Dieter i Milionerzy - prośba do osób znających niemiecki

Rozmowy zupełnie nie na temat.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mateusz

Dieter i Milionerzy - prośba do osób znających niemiecki

Post autor: Mateusz »

http://www.youtube.com/watch?v=FN0t7uvDLzk&NR=1 Mógłby mi ktoś opowiedziec o co tu chodzi mniej więcej? :) Bo wygląda smiesznie :wink:

PS. Proponuje żeby to był wątek dla osób które nie znają niemieckiego a chciałyby się dowiedzieć o co chodzi w jakimś filmiku. Być moze znajdą się chętni do pomocy w tłumaczeniu :)
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
Peter

Re: Prośba do osób znających niemiecki

Post autor: Peter »

No więc chodzi o to co stoi/stawia się na festiwalu Deutschland Karte. a możliwości są tu jak zwykle 4: kotwiczka, dziurawy dziób statku, obrócony kil, połamany maszt.
Awatar użytkownika
Mateusz

Ok, pytanie zrozumiałem ale co mówi Bohlen kiedy wszyscy wybuchają śmiechem ?:)
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

No z tym pytaniem to jest chyba nieco inaczej, według mojej znajomości niemieckiego brzmi ono mniej więcej "Co można stwierdzić podczas przyglądania się mapie Niemiec" - A) opuszczoną kotwicę B) przeciekający dziób C) kil na górze D) złamany maszt.
Dowcip polegał na grze słów, "Kiel" to zarówno kil, jak i Kilonia, miasto na północy Niemiec ;)

Pierwszy wybuch śmiechu jest po tym, jak Dieter mówi że strzeli w C (tak mi się przynajmniej wydaje, bo zischen w tym akurat znaczeniu pewien nie jestem ;))
No a później:
Dieter, Günther Jauch

- Nienawidzę tak trudnych pytań
- Tak, ale dlaczego, dlaczego akurat tak?
- Jeszcze nie zrozumiałem o co tu chodzi. [śmiechy] Możesz mi wyjaśnić?
- Tak, Niemcy duży kraj. Dużo miast, Hamburg całkiem ważny. Ale są jeszcze inne miasta. Są na mapie Niemiec sporo wyżej. Co jest jeszcze wyżej niż Hamburg?
- Woda [śmiechy]
- Tak, chwila! Ma rację, ma rację... Ale tutaj pytamy o znane...
- Ach tak, Kilonia! [śmiechy]
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

Re: Dieter i Milionerzy - prośba do osób znających niemiecki

No może być Deutschland Karte jaiko mapa Niemiec, nie wpadłem na to, myślałem, że chodzi tu o jakiś festiwal, zmyliło mnie słowo fest, ale to z małej litery więc raczej to nie festiwal. :) Nie wiadomo jaki ma związek ze zdaniem. Tak racja Kiel to ma dwa znaczenia. Co do stellen, to oznacza ono stawiać, postawić, choć może mieć inne znaczenie.Arku dzięki za przetłumaczenie Anker weg bo nie wiedziałem, o co chodzi z ta kotwicą.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Bo fest łączy się tu ze stellen - feststellen :P
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

A no tak czasownik rozdzielnie złożony zapomniałem sobie trochę gramatykę :oops: Muszę nadrobić zaległości.Przez kontakt codzienny z american english zapomniałem trochę niemieckiego a szkoda, bo lubię ten język.
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Pamiętam tych "Milionerów" z Dieterem ale miałem wtedy ubaw. :lol:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Mateusz

:mrgreen: dobre :) Dzięki Arek :) Ja pytanie zrozumiałem tak jak Peter - myslałem ze fest to święto - z tym rozdzielnie złożonym bym tego nie skojarzył <młotek> :) A niemiecki znam byle jak, w zasadzie tytlko pojedyńcze słówka i podstawowe czasy, jak ktoś mówi szybko to nie rozumiem w zasadzie nic :)
T. Prachett
ODPOWIEDZ