Zagrajmy w skojarzenia...

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mabuse89

Zagrajmy w skojarzenia...

Post autor: mabuse89 »

Proponuję dośc prostą zabawę... Wszyscy znamy piosenki Dietera i wiemy, że w 99% są to dośc lekkie piosenki o miłości.. Ale chciałbym spytac z czym kojarzyła Wam się muzyka bądź konkretne utwory Bohlena zanim zagłębiliście się w jego twórczośc? albo z czym Wam się nadal kojarzą? chodzi tutaj o melodię, rytmikę, itd. Np. dla mnie utwór Save Me ma taki gangsterski klimat :D i kojarzy mi się z ,,Rodziną Soprano'' :wink: (nie potrafię tego wytłumaczyc). Ostatnio słuchałem ,,Do You Wanna Be My Girlfriend'', gdy weszła moja kuzynka, która nie zna angielskiego ani muzyki DB i spytała jak mogę słuchac takiego ,,narzekania podpitego faceta w jakimś pubie'' :lol: każdy z nas ma do tej muzyki jakiś sentyment, ale podzielmy się także swoimi skojarzeniami co do niej (nawet tymi najbardziej dziwnymi :wink: ).
Can't you feel the groove ?
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Re: Zagrajmy w skojarzenia...

Post autor: atlantyda ;o) »

Mnie konkretnie z serialami czy filmami muzyka Blue System się nie kojarzy,a raczej z gonitwą za każdą kasetą i plakatami lub artykułami z gazet zwłaszcza polskich bo o niemieckie w końcówce lat '80 tych i początku 90tych było ciężko.
Pojedyncze utwory jak np. Love Suite i Gangster Love zawsze będą kojarzyły mi się z Kinem dlatego,że byłam na koloniach z podstawówki w Milówce i tam czekaliśmy na rozpoczęcie seansu a w tle (jak zbierała się publiczność) puścili właśnie te 2 piosenki.Cały album Twilight jak słucham kojarzy mi się ze Świętami Wielkanocnymi bo dostałam tę kasetę od Zajączka i słuchałam ją w kółko i w kółko na walkmanie mojej siostry :mrgreen: i tak mogłabym opisywać i opisywać pamiętam każda kasetę ,którą gdzie kupowałam i nawet to czy jechałam autobusem czy na rowerze,tego się nie zapomina,nie było internetu i człowiek czasami zupełnie nie świadom wchodził do sklepu muzycznego lub pod kiosk a tam najnowsza kaseta Blue System na półce.Ostatnią kasetę jaka kupiłam to było 21 Century oczywiście oryginalna z hologramem,do Backstreet Dreams miałam same piraty,potem oczywiście powymieniałam na CD,ależ to są odległe czasy :roll:
Awatar użytkownika
mabuse89

Post autor: mabuse89 »

Atlantydo, jak ja Ci zazdroszczę, że pamiętasz te czasy, gdy Blue System było na topie :) mi niestety nie było dane zachwycac się nowościami BS prosto z półki, bo miałem wtedy dopiero parę latek i nie byłem jeszcze wciągnięty w Bohlenomanię :D Ciekaw jestem tylko czy w dzisiejszych czasach przy sniadaniu wielkanocnym nucisz sobie np. Magic Symphony :lol:
Can't you feel the groove ?
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

No raczej nie nucę przy śniadaniu Wielkanocnym Magic Symphony,ale na odwrót gdy słucham tej piosenki czy tez albumu,takie wspomnienia odżywają :),jest to na prawdę nie zapomniane :)
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Ja mam jedno takie skojarzenie. Mianowicie kiedy poznawałam nowego kolegę słuchałam Rain In My Heart i to chyba kilka razy pod rząd. I teraz kiedy słucham tej piosenki od razu przypomina mi sie Patryk. :wink:
Point Of No Return
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Mi ta muzyka kojarzy się z końcówką lat '70, gdy byłem w wieku przedszkolnym. W radiu lecieli wtedy F.R. David, Dione Warwick, ABBA, Bee Gees i Demis Roussos. To była muzyka pokolenia młodszego rodzeństwa moich rodziców. Potem pojawiła się muzyka, która ma tą samą duszę - tylko w formie już bardziej dla mnie :) I tak przeszedłem przez MT, BS, Thomasa solo, po SiB i Moving Heroes.

Skojarzenia... Pół życia. Od czasu, gdy po raz pierwszy widziałem w czarno-białym telewizorze teledysk "Cheri Cheri Lady" minęło ponad 20 lat. W tym czasie słuchałem tej muzyki w różnych dla mnie okresach, na różnym sprzęcie (od "pancernego" kasetowego Kasprzaka po mojego pierwszego discmana), w różnych domach, czasem w towarzystwie różnych osób - z wieloma z nich moje ścieżki później się rozeszły...

Chociaż idoli tamtych czasów niektórzy traktują teraz jak dinozaurów, fajne to były czasy. Na zawsze zostaną w mojej pamięci. A kiedyś będę też wspominał, jakie to było uczucie, gdy 1 listopada 2007 dowiedziałem się, że jeden z moich ulubionych głosów - Rolf Koehler (Blue System, Systems in Blue) - nie żyje. I jak fajnie było, gdy dawno temu, jesienią 2009 wyczaiłem w necie nowy klip Moving Heroes :wink:
Awatar użytkownika
art_system

Post autor: art_system »

Oczywiście pierwsze albumy BS miałem na kasetach. Jedno z moich wspomnień odnosi się do wakacji chyba 1990 jakoś tak. Byliśmy z kumplami pod namiotami nad jeziorem Nyskim woj. opolskie. Napiliśmy się po kilka piw a ja spiewałem piosenki BS. chodziiśmy po wielkim wale otaczającym jezioro. Wszystkie utwory znałem ponieważ słuchałem tej muzy na okrągło jak maniak. Pamiętałem kolejność piosenek jak były zapisane na kasecie magnetofonowej.Wystarczyło ,że ktoś zapytał mnie o jakiś utwór, od razu podawałem stronę z kasety i kolejność. Na prawdę całymi dniami słuchałem tej muzy. Poza tym całe dżinsy były zapisane utworami z 1,2,3 albumu BS-spodnie oczywiście podarciuchy sam je pumexem wydziargałem. NAstępnym wspomnieniem jest to ,że kiedy pojawiały się nowe single BS za zawsze miałem jaką sympatię czy dziewczynę taką swoją młodzięczą miłość. Od samej szkoły podstawowej kiedy królowało MT po szkołę średnio i Blue System. W podstawówce całowałem się z dziewczyną na dyskotece przy MT-Charline z 5 albumu,moją pierwszą dziewczyną, miłością:),dodam,że siedziała przy mnie obok na krześle przez połowę dyskoteki i nie wiedziałem,ze ona coś czuje do mnie. Pożniej porosiłem jad o tańca a tańczyło się w parach, NIESAMOWITE UCZUCIE, do dzis pamiętam jej włosy, rumiane policzki, gorące usta - pierwszy pocałunek. Pózniej były nagrania Deja Vu, Romeo & Juliet,Magic Symhony, Love Suite - zawsze kojaże je z dziewczynami i wspaniałym okresem mojego dorastania. Każdemu życzę aby miał podobne wspamnienia. Do dziś towarzyszy mi MT BS. Są częścią mojego życia, odegrali w min ogromną rolę
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
zuzannka125

Post autor: zuzannka125 »

wydaje mi się że mt jest najlepszym zespołem gracjącym taką muzykę i że 100 irs to piosenka o wojnie
Awatar użytkownika
you're my heart

Post autor: you're my heart »

zuzannka125 pisze:wydaje mi się że mt jest najlepszym zespołem gracjącym taką muzykę i że 100 irs to piosenka o wojnie
100 irs low is iligol in handred jirs from nał . :D
Obrazek
Awatar użytkownika
IndependentGirl

Post autor: IndependentGirl »

you're my heart pisze: 100 irs low is iligol in handred jirs from nał . :D
:lol: :lol: :lol:

@ Zuzannka125, zanim napiszesz tytuł piosenki to sprawdź jak się poprawnie pisze jej tytuł, bo wychodzą jakieś dziwolągi ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ