Chyba chłopaki nieźle sobie radzili z zamienianiem swoich płyt w złota i platyny, ale czy aż w takim stopniu, by doścignąć wyniki Madonny i jej podobnych?
MT - ilość sprzedanych płyt
- shizonek
MT - ilość sprzedanych płyt
Ma ktoś z Was może jakiś ranking, z którego możnaby się dowiedzieć, ile MT sprzedali płyt (w sumie)? Kiedyś gdzieś trafiłam na info, jakoby byli w ścisłej czołówce artystów, którzy sprzedali najwięcej płyt w historii (porównywalnie z Madonną, The Beatles itp.).. czy to prawda? Hmm.. prawdę mówiąc, trochę nie chce mi się wierzyć, ale..
Chyba chłopaki nieźle sobie radzili z zamienianiem swoich płyt w złota i platyny, ale czy aż w takim stopniu, by doścignąć wyniki Madonny i jej podobnych?
- Kudlaty
Re: MT - ilość sprzedanych płyt
120 milionów sprzedanyh płyt, Zespół napewno jest w pierwszej 30-ce. A propos, The Beatles sprzedali ponad miliard płyt i zajmują na tej liscie 1-sze miejsce.
oto lista najlepiej sprzedajacych sie artystów wszechczasów http://top80.pl/article-p38.html
oto lista najlepiej sprzedajacych sie artystów wszechczasów http://top80.pl/article-p38.html
I need a woman. A woman to run to.
Someone who cares in the night.
Someone who cares in the night.
- shizonek
Dzięki za info.
Całkiem ładny wynik.. no, no.. Zważywszy dodatkowo na stosunkowo krótki czas działalności zespołu (w porównaniu do wykonawców typu U2, Elton John czy The Rolling Stones, którzy grają nieporównanie dłużej i CIĄGLE), to cholernie dobrze. Jakby przeliczyć te miliony płyt na lata istnienia..
Wiecie, można tego argumentu użyć w rozmowie z jakimś Modern Talkingowym szydercą.
"Jak wg ciebie taka tandeta, to czemu są w pierwszej 30 wszechczasów?"

Sporo tu Amerykanów.. jakby wyodrębnić tylko europejskich grajków, to MT załapaliby się na może na pierwszą dychę, albo coś koło tego (nie chce mi się liczyć..
).
Sporo tu Amerykanów.. jakby wyodrębnić tylko europejskich grajków, to MT załapaliby się na może na pierwszą dychę, albo coś koło tego (nie chce mi się liczyć..
- Skyliner89MT
Napewno Modern Talking sprzedał ponad 120 mln płyt. Ludzie ciągle kupują Ich płyty i zwiększa się liczba fanów Modern Talking 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
- Peter
Trudno ich będzie dogonić, choć muzyka MT jest nieporównywalnie fajniejsza. Ale też MT funkcjonował znacznie później, a do tego po reaktywacji sprzedaż płyt utrudniał ich dostęp w necie. Beatlesi tego nie znali.Kudlaty pisze:A propos, The Beatles sprzedali ponad miliard płyt i zajmują na tej liscie 1-sze miejsce.
-
Justyna
Zgadzam się. Dostępność utworów MT w necie za pewne odebrała im część sprzedanych płyt... Dla nas fanów muzyka MT jest na pewno fajniejsza, dla fanów Beatlesów jest inaczejPeter pisze:Trudno ich będzie dogonić, choć muzyka MT jest nieporównywalnie fajniejsza. Ale też MT funkcjonował znacznie później, a do tego po reaktywacji sprzedaż płyt utrudniał ich dostęp w necie. Beatlesi tego nie znali.Kudlaty pisze:A propos, The Beatles sprzedali ponad miliard płyt i zajmują na tej liscie 1-sze miejsce.
- Peter
Nawet nie ma co porównywać, ja nie wiem jak można czegoś takiego w ogóle słuchać, w końcu to boysband jak każdy inny.Justyna pisze:Dla nas fanów muzyka MT jest na pewno fajniejsza, dla fanów Beatlesów jest inaczej
-
Justyna
Ja też za The Beatles nie przepadam. Cóż, w końcu jestem fanką Modern Talking i to jest ten klimat muzyczny, który najbardziej lubięPeter pisze: Nawet nie ma co porównywać, ja nie wiem jak można czegoś takiego w ogóle słuchać, w końcu to boysband jak każdy inny.
- Atlantis
Czyli Rolling Stones, Pink Floyd, albo Queen to też boysband? Idąc tą drogą można powiedzieć tak i o MT, ostatecznie to dwóch panów, a z Ericiem to nawet trzech. The Beatels to na prawde znakomita muzyka, podobnie jak większość utworów z lat 60. Wtedy nagrywało się zupełnie inaczej, nie było komputerów, obróbki dźwięku zespół stawał, i na żywo nagrywał piosenkę.
Nie było wtedy Internetu, ale każdy kij ma dwa końce, nie było też takiej promocji, jaką wykonawcy mają teraz, zatem aby się przebić, trzeba było być na prawde wybitnym.
Jeszcze odnośnie The Beatels, to trzeba powiedzieć, że wielu ich melodii nie powstydziłby się Dieter.
Nie było wtedy Internetu, ale każdy kij ma dwa końce, nie było też takiej promocji, jaką wykonawcy mają teraz, zatem aby się przebić, trzeba było być na prawde wybitnym.
Jeszcze odnośnie The Beatels, to trzeba powiedzieć, że wielu ich melodii nie powstydziłby się Dieter.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
- Peter
No właśnie taka muzyka w ogóle mi nie leży bez syntezatorów i komputerowej obróbki to już nie jest niestety to. Sam sobie słuchaj muzyki lat 60 tych, ja jej nie lubię.Atlantis pisze:The Beatels to na prawde znakomita muzyka, podobnie jak większość utworów z lat 60. Wtedy nagrywało się zupełnie inaczej, nie było komputerów, obróbki dźwięku zespół stawał, i na żywo nagrywał piosenkę.
- MichałT
Polemizował bymPeter o The Beatles pisze:Nawet nie ma co porównywać, ja nie wiem jak można czegoś takiego w ogóle słuchać, w końcu to boysband jak każdy inny.
Jestem ciekaw, który Boysband sprzedał 1 100 000 000 płyt
Zgadzam się,Atlantis pisze:The Beatels to na prawde znakomita muzyka, podobnie jak większość utworów z lat 60.
gdyby nie Beatlesi, to nie wiem, czy muzyka którą dzisiaj słuchamy, nie była by inna
Byli oni swoistymi prekursorami...
Każde lata mają swoje typowe brzmienia - trudno jest chyba pomylić lata 60. z 80.
Dla mnie muzyczne lata 60. mają takie słodkie brzmienia (tak jak i część lat 70.
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- shizonek
Boysband.. hmm.. ciekawy punkt widzenia.Peter pisze:Nawet nie ma co porównywać, ja nie wiem jak można czegoś takiego w ogóle słuchać, w końcu to boysband jak każdy inny.
Tak w ogóle to lubię ich piosenki, choć jakoś wybitnie nie przepadam za starymi klimatami - też zazwyczaj wolę nowsze brzmienia. Niemniej jednak niektóre kawałki, melodie mają fajne, i - tego im nikt nie zabierze - byli pionierami, prekursorami, jak słusznie zauważa MichałT.
- Peter
To właśnie Modern Talking byli prekursorami muzyki, którą lubimy, The beatles tam mieli jakieś tam swoje nijakie brzmienie, które sie albo lubi albo nie, na pewno tak jednak nie wciąga i nie zapada w pamięci jak muzyka Modern Talking.MichałT pisze:Byli oni swoistymi prekursorami...
- Atlantis
Jak świat światem muzycy od siebie czerpali, wielu muzyków twierdzi, że gdyby nie czarni bluesmani nie byłoby i Britney Spears... MT czerpało od Bee Gees, a płyta Speak And Spell Depeche Mode to rok 1981 a to trochę jak Modern Talking. Powiedzenie, że MT to prekursorzy wszystkiego to jednak spore nadużycie, faktem jest, że przed nimi nie było nikogo takiego, ale Beatlesi na pewno też nie mieli swoich poprzedników. Skłoniłbym się nawet do tego, że nazwa The Beatels jest bardziej rozpoznawana niż MT...
Nie jestem jakimś wielkim miłośnikiem czwórki z Liverpoolu, jednak nie na miejsc jest odbieranie im niewątpliwych zasług i tego, co zrobili dla muzyki, a zrobili na pewno nie mniej niż Bohlen, czy Michael Jackson.
Nie jestem jakimś wielkim miłośnikiem czwórki z Liverpoolu, jednak nie na miejsc jest odbieranie im niewątpliwych zasług i tego, co zrobili dla muzyki, a zrobili na pewno nie mniej niż Bohlen, czy Michael Jackson.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
- Peter
Ja też nie zamierzam im odbierać zasług choć ja nieporównywalnie bardziej cenię Modern Talking. The Beatles jest dla mnie zespołem zupełnie obojętnym, takim jak wiele innych i nigdy mnie specjalnie nie interesował, mimo, że to już właściwie legenda, tak jak legendą jest modern Talking.Atlantis pisze:Nie jestem jakimś wielkim miłośnikiem czwórki z Liverpoolu, jednak nie na miejsc jest odbieranie im niewątpliwych zasług i tego, co zrobili dla muzyki, a zrobili na pewno nie mniej niż Bohlen, czy Michael Jackson.
A tego nie wiedziałem, myślałem, że oni wytworzyli własny styl i dalej tak uważam, choć są oczywiście prekursorami to wszystkiego nie wymyślili np: soulu, rapu, hip hopu czy r'n'b.Atlantis pisze:MT czerpało od Bee Gees
Ostatnio zmieniony pn wrz 29, 2008 17:12 przez Peter, łącznie zmieniany 2 razy.
- shizonek
Lubię wiele zespołów, ale żadnemu nie przypisuję jakichś szczególnych zasług, ogólnie jestem przeciwna stawianiu muzyków na piedestale i robieniu z nich pomników. Dlatego mówienie o kimś per 'legenda' czy też spieranie się o miejsce w historii, wynalezienie jakiegoś stylu, mija się z celem. Muzyka ma dawać radość i tyle. Rankingi typu Kto-Jest-Najlepszym-Wokalistą-W-Historii zostawiam krytykom muzycznym, niech się tym podniecają.