Ballady Dietera

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Ballady Dietera

Post autor: ArCrack »

Czyli cały ocean, w którym znajdziemy kilka perełek :)

Bywało, że były one robione bez pomysłu. Ot, żeby na płycie nie było samych szybkich nagrań, lub też przeciwnie - żeby zapchać ją wolnymi, bo bardziej leżą danej publiczności. Jednak są takie płyty, na których ballady są przepięknymi ozdobami. Moje ulubione to:

-Nino De Angelo "Don't Kill It Carol" - prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie tego utworu w innym wykonaniu. Był chyba pisany właśnie z myślą o Nino, bo idealnie wpasowuje się w jego styl śpiewania i wyciąga prawie wszystko co potrafi on oddać swoim wokalem. Bardzo nisko rozpoczynane zwrotki, podczas których buduje się ekspolodujące w refrenie napięcie. Perła.

-Modern Talking "If I..." - majstersztyk aranżacyjny (jak można mówić, że Lalo Titenkov nic nie wniósł do brzmienia MT?), piękna melodia. No i Thomas, w piękny sposób zaśpiewał co miał zaśpiewać :)

-Modern Talking "Keep Love Alive" - słabych punktów piosenki nie stwierdzono :) Bardzo fajnie, że w refrenie znalazło się miejsce dla chórku.

To tak tytułem rozpoczęcia wątku. Zdaję sobie sprawę, że pominąłem wiele cudownych nagrań, ale na nie jeszcze przyjdzie czas :).

A co Wy sądzicie o balladach DB?
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Mateusz vel. Kokos

Post autor: Mateusz vel. Kokos »

Moje ulubione balladki:
Run To You
Rain In My Heart
Keep Love Alive

Dla mnie.. Fantastyczne!!!
Every Inch Of My Skin
Was Breathin' Her In..

www.thomasanders.fora.pl
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Mnie podobaja sie glownie ballady ze starych albumow MT.
Te z plyt nowszych, a takze w wykonaniu Blue System, to juz zazwyczaj nie to. Chociaz sa wyjatki :

- Rewelacyjne "IF I..." a plyty Victory.
- "I'm Not That Kind Of Guy" z albumu "Obsession" Blue System.

A poza tym :

- Wild Wild Water
- Lady Lai (cos pieknego, zwlaszcza gdy sluchamy na sluchawkach)
- Keep Love Alive
- Don't Let It Get You Down
- Slow Motion
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Tak dla przeciwwagi podam tytułu trzech superkawałków (w moi przekonaniu) wykonywanych przez kobiety:

- Why - Bonnie Tyler
- Angel Heart - Bonnie Tyler
- A Cry In The Night - Bonnie Bianco

i jeszcze Why did you do it just tonight - MT

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Malediwy

Post autor: Malediwy »

MNie teraz do głowy w pierwszej kolejności przychodzą:
IF I...
Ballerina Girl
Michael Has Gone For A Soldier
When Sarah Smile
Spokojem można kamień ugotować...
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Post autor: YaQb85 »

Cóż nie przepadam za balladami Bohlena ale jak stwierdził Arek w całym tym oceanie można wyłowić kilka perełek. No więc w pierwszej kolejności za jedną z najlepszych ballad Bohlena uważam "Keep Love Alive", ta piosenka ma swój urok no i nietypowe dla ballad chórki. Później "Don't Let It Get You Down" ten utwór spodobał mi się od pierwszego usłyszenia i się w nim zakochałem. Poza tym lubię "Samuraj" Nino De Angelo, "Midnight Lady" Chrisa Normana", "Silent Water" Blue System no i przyznam się bez bicia, że podoba mi się melodia refrenu "Belive In Miracles" DSDS i kolejne zaskoczenie ;) bardzo lubię utwór "Blackbird" MT dla mnie to prawdziwa perła. A tak poza tym to dużo bardziej wolę Bohlena w szyb utworachkich
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Co do tych nowych ballad to podobają mi się przede wszystkim "Maybe" Alexandra i "FĂźr immer und ewig" Yvonne Catterfeld. Poza nimi jeszcze parę (Free Like The Wind, If I Could Live Forever, A Moment Like Eternity, Always And Ever), ale te dwie szczególnie.

Nie ukrywam też, że lubię właśnie "Believe In Miracles" i "Du hast mein Herz gebrochen" Yvonne - ale razem z teledyskiem. Po prostu naoglądałem się tego w okolicach Bożego Narodzenia w 2003 i do dzisiaj miło mi się one kojarzą :)

Nie trawią natomiast specjalnie tego co z balladowej strony Dieter zaprezentował nam na albumach "United" i "Take Your Chance". Szczytem są już "Just Tomorrow" i "I Believe", no po prostu ręce opadają :/. Wiem, że publiczności do której album był adresowany to się podoba, ale dla mnie jest to zbyt mdłe i cukierkowe.
Treadstone71
Członek TAFC Polska

Post autor: Treadstone71 »

Ja do tej listy świetnych ballad jeszcze dorzuciłbym:

Modern Talking- I'll never fall in love again, How you mend a broken heart oraz Stranged in the middle of nowhere
Errol Brown- Forbidden Lovers
Bonnie Tyler- Stay, Why(była wymieniona ale tak mi się podoba, że musiałem ten tytuł napisać :lol:
Blue System- Venice in the rain

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Post autor: YaQb85 »

A zapomniałem do tej listy dorzucić mojej ulubionej ballady MT z "nowszych" produkcji. Chodzi mi o troszke boysbandowy ale swietny "Don't Play With My Heart".
Przemo

Post autor: Przemo »

Temat akurat nie pierwszej młodości i , jak sądzę, każdy kto miał coś do powiedzenia juz się tu zadeklarował, mimo to jednak dopiszę trochę od siebie. Po pierwsze daltego, że jestem z Wami od niedawna i teraz nadrabiam zaległości w czytaniu poszczególnych działów tematycznych, a po drugie dlatego, że akurat dzisiaj zrobiłem sobie mały "przegląd" ballad Dietera.
Więc zacznę od swoich ulubieńców (kolejność nie gra roli, po prostu muszę je jakoś wymienić):
- Do you wanna
- Lady Lai
- We still have dreams
- Don't let it get you down
to ze "starego" M.T.
Na nowych płytach jakoś specjalnie nic mnie nie urzekło poza "Rain in my heart" i wspaniałym (i pod względem muzycznym i wykonania) "Heart of an angel". Najbardziej lubie fragment, gdy nie słychać wokalu Thomasa, a śpiewa sam chór. Co ciekawe brzmi on inaczej (jakoś tak bardziej dźwięcznie) niż jeszcze "jeden obrót refrenu" wcześniej. Ot, technika ;-)

Z Blue System i C.C.Catch nie sposób nie wymienić:
- Silent Water
- Born on the wind.
(wyraźnie z tego widać, że jeśli chodzi o ballady, to M.T. jest nie do przebicia).

Odnośnie Bonnie Bianco i "A cry in the night" to mam mieszane uczucia. Piosenka wydaje mi się jakaś taka niedopracowana. Melodia ok, wykonanie ok, ale częśc instrumentalna jakaś dziwna. Momentami sprawia wrażenie jakby "taśma płynęła" (żeby nie było wątpliwości: mam to na CD :wink: ). No i to specyficzne (ale i niepowtarzalne przejście o tonację niżej w refrenie przez... hmmm... syntezator? Nie wiem, co generowało to swoiste "buczenie". :D

natomiast pominęliście, a uważam, że niesłusznie, jedną ballade, któą uważam akurat za arcydzieło. Marianne Rosenberg i "Anywhere I lay my head". Cudeńko. I jeśli chodzi o melodię i pod względem instrumentalnym. Uwielbiam tam perkusję i te wszytskie stukania i klekotania, dyktujące rytm. Sprawia to wrażenie chaosu, ale nic bardziej mylnego. Dopracowane w każdym szczególe. Jedna z najlepszych ballad Dietera.
Przemo
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Ballada Marianne byłaby OK, gdyby nie wokal ;)
Doprawdy nie wiem co takiego Dieterowi podobało się w niej :D
Przemo

Post autor: Przemo »

No, tu zgoda. Skrzeczy kobita strasznie. Ale piosenka świetna mimo wszytsko. Aż szkoda, że nie ma wersji instrumentalnej...
Przemo
Awatar użytkownika
Maro_D

Post autor: Maro_D »

Ballady Bohlena - miał wiele ciekawych, choć nie wszystkie mi się podobają, szczególnie te Blue System i Modern Talking z lat 90-tych. Choć i tu będą wyjątki:

Modern Talking - All I Have
Blue System - Venice In The Rain
Blue System - Ballerina Girl

Z wcześniejszego okresu:

Blue System - Silent Water
Ann Turner - I'm Your Lady - choć ten jej wokal...jak krzyknie to spadam z krzesła
Modern Talking - Keep Love Alive
Bino - Sera
Jurgen Berger - Heute Nacht wird dieses Auto unser Himmelbett
Errol Brown - That's No Lie
Chris Norman - Midnight Lady
Gudrun Laos - Highway To Freedom
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
Ania

Post autor: Ania »

Moja skromna osoba wyczatowała kilka balldaowych perełek. I są to:

- Modern Talking- Lady Lai (nie może być inaczej)
- Modern Talking- I'II will never fall in love again (patrz wyżej)
- Blue System- Venice in the Rain.
No mój ulubiony kawałek (chociaż nie pamiętam czy to autorstwa "blondasa"), a mianowicie- "I'ts too much blue, in missing you.
Mirek Breguła- polski Lennon lat 80-tych. Najbardziej utalentowany i niedoceniony polski artysta :(
Awatar użytkownika
Maro_D

Post autor: Maro_D »

Ania pisze: "I'ts too much blue, in missing you.
Zapewne chodzi Ci o There's Too Much Blue In Missing You? ;) Wykonywane było przez Modern Talking (wokal Dietera - blondasa :)) oraz Johna Christiana i Nino De Angelo.
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Dlaczego nikt nie napisał o kawałku "Maria" z płyty "America"??? To jest chyba moja ulubiona ballada autorstwa Bohlena :) następnie "I'll Never Fall In Love Again" z "YOTD" i jesczze "Heart Of An Angel" z "Universe". Pozdrawiam.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
ODPOWIEDZ