Ile płyt sprzedał Blue System?

Dyskusja o największym solowym projekcie Dietera
ODPOWIEDZ
batman

Ile płyt sprzedał Blue System?

Post autor: batman »

witm. Chciałbym poruszyć pewien temat chociaz nie wiem czy akurat pasuje on do tego co powyżej. Chodzi mi mianowicie o oficjalna sprzedaz albumów Blue System. Jakoś nie chce mi się wierzyć że zespół ten sprzedal tylko 5 mln egzemplarzy przez 11 lat. Gdyby to była taka niedochodowa inwestycja Dieter zakpończyłby juz po Twilight. Nawet Mr President zespoł który pamiętamy głównie z coco Jamboo sprzedał ponad 22 miliony płyt. Z tego co policzyłem (może trochę nieprecyzyjnie) wychodzi mi, że Blue System sprzedało tak naprawde ok 35 mln albumów (winyle, cd, single, kasety, składanki) + conajmniej drugie tyle (to już niepoliczalne) płyt nieoficjalnych, pirackich które ukazywały się do 1992 roku w takich krajach jak Polska, Rosja, Ukraina, Bułgaria, Rumunia itd. Miernoty z którymi teraz tworzy Bohlen sprzedaja płyty w granicach 2-3 milionów w samych Niemczech i nie chce mi się wierzyć aby Blue System przez 11 lat, 13 albumów, ok 30 megahitów uzbierało tylko 5 milionów skoro Back for Good (najgorszy z albumów po powrocie Modern Talking sprzedał się od razu w 10 milionach egzemplarzy. Modern Talking to na chwile obecna ok 140 milionów sprzedanych oficjalnych kopii (drugie tyle co najmniej piratów). i któr uwierzy, że drugi najwazniejszy i prawie, że równie znany projekt Bohlena to tylko 1/28 Moderasów
Ostatnio zmieniony wt paź 13, 2009 19:25 przez ArCrack, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post wyłączony do osobnego tematu.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Re: Ile płyt sprzedał Blue System?

Post autor: ArCrack »

Zacznę od tego, ze liczba sprzedanych płyt Modern Talking (120 mln wg Sony / BMG) wydaje mi się mocno przeszacowana. Po rozpadzie pisało się o 40mln, zaraz po powrocie o 60. Po drugim rozpadzie nagle 120 mln. Skąd to się wzięło? Nie wiem, skoro Back For Good, zdecydowanie najlepiej sprzedający się album to miało być 10 mln egzemplarzy, a zaledwie dwa albo trzy single po powrocie zdołały się pokryć złotem.

Blue System tak naprawdę nie miał żadnego megahitu, nie mówiąc już o trzydziestu. Najlepiej sprzedawał się prawdopodobnie "My Bed Is Too Big", który spędził pół roku na niemieckiej Top 75 a w Austrii dotarł do czwartego miejsca. Z moich danych wynika jednak, że żaden z nich nie doczekał się statusu złotej płyty. Wszelkie poprawki z wiarygodnych źródeł mile widziane!

Z albumami bywało różnie, kilka na pewno pokryło się złotem (są dowody stosownych stronach internetowych, jak i na fotkach Dietera z tymi wyróżnieniami), co wówczas oznaczało zdaje się 250 000 sprzedanych egzemplarzy (Niemcy). Wiadomo jednak, że część płyt (szczególnie te ostatnie) sprzedawała się już fatalnie. Są to oczywiście dane z samych Niemiec, ale Szwajcaria (w której Blue System na listach niespecjalnie zaistniał) jak i Austria (gdzie było nieco lepiej) to na tyle małe kraje, że wiele przynieść nie mogły, a także w innych państwach Europy Zachodniej wielkich sukcesów nie było. Owe 5 mln jest wiec jak dla mnie liczbą wiarygodną, jeśli chodzi o płyty sprzedane e Europie Zachodniej. Niestety szczyt popularności zespołu przypadł na czasy, gdy w Europie Środkowej i Wschodniej było jak było, a to przecież kraje ZSRR były swego czasu głównym rynkiem dla BS.

A tak na koniec - skąd właściwie wzięła się ta suma 5 mln? Czy nie było czasem tak, że fani między sobą ustalili, ze tyle tego mogło być?
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Ktoś to jednak w wytwórniach policzył więc być może te dane są w jakiś sposób w przybliżeniu wiarygodne :?:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
batman

Post autor: batman »

Nie no nie przesadzajcie. C.C.Catch ma w dorobku circa 25 milionów albumów i nie ma mowy aby Blue System miało mniej. A już dobitnie zastrzelił mnie ArCrack twierdzeniem, że Blue System nie miało megahitów. Sorry Little Sarah, My Bed Is Too Big, under My Skin, Magic Symphony, Lucifer czy chociazby Laila. Nie przesadzajmy dobrze? Mieczysław Fogg przekroczył ze sprzedażą swoich płyt granicę 20 milionów w samej Polsce a Blue System w tylu krajach i przy 13 albumach tylko 5? jakoś nie chce mi się w to wierzyć. A poza tym proszę poszperać w internecie - są zdjęcia i filmiki dokumentujące pokoje w studiu Bohlena i wytwórni. Tam wiszą setki złotych i platynowych płyt w tym również wiele z działalności Blue System. Nawet z osttanich dokonań takich jak Medlock czy Dj Otzi (czy jak mu tam) też sa i tez zdobywałyt statusy płyt nagrodzonych platyna i złotem. Gdyby tak nie było nikt by dziś nie błagał o wskrzeszenie Blue System czy nie wynajmowął Bohlena do zagrania kilku utworów z tamtego okresu i to z playbacku za grube miliony. Bohlen nie jest frajerem który ciagnałby wózek przez 11 lat który przynosi mu minimalne dochody porównywalne w 1/30 do tego co robił z MT. Prędzej dażyłby do wskrzeszenia MT już w 1992 czy najpóźniej w 1994 roku. Oczywiście, że BS nie był tak gigantycznym sukcesem jak MT ale wśód wielbicieli Bohlena i MT miał miliony słuchaczy. A poza tym jaka wytwórnia inwestowąłaby w drogie teledyski np Dr Mabuse czy Body to Body lub Laila gdyby te single nie przynosiły kokosów. Dopiero zwolnienie tempa przy Here I am (co było juz spowodowane przygotowaniami do wskrzeszenia Modernu) spowodowało zapomnienie o Blue System. Przecież w czasie Back For Good Dieter twierdził, że była nawet prawdopodobna koncepcja ciagnięcia obu projektów ale w natłoku zajęć przy Modern Talking nie znalazł już na to czasu. Gdyby albumy Bs osiągały sprzedaż w granicach jak twierdzi ArCrack 250 tys to dałby sobie z tym spokój i komponowałby np dla Bonnie Tyler której płyty z Bohlenem sprzedały się w liczbie ok 2,5 miliona (łącznie).
Awatar użytkownika
venturak

Post autor: venturak »

dla mnie wielkimi hitami BS na pewno są Laila, Only With You, czy Baby Believe Me :D

więc MT sprzedało niby 120 mln płyt, a BS niby tylko 5? :|
Бяла нощ, бяла луна, две тела, сенки от рая
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Witam kolejnego fana z ogromnymi klapami na oczach :)
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

ArCrack pisze:Blue System tak naprawdę nie miał żadnego megahitu,
Megahitu na miare You're My Heart na pewno Blue System nie miał.
Ale wiele piosenek jednak przebojami było.
Natomiast nie bardzo wiadomo, jakie to miało przełożenie na sprzedaż płyt.

Dla mnie osobiście - niemal wszystkie przeboje BS są megahitami i basta :)
Nawet ostatnio wole słuchać BS, wolniej się nudzi od Moderna.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

batman, opieram się na konkretnych osiągnięciach, nie na domysłach. Jeśli masz jakieś dane których nie znamy, przedstaw je nam proszę. Wskaż kilka takich filmików ze złotymi płytami Blue System, jeśli było tyle megahitów i tyle milionów, nie powinno być żadnego problemu z udokumentowaniem tego. Z samego mówienia że Blue System sprzedał tyle a tyle milionów płyt nie wyniknie żadne potwierdzenie.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
venturak

Post autor: venturak »

phantomas pisze:Witam kolejnego fana z ogromnymi klapami na oczach :)
chodzi o mnie? a nie wydaje ci się, że każdy ma swój gust i moje piosenki tobie mogą nie podchodzić i odwrotnie? a może to ty jesteś wyznacznikiem, która piosenka to hit, a która to nie?
Бяла нощ, бяла луна, две тела, сенки от рая
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

Trzeba rozróżnić, co rozumiemy pod pojęciem hit. Hit to nie utwór, który podoba się Tobie czy mnie, to utwór znany na całym świecie, który sprzedał się w ogromnym nakładzie. Ile takich piosenek miał BS? Dwie? Trzy? Góra cztery? Podoba Ci się Romeo&Juliet? Świetnie, mnie też. Ale to trochę za mało, żeby nazwać ją hitem, ten utwór na pewno nim nie jest. Wspomniane przez Ciebie Baby Believe Me zna jedynie garstka, zatem jedyne co możesz powiedzieć, to to, że ten utwór Ci sie podoba, czy też bardzo podoba, bo dla ogółu muzyki nie ma on znaczenia. Podobnie jest z płytą, z której pochodzi. Poza tym, zgodzisz się chyba, że to, że dany utwór Ci się podoba, czy też jest dla Ciebie hitem, to trochę za mało, aby sprzedał się w milionowym nakładzie, a przecież o tym toczy się ten wątek.
Trzeba nauczyć się rozróżniać, co jest przebojem w moim odtwarzaczu, a co jest przebojem światowym.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Awatar użytkownika
punky linsky

Post autor: punky linsky »

Prawda, choć bolesna, zawsze pozostaje prawdą. Nie ma opcji żeby BS sprzedało 35 milionów płyt, nawet biorąc pod uwagę piraty! Możliwe, że liczba sprzadanych albumów przkroczyła 10 milionów ( łącznie z pirackimi wydaniami ), ale tylko dzięki sporej sławie w Rosji...
think for yourself - question authority
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

z płytami Modern Talking pewnie jest tak, że powrót napędził także sprzedaż starszych krążków i choć zespól po raz drugi się rozpadł - dalej sprzedaje i ta sprzedaż rośnie, także jestem w stanie uwierzyć w 120-140 mln sprzedanych płyt
wszystkich płyt sprzedało się ponoć 160 mln, wiele żródeł o tym mówi, np.:
http://www.german-times.com/index.php?o ... &Itemid=89
więc te 5 mln Blue System mogą być realne...
nado

Post autor: nado »

Nie wiem czy pięć baniek to dużo czy mało i jak to się ma do rzeczywistości. Bohlen wspominając zamierzchłe czasy w jednym z wywiadów dla RTL mówił o około 12 złotych i platynowych płytach dla Blue System, (sam nie wiedział dokładnie lub po prostu wstydził się tak słabego wyniku). Jeżeli przeliczyć te nagrody, 5 milionów wydaje się realne. Według oficjalnych źródeł Bonnie Tyler to milion, a C.C. Catch około 5 milionów. Nie wiem skąd wam się wzięło w jej przypadku 25 milionów. To naprawdę olbrzymie sumy! Medlock na przykład po 4 albumach i kilku singlach ma na swoim koncie ponad 2 miliony sprzedanych egzemplarzy i jeden z największych sukcesów niemieckiego rynku muzycznego ostatnimi czasy w Niemczech. W przypadku Blue System nie powinniśmy liczyć tak skrupulatnie oficjalnie opchniętych płyt, bo jego siłę i popularność oddaje wszystko, co zeszło "na lewo". Miejcie wzgląd na czasy, o których mówimy. Pierwsza oryginalna płyta w Polsce została wydana dopiero w 1993 roku. Piratów rzeczywiście mogło być nawet 3 razy więcej o czym świadczą chociażby masy ludzi przychodzących wtedy na koncerty Bohlena. Od roku 1991 do 1993 Blue System koncertowało ponad 200 razy w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. To świadczy o dużej popularności. No jak myślicie skąd się ona wzięła ? Poza tym podawane liczby obejmują tylko rynek niemieckojęzyczny. W autobiografii Bohlena ten rynek to jedyne odniesienie.
ODPOWIEDZ