WHAM!
- Peter
WHAM!
Co myślicie o super grupie z lat osiemdziesiątych? Wydaje mi się, ze należałoby ja trochę przybliżyć.
WHAM! założyli w 1981 roku Andrew Ridgeley i George Michael. Śpiewał ten drugi udział Ridgeleya w partiach wokalnych był niewielki pisał za to niektóre utwory razem z Michaelem. Pierwszy singiel WHAM RAP! (enjoy what you do?) odniósł sukces i wypromował grupę. Pierwsza płyta okazała się fantastyczna nic dziwnego w końcu nazywała się Fantastic i zawierała jeszcze takie przeboje jak Young guns (go for it!), Bad boys, Club tropicana, pogodny A ray of sunshine i cudna ballada Nothing looks the same in the light. Druga płyta Make it big z 1984 roku bardziej przebojowa zawierała hitY: Wake me up before you go-go, chyba najlepszy w karierze Everything she wants, Carless whisper. Ostatnią płytą była wydana w 1986 Music from the edge of heven (w Polsce niedostępna - egzemplarz kupiłem w USA) Zawierała ona super kawałki jak Battlestations, I'm your man, cudowne ballady Where did your heart go?, A different corner (moim zdaniem jest lepszy niż Careless whisper) i the edge of heaven oraz nowe wersje Blue i Wham rap.
Panowie rozstali się w 1986: Michael rozpoczął karierę solową a Ridgeley wystąpił w filmie Riders, a wkrótce wydał swoją jedyną solową płytę Son of Albert. Obaj się spotkali ponownie w 1996 roku kiedy nagrali nową wersję I'm your man i rok później Everything she wants i wydali składankę największych przeboi grupy.
Moim zdaniem znakomita grupa słucham ją równie często jak Modern Talking.
WHAM! założyli w 1981 roku Andrew Ridgeley i George Michael. Śpiewał ten drugi udział Ridgeleya w partiach wokalnych był niewielki pisał za to niektóre utwory razem z Michaelem. Pierwszy singiel WHAM RAP! (enjoy what you do?) odniósł sukces i wypromował grupę. Pierwsza płyta okazała się fantastyczna nic dziwnego w końcu nazywała się Fantastic i zawierała jeszcze takie przeboje jak Young guns (go for it!), Bad boys, Club tropicana, pogodny A ray of sunshine i cudna ballada Nothing looks the same in the light. Druga płyta Make it big z 1984 roku bardziej przebojowa zawierała hitY: Wake me up before you go-go, chyba najlepszy w karierze Everything she wants, Carless whisper. Ostatnią płytą była wydana w 1986 Music from the edge of heven (w Polsce niedostępna - egzemplarz kupiłem w USA) Zawierała ona super kawałki jak Battlestations, I'm your man, cudowne ballady Where did your heart go?, A different corner (moim zdaniem jest lepszy niż Careless whisper) i the edge of heaven oraz nowe wersje Blue i Wham rap.
Panowie rozstali się w 1986: Michael rozpoczął karierę solową a Ridgeley wystąpił w filmie Riders, a wkrótce wydał swoją jedyną solową płytę Son of Albert. Obaj się spotkali ponownie w 1996 roku kiedy nagrali nową wersję I'm your man i rok później Everything she wants i wydali składankę największych przeboi grupy.
Moim zdaniem znakomita grupa słucham ją równie często jak Modern Talking.
-
Mefistofeles
Re: WHAM!
Fajne są te pisoenki też je lubie słuchać i do tego Bee Gees - You win again ,Alone czy OMD -Enola Gay ,So In Love
- Peter
http://pl.youtube.com/watch?v=Egkct45fQ9k
Tu macie linka do cudownego Nothing looks the same in the light. Jest to genialny, choć mało znany utwór. I do tego pełno zdjęć z pierwszego okresu działalności.
Tu macie linka do cudownego Nothing looks the same in the light. Jest to genialny, choć mało znany utwór. I do tego pełno zdjęć z pierwszego okresu działalności.
- Adi
Na tym teledysku na jednym z początkowych zdjęć George i jego kolega z zespołu wyglądają trochę jak Bohlen & Anders wtedyPeter pisze:http://pl.youtube.com/watch?v=Egkct45fQ9k
Ps. Kiedy przejada mi się trochę "nasza muzyka" (ale czekam z niecierpliwością na nowy album Thomasa-czuję że będzie fajny) to właśnie lubię posłuchać sobie czegoś innego jak np. Wham albo George Michael solo albo np. tej stacji internetowej http://www.studio1075.se/ (trzeba kliknąć na "Starta Webradion"
-
piciasty
Witam .Wham to jedna z najlepszych grup lat 80tych. Everything she wants jest super ale dla mnie HEARTBEAT jest poprostu super. Niestety na CD FINAL go nie ma ale byl na wersji analogowej tego albumu ktory byl dwuplytowy i super wydany
- Peter
Dla mnie genialną kompozycją jest Everything she wants'97, gdzie oczywiście zwiększono beat, ale dodano także chórki, które wykonuje Michael śpiewając falsetem. Nie było tego na singlu. Z kolei nowa wersja I'm your man jest trochę przekombinowana, chociaż dobra. Fajnie, że zdecydowali się na comeback, szkoda jednak, że trwał on tak krótko, najwyraźniej Michael chciał dalej tworzyć pod swoim nazwiskiem.
- Peter
Którą płytę najbardziej lubicie? Bo ja mam z tym mały problem, ale chyba wybrałbym Music from the edge of heaven, ze względu na nową wersję Wham Rap!'86, Different corner, świetny i dynamiczny The edge of heaven, wspaniałą balladę Where did your heart go?, niestandardową wersję I'm your man i znakomity Blue (armed with love) tym razem w wersji live. Utwór ten pochodzi co prawda z 1983 roku, ale nigdy nie wyszedł na jakim kolwiek albumie, dopiero na tej płycie. Fajny jest także Battlestations.
A tu George i Andy z 1985, a więc nie długo przed premierą płyty:

A tu mamy już okładkę singl:

George i Andy z rodzicami:

A tu Andrew Ridgeley dzisiaj, w swojej rodzinnej Kornwalii:

A tu George i Andy z 1985, a więc nie długo przed premierą płyty:

A tu mamy już okładkę singl:

George i Andy z rodzicami:

A tu Andrew Ridgeley dzisiaj, w swojej rodzinnej Kornwalii:

Ostatnio zmieniony sob lis 15, 2008 16:22 przez Peter, łącznie zmieniany 2 razy.
- Gasolina91
- Gasolina91
- Gasolina91