Witam serdecznie!
Mam dwa pytania natury technicznej:
Czy ktoś z Was zna jakiś dobry programik do obróbki plików video z płyt DVD, czyli z rozszerzeniem VOB. Mam na myśli programik, którym można "przycinać" co do klatki nagrany np. z TV materiał video. Często zdarza się, że nagramy jakiś występ z TV a na końcu (lub początku) jest jeszcze np. gadka, którą chcielibyśmy obciąć - po zgraniu materiału na kompa.
Druga sprawa to czy ktoś zna dobry programik do tworzenia menu na płytce DVD, tak by płyta DVD-R nagrana takim programem miała przyzwoite menu i by tym samym sprawiała wrażenie "profesjonalnej".
Z góry dziękuję za pomoc!
edmund1974@op.pl
Programy do obróbki VOBów i tworzenia menu na płycie DVD-R
- edmund1974
- Członek TAFC Polska
Programy do obróbki VOBów i tworzenia menu na płycie DVD-R
You Can Win, If You Want.
- kaiser
Re: Programy do obróbki VOBów i tworzenia menu na płycie DVD-R
Do obróbki vob ja używam TMPGEnc - w nim możesz przyciąć, połączyć, dodać dźwięk i wiele innych rzeczy.
Do robienia Menu na płycie DVD ja używam DVDLab PRO. Programem tym możesz zrobić w sumie wszystko z płytą DVD tj. Dodać wiele ścieżek językowych, napisów, łaczyć ujęcia w jeden film, jak i jeden film ciąć na ujęcia - nie mówiąc już o pełnej obsłudze menu początkowego.
Do robienia Menu na płycie DVD ja używam DVDLab PRO. Programem tym możesz zrobić w sumie wszystko z płytą DVD tj. Dodać wiele ścieżek językowych, napisów, łaczyć ujęcia w jeden film, jak i jeden film ciąć na ujęcia - nie mówiąc już o pełnej obsłudze menu początkowego.
- edmund1974
- Członek TAFC Polska
Witam!
Serdecznie Ci dziękuję za odpowiedź! W wolej chwili poszukam w necie tych programów. Ja na pewnej stronce znalazłem informację, że super programem do robienia menu na DVD jest Sony Vegas Movie Studio Platinum Edition 8.0d build 139.
Niestety ten program jakiś nie chce u mnie działać - może to kwestia mojej Visty.
Pozdrawiam!
Edmund
Serdecznie Ci dziękuję za odpowiedź! W wolej chwili poszukam w necie tych programów. Ja na pewnej stronce znalazłem informację, że super programem do robienia menu na DVD jest Sony Vegas Movie Studio Platinum Edition 8.0d build 139.
Niestety ten program jakiś nie chce u mnie działać - może to kwestia mojej Visty.
Pozdrawiam!
Edmund
You Can Win, If You Want.
- Jaro25
- Członek TAFC Polska
Również Ja Korzystam z tego programu
Ostatnio zmieniony wt mar 24, 2009 22:44 przez ArCrack, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przyznano ostrzeżenie z powodu ortografii.
Powód: Przyznano ostrzeżenie z powodu ortografii.
- kaiser
Jeśli chcesz używać takie "kombajny" jak sony vegas, to spróbuj ulead media studio (nie mylić z ulead video studio) - moim zdaniem najlepszy, lub chociaż Pinacle. Wcześniejsze programy które podałem, są dużo prostrze i mniejsze.
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Pinnacle raczej bym nie polecał, fajnie się w nim edytuje video, natomiast gdy mam w nim tworzyć DVD czar pryska
Potrafi się takie menu z niewiadomych powodów zawieszać, rozjeżdżać, różne cuda się dzieją. Mam nadzieję, że autorzy w nowej wersji wprowadzą parę poprawek, zwiększą też trochę szybkość działania programu. Dobrze by było, gdyby w końcu edytory video zaczęły na szerszą skalę korzystać z CUDA, ale to niestety jeszcze kuleje 
Jak piszesz tak cię widzą.
- Peter
Niestety nie. Vista jest kompatybilna naprawdę z wieloma programami.edmund1974 pisze:Niestety ten program jakiś nie chce u mnie działać - może to kwestia mojej Visty.