Romanian Dance

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Romanian Dance

Post autor: Didi&Thomas »

Chciałem zapytać Was o zdanie na temat nowego nurtu który w ostatnim czasie pojawił się w muzyce Dance - ja to nazwałem na potrzeby forum "Romanian Dance" 8) Chodzi mi o muzykę kreowaną przez wykonawców z Rumunii - "MORANDI", "AKCENT". Osobiście uważam że to bardzo ciekawi wykonawcy - Morandi np. wylansował już dwa wcale nie małe hity i brzmienie które proponują jest naprawdę dobre. Słychać w nim coś nowego, inspirującego, nie opartego na wytartych przez innych szlakach. Poważnie rozważam zakup longplaya ich autorstwa, które można już nabyć np. w EMPikU. Akcent również wylansował ciekawy stylistycznie utworek, dający nadzieję że i krążek długogrający w ich wykonaniu może być interesujący. Dla mnie jednak największym zaskoczeniem jest fakt, że obaj wykonawcy pochodzą kraju, który np. mnie kojarzył się dotąd raczej z Draculą i bezpańskimi psami na ulicach niż tak nowoczesną i ciekawą muzyką Dance. Choć bywało już w przeszłości że i ktoś z pochodzenia z Rumunii podbijał listy przebojów i robił to w latach 80-tych i 90-tych. Myślę o Michaelu Cretu, który komponował dla Sandry a potem stworzył projekt pod nazwą "ENIGMA". I tylko żal, że w tej kategorii Polska jak dotąd bez sukcesów :(
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend...
"
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Re: Romanian Dance

Post autor: Didi&Thomas »

Czyżby nikt nie słuchał Morandi :?: Może podam tytuły utowrów: "Angels", "Save me". Bo przyznam że jestem milczeniem lekko zaskoczony 8)
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend...
"
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

yyy nie znam... ja to wole lata 80. :P
Point Of No Return
Awatar użytkownika
disco-man

Post autor: disco-man »

Bardzo lubię Morandi-angels i save me.Podobnie Akcent-King of disco.Coś jest magicznego w tych rumuńskich produkcjach,gdyż jeszcze mi się nie przejadły.Szczególnie lubię King of disco.Masz rację że jest w nich coś inspirującego i nowego.
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

słucham Morandi i podoba mi się,
ale z Rumunów wolę Inna, Activ, Yarabi i Akcent :-)
dużą siłe mają ci Rumuni, a ostatnio E.Maya i Inna powchodili wysoko na listy sprzedaży prawie w całej Europie, włączając Niemcy i UK!
też mnie zastanawia, skąd ten fenomen...
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Morandi to to od piosenki "Colours"? Z rumuńskich to największy sukces odniósł O-zone, a Akcenta to kojarze chyba z piosenki "Kylie". Ciekawy, melodyjny nurt.
talk talk

Post autor: talk talk »

Mnie się z tych wszystkich rumińskich zespołów podoba Akcent, a najbardziej ostatnia płyta z wstawkami akordeonu. Super to wyszło w połączeniu z dancowo - klubowym rytmem.
Niestety My Polacy o takich reprezentantach możemy tylko pomażyć. Przykład: chociażby zwycięzcy zachodnich wydań IDOLA - Leona Lewis, piękny głos, fajne piosenki, albo Kelly Clarkson - tu akurat nie moja muzyka ale przy tych Paniach pracowało dużo specjalistów żeby ludzie w świecie mogli o nich usłyszeć. A u nas kogo możemy sprzedać w świecie? chyba tylko kapele metalowe które są znane na globie. Reszta naszych polskich "gwiazd" woli kulać się po naszych miastach i wioskach bo i tak z tego żyją w dostatku.
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

tak dla ścisłości o-zone jest z Mołdawii, aczkolwiek Dragostea jest faktycznie zaśpiewana po rumuńsku...

a polska muzyka... cóż myślę, że można by w niej coś "na eksport" znaleźć, tylko dlaczego się tego nie promuje szerzej? teoretycznie w świecie globalizacji, korporacji ponadnarodowych i Internetu jest to łatwiejsze dziś niż powiedzmy 20 lat temu...
a przecież tradycje Polacy mają b.dobre, patrz sława takich kompozytorów jak Chopin czy Penderecki...
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Ja bardzo lubię Akcent, pamiętam jaka byłam dumna jak kupiłam ich płytę "French kiss with Kylie", ciągle jej słuchałam :D O-Zone też lubię :) Mnie utwory Morandi denerwują.
Yarabi bardzo polubiłam, z koleżanką ciągle słuchałyśmy 'I Amar'
Activ też mi się spodobał.
Co się teraz z tymi ludźmi dzieje? Z O-Zone to wiem, a z resztą?
Awatar użytkownika
venturak

Post autor: venturak »

zobaczcie to: http://www.youtube.com/watch?v=UawrdQlOoLQ i innego jego piosenki :D śpiewa jak MT
Бяла нощ, бяла луна, две тела, сенки от рая
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

no cóż, spośród grup Akcent, o-zone, Activ i Yarabi, to tylko ta pierwsza w ciągu ostatniego roku - dwóch coś wydała, ich producentem jest Edward Maya, który teraz ma wielki europejski hit "Stereo Love", a echa tego utworu pobrzmiewają też w "That's My Name" Akcent

za to na horyzoncie pojawiła się Inna, której popularność wylała się poza Rumunię a hit "Hot" był wysoko m.in. w Niemczech i Wielkiej Brytanii na listach sprzedaży singli...
jest też oczywiście grupa Morandi, które jednak takich sukcesów jak Inna i E.Maya na listach nie odniosła...
ODPOWIEDZ