Występy live MT a kwestia gitary;)

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
shizonek

Występy live MT a kwestia gitary;)

Post autor: shizonek »

Pooglądałam sobie na YouTubie trochę występów na żywo (bądź z playbacku :mrgreen: ) T&D, oczywiście ich obydwóch, jako MT, i zastanawia mnie jedna rzecz, dotycząca Dietera. Otóż mam wrażenie, iż został on przyspawany do gitary, chyba ani razu nie widziałam go bez tego instrumentu. Nie byłoby w tym oczywiście nic dziwnego, gdyby na niej g r a ł. I gdyby gitara faktycznie była używana w większości piosenek MT.
Rozumiem, że to taki swoisty dekor sceniczny? :] Żałuję wobec tego, że Thomasowi nie wpadło to samo do głowy, mógłby przecież dla urozmaicenia trzymać puzon albo saksofon.. Cóż to byłby za widok... 8)
Awatar użytkownika
Daniel

Re: Występy live MT a kwestia gitary;)

Post autor: Daniel »

Thomas poczatkowo trzymal keyboarda i nawet udawal ze na nim gra (patrz teledysk do YMHYMS).
A Dieter oczywiscie na gitarze nie gral, bo co tam bylo do grania, skoro to zespol dyskotekowy, a nie rockowy!
Byc moze Bohlen stwierdzil, ze nie bedzie mial co robic na scenie (skoro ani nie spiewa, tylko nieudolnie udaje refreny), to wzial gitarke i nia wymachiwal ;) haha

Ciekaw jestem, czy wogole podczas nagran uzywano jakichs gitar, czy to wszystko szło z syntezatora.
Slynna gitarka w Atlantis Is Calling, albo te "brzdąkania" w Brother Louie...
jkris

Post autor: jkris »

najlepsze bylo jak Dieter podczas wystepu w Barze udawal gre na gitarze elektrycznej- ale niepodlaczaonej do nieczego :lol:
Awatar użytkownika
shizonek

Daniel pisze:Byc moze Bohlen stwierdzil, ze nie bedzie mial co robic na scenie (skoro ani nie spiewa, tylko nieudolnie udaje refreny), to wzial gitarke i nia wymachiwal ;) haha
No tak. W sumie to ma nawet sens. Można odwalać w studiu kawał roboty (większość, nieprawdaż? :> ), a potem jak przychodzi co do czego, i trzeba pokazać się na scenie, to nie ma co ze sobą począć.. Rozumiem ten dylemat (Thomasowi łatwiej, bo miał co robić :lol: ), ale nie lepiej było dla Dietera nie wygłupiać się z gitarą, tylko normalnie postać za keyboardem, jak to robi(ło) wiele podobnych stylowo grup.. 8)
Daniel pisze:Ciekaw jestem, czy wogole podczas nagran uzywano jakichs gitar, czy to wszystko szło z syntezatora.
Pewnie z syntezatora.. to chyba prostsze niż zapuścić prawdziwe akordy na gitarze. No i wygodniej potem na koncercie, a różnica w brzmieniu chyba żadna :?:
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

shizonek pisze:tylko normalnie postać za keyboardem, jak to robi(ło) wiele podobnych stylowo grup.. 8)
Gdzie tam, Dieter lubi show wokol siebie !
Mialby stac za nudnym keyboardem i pstrykac w klawisze, jak jakis podrzedny klawiszowiec ?
Gitarka jest bardziej efekciarska, mozna ja podniesc go gory, zrobic z nia obrot, w miedzyczasie cisnąć pięścią w górę :D
Mozna ugiac kolanka, przykucnac, poskakac :D
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Obrazek Obrazek

To jest to 8) 8) 8)
Sam mam w domu 2 gitary elektryczne, i próbuję grać, więc wiem jak to jest :wink:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
shizonek

Daniel pisze:
shizonek pisze:tylko normalnie postać za keyboardem, jak to robi(ło) wiele podobnych stylowo grup.. 8)
Gdzie tam, Dieter lubi show wokol siebie !
Mialby stac za nudnym keyboardem i pstrykac w klawisze, jak jakis podrzedny klawiszowiec ?
Gitarka jest bardziej efekciarska, mozna ja podniesc go gory, zrobic z nia obrot, w miedzyczasie cisnąć pięścią w górę :D
Mozna ugiac kolanka, przykucnac, poskakac :D
:lol: Też racja. No bo gdzie tu miejsce na autoprezentację za klawiszami.. :mrgreen: Wokalista The Killers, Brandon Flowers, jakoś jednak sobie radzi z tą rolą (jego keyboard ma "rzadkiej urody" wygląd) :lol: , choć ego Flowers ma pewnie nie gorzej rozbuchane niż Dieter.. :lol:
Awatar użytkownika
labambino

Post autor: labambino »

Daniel pisze:Thomas poczatkowo trzymal keyboarda i nawet udawal ze na nim gra (patrz teledysk do YMHYMS).
A Dieter oczywiscie na gitarze nie gral, bo co tam bylo do grania, skoro to zespol dyskotekowy, a nie rockowy!
Byc moze Bohlen stwierdzil, ze nie bedzie mial co robic na scenie (skoro ani nie spiewa, tylko nieudolnie udaje refreny), to wzial gitarke i nia wymachiwal ;) haha

Ciekaw jestem, czy wogole podczas nagran uzywano jakichs gitar, czy to wszystko szło z syntezatora.
w wielu utworach jest"żywa" gitara(nie syntetyczny dźwięk).podczas nagrań w studio wszystkie partie gitarowe(z wyjątkiem albumów wydanych po 2000-Year of the dragon) grał Detlef Wiedeke(chórzysta-obecnie Systems In Blue).
you can win if you want!
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Post autor: adamstan »

Na starych płytach musiał być gitarzysta. Takiej gitarki jak solo w "Atlantis is calling" nie wykręciłoby się na żadnym ówczesnym syntezatorze.
riccardo1989

Post autor: riccardo1989 »

no ale na ostatnim koncercie Didi wkońcu włączył gitare :) hehe

http://www.youtube.com/watch?v=L14zGClk3nI posłuchajcie moment 1:27 - 1:29 :)
riccardo1989

Tak zgadza się:) Ten moment gdzie po strunach przejechał ręką :) czyli Didi miał włączoną gitarę:)
riccardo1989

ale zobaczcie jeszcze na tym filmiku jak on gra :) Didi raczej wcześniej chyba kostki nie używał a tu wygląda jakby kostke trzymał i naprawde grał i ten moment co wskazałem dowodzi temu :)
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

jkris pisze:najlepsze było jak Dieter podczas występu w Barze udawal gre na gitarze elektrycznej- ale niepodłączonej do niczego :lol:
Nie no Serio :?: Nie zwróciłem uwagi na to ale jeśłi faktycznie no to niezłe komy. Ot, gadżet, który po tylu latach już przylgnął do niego i chce czy nie chce, gra czy nie gra to musi z nią chodzić na koncertach. Choć na You Tube widziałem fragmenty koncertów Blue System, na których biegał po scenie bez gitary, za to często trzymając się stojaka od mikrofonu (jeszcze za czasów kiedy nie było bezprzewodowych mikrofonów) :)
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Pointrox

Post autor: Pointrox »

Gdyby chociaż była podłączona. Nie chodzi nawet o podłączenie do całego nagłośnienia, ale po prostu o wetknięcie kabelka w gitarę, a drugi koniec gdzieś byłby przez kogoś/coś podtrzymywany, żeby chociaż utrzymać pozory ogólnej... spójności? :D
Ale do Dietera już przylgnęła ta gitarka. Na "Diskotece '80" w 2006 gitara (chyba Gibson Les Paul) nawet pasowała do jego kreacji - garniaczek i koszula w japońskie (?) wzory.
ODPOWIEDZ