Dieter Bohlen - Artysta Ludowy ZSRR

Rozmowy na wszystkie tematy związane z Thomasem i Dieterem - także pozamuzyczne.
ODPOWIEDZ
Pointrox

Dieter Bohlen - Artysta Ludowy ZSRR

Post autor: Pointrox »

To pewnie znany już fakt, ale tak na wszelki wypadek - na angielskiej Wikipedii jest taka informacja:
He is the only foreigner ever given the title People's Artist of the USSR (in 1989).

Jest jedynym obcokrajowcem któremu nadano tytuł Artysty Ludowego ZSRR (w 1989).
Co to oznacza? A mniej więcej coś takiego:
Artysta ludowy ZSRR - tytuł honorowy, nadawany wybitnym twórcom sztuki teatralnej (scenicznej), kinowej i muzycznej narodów ZSRR. Został ustanowiony decyzją Centralnego Komitetu Wykonawczego 13 stycznia 1937 roku. Nadawano go do 21 grudnia 1991 roku. Ogółem otrzymało go 1010 osób.
Wśród odznaczonych - obok Dietera - znajdują się także inne rosyjskie gwiazdy, ale nam najbardziej znana jest zapewne Ałła Pugaczowa :D

Swoją drogą, to niesamowite, jak dobrze dogadywał się z rosyjską młodzieżą, ponieważ rok później z rąk pani Gorbaczowej dostał order Bohatera Młodzieży :lol:
Awatar użytkownika
Adi

Re: Dieter Bohlen - Artysta Ludowy ZSRR

Post autor: Adi »

Generalnie teksty i muzyka Dietera nie była/jest jakaś anty ustrojowa, przeciwko jakimś poglądom więc i Dieter równie dobrze może cieszyć się powodzeniem w Korei Północnej jak i Europie czy na Kubie. :wink: Choć co do pierwszego państwa to być może nie każda muzyka jest tam dozwolona czy pewna forma twórczości czy to filmowej czy innej. :? Ale cóż takiego może być w tekstach najbardziej znanego na świecie projektu Dietera Modern Talking, co mogłoby budzić sprzeciw ewentualnej cenzury? Opowieści o dziewczynie i chłopaku, o miłości? (vide teledysk :You can win if you want) Prawie każdy ustrój na świecie to przynajmniej toleruje. :)
Choć Dieter kiedyś w wywiadzie w TV Total na Pro 7 niemieckim twierdził, że za młodu był komunistą ale potem wydoroślał. :mrgreen: To było chwilę po parodii teledysku "YMHYMS" o wymownym tytule "Yo're my Karl, You're my Marks" :mrgreen:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
justysia854

Post autor: justysia854 »

:mrgreen:
Ja na miejscu Dietera nie szczyciłabym sie takim tytułem :D
W ogole powinien zadbac o spalenie swojej teczki ;) bo pewnie jako artysta ludowy ma takową :D hihi
'prawdziwy "pies" jest przede wszystkim wierny i zawsze walczy do końca'
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Kiedyś przeczytałem, że muzyka Bohlena była tam mile widziana bo
a) nie była zaangażowana politycznie
b) nie pochodziła z USA
c) względnie dobrze brzmiała na kiepskiej jakości sprzęcie grającym ;)
Nie wiem na ile to prawda, ale wszystko się zgadza.

Dieter ma też tytuł "Bohater radzieckiej młodzieży". Nagrody jak wszystkie inne, dostał je przecież za muzykę.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

No i jak zabawnie ''Dieter - der Film'' ukazuje całą tą sytuację :mrgreen:
Point Of No Return
ODPOWIEDZ