Michael Scholz

Rozmowa na temat muzycznych poczynań Systems In Blue.
Awatar użytkownika
labambino

Michael Scholz

Post autor: labambino »

Dziś Micha obchodzi swoje 60-te urodziny.
Możecie przesłać mu życzenia(jak chcecie-wiem,że ma swoich fanów i na tym portalu).
Podaję link:
http://systems-in-blue.de/board/viewtopic.php?f=2&t=300
you can win if you want!
Awatar użytkownika
Varcetti
Kontakt:

Re: MIchael Scholz-60-te urodziny.

Post autor: Varcetti »

Życzenia oczywiście złożyłem w temacie na forum SIB :)
Awatar użytkownika
labambino

Post autor: labambino »

Varcetti pisze:Życzenia oczywiście złożyłem w temacie na forum SIB :)
Wiem,wiem. :lol:
you can win if you want!
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Może by ten temat zmienić na Michael Scholz? Bo Micha jest już rok starszy. ;) Oczywiście złożyłem mu już życzenia.
Pare słów o nim. Urodził się w 1949 roku i zaczął grać już w późnych latach 60 tych, więc już jest aktywny muzycznie 5 dekad... jego głos słyszymy choćby u Samanthy Fox, MT, BS, SIB,London Boys, CC Catch, ale i w własnych projektach jak Straight Flusch, Kentucky, w latach 90 tych w Simone, a niedawno także czy w Hans - Dampf Band, gdzie tworzył razem z Koehlerem. Micha tam się udzielał wokalnie i grał na keybordzie. to jego głos dominuje w chórkach HPV.
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

Peter pisze:jego głos słyszymy choćby u Samanthy Fox, MT, BS, SIB,London Boys, CC Catch,
właśnie tak podejrzewałem, że chórki w utworach London Boys brzmią podobnie do chórków Bohlena. czy znacie nazwiska chórzystów London Boys? bo wydaje mi się że Kohlera tez tam słychać
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
Peter

Re: Michael Scholz

Tak, oczywiście Rolf Koehler tez się tam udzielał wokalnie. Właśnie dowiedziałem się to od osopby, która wie dużo na ten temat a więc od Mrs Roboty. A swoją drogą wcześniej nie przypuszczałem, że to Koehler tam śpiewa.... :)
Awatar użytkownika
Peter

Żeby nie tworzyć sto tematów i bałaganu na forum chciałbym zaproponować by ten temat dotyczył różnych muzycznych dokonań Michaela Scholza z różnych lat.
Postaram się dokonać syntezy sui generis i zebrać wszystko w kupę. Nie podaję jednak Skynight Avenue bo znamy go już na pamięć tak jak Systems In Blue Okazuje się, że Michael miał sporo nagrań ze swoim głosem, a nie 2-3 jak niektórzy sądzili.

Czy wiecie o projekcie muzycznym: Hamburg City Project? Podejrzewam, że się tam Michael udzielał. Nagrane piosenki, wszystkie po niemiecku: "Versprechen" rockowe nagranie, a "Hamburg, Du Bist Die Stadt" to ballada, z przebojowym refrenem, na mój gust to jego głos. "Seele der City (Soft Version City Project)" to przepiękne spokojne nagranie. Jego głos jest tu wyraźny.

Hamburg City Project

Seele der City (Soft Version City Project)
Versprechen
Hamburg, Du Bist die Stadt (Maxi Version)
Seele der City (Soft Version City Project)

Kentucky

In The Air Tonight
Come Back And Stay (cover Bad Boys Blue)

Michael Scholz

Heiligabend unterwegs
Wenn Wedder Witte Flocken Falln
Silent Water (cover Blue System)
Your Song (cover Eltona Johna)
Versprechen
1000 Jahre Einsamkeit
With A Little Help From My Friend w duecie z Inką Helmich
Du Ich Vermisse Dich (New Guitar Version) 2009

Propriete Privee - album z piosenkami z lat 80 tych.

1. Away
2. This Town
3. What now
4. Come On
5. Land of Fantasies
6. 500 Years
7. My Own Way
8. Damned to Dare
9. Over and Gone
10. Forgotten Feelings
11. Hold Me
12. Say Goodbye

Straight Flusch

Lucky In Love
Dancing In Sunlight

Chórki u Samanthy Fox i London Boys a także Alex B. feat. Judith "Siesta", "Dance, Dance, dance".

źródło: http://vk.com/skynight_avenue
https://www.discogs.com/artist/1613923-Straight-Flush-2
szczególne podziękowania dla Pana Denisa Ponomarenko.
Awatar użytkownika
Peter

Do Kentucky dopisujemy jeszcze "LIttle Respect".
Patrzcie co znalazłem w sieci, czysty głos Michaela w całym nagraniu a szczególnie w wysokich refrenach :
Awatar użytkownika
tanathos

no tak, ale chyba w refrenie słychać tu kilka głosów, więc albo ktoś go tutaj wspiera albo nagrał się na kilka ścieżek
Awatar użytkownika
Peter

Nie jest wybitnym śpiewakiem, ma specyficzny głos ale ma w nim coś ciekawego, jak go oceniasz? Mi się podoba jego głos w "In The Air Tonight" niż Collinsa, po prostu lepiej pasuje do tej piosenki. Jeszcze były lata 90 te i kilka mniejszych projektów, jeden był eurodanceowy, napisana przez Michaela piosenka, ale gdzieś mi umknęła nazwa wykonawcy, PKmodern pomożesz please?

Z wczesnych 90 sów to znam tylko JUNK BAND z Birgerem w składzie.

SYSTEMS IN BLUE

"Children of The Night"
"Go Systems, Go"
"Christmas In Blue"

demo "Wings Of Love"

SKYNIGHT AVENUE 3 piosenki ale to znacie.

Wygląda na to że chce zaistnieć, jest teraz coraz więcej ścieżek z jego głosem.

Teksty dla Patty Ryan, muzyka do piosenki: "Das Liegt Nur Am Wetter" ale z innymi muzykami, muzyka dla Systems In Blue (współtwórca).
Awatar użytkownika
tanathos

Michael Scholz ma ciekawy głos, ale dopiero gdy ten głos łączył się z pozostałymi Systemsami powstawało coś naprawdę niebanalnego. Sądzę że jego głos najlepiej sprawdzał się w chórze. Wydaje mi się również, że Kohler miał większą skalę możliwości od Scholza, choć to chyba Scholz śpiewał najwyższym głosem.

Pomyślałem sobie, że byłoby zabawnie, gdyby ktoś stworzył w jakimś graficznym programie grafikę na złość Dieterowi - można by ją nazwać "The real Modern Talking" i przedstawiałaby wspólne zdjęcie Andersa, Kohlera, Scholza i Detlefa. Myślę że na taki kolaż idealnie pasowałyby zdjęcia Scholza i Kohlera, takie jakie miał w awatarze Peter, bo na tych zdjęciach chórzyści wyszli wyjątkowo korzystnie i medialnie (czego przez lata, moim zdaniem niesłusznie, im odmawiano :-)
należałoby również pamiętać, by złączone w kolażu fotki pochodziły mniej więcej z tego samego okresu.
To byłby fajny pomysł na 1 kwietnia :-)
Awatar użytkownika
Peter

Pomysł ciekawy, z wypiekami na twarzy czytałem Twojego posta, taki był ciekawy.

http://www.talkingforever.com/systemsinblue/

U Iwonki jest takie zdjęcie, gdzie są Systemsi z lat 80 tych dokleić tylko Thomasa...

Michael miał właśnie jak mówisz wysoki głos, ale żaden pod względem mocy czy skali a barwa przy normalnym śpiewie bardzo przeciętna, bardzo specyficzna, ma ewidentnie problem z zaśpiewaniem czegoś mocniej w refrenie, co genialnie wychodziło Rolfowi. Rolfowi to wszystko wychodziło nawet zwrotki i chórki. Ja sam się łapię na tym, że jak słucham "Freedom" to nie umiem odróżnić w którym momencie w zwrotki wchodzi Dieter.Rolfa mi strasznie brakuje, a mamy Michaela teraz jako lidera tego projektu. Michael ma według mnie stary głos, on mi brzmi jak stary dziadek, a jeszcze w latach 80 tych. Nieprawd jest, ze on stracił swój głos, on zawsze brzmiał jakoś dziwnie. Potwierdzają to nagrania z niedawno wydanej płyty. Jego głos się albo lubi albo nie.
Awatar użytkownika
Peter

tanathos pisze:Michael Scholz ma ciekawy głos, ale dopiero gdy ten głos łączył się z pozostałymi Systemsami powstawało coś naprawdę niebanalnego. Sądzę że jego głos najlepiej sprawdzał się w chórze. Wydaje mi się również, że Kohler miał większą skalę możliwości od Scholza, choć to chyba Scholz śpiewał najwyższym głosem.

Pomyślałem sobie, że byłoby zabawnie, gdyby ktoś stworzył w jakimś graficznym programie grafikę na złość Dieterowi - można by ją nazwać "The real Modern Talking" i przedstawiałaby wspólne zdjęcie Andersa, Kohlera, Scholza i Detlefa. Myślę że na taki kolaż idealnie pasowałyby zdjęcia Scholza i Kohlera, takie jakie miał w awatarze Peter, bo na tych zdjęciach chórzyści wyszli wyjątkowo korzystnie i medialnie (czego przez lata, moim zdaniem niesłusznie, im odmawiano :-)
należałoby również pamiętać, by złączone w kolażu fotki pochodziły mniej więcej z tego samego okresu.
To byłby fajny pomysł na 1 kwietnia :-)
A co z Birgerem? Od macochy? :P Jego też daj, dostałeś ode mnie zdjęcie, gdzie jest cała czwórka w studio, doklej tylko w miejsce tej kobiety Andersa i już masz. Tylko koniecznie z lat 80 tych.
Samego Michaela nie ma może za wiele we wstawkach w MT ale jest w chórkach, wstawki to działka Birgera, refreny w BS to Koehler a background w MT to dzieło Detlefa.
Awatar użytkownika
Peter

Ktoś kiedyś podał, że on zaśpiewał jako wokalista 2-3 piosenki, a jednak z 50 prawie będzie, a kto wie co jeszcze się nie ukazało? 15 piosenek teraz się dodatkowo ukazało ja dodaję jeszcze jedną: Alex B. - "Summer Love".
gipsy2

Post autor: gipsy2 »

No sukcses jak diabli .. 40 czy ileś tam lat w muzykowaniu , które można zsumować jako podrzędny wokalista o którym w czasach świetności nikt nic nie wie, nikt mu nawet płyty wydać nie chce , gdzie paredziesiąt piosenek to jego "sukces" (chórki MT też liczysz?, bo poza tym czystych utworów z jego wokalem jest mało) przez 40 czy 50 lat ...

Jedynie z litości i koleżeństwa zajął się tym Johann , który obrobił to w całość w sensie masteringu (utwory z różnego okresu). Z resztą spytaj się Johanna albo Michaela ile sprzedał tych utworów :) .... A to , że gdzieś tam na jakimś songu zarobi parę euro to nic nie znaczy , to kropla w morzu .... widać to po nich , widać to po studiu Detlefa i tym jak jest zaniedbane mimo wspaniałego sprzętu , tam nawet nikt nie chce specjalnie nagrywać ... Gdyby nie przypadek z Modern Talking - byliby wszyscy dziadami i faktycznie skończyliby przy kafelkach albo jako woźni w szkole .

Wchodziliście może na jego profil na Youtube ? ... i jakie wspaniałe przeboje tam sobie zamieścił ? Bałbym się tego puszczać na przeglądzie muzyki ludowej po godzinie 22.00 gdzie wszyscy ładnie się już upili.

Ja Ciebie Peter nie rozumiem :) , jesteś jak płodozmian na polu ornym :) - raz coś Ci się podoba , raz nie - za parę miesiecy zmiana że to co blee jest kochane , później znów na opak :) . Z Sibami daj sobie spokój , to już nigdy nie będzie dobre , sam widzisz : ot taki Itamar Moraz - osoba która parę razy sobie zrobiła dema w stylu MT z nudów - zrobiła lepszy remix (mix) niż Sibowie przez cały okres swej twórczości (poza paroma wyjątkami , ale "plastik" Detlefa dominuje) . Jeszcze ten frajerski pomysł z ufundowaniem im płyty ....

Trzeba przyznać że po takich dokonaniach Michael ma co gwiazdorzyć (rz czy ż ?) i ma za co chlać piwsko na występach , brawo :) . Chyba się nie spełnił życiowo.

Myślę, że powinniśmy przestać zachwycać się coraz większym dziadostwem , każdy nam to serwuje od TV , po Thomasa z syfiastym albumem , beznadziejnymi koncertami i Sibami

ROLF! Jesteś tam na górze, zrób coś!
Ostatnio zmieniony sob cze 11, 2016 16:12 przez gipsy2, łącznie zmieniany 1 raz.
jan kowalski

Post autor: jan kowalski »

OH ileż tu żalu i emocje nieposkromione próbujące odnaleźć sens jestectwa i po co? .
Polecam laxigen ukoji zszarpane nerwy i nie pozwoli złym myślą mnożyć się w głowie.
Pozdrawiam serdecznie
Jan
ODPOWIEDZ