Możliwości wokalne Dietera Bohlena

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Możliwości wokalne Dietera Bohlena

Post autor: Peter »

Co myślicie o możliwościach wokalnych Dietera Bohlena? Wydaje mi się, ze (choć niektórzy uważają, ze są ograniczone), że Dieter ma duże możliwości. To prawda, ze ma on tendencję do śpiewania zaciśniętym gardłem, ale jak się postara to potrafi wspaniale zaśpiewać nie tylko zwrotki ale i refreny :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=WOQ7zP0llWw
I to nie gorzej niż Chris Norman czy Rolf Kohler. Gorzej jest już z chórkami, jego głos brzmi dziwnie w chórkach, ale jakby je przepuścić przez odpowiedni filter mogłoby to brzmieć dobrze, byleby ich nie śpiewał na żywo. Tak więc Dieter ma dość duże możliwości wokalne, tylko nie koniecznie do chórków, choć ja lubię je w jego wykonaniu.
Awatar użytkownika
Peter

Re: Możliwości wokalne Dietera Bohlena.

http://lover3112.podspot.de/
Tu można posłuchać chórków w wykonaniu Bohlena.
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Ja również uważam, że Dieter ma całkiem duże możliwości wokalne :wink: Ma bardzo ładną chrypkę (chrypki zresztą uwielbiam :wink: ), a w niektórych piosenkach Blue System, jest po prostu nie do zastąpienia 8) Wciąż nie mogę zrozumieć hipotezy o fałszu Dietera <bezradny>

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Uwielbiam takie samby Blue System, ciekawe jak by brzmiał refren Sorry little Sarah w jego wykonaniu? Wydaje mi się, ze dał by sobie z tym radę.
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Peter pisze:Uwielbiam takie samby Blue System
Osobiście kocham samby Blue System - są one przewspaniałe :D W ogóle uwielbiam takie "rajskie" piosenki, kojarzące się z takim widokiem :wink: :
Obrazek
Uwielbiam więc jeszcze Emmanuelle, Love Suit, I'm The Pilot Of Your Love, Is She Really Going Out With Him? (klimat kojarzy mi się z Hawajami :wink: )...
Może i mógłby te piosenki zaśpiewać kto inny :wink: ale na pewno już nie tak dobrze jak Dieter :wink:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Post autor: Skyliner89MT »

Thomas Anders i Dieter Bohlen razem na żywo śpiewają piosenke "I Will Follow You" :D Według mnie bardzo dobrze im to wyszło :D. Tutaj macie link do tego wystepu :D http://uk.youtube.com/watch?v=gQQszqQYvTY. Szkoda, że w latach 80tych w Modern Talking nie śpiewali na żywo :cry: :roll: :/ . A koncert w Chile w 1988 roku pokazał, że Thomas ma wyjątkowy głos.

Pozdrawiam :D
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Ooo mi z koncerty w Chile najbardziej podoba się You and Me ... Thomas to tak fajnie śpiewał
Point Of No Return
Pointrox

Post autor: Pointrox »

Midnight Lady u Stefka Raaba (pewnie już niektórzy kojarzą)
http://www.youtube.com/watch?v=IFONjudI_Qs

A tutaj krótki urywek, jak śpiewa "Let It Be" Beatles'ów :)
http://www.youtube.com/watch?v=vLIDpN2k7TA

No i rzecz jasna "Gasoline" z "Dieter: Der Film" :D
http://www.youtube.com/watch?v=HZAGWZxlhrQ
Chociaż wiem, że tutaj już było edytowane, żeby zlikwidować niedociągnięcia.
Ale chętnie zobaczyłbym jak Dieter śpiewa to na żywca :twisted:
Awatar użytkownika
Peter

Ja uważam,że Dieterowi się nie zawsze chce, jak chce to potrafi zaśpiewać Midnight Lady tak jak w 1994 roku.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Gasoline na żywo?.....ciekawe :lol:
Point Of No Return
Awatar użytkownika
flipper_69

Post autor: flipper_69 »

http://pl.youtube.com/watch?v=NK411MjjE2w

Sądzę, że warto uważnie obejrzeć ten filmik.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Ja osobiście mam słabość do wokalu Dietera. Uważam, że razem Thomasami - Andersem i Forstnerem oraz Nino de Angelo należał do najlepszych wykonawców swoich piosenek. Być może z punktu widzenia nauczyciela śpiewu ma on łatwe do opisania braki w tym zakresie, ja jednak jestem w stanie odnieść się do tego jak brzmi produkt finalny czyli wokal + muzyka. Za przykład podam np. Little Jeannie, gdzie zwrotki w moim odczuciu brzmią wspaniale i da się w nich odczuć duży ładunek emocji. Albo piosenka z najbardziej niepasującym do reszty refrenem tj. Don't tell me - był czas, że słuchalem tego nagrania do końca drugiej zwrotki i potem znów od początku i tak setki razy :) . Innym ciekawym przykładem, którego obecnie nie jestem w stanie odnaleźć to krótki fragment refrenu YMHYMS nagrany dla francuskiej TV - na pewno w części piosenek (tych z bardziej delikatnym refrenem) Dieter jako background dla Thomasa byłby ciekawą alternatywą. I jeszcze jedno - niektóre fragmenty demo nagrań MT wskazują, że Dieter na etapie właśnie wersji demo wskazywał pewien sposób śpiewania co dla mnie było akurat lekkim szokiem bo część z tych elementów przypisywałem interpretacji Thomasa.
Co do wizyty u Haralda - chyba po tym fragmencie można być pewnym, że Geronimo's Cadillac w piosence o tym samym tytule wykrzyczał/zaśpiewał właśnie Dieter.

http://www.youtube.com/watch?v=s9ENn7_vV7s - filmik gdzie śpiewa głównie Thomas ale także Dieter w pewnym fragmencie udziela się przy CCL oraz pokazuje Stefanowi jak odpowiednio wysoko powinno być zaśpiewane YMHYMS :)

Mnie, jeżeli Dieter zdecyduje się już rzeczywiście więcej nie udzielać wokalnie i slowa dotrzyma będzie tego bardzo brakowało - ale na szczęście trochę tego w przeszlości popełnił.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Pioetrek pisze:http://www.youtube.com/watch?v=s9ENn7_vV7s - filmik gdzie śpiewa głównie Thomas ale także Dieter w pewnym fragmencie udziela się przy CCL oraz pokazuje Stefanowi jak odpowiednio wysoko powinno być zaśpiewane YMHYMS :)
Trafne spostrzeżenia. Niewąpliwie Dieter miał duży wkład w tworzeniu linii melodycznej podczas śpiewu, jednak ja twierdzę, że nawet z pomocą sentyzatorów jego głos (ale obecnie, nie kiedyś) nie brzmi zbyt dobrze. Nawet sam Dieter mówił kiedyś w jednym z wywiadów: "Ich weiss, dass ich nich beste Stimme habe" (wiem, ze nie mam najlepszego głosu). Dlatego powiedzmy sobie szczrze, że o ile Dieter jest świetnym inżynierem lini melodycznej, o tyle be zpomocy Thomasa i innych wokalistów np. w Modernie ale nie tylko Dieter nie dałby chyba za bardzo rady samemu. :?
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Adi pisze:... Dlatego powiedzmy sobie szczrze, że o ile Dieter jest świetnym inżynierem lini melodycznej, o tyle be zpomocy Thomasa i innych wokalistów np. w Modernie ale nie tylko Dieter nie dałby chyba za bardzo rady samemu. :?
Dlatego np. pewnie występ a'capella mógłby nie być przyjemnym doznaniem, także występy na żywo gdzie nie zawsze wszystko da się zestroić tak jak to się robi w studio. Ale kiedy w tyle jego głosu słychać dźwięki jest już wg mnie bardzo ok.
Zgadzam się także z tym, że jego głos już nie brzmi tak jak dawniej (chociaż niewykluczone, że wynika to z faktu wykorzystania innego sprzętu do rejestrowania wokalu i jego obróbki).
Np. dla mnie jest duża różnica brzmienia wokalu (na minus) pomiędzy nagraniami z płyty Big Fun C.C. Catch a wcześniejszymi jej nagraniami.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Gasolina91

No a czy teraz wyobrażacie sobie MT bez Thomasa...?
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Gasolina91 pisze:wyobrażacie sobie MT bez Thomasa...?
Nie no, to już wogóle nie przeszłoby. Weźmy np. pod uwagę to, kiedy Dieter jeździł do Rosji na "Diskoteka 80" i praktycznie jego "medley" Modernowski sprowadzał się do śpiewania chórków poszczególnych utworów bo niby jak miałby samemu zaśpiewać zwrotki. A po drugie nie tak te utworki zapamiętali ludzie a zapamiętali je ze zwrotkami i refrenem śpiewanymi m.in.przez Thomasa.
A co do samego zapytania Gasoliny to myślę, że Dieter próbował stworzyć coś podobnego do MT razem z Markiem Medlockiem i raczej oprócz 2,3 udanych utworków na dłuższą metę to nie wypaliło. Za to Thomas samemu może kontynuować styl Modernu tyle że pod szyldem własnego nazwiska a nie Modern Talking bo ta nazwa jest zarezerwowana dla ich obojga. Pod względem prawnym i muzycznym MT to Dieter i Thomas a nie oddzielnie.
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
ODPOWIEDZ