Niezidentyfikowane utwory Dietera

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Niezidentyfikowane utwory Dietera

Post autor: ArCrack »

Na stronie Warner Chappell są spisy nagrań wszystkich autorów, których oni reprezentują. I znalazłem wśród tych nagrań sporo piosenek Dietera, o których nie słyszałem nigdy. Poniżej przedstawiam ich listę, może ktoś zdoła pomóc przy ich identyfikaji (kto je śpiewał?):

Tytuł | Autor | Uwagi

Flug 1001 | Bohlen, Dieter / Bohlen, Erika | Utwór był wykonywany przez grupę Pier 21
Tanz' Doch Mit Mir | Bohlen, Dieter / Bohlen, Erika
Bleib Heute Nacht Nicht Allein | Bohlen, Dieter / Sauerland, Erika
C'est La Vie - Nimm's Leicht | Bohlen, Dieter / Sauerland, Erika
Come And Dance With Me | Bohlen, Dieter / Gottschalk, Curt
Dolly's Midnight Show | Bohlen, Dieter / Muermann, Wolfgang
Gib Mir Mehr | Bohlen, Dieter / Gerritzen, Curt | Utwór jest pierwowzorem "Ich flipp aus"
I Never Have Enough | Bohlen, Dieter / Gottschalk, Curt
Ich Hab Mein Geld Heute Vergessen | Bohlen, Dieter / Sauerland, Erika
Ich Hab' Uns Heut' Ein Tandem Gekauft | Bohlen, Dieter / Brozat, Burkhard
Keiner Kuesst Wie Du | Bohlen, Dieter / Hilbert, Lukas / Hirschburger, Klaus | Hilbert i Hirschburger są autorami słów do "FĂźr dich" Yvonne Catterfeld
Mein Rendezvous (Tv-Serie) | Bohlen, Dieter
Nie War Eine Nacht So Kalt | Bohlen, Dieter / Marcard, Renee
Hot Night | Drewling, Andreas / Benson, Steve
I Don't Drink This Whisky Tonight | Benson, Steve
Let Us Drink To The Coming Days | Benson, Steve
Let's Go To Dallas | Benson, Steve / West, Richie
So Farewell In San Lucia | Benson, Steve / Kent, Peter
Dampforgel | Mardello, Marcel / Styx, Eric | Utwór był najprawdopodobniej wykonywany przez MAMIS LIEBLINGE lub też samego Dietera pod pseudonimem Marcel Mardello
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Są postępy w poszukiwaniach, o których chciałbym Was poinformować. Zidentyfikowano już 5 nagrań:

Flug 1001 - grupa Pier 21
Tanz' Doch Mit Mir - grupa Pier 21
Come And Dance With Me - grupa Love Collection starring Jean Sharon
I Never Have Enough - grupa Love Collection starring Jean Sharon
Dampforgel (Part 1 & 2) - grupa Mamis Lieblinge

Doszedł jednak jeszcze jeden kawałek - "Plan B" napisany przez Dee Bass (zatem produkcja dance z połowy lat 90-tych).
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Maro_D

Post autor: Maro_D »

Utwór So Farewell in San Lucia wygląda albo na oryginał San Lucia z repertuaru Debbie Hold. Zwróć uwagę na autorów tej piosenki i tej od Debbie (ci sami). Być może dla niej został po prostu skrócony tytuł. Tylko kto to wykonywał i kiedy? W 1980 roku czy wcześniej?

Let's Go To Dallas to chyba piosenka Richiego Westa (on był autorem Reach For The Sky.
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Bleib Heute Nacht Nicht Allein | Bohlen, Dieter / Sauerland, Erika
C'est La Vie - Nimm's Leicht | Bohlen, Dieter / Sauerland, Erika
Dolly's Midnight Show | Bohlen, Dieter / Muermann, Wolfgang
Gib Mir Mehr | Bohlen, Dieter / Gerritzen, Curt | Utwór jest pierwowzorem "Ich flipp aus"
Ich Hab Mein Geld Heute Vergessen | Bohlen, Dieter / Sauerland, Erika
Ich Hab' Uns Heut' Ein Tandem Gekauft | Bohlen, Dieter / Brozat, Burkhard
Nie War Eine Nacht So Kalt | Bohlen, Dieter / Marcard, Renee
Hot Night | Drewling, Andreas / Benson, Steve
I Don't Drink This Whisky Tonight | Benson, Steve
Let Us Drink To The Coming Days | Benson, Steve
Let's Go To Dallas | Benson, Steve / West, Richie
So Farewell In San Lucia | Benson, Steve / Kent, Peter

Na chwilę obecną lista nieznanych nagrań wygląda tak jak powyżej. Let's Go To Dallas i Where Will You Go to faktycznie Richie West, w tym drugim przypadku pod swoim prawdziwym nazwiskiem (Geff Harrison). Keiner kuesst wie du prawdopodobnie nigdzie się nie ukazał, gdyż nie figuruje w katalogu GEMA.

Wszystkim poszukiwaczom zresztą gorąco ten katalog polecam (http://www.gema.de/engl/repertoiresearch/), można się m.in. dowiedzieć, że nagrania Thomasa dla Modern Talking nie są tak naprawdę nagraniami wyłącznie Thomasa ;) Zresztą jego piosenek jest tam mnóstwo, zwolennicy jego talentu kompozytorskiego będą mieli zajęcie.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Dzięki za link
można się m.in. dowiedzieć, że nagrania Thomasa dla Modern Talking nie są tak naprawdę nagraniami wyłącznie Thomasa
Tak podejrzewałem. Trochę szkoda bo już myślałem, że potrafi sam napisać takie kawałki jak I need you now czy Love is like a rainbow.

Co prawda nie szukałem szczególnie intensywnie ale jedyna indywidualna piosenka Thomasa, którą znalazłem to Who ever wrote this song (ISWC - T-800.462.941-9).

Co do Dietera to wpadłem na kawałek - Traenen auf Leder cover zrobiony wspólnie z Tomem Astorem).
Przy Es geht mir gut heut nacht jako autor jest Norbert Hammerschmidt i Roland (BRD1 ?) Kaiser a Dieter jako kompozytor.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Traenen auf Leder to prawdopodobnie cover piosenki Susan Jacks "Anna Marie" (w katalogu jako Anne Marie) skomponowanej przez Bruce'a Millera, do której Dieter i Tom coś dopisali. Wpiszmy do katalogu "SEIN MOTORAD WAR IHM ALLES" (to prawdopodobnie pierwsze słowa piosenki), wyskoczą obydwie wersje.

Tutaj info o Anna Marie: http://classicrock.tuneforums.com/threa ... hreadID=89
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

HINTER MANCHEM SCHOENEN FENSTER
Muzyka i tekst: Marcel Mardello

Z tego co widzę, premierowy materiał jest rejestrowany w GEMA seriami, i ta piosenka pochodzi z serii nagrań z płyty Nathalie Tineo (GEMA work no.: 9169410-001) ;)

I kolejna sprawa: Give Me On More Try NIE JEST piosenką Dietera! Autorem jest "GORGOGLIONE, DOMENICO", innymi słowy sam Nino De Angelo.
Przemo

Post autor: Przemo »

Give Me One More Try nie jeste Bohlena? Aż się wierzyć nie chce. Przeciez to typowy Dieter...
Przemo
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Może jego "produkcja" odcisnęła tam swój ślad :D

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Peter

Re: Niezidentyfikowane utwory Dietera

Post autor: Peter »

http://lover3112.podspot.de/ Co to za ostatni utwór?
Awatar użytkownika
Maro_D

Polecam przeczytać ten artykuł: http://www.welt.de/print-welt/article29 ... immel.html

Nie rozumiem niemieckiego, ale w tekście wymieniane są te utwory:

"Ich Hab' Uns Heut' Ein Tandem Gekauft"
"Nie War Eine Nacht So Kalt"

Wygląda na to, że są powiązane z Bernhardem Brinkiem.

Do tego znalazłem jeszcze takie utwory jakoby Bohlena:

Abschied-express (Part 1 & 2) (Dieter Bohlen, Eric Styx) - instrumental ; "Abschiedsexpress" - vocal version was released by Elmar Gunsch
Count On Me (Steve Benson - Eric Styx)
I Need A Job (Listen To Me, Mr. President) (Dieter Bohlen) - [Hör’ mal zu, Herr Minister! (Ich brauch’ ’nen Job)]
Let’s Have A Party (Dieter Bohlen - Dieter Bohlen)
Sag, daß du mich liebst (Marcel Mardello - Marcel Mardello)

Informacje pochodzą z rosyjskiego forum: http://www.modern-talking.ru/showthread.php?t=505
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Tak, te dwa nagrania możemy więc chyba odznaczyć jako przeznaczone dla Brinka, ale ostatecznie niewydane. Choć możliwe też, że później ktoś inny je dostał.
Abschied-express - dostałem od pkmoderna ostatnio info o wersji instrumentalnej tej piosenki, dodam to dzisiaj na stronę.
I Need A Job - to angielska wersja Hör mal zu, Herr Minister wykonywana także przez Toma Astora, z informacji uzyskanych w jego fanklubie wynika, że wyszło to na jakiejś trudno dostępnej składance
Let's Have A Party - ta piosenka była na płycie DSDS2
Sag, dass du mich liebst - to była piosenka Nathalie Tineo, prawdopodobnie Sei so wie du bist z innym tekstem
Awatar użytkownika
Maro_D

Minęło 7 lat od odkrycia singla Dampforgel, którego wykonuje tajemniczy projekt Mamis Lieblinge. Okazuje się, że w Holandii wydany został pod holenderską nazwą i tytułem. Nazwa wykonawcy to Moeders Mooiste, zaś tytuł singla - Stoomorgel. Okładka też nieco zmieniona:

Obrazek

Źródło: http://www.discogs.com/Moeders-Mooiste- ... se/3878110
ODPOWIEDZ