Papa Dance

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Papa Dance

Post autor: atlantyda ;o) »

Dziś jestem w nastroju słuchania muzyki tego zespołu i choć znam Papa Dance jeszcze z lat '80 to dziś naszła mnie taka myśl czy Oni nie wzorowali się troszkę na muzyce jaką tworzył Dieter (Modern Talking).
Chodzi o to,że w niektórych piosenkach Panowie "próbują "śpiewać chórki jakie są w MT,wychodziło im to dość słabo i nie ciekawie,ale piosenki zdobyły swego czasu spora popularność.

Nawiasem : zwróćcie uwagę jaka piękna nuta melodyczna jest w piosence "Nietykalni" http://dano2005.wrzuta.pl/audio/7V6wm6J ... nietykalni
Ninio

Re: Papa Dance

Post autor: Ninio »

Tez uwielbialem ten zespol...teraz juz troche mi zobojetniał chociaz mam do niego sentyment. Muzyka ciekawa ale słowa ich piosenek kompletnie sensu niemaja!
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Ostatnio ukazały się ich pierwsze płyty w wersji CD z 32bitowym remasteringiem.
Bardzo polecam - brzmią świetnie. A cena to jakieś 16 - 18 zł :)
Ale należy uważać, bo są też wersje bez masteringu, które brzmią fatalnie.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

To dla mnie oczywiste że oni wzorowali się na MT,może się mylę ale to raczej oczywiste
bo niemożliwe by było aż takie podobieństwo.I to w tym samym czasie gdy MT zrobiło się popularne.Ale też bardzo lubię ten zespół. Może ze względu na to podobieństwo. :D
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Daniel

Pierwszy, oryginalny Papa Dance z Grześkiem Wawrzyszakiem na pewno się na MT nie wzorował.
Oni grali coś jak New Romantic czy Synth Pop.

Natomiast Papa Dance ze Stasiakiem i Kostkiem Joriadisem na pewno się wzorował - oni nawet wyglądali jak Bohlen i Anders (wysoki blondyn i długowłosy, ulokowany brunet). I wtedy to zespół zaczął grać muzykę pop.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Najbardziej znane i chyba jedyne moje ulubione piosenki zespołu:
Naj Story,Nasz Disnejland,O-la-la,Ocean Wspomnień,Pocztówka z Wakacji (Królowa Fal) czy Maxi singiel

wizerunek zespołu z lat '80:
Obrazek
Awatar użytkownika
Daniel

No czy oni nie są kalką Modern Talking? :)

Awatar użytkownika
Monis

Post autor: Monis »

Też lubię ich niektóre numery. Ciekawe po co zmienili nazwę zespołu na Papa D?
Call me Dr Love
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

ale w przypadku muzyki Papa Dance mimo że wzorowali się na początku na MT odnosi się jakoś takie wrażenie,że nie jest to tylko czyste zżynanie typu SIB z niektórymi ich utworami a nawet całokształtem muzycznym tylko po prostu ma się wrażenie że Papa Dance-owi podobnie jak MT w duszy gra.Wypuścili wiele ładnych piosenek często z wysokimi chórkami ale ich piosenki mimo to zawsze posiadały własny klimat.
Może tą zmianą nazwy chcieli się odciąć od kojarzenia ich z MT gdy po tylu latach śpiewania wypracowali jakby własny image.
Ninio pisze:Tez uwielbialem ten zespol...teraz juz troche mi zobojetniał chociaz mam do niego sentyment. Muzyka ciekawa ale słowa ich piosenek kompletnie sensu niemaja!
pewnie masz na myśli ten ich tekst"czarny śnieg sypie się z czarnych ust..."
Też uważam że to głupie :lol:
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
disco-man

Post autor: disco-man »

Nie znam równie dobrego zespołu polskiej sceny lat 80 niż Papa Dance( no może jeszcze Kombi).Goście wręcz fenomenalnie bawili się muzyką( wielkie brawa dla Patoha i Sokołowskiego-znakomitych kompozytorów).Takie utwory jak Nietykalni,Pocztówka z wakacji,Panorama Tatr,Kryształek nocnej opowieści , historyjka z talii kart i wiele innych to naprawdę przepiękne piosenki na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

bardzo lubiłem ten zespół jeszcze w latach 80. i nadal go lubię
mają dużo fajnych kawałków, ale moje 2 absolutnie ulubione to 'Ocean wspomnień' i 'Maxi Singiel'
polaczek892
Członek TAFC Polska

Post autor: polaczek892 »

Ja też przepadam za tym zespołem normalnie jak słucham tych piosenek to aż nogi się rwą do tańca :D :D :D .
A nie uważacie, że ten wokalista przypomina Thomasa jak myślicie?
Awatar użytkownika
Maro_D

Post autor: Maro_D »

Swego czasu natrafiłem na archiwalny artykuł o zespole. Dotyczył okresu, gdy Papa Dance był duetem, tworzonym przez Pawła Stasiaka i Konstantego Yoriadisa (rok 1986, w okolicach wydania albumu "Poniżej krytyki", potem stali się sextetem). Autor określił ówcześnie Papa Dance New Sound (taka nazwa obowiązywała przez krótki czas) jako polskie Modern Talking :). Pewnie kierował się faktem, że jeden brunet, drugi blondyn, jeden grał na klawiszach, ale tej gitary nie było :D. Palca zresztą też... :lol:

A zespół lubię, oczywiście, ale jedynie wcielenie z lat 80-tych. Kariery Papa D już tak nie śledzę. Mam ich wszystkie albumy, jeszcze wydane na vinylach. Co bym polecał od siebie? Takie piosenki:

- Bez sensacji
- Czy Ty lubisz to co ja?
- Panorama Tatr
- Pocztówka z wakacji (znane też jako "Królowa fal")
- Te głupie strachy
- Maxi-singiel
- Historyjka z talii kart
- O-la-la (znane także jako "Gdzie jest Ola?")
- Galaktyczny zwiad
- Ciało i talent
- Nietykalni
- Nasz Disneyland

Ze smutnych wieści - nie dawno zmarł Marek Kaczmarek, tworzący pierwszy skład grupy, wspólnie z Grześkiem Wawrzyszakiem, Kostkiem Yoriadisem, Krzyśkiem Kasprzykiem i Tadziem Łyskawą. :(

A tak BTW miło widzieć, że zdobyte przeze mnie autografy na maxi-singlu "Nasz Disneyland", w marcu 2005 roku, robią furorę w sieci :P Mimo, że "Videoteka 80s / 80's Forever" od jakiegoś czasu nie istnieje :( Ale to dobrze - niechaj pamięć o tamtym okresie będzie żywa :)
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
Ninio

Post autor: Ninio »

Akurat słowa w piosence "czarny snieg" sa wyjatkowo sensowne,posluchajcie "Kamikadze" i sprobujcie cos z tego zrozumiec!. Lubie bardzo Papa Dance ale podobieństwa w muzyce do Modern Talking nie słysze. Grali disco a inne,choc bardzo fajne. Pozatym,nie mozna kazdego zespolu w ktorego skladzie jest blondyn i brunet zaraz wizualnie porownywac do MT.
Awatar użytkownika
rut

Post autor: rut »

Ja w owym czasie należałam do fan-clubu Papa Dance ,mieścił się on w Warszawie na ul. Petofiego czy jakoś tam.Posiadałam legitymację członkowską. Fan -club prowadziły dwie dziewczyny pod pseudonimami'' Doris'' i ''Badis''. Często odpisywały na listy my jako fani otrzymywaliśmy zdjęcia zespołu ,teksty piosenek oraz autografy. :D Po każdym koncercie chłopaki z zespołu chętnie rozdawali autografy,ochrona pilnowała ,ale co tam taka ochrona wtedy niektóre fanki wyzywały ochronę od kotów jeszcze mówiły żeby uważali na swoje ogony bo będą podeptane. :lol: Dziś to już historia...
Pozdrawiam rut
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Przeczytałem ten wątek i trochę mnie dziwi tak duża ilość porównań Papa Dance do MT... Z mojego dzieciństwa pamiętam, że fenomen Papa Dance najbardziej porównywano do grupy Kajagoogoo.

Zarówno Papa Dance, jak MT, swe pierwsze płyty wydali w 1985 roku, a obie grupy założone były wcześniej. Moim zdaniem po prostu tamte lata miały taki styl.
ODPOWIEDZ