Co Was zaskoczyło/zdziwiło.. itp. w MT?

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
Awatar użytkownika
shizonek

Co Was zaskoczyło/zdziwiło.. itp. w MT?

Post autor: shizonek »

Właściwie ten temat jest w sam raz dla świeżego narybku wśród fanów MT (takich jak ja), "starzy wyjadacze" pewnie popatrzą na ten wątek z lekką wyższością.. :lol: :mrgreen: Ale jakby co, to zachęcam do pisania wzystkich chętnych.. 8)
Nie wiem, czy trzeba jeszcze coś wyjasniać, ale chodzi mi o to, czy MT (jako zespól, albo też panowie z osobna) kiedykolwiek Was czymś zdziwili, zaskoczyli, może wkurzyli, bo ja wiem? Muzycznie czy też jakoś inaczej, negatywnie i pozytywnie, w jakikolwiek sposób..

Pamiętam, jak parę dni temu słuchałam po raz pierwszy Universe, i dotarłam do Knocking On My Door. Miałam już jakie-takie pojęcie o piosenkach zespołu, i o eksperymentach stylistycznych (Juliet czy No Face..), ale tu mnie zatkało. :lol: Nie przypuszczałam, że panowie nagrali kiedyś coś tak bardzo nie w swoim stylu (jednocześnie brzmiącego bardzo pięknie).. :wink:
Z kolei z początków mojego słuchania MT (jeszcze nie nazywałam siebie fanką wówczas) zaskoczył mnie fakt, że zespół już nie istnieje, i to po raz drugi.. :/ Ponieważ nie byłam w temacie, zdawało mi się, że nadal grają razem.. podobnie mnie zdziwiło, jak się dowiedziałam, jak krótko grali w latach 80.. Raptem 3 lata, a w tym czasie zdążyli tyle namieszać na listach przebojów.. :mrgreen: No i że przez tak krótki czas nagrali tyle płyt.. :]
Ostatnio opad szczęki zaliczyłam, gdy dowiedziałam się, że MT są w pierwszej 30 artystów, którzy sprzedali najwięcej płyt.. :shock: :)

Aha, zapomniałam dodać, pierwsze zaskoczenie w ogóle, to było, jak usłyszałam Thomasa zasuwającego w Sopocie piękną angielszczyzną, bez żadnego paskudnego akcentu.. :> Pomyślałam sobie wtedy "ejże, ten gość na pewno jest Niemcem?, może mi się coś pomyliło.." :lol:
Awatar użytkownika
Daja

Re: Co Was zaskoczyło/zdziwiło.. itp. w MT?

Post autor: Daja »

Thomas ciągle zaskakuje mnie pozytywnie :wink: :wink:
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Post autor: Didi&Thomas »

Wiesz co dla mnie było szokiem ? Jak po raz pierwszy słuchałem MT byłem pewien że vocal to głos kobiecy. Dopiero po pewnym czasie przekonałem się że to jednak facet. I właśnie ten nieprawdopodobny głos wywołał u mnie największe (pozytywne) zaskoczenie. Negatyw ? To moment w którym zespół przestał istnieć w 1987 r. Tylko 3 lata wejście na szczyty i taki szybki koniec. Pamiętam że byłem wtedy taki wściekły na Norę i na Thomasa chyba też. Jakoś Dietera za całą tą sytuację nie winiłem. Potem kolejne zaskoczenie na plus to 1998 rok i Wielki Comeback. Nie mogłem w to z początku uwierzyć.
No i znowu rozczarowanie to 2003 rok i definitywny koniec. W dodatku ogłoszony chyba jednostronnie i autokratycznie przez Dietera. Ten jego tekst "że na dzisiejszej scenie muzycznej nie miejsca dla MT" strasznie mnie wkurzył. To tak jakby nie było miejsca dla nas, dla Fanów i tych jak to ujęłaś "Starych Wyjadaczy" jak np. ja i tych, co dużo później się do nich przekonali takich jak np. Ty.
Dziś już się z tym pogodziłem że MT nie będą nagrywać nowych kawałków, ale długo trwało za nim wybaczyłem Dieterowi ten zacytowany wyżej tekst.
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend...
"
Awatar użytkownika
Dr Mabuse

Post autor: Dr Mabuse »

Ja zostałem najbardziej zaskoczony wiosną 1998r, kiedy to znajomy powiedział mi, że w "Teleexpressie" mówili o powrocie MT. Niedowierzałem. Przegrałem zakład. I była to najsłodsza przegrana w moim życiu :wink:

Dodam, że były to czasy, kiedy wydawało się, że ludzie zapomnieli o istnieniu takiego zespołu. O mediach nie wspomnę.
Obrazek
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Nigdy nie zapomnę jak kuzyn puścił mi utwór "One Thing" z solowej płyty Thomasa "Different".
W jakiejś audycji radiowej to puścili i pan ,który prowadził audycję zapowiedział Thomasa Andersa,po piosence jeszcze raz powtórzył...a ja nadal nie mogłam uwierzyć,że to głos Thomasa,dla mnie bardzo różnił się od głosu który znałam z piosenek Cheri Cheri Lady,Brother Louie,Geronimo's Cadillac czy Atlantis Is Calling,bo tylko takie miałam <bezradny>

Jeszcze bardziej kopara mi opadła jak kupiłam Zarzewie z plakatem Thomasa,też nie mogłam uwierzyć,że to on.
Myślałam,że ktoś pomylił napisy i to inny piosenkarz a nie Thomas....miałam wtedy 12 lat...i nie mogłam dojść do ładu co się dzieje <pokręcony>

(A tak po za sprawą zaskoczyło mnie najbardziej też to, jak w 1989 roku zapowiadali w Sopocie Dietera Bohlena to myślałam,że to ten "czarny" :mrgreen:
Miałam kilka plakatów z opisami i wiedziałam,że jeden to Dieter Bohlen a drugi Thomas Anders...tylko tak naprawdę ich pomieszałam,nie wiedziałam który to który :oops: Byłam naprawdę w ciężkim szoku :shock: .No ale do nikogo nie mogę mieć pretensji sama namieszałam.Hehe.)
Awatar użytkownika
shizonek

Post autor: shizonek »

Didi&Thomas pisze:Wiesz co dla mnie było szokiem ? Jak po raz pierwszy słuchałem MT byłem pewien że vocal to głos kobiecy.
Naprawdę? :wink: Hmm.. to ciekawe, mnie na przykład to nawet przez chwilę nie postało w głowie. Owszem, Thomas ma dośc wysoki głos, ale jednak wysokośc to nie wszystko.. mimo wszystko śpiewającego faceta da się w większości przypadków łatwo poznać po barwie głosu czy jak tam to zwać (może zresztą mnie to łatwo przychodzi; tak się teraz zastanawiam, że wśród moich ulubionych wokalistów własciwie wszyscy mają głos 'thomasopodobny', a co poniektórzy nawet wręcz wyższy.. zabawne.. jakoś wcześniej nie zwróciłam na to uwagi :lol: ).
Didi&Thomas pisze:Ten jego tekst "że na dzisiejszej scenie muzycznej nie miejsca dla MT" strasznie mnie wkurzył. To tak jakby nie było miejsca dla nas, dla Fanów i tych jak to ujęłaś "Starych Wyjadaczy" jak np. ja i tych, co dużo później się do nich przekonali takich jak np. Ty.
Dziś już się z tym pogodziłem że MT nie będą nagrywać nowych kawałków, ale długo trwało za nim wybaczyłem Dieterowi ten zacytowany wyżej tekst.
Tak, no to dość przykry tekst, ale chyba się domyślam, skąd takie stwierdzenie (nie sądzę, by Dieter chciał tym urazić fanów). Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale Dieter to chyba cholernie ambitny facet i nie zadowala się byle czym.. prawdopodobnie miał na myśli coś w rodzaju "trzeba zejść ze sceny, póki jest się sławnym", niż później ciągnąć żałosną egzystencję sceniczną. Może uznał, że MT nie powtórzy już wielkiego sukcesu w czasach, gdy króluje hip-hop :evil: i skoro tak, to lepiej już zakończyć ten epizod..
Bo pewnie, MT mając, jak widzę, sporą bazę fanów, mogliby jeszcze sobie długo pograć.. dla każdego znajdzie się miejsce na rynku muzycznym.. ale widocznie Dieter nie chciał zajmować małej niszy, tylko coś więcej.. Inna sprawa, co mu to dało, bo jakoś nie słyszałam, by zrobił coś spektakularnego od tego 2003 roku.. :lol:
atlantyda ;o) pisze:Miałam kilka plakatów z opisami i wiedziałam,że jeden to Dieter Bohlen a drugi Thomas Anders...tylko tak naprawdę ich pomieszałam,nie wiedziałam który to który :oops:
Zwykle w zespole (nawet 2-osobowym) za lidera robi wokalista.. więc pamiętam, że dosyć mocno mnie zaskoczyło, że akurat w MT to Thomas robił za tło.. :lol: Komiczne, jak tak pomyśleć.. "frontman".. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

Dla mnie największym zaskoczeniem była pierwsza informacja o powrocie Thomasa Andersa po rozpadzie Modern Talking w 1987 roku. Jak zwykle kupiłem niemieckie BRAVO wiosną 1989 roku w celu zbierania wszelkich informacji o Dieterze i Blue System i na jednej ze stron zobaczyłem małą notkę z dwoma zdjęciami. Na jednym był Thomas Anders w tych pięknych długich włosach, o gładkiej twarzy i tradycyjnym wisiorkiem Nora pod szyją. Natomiast na zdjęciu obok był jakiś facet, o krótkich włosach i zarostem na twarzy. Pierwsza myśl to taka, że Anders założył nowy duet. A jakie było moje zdziwienie gdy doczytałem iż to jest nowe image Thomasa. Tak mnie ten fakt poruszył iż do matury nie mogłem spokojnie się przygotować...
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Modern Talking zacząłem słuchać od tych "nowych" albumów. Po jakimś czasie, zacząłem się interesować tymi starszymi.
Pare miesięcy potem, kupiłem z tatą te DVD:

Obrazek
Włączyłem pierwszy teledysk i od razu rozpoznałem na nim młodego Dietera, ale tego drugiego za nic nie mogłem poznać <bezradny> i pomyślałem sobie, że Modern Talking, na początku tworzył Dieter z jakimś zupełnie innym wokalistą :lol:
Potem jeszcze długo nie mogłem uwierzyć jak się Anders zmienił przez te 11-letnią przerwę w działalności MT :wink:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Mnie bardzo zaskoczyło kiedy z RMFu dowiedziałem się o comebacku. MT. Nie mogłem w to uwierzyć, choć bardzo się ucieszyłem na wiadomość o TA, bo już dawno o nim nic nie słyszałem, co innego Dieter.
jkris

Post autor: jkris »

moje zaskoczenie na plus:
- zdecydowanie comback! pamietam doskonale te emocje w oczekiwaniu na plyte a pozniej zwiazane z niesamowitym sukcesem zespolu...
- pojawienie sie CCCatch w '98 w teledysku i moja ogromna nadzieja na jej wspolprace z Bohlenem-jak sie pozniej okazalo plonna...
na minus:
- ksiazka Bohlena, w ktorej dla odrobiny rozglosu i kasy nie zawahal sie zeszmacic czlowieka, ktoremu tyle zawdzieczal. jak wiadomo nie oszczedzil w zasadzie nikogo z kim wspolpracowal...
- odkrycie kiedys tam, ze te piekne refreny z Blue Systemu nie byly spiewane przez Dietera
- calokształ dzialalnosci Dietera przez ostatnie 5 lat- jak dla mnie, za wyjatkiem kilku piosenek nie stworzyl nic wartosciowego- pop papka o smaku aktualnych przebojow z list przebojow...
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Ja mialem przyjemnosc poznac zespol w 1986 roku dzieki audycji lato z radiem.
Pamietam, jak bylem w swoim pokoju i nagle mama wola mnie do kuchni "posluchaj jaka fajna piosenka", a to byl Brother Louie :) Wczesniej znalem jeszcze piosenke Chery Chery Lady, ktora zaprezentowal Krzysztof Szewczyk w programie "Jarmark" - ale wtedy jeszcze zupelnie nie kojarzylem zespolu (ani z nazwy, ani z repertuaru).

Pierwszym zaskoczeniem bylo to - jak wogole moga istniec takie niesamowite piosenki ! Ja wtedy bylem na etapie poszukiwania swojego ulubionego brzmienia muzycznego, troche sluchalem trojki, troche Limahla, Shakina Stevensa, Jacksona - ale nikt nie wywarl na mnie wrazenia na tyle, abym mogl powiedziec, ze to moj ulubiony wykonawca. Dopiero dzieki MT wszystko sie zmienilo i moj swiat muzyczny oszalal ! :)

Kolejnym zaskoczeniem bylo to, ze juz po 1,5 roku od czasu gry zespol poznalem - ten sie rozwiazal!
Dowiedzialem sie o tym w audycji B.Fabianskiego "Sluchajmy razem", kiedy to zaprezentowal pierwszy kawalek BLue System "Sorry Little Sarah"... a ja mialem lzy w oczach.

Smiesznym zaskoczeniem bylo to, ze na poczatku nie moglem odroznic MT od CCCatch.
Myslalem ze to ten sam zespol, piosenki podobne, glos w sumie tez (jak sie sluchalo na starym, trzeszczacym radiu "Grundig"!).

No i 1998 rok - zaskoczenie kompletne.
Pamietam jak w internecie (tak tak, wtedy juz byl internet) wyszukiwalem fragmenciki nowych piosenek :)
Po czym pojechalem na stadion X-lecia, aby kupic pirata nowej plyty :) Teraz oczywiscie juz mam oryginal.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Dla mnie podobnie jak dla Krzysztofa dużym zaskoczeniem na minus było odkrycie, że chórki jaki refreny nie są śpiewane przez DB.
Awatar użytkownika
Varcetti
Kontakt:

Post autor: Varcetti »

Dla mnie największym zaskoczeniem było to, że te fajne wysokie chórki nie śpiewa jednak Bohlen a Systems in Blue. Na początku byłem przekonany, że to Dieter je śpiewa. Byłem zaskoczony również wtedy gdy przesłuchałem taśmy demo Dietera gdy "śpiewa" wysokim głosem.

Pozdrawiam, Varcetti :)
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Peter pisze:Mnie bardzo zaskoczyło kiedy z RMFu dowiedziałem się o comebacku. MT.
Ja również dowiedziałem się z RMF-u o wznowieniu działalności. Pamiętam, ze było to w lutym. I został ogłoszony konkurs sms-owy czy "Chcecie powrotu tego zespołu i tych niezapomnianych piosenek. czy też jesteście zdania przeciwnego". A potem prowadzący Jędrych (chyba on), powiedział "No, no, no - ale sensacja się szykuje, prawie 90% z was chce powrotu tego legendarnego zespołu". A w maju w jedną niedzielę na niemieckiej Vivie zobaczyłem program o ich come backu i mnie zatkało :o :shock: Na drugi dzień pojechałem niewyspany do zajęcia bo od 23 do 2 w nocy oglądałem powtórki nagranego programu.
Varcetti pisze:Dla mnie największym zaskoczeniem było to, że te fajne wysokie chórki nie śpiewa jednak Bohlen a Systems in Blue.
Koło roku 1995 (ale "szybko" się zorientowałem :lol:) też było to dla mnie pewnym zaskoczeniem, bo też myślałem, że to tylko Dieter z Thomasem pieją. :wink:
jkris pisze:- ksiazka Bohlena, w ktorej dla odrobiny rozglosu i kasy nie zawahal sie zeszmacic czlowieka, ktoremu tyle zawdzieczal. jak wiadomo nie oszczedzil w zasadzie nikogo z kim wspolpracowal...
Też mi się to bardzo nie spodobało i między innymi z tych powodów nie mam o Dieterze jako czlowieku najlepszego zdania do dziś, choć cenię go jako kompozytora i wykonawcę. Dieter często w mediach kajał się za swoje głupie zachowanie z przeszłości, co nie zmienia faktu, że jego trudny charakter uniemożliwia mu odnoszenie większych sukcesów.
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Sprawa z chórkami nie zaskoczyła mnie, a było to pewnie efektem czegoś innego. Mianowice w 1998 roku gdy poznawałem zespół widziałem tylko jeden klip - Cheri Cheri Lady. Znałem jednak wersję rap YMHYMS i wywnioskowałem, że skoro ten czarny śpiewa wysokim głosem, to rapować musi ten blondyn :lol: Jakież zaskoczenie było parę miesięcy później, gdy zobaczyłem klip do YMHYMS z niespodziewaną twarzą. Od tego czasu spodziewałem się że w piosenkach MT mogą być jeszcze jacyś goście ;)
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Hmmm...no wiesz Shizonek po pierwsze chcę nawiązać do głosu Thomasa,Ty nie miałaś z tym problemu żeby Thomasa nie pomylić z kobietą,a raczej jego głosu bo widziałaś zapewne najpierw teledysk Modern Talking...a my w latach '80 ,żeby zobaczyć teledysk MT czekaliśmy na Koncert Życzeń....nie było tak łatwo jak teraz...wszystko w zasięgu ręki,najnowsze informacje,singiel w necie jeszcze przed oficjalnym wydaniem czy clip....nie było czegoś takiego.Jeden od drugiego dowiadywał się nowinek o MT, albo z radia.Piosenki też nagrywało się na kaseciak z radia albo z TV.
Jak juz ktoś miał kasetę MT ze zdjęciem to był gość (przynajmniej w moim otoczeniu,a nie mieszkam we wśi zabitej deskami,a w sporym mieście ;)).
Po drugie , miałam tylko 12 lat i przy takiej technice jak w latach '80 nie dziw się,że nie wiedziałam ,który to który :wink: a słowo takie jak "frontman" to nawet nie pamiętam czy było w tym artykule który miałam i nie wiem czy w ogóle bym zrozumiała co znaczy.

Potem zdobywałam kolejne artykuły (po koncercie BS w Sopocie)i tam już było jaśniej Thomas Anders (ten czarny...)Dieter Bohlen (blondyn producent i kompozytor itd.poszerzalam swoja wiedze na temat panów,imiona zon,dzieci,daty urodzenia,gdzie studiowali... ).Tyle mam na swoje usprawiedliwienie pomylenia Thomasa z Dieterem :mrgreen:
ODPOWIEDZ