Masoneria, anarchizm a Modern Talking

Rozmowy na wszystkie tematy związane z Thomasem i Dieterem - także pozamuzyczne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tanathos

Masoneria, anarchizm a Modern Talking

Post autor: tanathos »

od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy Dieter Bohlen jest masonem..
wydaje mi się że jest sporo argumentów popierających tę tezę:

1. jest człowiekiem zamożnym i wpływowym

2.jest wiele tajemnic ukrytych w teledyskach i okładkach płyt Modern Talking; wszyscy pamietamy kryształowe kule, szachownice, kryształowe ostrosłupy wykorzystane w wielu okładkach i klipie Cheri Cheri lady. to nawiązuje do masonerii.do tego strój Thomasa na tym teledysku, kojarzący się z Francja i oświeceniem, a zatem z racjonalizmem filozoficznym.

3.na okładce singla 'brother louie' widnieje oko w trójkacie- to znany masoński symbol

4.kolory okładki singla 'brother louie' są dokładnie identyczne, jak kolory flagi anarchosyndykalistów: prostokąt podzielony na symetryczne pola: czarne i czerwone .sprawdźcie tutaj(http://pl.wikipedia.org/wiki/Anarchosyndykalizm)

5.tytuł "rouge et noir" też nawiązuje do anarchosyndykalizmu

6. w piosenkach MT i BS jest wiele tajemniczych "smaczków", np ukryte słowa słyszalne przy innej prędkości oddtwarzania (w locomotion tango) czy po puszczeniu piosenki od tyłu (testamente d'amelia), czy trudne do okreslenia i oddtworzenia dźwięki (np wstep "you're my heart", wysoki dźwięk na początku utworu okazał sie byc dźwiekiem orchestral choir puszczanym od tyłu)

to wszystko jest bardzo tajemnicze. co o tym sądzicie? a może dopatrzyliscie się czegoś niezwykłego? proponuje zabawę w rozszyfrowywanie "kodu Dietera Bohena", piszcie
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
mihau

Post autor: mihau »

co to jest to orchestral choir?
Awatar użytkownika
tanathos

jest to rodzaj dźwięku przypominający uderzenie.. była o nim mowa w temacie "instrumenty i dieter bohlen" bodajrze.. sporo jest tego dźwięku w starych piosenkach mt, np w koncówce Cheri cheri lady
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Post autor: adamstan »

Wstęp do YMHYMS to nie orchestra hit puszczona od tyłu, ale akord uderzony mocno na fortepianie (oczywiście odwrócony - w tej sprawie masz rację) - wiem, bo sprawdzałem, a nawet kopiowałem ;-)
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

adamstan pisze:Wstęp do YMHYMS to nie orchestra hit puszczona od tyłu, ale akord uderzony mocno na fortepianie (oczywiście odwrócony - w tej sprawie masz rację) - wiem, bo sprawdzałem, a nawet kopiowałem ;-)
Tak, to odwrócony akord pianina. To chyba ja podałem w tamtym wątku, że to "Orchestral Hit", więc sorry za zamęt.

A znaki masońskie, jak najbardziej się zgadzają. Możliwe, że do jakiejś loży Bohlen należy. Lecz czy w tym coś złego? Na dobrą sprawę założenia masonerii są niezłe (polecam poczytać). To kościół katolicki zrobił z nich sekciarskich potworów, gdyż stanowili (stanowią) dla niego konkurencję. Głównie na polu racjonalizm (masoneria) vs. dogmat wiary (kościół).
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Beznadzieja,poczytalam sobie trochę o tym "masoniżmie"...nic ciekawego...moze za niedługo dowiemy się,że Bohlen to satanista :evil:
Awatar użytkownika
Prophet5

Jeden ze znaków masonerii:

Link01

Jedna z wielu, jakże charakterystycznych okładek Bohlena:

Link02
Awatar użytkownika
Soldier

Post autor: Soldier »

Ciekawe spostrzezenia,ale mam nadzieje ze wyolbrzymione. Mnie urzekaja do dzis tamte klimaty-te krysztalowe zyrandole,wielkie stare lustra,ciuchy Thomasa....Jak bede miala chwile popisze na ten temat.
Awatar użytkownika
flipper_69

Post autor: flipper_69 »

Nie wiem co o tym sądzić. Te same motywy co na okładce singla Brother Louie. Przypadek? Bez wątpienia są to symbole masońskie... Pytanie tylko czy zostały użyte w sposób rozmyślny, czy tylko po prostu zainspirowały kogoś na tyle, ze uznał za stosowne użyć ich w projektach okładek. A może to kult dolara? :D

ObrazekObrazek

Kolejny symbol: kolumny. Temat tak mnie wciagnął, ze popełniłem nawet mały fotomontaż. pasuje jak ulał ... Obrazek
Awatar użytkownika
Prophet5

A zwróciliście uwagę na te małe, nieregularne znaczki przy tytułach utworów na płycie "Diamonds"? Tajny kod porozumiewawczy masonów? ;-)
Obrazek
flipper_69 pisze:Kolejny symbol: kolumny. Temat tak mnie wciagnął, ze popełniłem nawet mały fotomontaż. pasuje jak ulał ...
I bez fotomontażu pasuje, jak ulał. Maxi-singiel "Cheri cheri lady":
Obrazek
Awatar użytkownika
flipper_69

Nic dodać, nic ująć. To naprawdę intrygujące. Normalnie przeglądam wszystkie okładki.
Awatar użytkownika
only love
Kontakt:

Post autor: only love »

a to się ciekawie zrobiło, No co jak co ale Thomas w clipie do cheri cheri lady wyglądał super, normalnie jak taki książę. a swoją drogą różni sławni i bogaci ludzie należą do różnych ruchów czy bractw a że dieter jest jednym z takich ludzi to mnie to nie dziwi. Można się było i spodziewać że ktoś to wreszcie odkryje. ale czy thomas tez należy do tego samego ruchu?
http://chomikinajlepsze.toplista.pl/?ocena=10 Oddaj głos na mojego chomika.Z góry dziękuję.

Only love can break my heart
It's tearing me apart
Now I never feel brand new
Only love can break my heart
Playing it's so hard
Nobody love's me like you do
jkris

Post autor: jkris »

teoria spiskowa niesamowita ale...
od kiedy Bohlen mial wplyw na to jak wygladaly okladki i od kiedy mial wplyw na to jak go ubrali przy kreceniu teledysku?
Awatar użytkownika
tanathos

only love pisze:a to się ciekawie zrobiło, No co jak co ale Thomas w clipie do cheri cheri lady wyglądał super, normalnie jak taki książę. a swoją drogą różni sławni i bogaci ludzie należą do różnych ruchów czy bractw a że dieter jest jednym z takich ludzi to mnie to nie dziwi. Można się było i spodziewać że ktoś to wreszcie odkryje. ale czy thomas tez należy do tego samego ruchu?

to ja to odkryłem ;-) 8)
Awatar użytkownika
flipper_69

Trudno tu wydawać jednoznaczne wyroki, chociaż z drugiej strony za dużo zbiegów okoliczności. Nie wiem co o tym sądzić. W każdym razie mnie to nie przeszkadza :)
Awatar użytkownika
Prophet5

jkris pisze:teoria spiskowa niesamowita ale...
od kiedy Bohlen mial wplyw na to jak wygladaly okladki i od kiedy mial wplyw na to jak go ubrali przy kreceniu teledysku?
A gdyby "pojechać dalej" z taką teorią spiskową.

Zobaczcie np. ten wątek:
viewtopic.php?p=15302#15302

Załóżmy, że mowa rzeczywiście o tym instrumencie. "Synclavier Systems were expensive - the highest price ever paid for one was about $500,000", co przy dzisiejszym, słabym bardzo kursie dolara wychodzi milion dwieście pięćdziesiąt tysięcy PLN. :!: Rozumiem, ABBA mogła sobie na to pozwolić, ale Bohlen? Chłopak ze wsi z gitarą?

Może za tym wszystkim naprawdę "ktoś stoi". Masoneria, która ciągnie za sznurki. Abba miała może większe konotacje z projektem typu Modern Talking, niż nam wszystkim się wydaje, i nam wszystkim przedstawiono...

No, to pojechałem. ;-)
ODPOWIEDZ