowa za 3 tygodnie

14) P - w produkcji, ma być gotowa za 3 tygodnie

15) New Years Day - w produkcji, ma być gotowa za 4 tygodnie

16) W - zmiksowane i skończona

17) Roses - w produkcji, ma być skończona za 8 tygodni
Oczywiście terminy są już wcześniejsze, bo to wiadomość z przed miesiąca, ważne, ze płyta powstanie i coś mówi się o współpracy z Timbalandem. Ja uważam, ze AOB i Tim Mosley to nie najlepsze połączenie, wolałbym, żeby płyta powstała - jak wcześniej 2 piosenki - w JeoParku. pożyjemy zobaczymy. Byłby to 5 album grupy, a pierwszy po 8 latach.
Awatar użytkownika
punky linsky

Post autor: punky linsky »

tanathos pisze:czy ktoś wie co się stało z Linn? to bardzo dziwna sprawa. w drugiej połowie lat 90tych bardzo dystansowała się, podobno zastrzegała sobie aby podczas występów live kamery nie pokazywały jej twarzy. zwykle na koncertach stała za kimś z tyłu lub w zacienionych zakamarkach, udając że gra na keyboardzie. już w teledysku do "cruel summer" prawie wcale nie jest pokazywana, zazwyczaj zasłania ją ktoś z zespołu lub jest pokazana siedzaca na krześle z odległej perspektywy przez ułamki sekund.

chciałbym więc zapytać osoby zaznajomione z tematyką Ace of Base-
dlaczego Linn zachowywała się w taki sposób? czy była na coś chora? czy coś przykrego ją spotkało?
Chyba i jedno i drugie... Z tego co pamietam, spotkala ja przykrosc w postaci jakichs oblesnych fotomontazy i to przerodzilo sie w obsesyjny lek przed publikowaniem swojego wizerunku...
think for yourself - question authority
Awatar użytkownika
disco-man

Post autor: disco-man »

Moim zdaniem Ace of Base to dość słabiutki komercyjny twór.Praktycznie żaden ich utwór mnie nie zachwycił.oczywiście lubię ich niektóre utwory-najbardziej Wheel of fortune,The sign,Living in danger,a z pózniejszych Da Capo.To najciekawsze ich utwory-i tylko je lubię-nic więcej.Ani jedna piosenka Ace of Base nie wybiła się ponad przeciętność.Chcieli powtórzyć sukces Abby,zresztą kreowali się na Abbę lat 90,ale nie dorośli Abbie nawet do kostek.Nie wiem dlaczego ale nigdy nie lubilem tego zespołu,zawsze mocno cuchnęli mi komercją i fałszem.Było w nich coś sztucznego i nieprawdziwego.Osobiście bardzo lubię dance lat 90,a najbardziej takie formacje jak E-Rotic,The Free,D.J.Bobo,Masterboy,Scooter,General base,Culture Beat,Dune,Das Modul,U96,Jam &Spoon,Intermission czy Interactive.Kolekcjonuję maksisingle tych wykonawców i ogólnie szeroko pojętego stylu Eurodance.Każdego z tych wykonawców cenię o wiele bardziej niż Ace of Base.To moja opinia.
Awatar użytkownika
Peter

Nie nazywałbym tego słabiutkim komerycjnym tworem, czy tak chwytliwe piosenki mają dziejsze komercyjne twory Timbalanda, Akona, 50 centa. :?: :?: :?:
Nawet kreowana na nową królowa pop Lady Gaga ma o wiele słabsze utwory i się wzoruje na AOB, podobny zamiar wyraziła Katy Perry... Swiadczy to tylko o chwytliwości i ponadczasowości tego tworu. A w moim odczuciu twór ten przewyższa zdecydowanie Abbę, choć to moja prywatna opinia, po prostu wolę takie - bardziej elektroniczne brzmienie. Plyta ukaze się na jesieni, a niedawno nowego singla wydała ex-ace of base Jenny Berggren. Polecam teledysk:
http://www.muzykalnie.pl/film/4944/jenn ... -teledysk/
Piosenka jest swietna, bliska AOB.
Awatar użytkownika
disco-man

Przepraszam,a czy Abba to nie elektroniczne brzmienie? Nie masz pojęcia ile Abba wniosła w rozwój muzyki pop XX wieku.Jak możesz twierdzić że Ace of Base jest lepsze od Abby? Znasz w ogóle twórzość Abby? Najlepsze lata tych zespołów dzieli około 15 lat,a muzyce to szmat czasu.Ace of Base oczywiśćie wykreowali sobie jakiś swój styl,ale była to pierwsza połowa lat 90,kiesy piosenki miały jeszcze jakieś melodie i też nie możesz porównywać Ace of Base do Timbalanda,Akona czy 50%0 cent bo piosenki tych tworów nie mają żadnych melodii.Fakt,piosenki AOB były chwytliwe,co nie znaczy że były doskonałe.Zgadza się że grupa zdobyła dużą popularność.Próbowano na siłę okrzyknąć ten zespół Abbą lat 90 i to mi się nie podobało.Abba jest moim zespołem nr2 ,zaraz po Modern Talking.Ciekawe na ile znasz Abbę,bo jeżeli tylko poprzez film Mamma Mia,to tak jakbyś jej w ogóle nie znał.Byli absolutnymi mistrzami drugiej połowy lat 70 i początku lat 80.Posłuchaj sobie Lay on your love on me z 80 roku,The day before you came z 82 roku ,czy One night in Bangkok,wielki przebój Murray Head,napisany przez panów z Abby.To są dopiero prawdziwe,elektroniczne cudeńka. Dzisiejsze elektroniczne brzmienia są dość puste w porównaniu z elektroniką lat 70 i 80.Polecam twórczość Giorgio Morodera,geniusza muzyki elektronicznej,który jako pierwszy w historii stworzył pierwszy całkowicie elektroniczny utwór-I feel love,Donny Summer z 77 roku.Porównywanie ABBY i Ace of Base jest nie na miejscu.Abba to klasyka,a Ace of Base,po prostu zespół jakich wiele.Co do nowej piosenki Jenny Berggren,to lepiej nie chciej wiedzieć co o tym myślę.Pozdrawiam fana elektronicznych brzmień.
Awatar użytkownika
Peter

Ace of base to moje klimaty a Abba niekoniecznie, więc dla mnie o wiele lepsze. nie kwestionuje ich wkładu w muzykę pop, piszę tylko co jest dla mnie fajniejsze. ;) Morodera znam z Limahla, Donny Sumer i P. Oakeya.
Pozdrawiam również.
Awatar użytkownika
Peter

@ Disco man Ace of base to nie euro dance, więc nie ma sensu porównywac ich do tych wykonawców. Grają bowiem europop. A tu mamy odsłuch możliwości wokalnych nowej wokalistyki - Clary Hagman:
http://www.youtube.com/watch?v=Rhcx_oSabQU
Awatar użytkownika
disco-man

Tak,grają pop ale z elementami dance.Zresztą wszystkie style z lat 90 są do siebie dość podobne i nakładają się na siebie(Eurodance,europop,eurohouse,dance,house,rave,itd).Także Ace of Base można wrzucić do jednego worka razem z np Culture Beat,Haddawayem czy Dr Albanem.Jasne że każdy z nich wypracował sobie swój styl,ale wtedy w pierwszej połowie lat 90 jak już napisałem wiele podgatunków muzycznych mieszało się że sobą.Zgodzę się z Tobą że AOB to Europop,ale wiele wykonawców klasycznego Eurodance też ocierało się o Europop.
Co do Morodera,to nie zapominaj o Love Kills-Freddiego i Take my breath away-Berlin.
Awatar użytkownika
Peter

Pod koniec czerwca ma trafić do klubów nowy utwór Ace of base (nie wiadomo czy będzie to oficjalne wydanie czy test-release). Oficjalne daty wydania wytwórnia ma podać 8 czerwca i mam nadzieję, że szybko zostanie to ogłoszone. Nie wiadomo też czy nazwa zespołu nie ulegnie zmianom. Przekonamy się o tym po 8 czerwca.
Awatar użytkownika
Peter

Pierwszym od wielu lat singlem Ace Of Base będzie piosenka "Let's Play on The radio". Piosenkę mogli posłuchać już fani - w nieco innej wersji demo - na spotkaniu z Ulfem i Jonasem na jesieni 2009.
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

bardzo lubię AoB, szczególnie mi się podobają "The Sign" i "It's A Beautiful Life", ta druga z piłkarskim akcentem w teledysku o ile mnie pamka nie myli ;-)
ciekaw jestem ich nowych nagrań
Awatar użytkownika
Peter

Jak tylko się pojawi singielek to wrzucę więc na forum. ;) Mówi się tez o featuringu jakiegoś artysty światowej sławy. Generalnie dla mnie AOB to słaba i nudnawa pierwsza płyta - nie lubię tych piosenek stylizowanych na reggae jak "All that she wants" a uwielbiam ich ostatnie dokonania od "Da capo" po "Sparks from a fire".
ODPOWIEDZ