Masoneria, anarchizm a Modern Talking
- tanathos
Masoneria, anarchizm a Modern Talking
od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy Dieter Bohlen jest masonem..
wydaje mi się że jest sporo argumentów popierających tę tezę:
1. jest człowiekiem zamożnym i wpływowym
2.jest wiele tajemnic ukrytych w teledyskach i okładkach płyt Modern Talking; wszyscy pamietamy kryształowe kule, szachownice, kryształowe ostrosłupy wykorzystane w wielu okładkach i klipie Cheri Cheri lady. to nawiązuje do masonerii.do tego strój Thomasa na tym teledysku, kojarzący się z Francja i oświeceniem, a zatem z racjonalizmem filozoficznym.
3.na okładce singla 'brother louie' widnieje oko w trójkacie- to znany masoński symbol
4.kolory okładki singla 'brother louie' są dokładnie identyczne, jak kolory flagi anarchosyndykalistów: prostokąt podzielony na symetryczne pola: czarne i czerwone .sprawdźcie tutaj(http://pl.wikipedia.org/wiki/Anarchosyndykalizm)
5.tytuł "rouge et noir" też nawiązuje do anarchosyndykalizmu
6. w piosenkach MT i BS jest wiele tajemniczych "smaczków", np ukryte słowa słyszalne przy innej prędkości oddtwarzania (w locomotion tango) czy po puszczeniu piosenki od tyłu (testamente d'amelia), czy trudne do okreslenia i oddtworzenia dźwięki (np wstep "you're my heart", wysoki dźwięk na początku utworu okazał sie byc dźwiekiem orchestral choir puszczanym od tyłu)
to wszystko jest bardzo tajemnicze. co o tym sądzicie? a może dopatrzyliscie się czegoś niezwykłego? proponuje zabawę w rozszyfrowywanie "kodu Dietera Bohena", piszcie
wydaje mi się że jest sporo argumentów popierających tę tezę:
1. jest człowiekiem zamożnym i wpływowym
2.jest wiele tajemnic ukrytych w teledyskach i okładkach płyt Modern Talking; wszyscy pamietamy kryształowe kule, szachownice, kryształowe ostrosłupy wykorzystane w wielu okładkach i klipie Cheri Cheri lady. to nawiązuje do masonerii.do tego strój Thomasa na tym teledysku, kojarzący się z Francja i oświeceniem, a zatem z racjonalizmem filozoficznym.
3.na okładce singla 'brother louie' widnieje oko w trójkacie- to znany masoński symbol
4.kolory okładki singla 'brother louie' są dokładnie identyczne, jak kolory flagi anarchosyndykalistów: prostokąt podzielony na symetryczne pola: czarne i czerwone .sprawdźcie tutaj(http://pl.wikipedia.org/wiki/Anarchosyndykalizm)
5.tytuł "rouge et noir" też nawiązuje do anarchosyndykalizmu
6. w piosenkach MT i BS jest wiele tajemniczych "smaczków", np ukryte słowa słyszalne przy innej prędkości oddtwarzania (w locomotion tango) czy po puszczeniu piosenki od tyłu (testamente d'amelia), czy trudne do okreslenia i oddtworzenia dźwięki (np wstep "you're my heart", wysoki dźwięk na początku utworu okazał sie byc dźwiekiem orchestral choir puszczanym od tyłu)
to wszystko jest bardzo tajemnicze. co o tym sądzicie? a może dopatrzyliscie się czegoś niezwykłego? proponuje zabawę w rozszyfrowywanie "kodu Dietera Bohena", piszcie
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
- tanathos
- adamstan
- Kontakt:
- Prophet5
Tak, to odwrócony akord pianina. To chyba ja podałem w tamtym wątku, że to "Orchestral Hit", więc sorry za zamęt.adamstan pisze:Wstęp do YMHYMS to nie orchestra hit puszczona od tyłu, ale akord uderzony mocno na fortepianie (oczywiście odwrócony - w tej sprawie masz rację) - wiem, bo sprawdzałem, a nawet kopiowałem
A znaki masońskie, jak najbardziej się zgadzają. Możliwe, że do jakiejś loży Bohlen należy. Lecz czy w tym coś złego? Na dobrą sprawę założenia masonerii są niezłe (polecam poczytać). To kościół katolicki zrobił z nich sekciarskich potworów, gdyż stanowili (stanowią) dla niego konkurencję. Głównie na polu racjonalizm (masoneria) vs. dogmat wiary (kościół).
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
- flipper_69
Nie wiem co o tym sądzić. Te same motywy co na okładce singla Brother Louie. Przypadek? Bez wątpienia są to symbole masońskie... Pytanie tylko czy zostały użyte w sposób rozmyślny, czy tylko po prostu zainspirowały kogoś na tyle, ze uznał za stosowne użyć ich w projektach okładek. A może to kult dolara?

Kolejny symbol: kolumny. Temat tak mnie wciagnął, ze popełniłem nawet mały fotomontaż. pasuje jak ulał ...

Kolejny symbol: kolumny. Temat tak mnie wciagnął, ze popełniłem nawet mały fotomontaż. pasuje jak ulał ...

- Prophet5
A zwróciliście uwagę na te małe, nieregularne znaczki przy tytułach utworów na płycie "Diamonds"? Tajny kod porozumiewawczy masonów? 

I bez fotomontażu pasuje, jak ulał. Maxi-singiel "Cheri cheri lady":flipper_69 pisze:Kolejny symbol: kolumny. Temat tak mnie wciagnął, ze popełniłem nawet mały fotomontaż. pasuje jak ulał ...

- flipper_69
- only love
- Kontakt:
a to się ciekawie zrobiło, No co jak co ale Thomas w clipie do cheri cheri lady wyglądał super, normalnie jak taki książę. a swoją drogą różni sławni i bogaci ludzie należą do różnych ruchów czy bractw a że dieter jest jednym z takich ludzi to mnie to nie dziwi. Można się było i spodziewać że ktoś to wreszcie odkryje. ale czy thomas tez należy do tego samego ruchu?
http://chomikinajlepsze.toplista.pl/?ocena=10 Oddaj głos na mojego chomika.Z góry dziękuję.
Only love can break my heart
It's tearing me apart
Now I never feel brand new
Playing it's so hard
Nobody love's me like you do
It's tearing me apart
Now I never feel brand new
Playing it's so hard
Nobody love's me like you do
- tanathos
only love pisze:a to się ciekawie zrobiło, No co jak co ale Thomas w clipie do cheri cheri lady wyglądał super, normalnie jak taki książę. a swoją drogą różni sławni i bogaci ludzie należą do różnych ruchów czy bractw a że dieter jest jednym z takich ludzi to mnie to nie dziwi. Można się było i spodziewać że ktoś to wreszcie odkryje. ale czy thomas tez należy do tego samego ruchu?
to ja to odkryłem
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
- flipper_69
- Prophet5
A gdyby "pojechać dalej" z taką teorią spiskową.jkris pisze:teoria spiskowa niesamowita ale...
od kiedy Bohlen mial wplyw na to jak wygladaly okladki i od kiedy mial wplyw na to jak go ubrali przy kreceniu teledysku?
Zobaczcie np. ten wątek:
viewtopic.php?p=15302#15302
Załóżmy, że mowa rzeczywiście o tym instrumencie. "Synclavier Systems were expensive - the highest price ever paid for one was about $500,000", co przy dzisiejszym, słabym bardzo kursie dolara wychodzi milion dwieście pięćdziesiąt tysięcy PLN.
Może za tym wszystkim naprawdę "ktoś stoi". Masoneria, która ciągnie za sznurki. Abba miała może większe konotacje z projektem typu Modern Talking, niż nam wszystkim się wydaje, i nam wszystkim przedstawiono...
No, to pojechałem.